Thermarest NeoAir Xtherm Şişme Mat İnceleme

Thermarest NeoAir All Season incelemesinden sonra, bu kez Thermarest’in en pahalı matı NeoAir Xtherm ile karşınızdayız. R değeri 5.7 olan NeoAir Xtherm ısı kaybını en az düzeyde tutarken, 6.3 cm. kalınlığı ile konforlu bir uyku deneyimi sunuyor. Bu incelemede Thermarest’in diğer matlarından da kısaca bahsederek, Thermarest mat satın almayı düşünenler için yol gösterici olmayı amaçlıyoruz.

İlk kez kamp matı satın alacak veya klasik matlardan şişme matlara geçiş yapacaksanız, birkaç dakika ayırarak kamp matı seçimi hakkında hazırladığımız yazıya göz gezdirip tekrar bu incelemeye dönebilirsiniz.

NeoAir Xtherm Kullanım Alanları

Detaylara girmeden önce neden Xtherm'e ihtiyacınız olur kısaca bundan bahsedelim. Xtherm'in bu kadar pahalı olmasının en büyük sebebi, hafif ve paket boyutlarının küçük olmasına karşın R değeri, yani ısı kaybına gösterdiği direncin yüksek olması olarak özetlenebilir.

mat boyutları kıyaslama
Soldan sağa Husky kendiliğinden şişen mat, Xtherm, Ridgerest, Zlite ve Ferrino kendiliğinden şişen mat.

Xtherm'i soğuk havalarda doğada konaklayacağınız her türlü etkinlikte kullanabilirsiniz. Xtherm kullanıyor olmak için 5000 metre üstü dağlara tırmanmanız veya kutup ekspedisyonlarına katılmanız gerekmiyor. Sportif kampçılıkta, kamplı uzun mesafe yürüyüşlerinde, dağcılıkta; kısacası soğuk havanın hüküm sürdüğü aylarda açık havada gerçekleştireceğiniz her çeşit konaklama için kullanabilirsiniz.

thermarest matlar
Kutup gezilerinde ve 5000 metre üstü dağcılık faaliyetlerde Thermarest Z-Lite ve NeoAir X-Therm bir arada kullanılıyor.

Kış dağcılığı yapacaksanız, uyku tulumunuzun yeterli olması halinde Thermarest Ridgerest Solar rulo mat (R değeri 3.5) Türkiye'deki tüm dağlar için yeterli gelecektir. Yani Xtherm matım yok diye üzülmeyin. Şu gibi durumlarda Xtherm kullanmak avantaj sağlayabilir. Tek başınıza Ağrı Kış tırmanışı yapacaksınızdır, hava açık gösteriyordur, hızlı bir tırmanış planlamışsınızdır (örn. https://goo.gl/sVNVGE). Çantanıza bir bivak, bir tulum, bir de Xtherm atın; 2 kilo yükle barınma olayını halledersiniz. 45 litrelik çantayla, sağından solundan malzemeler fışkırmadan, 6-7 kilo yükle çıkar inersiniz. Özet olarak Xtherm'i yalnızca kutup ve Himalaya ekspedisyonları için değil; hafif ve kompakt olmanızı gerektiren tüm faaliyetler için kullanabilirsiniz.

big agnes çadır ve thermarest neoair xtherm şişme mat
Big Agnes Copper Spur Çadır ve Xtherm mat her ikisinin toplam ağırlığı 1,7 kilonun altında.

Xtherm kullanabilecek bir başka branş ise bisiklet. Yeterli bütçeye sahip olunduktan sonra bu matın bisiklet turlarında kullanılmaması için bir sebep göremiyorum. Kompakt olmak isteyen bisiklet tutkunları Xtherm kullanarak kısıtlı heybe kapasitelerini daha etkin biçimde kullanabilir. Ancak bisiklet turlarında R değeri 5.7 olan bir mata ihtiyacınız olmayacağını söyleyebilirim. Soğuk havalarda da turlar yapıyorsanız, 750 liraya satılan Thermarest NeoAir All Season Xtherm'den yalnızca 220 gram daha ağır. Paket boyutu da enlemesine 2 santim daha geniş o kadar. Bisikletçiler için en uygun olduğunu düşündüğüm model, yalnızca 230 gram ağırlığındaki NeoAir XLite.

Xtherm MAX nedir?

2017 üretimi Xtherm matlarda yuvarlatılmış kesimli modelin yanısıra, bir de MAX denen köşeli model bulunuyor. Regular veya Large bir Xtherm almak istediğinizde standart olarak yuvarlatılmış köşelerle satılıyor. MAX modellerinde ise köşeler 90 derece dönüyor. MAX modellerinin tek farkı köşeli olması. Hangisini tercih etmeniz gerektiği size kalmış. MAX modellerinde köşelerde fazladan malzeme kullanıldığı için 60 gram kadar daha ağır. Ancak baş ve ayaklar için daha fazla alan sunuyor. Standart modeller ise mumya şeklinde. Baş ve omuz kısmı geniş, ayak kısmı daralıyor. Aşağıdaki görsel aradaki farkı anlamanıza daha iyi yardımcı olacak.

thermarest neoair xtherm max vs standart
Altta Xtherm MAX, üstte ise mumya tipi standart model. MAX 60 gram daha ağır.

Thermarest NeoAir Xtherm Şişme Mat Teknik Özellikler

MAX Regular, Standart RegularMAX Large, Standart Large
R-Değeri5.75.7
Ağırlık0.49 kg, 0.43 kg0.64 kg, 0.57 kg
Genişlik51 cm63 cm
Uzunluk183 cm196 cm
Kalınlık6.3 cm6.3 cm
Paket ölçüleri23 cm x 10 cm28 cm x 11 cm
Üst yüzey kumaş30 denye naylon30 denye naylon
Alt yüzey kumaş70 denye naylon70 denye naylon
İç malzemenaylonnaylon
Üretim yeriİrlanda (Amerika'dan satın alırsanız USA üretimi)İrlanda (Amerika'dan satın alırsanız USA üretimi)

Kullanım

NeoAir Xtherm'i şişirmek için tıpasını çevirip üflemeniz veya pek pratik bir yöntem olmasa da yanında gelen taşıma torbasıyla ortamdaki havayı içine aktarmanız mümkün. 2 yıl önce satın aldığım NeoAir All Season paketinin içinden pille çalışan, 50 gram kadar ağırlığa sahip ufacık bir hava üfleme cihazı çıkmıştı (Thermarest NeoAir Mini Pump). Xtherm 1000 liranın üzerinde fiyatına rağmen böyle bir aksesuarla gelmiyor. Ülkemizde 200 liranın üstü fiyata satılan bu pompayı ayrıca satın almak durumundasınız.

thermarest neoair mini pump xtherm mat
Thermarest NeoAir mini pump ile mat şişirmek çok kolay, ancak ayrıca satın almak gerekiyor.

Şişme matı nefesinizle şişirmek vakit aldığı gibi, nefesle beraber matın içine aktarılan nemden ötürü mat zamanla içten çürüyüp bozulabilir. 1000 liralık bir mat almışken bence bu pompayı da almayı ihmal etmeyin. 2 dakika içinde matı şişiriyor. En sonunda birkaç nefes vererek sertliğini ayarlıyorsunuz. (Yazının sonunda hem matı hem de pompayı yurt dışından ucuza (yarı yarıya) satın alabileceğiniz bağlantıları paylaşacağım)

Thermarest NeoAir All Season vs Xtherm. Hangisini satın almalısınız?

Her iki matı da kullandığım için, arada hissedilir bir ısı yalıtım farkı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Rakamsal olarak Xtherm'in R değeri %16 daha iyi fakat fiyat açısından bakıldığında %25 daha pahalı. Her iki matın da regular boyları arasında paket boyu farkı yok denecek az. Ağırlık açısından Xtherm 220 gram daha hafif. Xtherm'in pahalı olmasının sebebi, daha hafif olmasına karşın %16 daha iyi ısı yalıtımı sunması olarak özetlenebilir.

Thermarest NeoAir All Season (2017) RegularThermarest NeoAir Xtherm (2017) Regular
R Değeri4.95.7
Ağırlık650 gram430 gram
Paket Boyutu23 cm x 12 cm23 cm x 10 cm
Üst Kumaş50 denye naylon30 denye naylon
Alt Kumaş75 denye naylon70 denye naylon

Xtherm'in daha hafif olmasının sırrı nedir?

All Season'da üst kumaş 50 denye kalınlığındayken, Xtherm'de 30 denye kumaş kullanmışlar. Alt kumaştaki kalınlık farkı daha az. All Season alt kumaşı 75 denye iken Xtherm'de 70 denye kumaş kullanılmış. İnce kumaş tercih edilmesi Xtherm'i hafif kılarken, patlamalara karşı daha az dayanıklı hale getiriyor.

thermarest neoair xtherm şişme mat
Hafiflik elde etmek için üstte oldukça ince 30 denye naylon kumaş kullanılmış.

Sonuç

Genel maksatlı kullanıma uygun olması açısından NeoAir All Season bana daha avantajlı geliyor. Eğer insanın hayatta bir defa çıkacağı türden bir ekspedisyona katılmıyorsanız, Türkiye koşullarında Xtherm satın almanızı gerektirecek bir sebep göremiyorum.

Xtherm ve All Season eşit düzeyde konfora sahip şişme matlar. 220 gram ağırlık farkı sizin için bir şey ifade etmiyorsa, patlamalara karşı daha dayanıklı olduğunu düşündüğüm All Season almanızı öneririm.

Yalnızca hafif olmaya ve küçük paket boyutlarına odaklıysanız; 230 gram ağırlığa sahip, buna karşın neredeyse Ridgerest rulo mat ile eşit R değerindeki Xlite modelini (R 3.2) tercih edin.

750 – 1000 TL gibi fiyatlar sizi zorlayacaksa, 200-300 liraya satılan kendiliğinden şişen ağır ve hantal matlara paranızı harcayıp sokağa atmayın. Thermarest Ridgerest Solar veya ZLite kapalı hücre köpük matlardan hoşunuza giden bir tanesini alıp keyfinize bakın.

Türkiye fiyatından 100 lira daha ucuza satılan Mini pump link: https://goo.gl/mhkghs

Neredeyse yarı yarıya uygun fiyata Xtherm satın alabileceğiniz link: https://goo.gl/T1cWCN

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 8/10
    Yalıtım - 8/10
  • 7/10
    Fiyat/Performans - 7/10
7.8/10

Özet

Türkiye şartları için çok da gerekli değil. Bir alt modeli All Season daha düşük fiyata aynı özellikleri sunuyor (2017 modelleri elektrikli pompa hediyeli). Kış şartları açısından ülkemizde satılan en iyi ve en hafif mat. Maddi açıdan sıkıntınız yoksa Xtherm'i yalnızca çok soğuk kış etkinlikleri için, XLite veya All Season'u genel maksatlı alır kullanırsanız o zaman olur 🙂


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Thermarest NeoAir Xtherm Şişme Mat İnceleme” üzerine 7 yorum

  1. Bugün şaşırtıcı bir şekilde piyasamızın oldukça altına bir fiyata xtherm Max bulunca alıverdim. 6.9 R değerli olan modelden. Acaba bu yalıtım değerinde olan bir mat yaz koşullarında kullanılamaz mı?

    Yanıtla
  2. Lütfen Xlite incelemesi yapın. Çoktandır almak istediğim bir mat. Özellikle kış şartlarında yayla gibi yerlerde yapılan kamplar için yeterli mi çok merak ediyorum. Selamlar başarılar.

    Yanıtla

Yorum yapın