Dağcılıkta giyim 3 katman

Dağcılıkta Giyim 3 Katman Sistemi

Üç katman giyim sistemi yüzyıllardır kaşifler, avcılar ve soğuk bölgelerde yaşayan topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Eskimoların bir sözü vardır “Terlemek ölüm demektir.” Soğuk havalarda terlediğimizde giysilerimiz ıslanır. Islak giysiler çekirdek vücut ısımızın hızla soğumasına neden olur.

soğuktan donmuş eller

Soğukta Donma Lokal Donma nasıl başlar ? Dağcılıkta donmada ilkyardım

Medikal terminolojide donuk (İngilizcesi frostbite) olarak geçen lokal donma, dağcıların gerekli önlemleri almadığı, gereksiz risklere girdiklerinde başlarına gelen, parmak, el, ayak parmağı, ayak, burun, kulak gibi uzuvlarını kaybetmesine yol açan, bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur.

wind chill etkisi

Wind Chill etkisi nedir?

Wind chill gerçek bir soğukluk ölçüsü değildir. Temelde rüzgarın hissedilen ısıya etkisi hesaplanır. Hareket eden hava, vücudun duran havaya kıyasla daha fazla ısı kaybetmesine yol açar.

Demirkazık

Demirkazık Bolkar ve Aladağlar çıkışları valiliğe bildirilecek

Niğde il sınırları içinde dağlara çıkacak sporcular çıkışlarını valiliğe bildirecek. Niğde valiliği Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar bölgesine gelecek sporcuların dağa çıkış güzergahları, kamp/konaklama bölgeleri, çıkış ve dönüş zamanları, rehberlerin kimlikleri, kendilerinin ve yakınlarının telefon numaralarının kolluk kuvvetlerine bildirmelerini istedi.