The North Face Inferno Uyku Tulumu İncelemesi

“Inferno” İtalyanca ve Portekizce’de “Cehennem”, “Cehennem gibi yer” anlamına geliyor. The North Face Inferno uyku tulumu gerçekten de “cehennem sıcağı” sıfatını hak ediyor.

The North Face Inferno uyku tulumlarının iki farklı modeli bulunuyor. -29 comfort ve -40 comfort derecesine sahip iki modeli bulunan Inferno'da en yüksek kalite +850 fill kaztüyü kullanılmış.

The north face Inferno Uyku Tulumu
-29 modelini kullanma imkanı bulduk

Dış yüzeyde kullanılan Shadowlite Hyvent kumaş (-40 model), Pertex Endurance kumaş (-29 model) dayanıklı, hafif, su geçirmez ve nefes alabilir özelliktedir. Omuz seviyesinde yer alan ufak cep pek bir işe yaramasa da kafanıza yakın olduğundan içine çaldığında duyacağınız saat, telefon ve gps gibi alarm kurabileceğiniz elektronik cihazlarınızı koyabilirsiniz.

Tulumların omuz, kalça ve ayak kısımlarındaki tüyler ağırlıktan dolayı ezilir. Kullanım esnasında bu bölgelerin yalıtım özellikleri azalır.  Inferno tulumlarda bu bölgeler The North Face tulumların bir çoğunda kullanılan “Anti Compression Pads” adı verilen Climashield elyafla desteklenmis pedlerle korunuyor.

The north face Inferno Uyku Tulumu
su serpintilerini geçirmiyor

Bu tulumun içinde rahat etmeniz için her türlü ayrıntı düşünülmüş. Tulumun baş ve boyun bölümünü tek bir kordon vasıtasıyla büzmek ve gevşetmek mümkün. Fermuarın metal aksamı yüzünüze değip sizi rahatsız etmemesi için sırf bu yüzden ufak bir bölüm yapmışlar. Karanlıkta fermuarı görebilmeniz için ışıksız ortamda parlayan bir malzeme kullanılmış. Fermuar, geliştirilen dikiş tasarımı sayesinde açıp kaparken takılmıyor.

the north face inferno uyku tulumu
-40 modeli -29 modelden hem kumaş, hem de renk olarak farklı

Ayaklar en çok üşüyen uzuvlardır, zirve dönüşü lokal donmalar da görülebilir. Zirve dönüşlerinde kamp yerinde tekrar bu tuluma girdiğinizde ayakların hızlı bir biçimde ısınması ve ısı kaybını en aza indirmek için “ayak torbası” da düşünülmüş. Ayak torbası farklı bir işe daha yarıyor; tulumlarda ayak bölümü en hızlı kirlenen / kokuya maruz kalan bölümü olduğu için çıkartılabilen (böylece kolaylıkla yıkanabilen) ayak torbası sayesinde tüm tulumu yıkamadan hijyen sağlayabilirsiniz.

the north face inferno uyku tulumu
Her iki model de aynı kesime sahip

Inferno, The North Face firmasının üretmiş olduğu uyku tulumları arasında en üst seviye “ekspedisyon” serisi tulumların başında gelir. İki farklı versiyonu üretimdedir. -40 ve -29 derece tulumların Amerika satış fiyatları -40 için $ 659 (1180 TL) -29 için ise $ 569 (1020 TL) şeklindedir. Ülkemize düzenli ithal edilmeyen bu tulumlardan -29 olanı 1600 – 2000 TL arasında değişik fiyatlarla zaman zaman satışa sunulmaktadır.

The North Face Inferno Uyku tulumu
Saklama torbası

Inferno tulumlarla sıkıştırma torbasının yanısıra saklama filesi de verilir. Saklama filesi sayesinde tulumu asmadan da muhafaza edebilirsiniz. The North Face tulumların en olumsuz tarafları belki de yanlarında verilen sıkıştırma torbalarının şekilsiz ve yeterince sıkıştıramamasından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten orta seviye The North Face Superlight tulumu (1545 gram) dahi 55 litreye kadar olan çantaların tulum bölümlerine zorla sıkıştırırsınız. Aynı problem Inferno'da da artarak devam ediyor (-40 2280 gram / -29 1644 gram)

Çadırın içinde tulum.
Inferno çadırda

Su geçirmezlik konusunda Inferno gayet başarılı. Su geçirmezlikle kast edilen elbette yağmur altında su geçirmezlik değil. Inferno “serpinti su” tabir edilen çadır içindeki damlamalar ve buzlanmalardan kaynaklanan az miktardaki sıvıları geçirmiyor.  Bivak ile birlikte güvenle kullanabilirsiniz. Dış kumaş ve iç astar içeride biriken ter buharını başarılı bir biçimde tahliye ediyor. Kullanılan iç astar yumuşak bir his veriyor, tende rahatsızlık yaratmıyor.

the north face inferno uyku tulumu
Sıkıştırma torbası çok başarısız (TNF tulumların genelinde bu böyle)

Inferno'yu kar mağarasında, altına Thermolite mat sererek kullandık. Su geçirmezlik konusunda güvendiğimiz için bivak torbası kullanmadık. Tulum saatlerce karla temas içindeydi ve Hyvent kumaş kendisinden beklenen performansı gösterdi, hiçbir ıslanmayla karşılaşmadık.

the north face inferno uyku tulumu
-40 güven veriyor değil mi? -40 modeli Antartika da dahil olmak üzere en sert ekspedisyonlarda kullanılıyor.

Erzurum Palandöken'de berbat bir kamp tecrübesi geçirdik. Şiddetli rüzgar nedeniyle Hannah çadırımızın polü kırıldı. Berbat bir geceydi çadırın içi buz tutmuştu nemden dolayı.Sabah uyandığımızda herkes gecenin soğukluğundan bahsediyordu. Geceyi Inferno'nun içinde geçirince bunları duyduğunda insanın suratında pis bir sırıtma beliriyor.Kar mağarasında da geceleme imkanı bulduk ve tulum kendisinden beklenen performansı gayet iyi bir şekilde gösterdi.

Alternatifler:

Carinthia uyku tulumu
Carinthia ECC Expedition 1200

Meydan Av'ın distribütörlüğünü yaptığı Carinthia markası kendini kanıtlamış, ağırlıklı olarak uyku tulumu üreten bir Avusturya firmasıdır. Carinthia'nın ECC Expedition 1200 modeli The North Face Inferno -40'ın alternatifi sayılabilecek çok kaliteli bir uyku tulumudur. 2300 TL fiyat etiketine sahiptir.Carinthia'nın ECC Expedition 1000 modeli ise ısı değerleri bakımından The North Face Inferno -29 ile denktir. 2100 TL'den satılmaktadır.

 

The North Face Dark Star Uyku Tulumu
The North Face Dark Star -40 Sentetik Uyku Tulumu

The North Face, düşük bütçeli veya kaz tüyünün ıslanması konusunda riske girmek istemeyen kullanıcıları da düşünmüş. Dark Star Sentetik dolgu malzemeli bir uyku tulumu ve TNF'nin sentetik tulumları arasında listenin en üstünde yer alıyor. Inferno'da olduğu gibi Dark Star da -40 ve -29 olarak iki farklı versiyonda üretiliyor. -40 versiyonu yaklaşık 2800 gram, -29 versiyonu ise 2500 gram.

Ülkemizde The North Face'in doğru düzgün bir yönetimi olmadığından (ithalatla ilgili kararları firmanın Türk danışmanı veriyor, bu danışman aynı zamanda Ortaköy'deki TNF mağazasının işletmesini yapan şahıs) firma ülkemize daha çok “casual” tabir edilen; sürümü bol polar, bere ve ceket tarzı ürünleri gönderiyor. The North Face numunelik de olsa ülkemizde bu tulumlardan devamlı stoklarında birkaç tane (en azından -29 modellerini) bulunduramayacak güçte mi?

Paranın satın alabileceği en iyi sentetik uyku tulumlarından birini almak istiyorsanız The North Face Dark Star -29, İzmir Dağ Evi'nde 622 TL peşin paraya satılıyor (Amerika satış fiyatı ile neredeyse aynı). Böylece ülkemizdeki “tek” Dark Star'a sahip olabilirsiniz.

Sonuç

Hangi tip uyku tulumu satın almanız gerektiği konusunda karar veremediyseniz, doğa sporlarına yeni başladıysanız gaza gelip bu tulumu satın almayın. Uyku tulumu nasıl seçilir başlıklı makalemizi okuyup tulum çeşitlerini daha yakından tanımanızda fayda görüyorum.

The North Face Inferno uyku tulumu paranın satın alabildiği en iyi tulumlar arasında gösteriliyor. -40 modeli 7000 metre üstü ekspedisyonlarda en çok tercih edilen modeller arasında başta geliyor.

-29 modeli için konuşuyorum; hava sıcaklığı -10 ve üstündeyken Inferno'nun içinde durmak zorlaşıyor. Ciddi anlamda terlemeye ve neredeyse havale geçirmeye (0 derece ve üstünde) başlıyorsunuz. Bu nedenle Inferno'yu satın aldıktan sonra bir daha başka tuluma ihtiyacım olmaz diye düşünmeyin. Bu işi 4 mevsim yapıyorsanız en azından The North Face Superlight gibi ara bir modele (ve ayrıca yazlık bir tuluma) ihtiyacınız olacaktır. “Çok terlersem fermuarı bir miktar açarım” diye de düşünmek yanlış, bu sefer teriniz donmaya ve üşümeye başlıyorsunuz.

-40 modelinden bahsetmiyorum bile. Ülkemizde en çetin hava şartları için dahi bence çok gereksiz bir tulum. -29 modeli ülkemiz kış şartlarında, 3000 metre üstü irtifalarda kurulacak kamplarda kesinlikle yeterli (fazla bile). -40 modelini yurt dışında 7000 metre ve üstü düşünmüyorsanız aklınızdan bile geçirmeyin. “Aradaki fiyat farkı çok az, almışken tam alırım” çok yanlış bir düşünce.

Avantajları

  • Su geçirmez (serpinti su) ve nefes alabilir dış kumaş
  • Çok kaliteli malzeme (dış/iç kumaş, +850 fill kaz tüyü, fermuar ve diğer detaylar)
  • -29 modelinde -40'a kadar , -40 modelinde ise -60'a kadar extreme ısı değeri mevcut. (Bu arada bilgi olarak verelim; -29 ve -40 low comfort değerler. Low comfort değerlerde bayanların metabolizmaları baz alınır)
  • Her iki modelde de ayak torbası bulunuyor. Bunun sayesinde ayak bölümünde ısı yalıtımı daha iyi sağlanıyor. Ayrıca bu torba kolaylıkla tulumdan ayrılabildiğinden tulumun kirlenmeye en müsait bölümü kolaylıkla yıkanabiliyor.
  • Beraberinde saklama filesi veriliyor.

Dezavantajları

  • Ülkemizde vergilerden dolayı satış rakamları bir hayli pahalı ve düzenli bir biçimde ithal edilmiyor (her aradığınızda bulamıyorsunuz).
  • The North Face tulumların genel bir sorunu olan “sıkıştırma torbası” bu modelde de problemli. Tulumu yeteri kadar sıkıştırmıyor, sıkıştırdığı kadarı da çok şekilsiz… bu nedenle çantaya sığdırmak 60 litrenin altındaki çantalarda problem olabiliyor. (Meydan Av'dan Deuter uyku tulumu sıkıştırma çantası alarak bu sorunu çözebilirsiniz)
  • Az da olsa tüy kaçırıyor. Aslında az tüy kaçırması bir avantaj; o yüzden bunu bir dezavantaj olarak görmeyin. Kaz tüyü kullanılan tüm tekstil ürünleri az veya çok tüy kaçırır.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“The North Face Inferno Uyku Tulumu İncelemesi” üzerine 5 yorum

    • Siz de bilirsiniz ki, kamplarda poşet vazgeçilmezlerimizdendir ve ayrıca bim de ucuza yemek olayını halletmemizi sağlıyor.Cem Yılmaz diyor ya, Trilyonların da olsa bildiğin çekirdeği saatlerce çıtlıyorsun. 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın