Ferrino HighLab Alpamayo 5 parmak dağcılık eldiveni

Ferrino’nun özellikle Highlab serisi ürünleri gerçekten özel tasarlanmış ürünler. İtalyan Outdoor malzemesi üreticisi Ferrino 1994 yılından beri dağcılık, yürüyüş ve tırmanış sporu yapan profesyonellerle birlikte çalışarak HighLab adını verdiği üst segment yüksek irtifa malzemeleri tasarlıyor. İtalya’nın Monte Rosa bölgesinde 3585 metrede konumlanmış HighLab laboratuvarında (evet gerçekten 3585 metrede bildiğiniz laboratuvar kurmuşlar) yeni materyaller, yeni ürünler, prototip uyku tulumları, çadırlar, çantalar, giyim ürünleri ve eldivenler geliştiriyor.

Ferrino, HighLab segmentinde yer alan ürünlerini Monte Rosa’da yer alan laboratuvarın dışında Everest, Aconcagua ve Lagorai’de de test ediyor.

Aslında sizlerle daha çok Ferrino ürün paylaşmak isterdim. Örneğin teknik ceketleri çok ilgimi çekiyor. Fakat 2 tane ceketim zaten var.. sırf sitede yazmak için de ceket alacak kadar zengin değilim. Ferrino Türkiye distribütörü Bahriyeli'ye bu konuyu defalarca yazsam da zahmet edip bir cevap dahi vermediler. Umarım yakın gelecekte Ferrino yoluna daha rahat iletişim kurabileceğimiz bir dağıtıcı firma ile devam eder.

Neyse, Alpamayo eldivenden; fakat öncesinde başımdan bu eldivenle geçen maceralardan bahsedelim….

Eldiveni Ağustos ayından beri kullanıyorum. Hem de çok severek. Bugüne kadar bana hiçbir sıkıntı yaratmadı.. ta ki 18 Ocak Hasan dağı faaliyetine kadar. Ekim ayında bu eldiveni İran'da Sabalan ve Demavend dağlarında kullandım. Şansıma her iki dağda da hava soğuk fakat oldukça sakindi. Burada da çeşitli dağ ve yürüyüş faaliyetlerinde bu eldiveni kullandım. Hiçbirinde sıkıntı yaşamadım.

Ferrino Alpamayo Eldiven
Solda Ferrino Alpamayo Eldiven. Ellerimiz üşümesin diye dua ediyoruz 😛

Hasan dağında 18-19 ve 20 Ocak'ta özellikle 18 ve 19 Ocak'ta 60-70 kilometre hızı aşan rüzgar vardı. Şiddetli rüzgar 20 Ocak Pazar günü kamp alanında sabaha karşı 3'te hafifler gibi oldu ve yola koyuldum. 1950 mt.'deki kamp alanından yürümeye başladıktan iki saat kadar sonra rüzgar tekrar şiddetlenmeye başladı. Başlarda çok rahattım. Eldivenin içinde ellerim terliyordu fakat bu olay daha önce sorun olmamıştı. Rüzgar yokken eller terlese de bir probleme yol açmıyordu. Fakat rüzgar şiddetlendikçe baton tutan ellerim parmaklardan başlayarak üşümeye başladı.

Yaklaşık 3000 mt.'de bulunan “Yılan Kar” rotasının başına gelince ellerim dayanılmaz bir biçimde ızdırap vermeye başladı. Bir süre parmaklarımı eldivenden sıyırıp eldivenin içinde yumruk yaparak ısıtmaya çalışsam da bu sefer hareketsiz durduğum için ayaklarım üşümeye başladı. Sorun birken bu sefer iki oldu. Başladı mı hem eller hem de ayaklar üşümeye.. 10-15 dk. hareketsiz durmanın sonucunda ayaklarımın donduğunu zannedip korkuya kapıldım. İnsan ne kadar sakin kalmaya, mantığını kullanmaya çalışsa da benim 10 dakika önümden “Yılan Kar” rotasını başarıyla aşan Zirve Dağcılık ekibi gibi ben de orayı aşıp zirve yapmayı çok istiyordum. Arkalarından baka kaldım.. içim eridi.. Bu esnada yanıma gelen İstanbul Dağcılık ekibi (kamp alanında tanışmıştık) “haydi geri dönelim, Aksaray'da kebap yiyelim” teklifinde bulundu. Geri dönmek için bahane arıyordum. Bir ara tırmanmak için atak yapsam da mantık ve yeni tanıştığım bu süper arkadaşlarla kebap yeme düşüncesi galip geldiği için İstanbul dağcılıkla alçalmaya, kamp alanına geri dönmeye karar verdim.

Severek ve güvenerek kullandığım bu eldiven beni hüsrana uğratmıştı. Daha sonra bu olaya kafa yorunca belki de benim deneyimsizliğim buna sebep olmuş olabilir diye düşündüm. Doğru düşünmüşüm.. Tek parmak eldiven kullanmayı sevmiyorum. Çok gerekli görmüyorum (görmüyordum) Fakat bir akıllı ben miyim? Tamam giyince Noel Baba gibi bir görüntü oluşuyor fakat demek ki tek parmak eldivenler bu tip durumlarda gerekli oluyor(muş).

Şimdi en kısa zamanda kendime şöyle bir sistem oluşturacağım. Gene Alpamayo eldiveni kullanmaya devam edeceğim, fakat rüzgar çıktımı hemen Alpamayo'nun üstüne gene Ferrino'nun tek parmak eldivenlerinden Tactive Wind Stopper'ı giyeceğim.

ferrino tactive wind stopper eldiven
en büyük bedenini alıp rüzgarlı havalarda Alpamayo'nun üstüne giyeceğim. Tabi ki neticeyi de sizlerle paylaşacağım.

Ferrino Tactive Wind Stopper hafif bir eldiven. Fiyatı da uygun 55 TL

Rüzgarı kesen, nefes alabilir bir kumaştan imal edilmiş. Bu tip şiddetli rüzgarlara maruz kaldığımda Alpamayo'nun üstüne giyer yoluma devam ederim. Çantamdan birşey çıkarmam gerektiğinde eldivenin üst kısmı dışa doğru açılabilir olduğundan tek parmak eldiveni çıkarmadan işimi görür tekrar kapayabilirim.

Konuyu çok uzattığımın farkındayım, fakat benim yaptığım yanlışın siz de farkına varın istiyorum. Bir de dağda yapılan hataları sağ salim atlattıysanız üzülmeyin. Bunlardan ders çıkarmaya çalışın, neyi yanlış yaptığınızı sorgulayın. Önemli olan zirve yapmak değil; deneyim kazanmak. Deneyim kazandıktan sonra 100 kere daha o zirveyi yaparsınız, çünkü o dağ orada yerinde duruyor.

Ferrino Highlab Alpamayo 5 parmak eldiven

Ferrino Alpamayo su geçirmez, nefes alabilir, içindeki kaplaması yumuşacık bir eldiven. Giydiğinizde rahatsızlık vermiyor. Eldivenin parmak bölümlerinde gerçek deri, avuç içinde ise kauçuk bazlı bir malzeme kullanılmış. Alpamayo ile rahatlıkla kramponlarınızı ve botlarınızın çözülen bağcıklarını bağlayabilirsiniz. Ele çok iyi oturuyor.

Ferrino Alpamayo 5 parmak eldiven
Ferrino Alpamayo 5 parmak eldiven

Eldivenin üst kısmında akan burnunuzu veya gözlüğünüzü silmeniz için yumuşak deriden bir malzeme kullanılmış. Belki de yalnızca gözlük silmek için tasarlanan bu bölümü ben burnumu silmek için de kullanıyorum.

Eldivenin hissetme özelliği muhteşem. Bazen giydiğinizi bile unutuyorsunuz. Eldivenin bileklik bölümü yeterli uzunlukta ve bu bölümü tek elle gevşetip daraltabiliyorsunuz. Alpamayo'nun eldiveni çıkardığınızda uçup gitmemesi veya bir yerde unutup kaybetmemeniz için kullanabileceğiniz ayarlanabilir emniyet kordonu da var.

Eldivenin kar suyunu geçirmediğini söyleyebilirim. Soluması da normal koşullar için yeterli. Bunun için Sky Dry adı verilen Ferrino'ya özel bir malzeme kullanılmış. Fakat yukarıda bahsettiğim sıradışı durumlarda terleyen elleriniz bu eldivenin içinde hızla ısı kaybedip soğuyor. Hava koşullarına bağlı olarak ilave önlemler (tek parmak eldiven) almanız gerekecektir.

Eldiven çeşitleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız dağcılık eldivenleri hakkında hazırladığımız yazıyı incelemenizi tavsiye ederim.

Sonuç

Alpamayo mükemmel bir eldiven. Gerekli ilave önlemleri alarak bence Türkiye'de her dağa bu eldivenle gidebilirsiniz. Bu eldiven geçtiğimiz aya kadar Ferrino'nun İtalya web sitesinde yer alıyordu. Şu an kaldırmışlar. Demek ki üretimden kalkmış. Türkiye'de hala stoklardayken ve fiyatı 110 TL'ye düşmüşken kesinlikle alın. Bana teşekkür edeceksiniz.

Eğer kış dağcılığı yapıyorsanız, bulunduğunuz ortamda şiddetli rüzgar olacaksa bu eldivenin yanında bir de Ferrino Tactive Wind Stopper eldiven alarak mükemmel bir sistem oluşturabilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Ferrino HighLab Alpamayo 5 parmak dağcılık eldiveni” üzerine 2 yorum

    • Kiminin eli az, kimisinin çok terliyor. Ter olduğunda çok çabuk ısı kaybı gerçekleşiyor. Nefes alabilen bir çözüm bulmak lazım. Güneşli bir günde buzul tırmanmayacaksanız su geçirmezliğe takılmayın. Düşük ısıda kar su formunu almıyor. O yüzden goretex yerine windstopper ürünler daha başarılı olacaktır.Goretex kesinlikle çok fazla terletiyor.

      Yanıtla

Yorum yapın