Demirkazık Bolkar ve Aladağlar çıkışları valiliğe bildirilecek

Niğde il sınırları içinde dağlara çıkacak sporcular çıkışlarını valiliğe bildirecek. Niğde valiliği Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar bölgesine gelecek sporcuların dağa çıkış güzergahları, kamp/konaklama bölgeleri, çıkış ve dönüş zamanları, rehberlerin kimlikleri, kendilerinin ve yakınlarının telefon numaralarının kolluk kuvvetlerine bildirmelerini istedi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada “Niğde İli hudutları içerisinde bulunan dağcılık, kamp ve trekking faaliyetlerinin yapıldığı milli parklar sınırları içerisinde bulunan Demirkazık ve Aladağlar bölgesi gerek yerli gerekse yabancı turistler açısından çıkılması izne tabi olan dağlar arasında yer almamaktadır. Demirkazık ve Aladağlar bölgesine dağcılık, kamp ve yürüyüş faaliyetlerinde bulunmak üzere sayıları binleri aşan turist ve sporcu gelmektedir. Anılan bölge çıkılması izne tabi dağlar arasında yer almadığı için bu gelen turistlerin yaklaşık yarısı kadarı dağa çıkış yapacağına dair Çamardı Kaymakamlığına bilgi vermektedir.

Demirkazık dağı ve Emli vadisine giriş yapılacak güzergahlar üzerindeki belirli noktalara, bölgeye gelen yerli ve yabancı şahısları uyarmak, çıkış yapmadan önce güvenlikleri için yetkili makamlara bilgi verilmesi ve dağda bulundukları esnada herhangi bir sorunla karşılaşmaları durumunda 156 Jandarma İmdat Hattına ihbarda bulunmaları konusunda Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından Türkçe ve İngilizce yazılı sekiz adet uyarıcı levhalar konulmuştur. Buna rağmen bazı amatör kişi veya gruplar tarafından özellikle yaz aylarında olmak üzere Çamardı Kaymakamlığına veya Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığına bilgi verilmeden Demirkazık dağı bölgesine zaman zaman bazı grupların geldiği bilinmektedir. Ayrıca Aladağlar bölgesine komşu illerimiz olan Kayseri ve Adana illerinden de çıkış yapılabilmekte ve bu gelen kişi ve grupların faaliyetlerinden de maalesef yasal bir zorunluluk bulunmadığı için bilgi sahibi olunamamaktadır.

Zaman zaman bölgedeki dağlara turizm ve spor amaçlı gelen yerli ve yabancı turistlerin Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar bölgesindeki dağa tırmanış, kamp, doğa yürüyüşü gibi doğa sporlarını yaptıkları esnada; düşerek yaralanma, mahzur kalma, donma olayına maruz kalma, kaybolma gibi olaylar meydana gelmekte, mülki makamlar veya kolluk kuvvetlerinin bu tür faaliyetlerden haberi olmadığı için kurtarma ekipleri ile kolluk kuvvetlerinin bu şekilde yardıma muhtaç kalan mağdurlara ulaşılmasında güçlük çekilmektedir.

Bu kapsamda; Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar bölgesine doğa sporları yapmak üzere gelen Çamardı ve Ulukışla ilçelerinde otel, motel, pansiyon, camping gibi yerlerde konaklayan şahısların, işletme sahipleri tarafından kimlik bilgileri ile birlikte (dağa çıkış güzergâhları, kamp/konaklama bölgeleri, çıkış ve dönüş zamanları, rehberlerin kimlikleri, kendilerinin ve yakınlarının telefon numaraları vb.) bilgilerinin de önceden ilgili makamlara verilmesi ile yardıma muhtaç durumda kalanlara ilgili birimler tarafından koordineli olarak daha çabuk müdahale edilebileceği değerlendirilmektedir.

Bu sebeple Niğde Valiliği Demirkazık Dağı, Bolkar ve Aladağlar bölgesine gelen yerli ve yabancı dağcılara ait bilgilerin kolluk kuvvetlerine bildirilmesine dair usul ve esaslar hakkında karar yürürlüğe konuldu.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın