İsveç Diyeti Yapandan Doğru Bilinen Yanlışlar

İsveç diyeti ile ilk kez 2001 yılında tanıştım. Gazetelerden birinin pazar ekinde “Aylin Livaneli’den 10 kilo verdiren tarif” olarak paylaşılmıştı. Kısa sürede tam da 10 kilo kaybetmem gerekiyordu. İki hafta harfiyen uygulayıp 12 kilo vermiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 2005 yılında bu diyeti tekrarladım. İkinci denememde 8-9 kilo kaybettiğimi hatırlıyorum. 2018 yılında tekrar İsveç diyeti yapmaya ihtiyaç duydum. Hatta diyete başlamadan bir gün önce bu yazıyı yazmaya, başımdan geçenleri sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Sanırım internet aleminde İsveç diyeti yapıp da hakkında bu kadar ayrıntılı yazı yazan tek kişiyim. Yabancı kaynakları araştırdığımda, aslında dünyada İsveç diyeti olarak bilinen bir diyet olmadığını fark ettim. Yazının devamında bununla ilgili edindiğim bilgileri de sizlerle paylaşacağım.

isveç diyeti ilk gün
İsveç diyetine başlamadan bir gece önce.

Bu yazıya başlamadan 10 gün önce tartıldığımda, tartıda 120.5 kiloyu gördüm. Bu satırları yazarken İsveç diyetinin dokuzuncu günündeyim. Bu sabah tartıldığımda 113.4 kiloydum. Bu yazıyı bir günde bitirmeyeceğim. Yazının devamında 13 günü atlattıktan sonra on dördüncü günün sabahı kaç kiloya indiğimi, beni en çok nelerin zorladığını, en çok hangi günlerde isyan ettiğimi, ufak tefek kaçamaklarımı ve daha da önemlisi; İsveç diyeti sonrasında nasıl bir yol izlediğimi de sizlerle paylaşacağım. Hedefim 1 haziranda eski ağırlığım olan 85 kiloya düşüp 6 ayda 35 kilo kaybetmek. Başarılı olsam da olmasam da, bu yazıda tüm süreci takip edebileceksiniz.

isveç diyeti dokuzuncu gün
dokuzuncu günün sonunda 113,5 kiloyum

Nasıl kilo aldım?

Memleketin halini görüyorsunuz. Dışarıda yaşanan olumsuzlukların yanı sıra, kişisel olarak da bir sürü iş icat atlattıktan sonra son üç yılda anormal derecede kilo aldım. Hareketi kestim, bilgisayar başına çivilendim, daha da kötüsü stresten kurtulmanın çaresini abur cubur gıdalarda buldum.

Kilo alma sürecimde oturup 1 tane ekmek arası köfte, döner, kokoreç yemişliğim yok. Veya ne bileyim, restorana gidip de kendime kebap bile ısmarlamadım. McDonalds, Burger King ve diğerlerinin adresini bilmem. Bu işin suçlusu ben, kullandığım suç aletleri ise Ülker ve Eti bisküviler, Kinder çikolatalar, pastane işi cheese cake ve diğer tatlılar.. işte bunlardan deli gibi tüketip 1 yılda 35 kilo aldım. 2 yıl boyunca aldığım kiloları vermeye çalıştım, ancak başarısız oldum.

abur cuburlar
suç aletlerim abur cuburlar

Bilimsel olarak obez sayılmak için BMI (vücut kitle endeksi) değerinizin 30 olması gerekiyor. En son hesapladığımda BMI değerim 36 idi. Yani ağır derecede şişman kategorisine girmiştim. İlkini 2001 yılında, ikincisini ise 2005 yılında yaptığım İsveç diyetinden geçmişte olumlu sonuç almış olmama rağmen, son 3 yıldır İsveç diyetine neden başvurmadım ben de bilmiyorum.

Geçmişte kilo aldığımda çok hızlı biçimde verebiliyor, daha doğrusu çok kolay motive olabiliyordum. Bu yıl 40 yaşına girdim. Kilo kaybetmek için 2 yıl boyunca sayısız teşebbüsüm oldu. Her seferinde hobi olarak ilgilendiğim dağcılık ve doğa yürüyüşlerini kurtarıcı olarak gördüm. 1 gün yürüdüm olmadı. 5 gün yürüdüm olmadı. Kilo sorunu olmayan insanların tamamlamakta zorlanacağı etkinlikler yaptım, gene olmadı. Ne yaptıysam bir türlü motive olamıyor; döndüğümde kaldığım yerden abur cubur tüketmeye devam ediyordum. Ne hesaplar kitaplar yaptım. “Günde 20 kilometre yürüsem 7000 kalori kaybederim, 20 gün yürüsem 20 kilo eder” , “1 ayda Likya yolunu tamamlar tüm kilodan kurtulurum” gibi planların ardı arkası kesilmedi, ama uygulamada sonuç sıfır.

Fazla kilonun hayatıma olumsuz etkileri neler oldu?

Sosyal hayatı 22 yıldır İnternet'ten idare eden biri olarak, kilo aldıktan sonra sosyal medyaya fotoğraf yüklemeyi bıraktım. Fotoğraflarda etiketlenmek en büyük korkum oldu. Kilo aldığımı yakın çevrem dışında herkesten gizledim.  Eski fotoğraflar yerinde durduğu için elbette yeni insanlarla, yeni kadınlarla tanıştım. Çok güzel tanışmalar kilo mevzum yüzünden heba oldu. 1 gün, 5 gün, 5 hafta, 5 ay derken kadıncağız “artık buluşalım” diyor, ben kafada hesap yapıp “2 ay her gün 1000 kalori fazladan yaksam 60000 kalori eder, bu da 11 kilo kaybı.. en iyisi 3 ay sonrasına buluşalım” diye planlayıp “tüm yaz yurt dışındayım, sonbaharda buluşalım” gibi yalanlar söyleyerek buluşmaları sürekli erteliyordum.

Kaçan kovalanır olayı doğruymuş; yerlileri geçtim, Yunanistan'dan, Almanya'dan çıkıp gelenler oldu. Elbette buluşmaya gitmedim 🙂 Öyle ya, 120 kilo bir canavarla karşılaştıklarında düşüp bayılırlardı. Atatürk'ün söylediği gibi “geldikleri gibi gittiler”. Neyse, hayallerinde 120 kiloluk insan azmanı yerine, kendilerine vakit ayıramayacak kadar yoğun bir Kazanova olarak kalmam daha iyi oldu 🙂

Kilolu olanlar daha iyi bilir, gece gündüz devamlı eşofman giyer oldum. Kilolu yaşama fikrine hiçbir zaman alışamadığım için, iki yıl boyunca kendime yeni kıyafet almadım.

Kilonun sağlığıma olumsuz etkileri daha çok ruhsal yönde oldu. Fiziksel açıdan sadece hareketlerim kısıtlandı o kadar. Ancak ideal kiloma kavuşsam bile, ilerleyen yıllarda bir dönem kilolu olmanın olumsuz etkilerinin karşıma çıkacağına eminim.

Motivasyonu nasıl sağladım?

2018 ocak ayının  ilk günlerinde, 4 arkadaş arabayla Doğu Anadolu ve Ermenistan seyahatine çıktık. 4 günde toplam 4000 kilometre yol kat ettik. Vaktimizin neredeyse tümü araç içinde geçti. Birlikte seyahat ettiğim 3 arkadaşın ikisi de birer obez adayı oldukları için, ortalama 3 saatte bir durup tıka basa karnımızı doyurduk. 4 gün boyunca çılgınlar gibi yedim. Ayın 8'inde döndüğümde tartıya çıktım ve 120.5 kilo olduğumu gördüm. 120 rakamı motive olmamı sağladı. O gece eski kurtarıcımı hatırlayıp ertesi gün İsveç diyeti yapmak için araştırmalara başladım.

Bugüne kadar yanlış İsveç diyeti yapıyormuşuz

Stockholm'de yaşadığım dönem İsveç diyeti hakkında tek kelime duymadım. İnternet'te hem İngilizce, hem İsveççe araştırmaya başladım. Bir sürü değişik kelime kullanarak aramama rağmen İsveç diyeti diye bir şeyin tamamen bizim uydurduğumuz bir isim olduğuna karar verdim. 2001 yılında İsveç diyeti yaptığımda, bu diyeti Zülfü Livaneli'nin kızı Aylin Livaneli'nin Türkiye'ye getirdiği yazılmıştı. Evet, Zülfü Livaneli ailesiyle beraber bir dönem İsveç'te yaşamış, kızı da bu diyeti oradan öğrenmiş olabilirdi. “Acaba farklı bir ismi mi var” diyerek bu sefer diyet listesindeki gıdaları araştırdım. Kesin olarak söyleyebilirim; Türkiye haricinde hiçbir memlekette İsveç diyeti olarak bilinen bir diyet yok.

Diyet listesindeki gıdaları araştırınca, bizde İsveç diyeti olarak bilinen diyete en yakın aşağıdaki diyet tariflerini buldum. (İsimlerini İngilizceden çevirerek yazıyorum)

Google'da “13 days diet” aratırsanız bunlara yakın onlarca diyet olduğunu göreceksiniz. Anlaşılan o ki bizde “İsveç diyeti” olarak bilinen bu diyet yurt dışında “13 günlük diyet” olarak adlandırılmış. Belli ki Aylin Livaneli bu tarifi paylaşınca İsveç'teki yaşamı ile ilişkilendirip bu adı vermişler. Ayrıca İsveç'te kadın erkek hemen herkes heykel gibi. Kimsede gram yağ yok. Allah hepsini özene bezene yaratmış. İsveç diyetinin aslında bir tür şok diyet olduğunu söylemek mümkün.

Kopenhag diyeti şeklinde arattığınızda da benzer listelerin olduğunu göreceksiniz. Belki de Kopenhag'ın İsveç'te bir şehir olduğunu zanneden bir haber editörü yüzünden yanlış isim kullanılmış olabilir.

Bizdeki İsveç diyeti ile yurt dışındaki 13 günlük diyetlerin genel hatları aynı. Ancak süre, miktar ve çeşit konusunda çelişkiler var. Yurt dışındaki benzer diyetlerin tümü 13 günlük. Bizdekiler ise 14 gün sürüyor. Örneğin bizdeki listede ikinci gün öğlen 1 dilim salam yazıyor. Yurt dışındaki salamlar “ham” olarak geçiyor ve boyutları bizdekilerin en az 3 katı. Yani bizdeki salam dilimi 10 gramsa, adamların ham dilimi en aşağı 100 gram vardır. Aşağıdaki görselde Pınar salamın cücük kadar çapı ve a4 inceliğindeki kesimi ile Avrupa, Amerika'daki ham'ın devasa boyutlarını kıyaslayarak ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

salam ve ham farkı
Sağdaki Ham'ın bir dilimine can kurban, ama soldaki Pınar'ın bir dilimi ancak sinek doyurur.

Bir diğer çelişki dördüncü günde bulunan peynirle alakalı. Bizdeki kaynakların bir kısmı 25 gram beyaz peynirden bahsediyor. 2001 ve 2005 yıllarında okuduğum listelerde 250 gram peynir olduğuna eminim. Zaten 250 gram beyaz peynir öneren listeler de var. Anlaşılan o ki, diyetle alakası olmayan kişiler bu listeleri “250 gram peynir mi olur ya” diyerek kafalarına göre değiştirmişler. Yurt dışındaki listelerde genellikle 200 gram cottage cheese veriliyor. Yalnız cottage cheese bizdeki köy peyniri değil. Cottage cheese, yağdan ve tuzdan neredeyse tamamen arındırılmış değişik bir tür peynir. Türkiye'de buna en yakın olan peynir çeşidi yağsız/tuzsuz çökelek. Ben markette çökelek bulamadım. Şarküteri reyonundaki kız “o ne” dedi. Yağsız lor satılmadığı için Sütaş'ın yağı oldukça azaltılmış light beyaz peynirini alıp suda beklettikten sonra tükettim. Ancak bizdeki yanlış listelere inanıp da öyle 25 gram falan yemedim. 250 gramın tamamını tükettim. 250 gram beyaz peynir yemek pek iştah açıcı olmasa da, 25 gram yerseniz düşer bayılırsınız. Unutmayın, günlük 1000 kaloriden düşük, belki de bilinen en ağır diyetlerden bir tanesinden bahsediyoruz.

Peki ne yapıyoruz, hangi liste güvenilir?

Türkiye'de paylaşılan tüm İsveç diyeti listelerini eledim. Yukarıda linklerini paylaştığım 3 diyet arasında bir seçim yaptım. Kendime en uygun olanın ilk sıradaki 13 günlük metabolik diyet olduğuna karar verdim. Üçüncü sıradaki 13 gün diyeti miktar bakımından en düşük olanı. Üçüncü sıradaki diyet ilk hafta 100'er gram et veriyorsa, benim seçtiğim diyet ilk hafta 200'er gram etle başlatıyor. Birazdan aşağıda listeyi paylaşacağım.

Listenin ortasındaki 13 günlük Kopenhag diyeti biraz daha cömert davranmış. Miktarlar biraz daha fazla. Çalışan insanların miktar bakımından fazla olan bu diyeti seçmelerini öneririm. Zira diğer iki diyet gerçekten oldukça sarsıcı. Aşağıda tüm listeleri paylaşacağım.

Kendinize güveniniz tamdır, açlığa dayanıklısınızdır ve de en önemlisi sağlığınız elverişlidir. O zaman yukarıdaki listenin en sonundaki 13 günlük diyeti deneyebilirsiniz. Benim tavsiyem 13 günlük metabolik diyet ve 13 günlük Kopenhag diyetlerini değerlendirmeniz.

Karşılaşılan zorluklar ve kimler İsveç diyeti yapmamalı

Tıbbi konularda hiç bir uzmanlığım olmadığını önemle hatırlatırım. İnsan sağlığı hakkındaki bilgilerim genel kültür düzeyinde. Kalp ve damar hastalıkları olanlar, böbrek ve karaciğer sorunları yaşayanlar, şeker hastaları, tansiyon sorunları olanlar, hamileler ve gelişim çağındaki 18 yaş altı çocukların uzmana danışmadan diyet yapmamaları gerektiğini düşünüyorum.

İsveç diyeti benim için oldukça zorlayıcı oldu. Bir anda abur cubur yemeyi kesip balıklama halde böyle bir diyete adım atınca, göğüsleyeceğiniz ilk zorluk açlık hissi oluyor. Açlık hissi yedinci günden itibaren yerini tokluğa bırakıyor. Öyle ki, 200 gram balık ve yanında koca tabak dolusu salata yedikten sonra “acaba fazla mı yedim” diye düşünebiliyorsunuz.

Kendimize ait ufak bir aile işletmemiz var. İşler hem mevsimsel, hem de ekonomik sebeplerden ötürü azalmış durumda. Bu yüzden 13 günün tamamını evde geçirdim. İlk gün 5 kilometre yürüyüş yapabildim, ancak döndüğümde kendimi tükenmiş hissedip diyet bitene kadar yürüyüş yapmamaya karar verdim.

Diyet boyunca hafıza ve konsantrasyon bozuklukları yaşadım. Eğer sabah 9 akşam 6 bir ofis işinde çalışıyor olsaydım, işverenim benden verim alamazdı. Süs bitkisi gibi işe gider gelirdim. Eğer ağır bir işte çalışıyor olsaydım, ikinci gün diyeti bırakırdım. Aksi taktirde ya bir iş kazası yaşanırdı ya da düşer bayılırdım. Özetle bu diyeti keyfe keder çalışan serbest meslek sahipleri, sınav döneminde olmayan üniversite öğrencileri ve ev hanımlarının başarıyla tamamlayabileceğini düşünüyorum.

Yaşadığım olumlu değişimler

Yedinci günü atlatana kadar cidden zorlandım. Ancak yedinci günden itibaren bir takım olumlu değişimler yaşayıp doğru yolda ilerlediğime ikna oldum.

  • ilk bir hafta neredeyse her gün birer kilo kaybettim. 8-9-10 günler 500'er gram, 11-12-13 günler ortalama 250'şer gram kaybettim.
  • doymayı öğrendim.
  • uyku saatlerim düzene girdi.
  • meyvelerden lezzet fışkırdığını keşfettim.
  • 10 yıldır unuttuğum “öğün” mevhumu ile yeniden tanıştım.
  • en önemlisi 35 kilo kaybetmem gereken bir sürecin henüz başında oldukça motive oldum. 

İsyan ettiğim anlar ve kaçamaklarım

İlk bir hafta enerjim tükenmiş, bitkin bir haldeydim. Özellikle yedinci gün, akşam yemeğine kadar sadece 1 kesme şeker ve sade kahve içtiğim gün az kalsın bayılıyordum.

Bir ve sekizinci günler suda haşlanmış tuzsuz yağsız 200 gram ıspanağı yerken hayatın anlamını sorgulayacağınıza eminim. Bu iğrenç yemeyi üzerine 2 yumurtayı dilimleyerek, bol pul biber ve karabiber dökerek tüketebildim.

İlk bir hafta tek kaçamağım 5 adet (paket değil adet) kabak çekirdeği yemek oldu. Sekizinci, onuncu ve on ikinci günler yemekten sonra ufak kutu cola zero içtim. Hangi gün hatırlamıyorum, 1 adet (paket değil adet) leblebi yedim.

13 gün boyunca büyük bir kupaya sade kahve yapıp gün içinde birer fırt çekerek akşam 10'a kadar tükettim. Kahve erken bittiğinde bir tane daha hazırladım.

Her gün ortalama 1,5 litre su içtim.

İsveç diyeti ile kaç kilo verdim?

Bu satırı on üçüncü günü bitirdiğim günün hemen ertesinde yazıyorum. Yani ölmedim 🙂 120.5 kilo ile başladığım İsveç diyetinde 13 günü ardımda bırakıp bu sabah tartıldığımda 110.1 kiloydum. Toplamda 10,4 kilo hafiflemiş durumdayım.

isveç diyeti final
ve bitti! 10.4 kilo kaybettim

Şu an kendimi oldukça iyi ve zinde hissediyorum. Hatta metabolizmamı hızlandırmak için İsveç diyetinin on üçüncü, yani son günü 200 rakımdan 1000 rakıma yükseldiğim, yaklaşık 50 kişilik gruba rehberlik yaptığım 15 kilometrelik orman içi doğa yürüyüşü bile araya sıkıştırdım. Yazının devamında uyguladığım listeyi ve tükettiğim gıdaları sizlerle paylaşacağım.

Liste

İsveç diyeti yazdığıma bakmayın. Aşağıdaki liste dünyada kabul görmüş adıyla 13 günlük metabolik diyettir.

Mart 2019 Güncelleme: İsveç Diyeti Listesi hazırladım. Görsel olarak da fikir sahibi olabilirsiniz.

GünlerSabahÖğlenAkşam
Birinci gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)2 katı yumurta + 200 gram haşlanmış ıspanak + 1 domates200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
İkinci gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)200 gram hindi salam + 100 gram yoğurt200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + istediğiniz bir adet meyve
Üçüncü gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 1 dilim esmer ekmeği üçgen katlayıp arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir2 katı yumurta + 1 dilim salam + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata 200 gram haşlanmış kuşkonmaz (veya brokoli) + 1 parça meyve (örn. 1 dilim portakal)
Dördüncü gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir1 bardak taze sıkılmış portakal veya elma suyu + 100 gram yoğurt1 katı yumurta + 1 havuç (rende olabilir) + 200 gram yağsız peynir
Beşinci gün1 rendelenmiş havuç üzerine limon200 gram somon veya alabalık, limon ve 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı dökülecek200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + 1 adet çiğ kuşkonmaz (ben az miktarda haşlanmış brokoli yedim)
Altıncı gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir2 katı yumurta + 1 havuç (rendelenmiş olabilir)250 gram tavuk göğüs + 200 gram ıspanak salatası (yani suda haşlanmış 200 gram ıspanak) (orjinal liste tavukla ıspanağı haşladıktan sonra beraber pişirin, üzerine limon ve zeytinyağı dökün diyor.) Ben bunun yerine birinci günkü salatadan yaptım.
Yedinci günŞekersiz bir kupa çay.hiçbir şey200 gram pirzola (ben biftek tercih ettim) + 1 elma
Sekizinci gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)2 katı yumurta + 200 gram haşlanmış ıspanak + 1 domates200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata
Dokuzuncu gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli)yarım dilim salam (başlarım böyle işin ızdırabına deyip tam dilim yedim) + 100 gram yoğurt200 gram yağsız biftek + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata + istediğiniz 1 adet meyve
Onuncu gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir2 katı yumurta + 1 dilim salam + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata 200 gram haşlanmış kuşkonmaz (veya brokoli) + 1 adet domates + 1 adet istediğiniz meyve (örn. 1 dilim portakal)
On birinci gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir1 bardak taze sıkılmış portakal veya elma suyu + 100 gram yoğurt1 katı yumurta + 1 adet havuç (rendelenmiş olabilir) + 200 gram yağsız peynir
On ikinci gün1 rendelenmiş havuç üzerine limon100 gram somon veya alabalık, limon ve 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı dökülecek (200 gram yedim)200 gram biftek + 200 gram ıspanak salatası ve bir parça pişmemiş kuşkonmaz (Ben bunun yerine birinci günkü salatadan yaptım.)
On üçüncü gün1 kupa sade kahve + 1 kesme şeker (gerekli) + 2 dilim esmer ekmeğin arasına kibrit kutusu kadar yağsız peynir2 katı yumurta + 1 havuç rendesi limonlanmış250 gram tavuk göğüs + büyük tabak limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata

Diyet süresince tükettiğim gıdalar

Bu diyet yabancı orijinli olduğu için listedeki tüm gıdalar bize uymuyor. “Ham” denen şey bildiğiniz domuz eti. “Cottage Cheese” dedikleri peynir çeşidi bizde satılmıyor. Kuşkonmaz vermişler, ancak tazesini bulamadım.

Peynir

Marketlerde çökelek bulamadığım için, pazarda çökelek olarak satılan peynirlerin de oldukça yağlı ve tuzlu olması yüzünden aklımı çalıştırıp bulabildiğim en hafif peyniri tercih ettim. Pınar ve Sütaş'ın light beyaz peynirleri var. Pınar'ın light peyniri %50 daha az yağ içerirken, Sütaş'ın light peyniri %70 daha az yağ içeriyor. Her iki peynir de oldukça tuzlu. Diyete başlamadan bu peynirin 700 gramlık paketinden alın, dörde bölüp suya koyun. Tüm diyet boyunca bu bir paket size yeterli gelecektir.

Sütaş Light beyaz peynir 700 gram
%70 daha az yağlı ve %40 daha az tuz kullanılmış.

Lor peynirini de araştırdım. Pazardaki lor peynirleri Allahlık. Marketlerdeki lorların yağ oranı oldukça yüksek. Ayrıca lezzetini arttırmak için tuz da koymuşlar. Yani lor peyniri artık krem peynire evrilmiş. Eski lorlar yok.

Peyniri yerken zorlanırsanız, lezzetlendirmek için marul dilimlerinin arasına sarıp çiğ köfte gibi yemenizi öneririm.

Et

200 gram (+-30 gram fark etmez) yağsız bifteği dilimletip güzelce dövdürün. Dövmeden pişirirseniz kazık gibi olur. Bunu da topluca alıp buzdolabına atmanızı öneririm. Diyet yaptığınız süre boyunca bakkala markete ne kadar giderseniz, diyeti bozma olasılığınız azalır.

biftek

Eğer et pahalı geliyorsa, etten hoşlanmıyor veya bıktıysanız, aynı miktarda hindi göğsü de tüketebilirsiniz. Son hafta et yerine tamamen hindiye döndüm. Hindi tavuğa kıyasla daha az yağlı ve daha lezzetli.

Salam

Orjinal listede domuz etinden yapılan, dilimleri oldukça geniş çaplı ve kalın kesilen “ham” öneriliyor. Buna en yakın Polonez'in Fit Yaşam hindi fümesini buldum. Oldukça lezzetli ve büyük ebatlarda kesilmiş. 100 gramında 1 gram yağ var ve yalnızca 80 kalori. İsveç diyetinden sonra da tüketmeye devam edeceğim.

polonez fit yaşam hindi füme eti 200 gram XL

200 gramlık paketlerde satılan XL boyundan aldım. Tam da ikinci günkü 200 gram salam ihtiyacını karşılayacak miktarda. Toplamda iki paket XL alıp diyet süresince, artan miktarı da diyet sonrası tüketebilirsiniz.

Kuşkonmaz

Sanırım mevsimine denk gelmedim, pazarda kuşkonmaz bulamadım. Bunun yerine brokoli ve karnabahar tükettim.

Sonuç

İnsan hayatında 13 gün nedir ki? Eğer sağlık sorununuz yoksa ve kilo vermeye kararlıysanız İsveç diyetini denemenizi öneririm. İlk bir hafta zorlanacaksınız, ancak kaybettiğiniz kilolar sizi motive ettiği gibi, sekizinci günden itibaren açlık azalıp yerini doymaya bırakacak.

Beni asıl kaygılandıran bu diyetin sonrası. Bugün İsveç diyetini geride bıraktığım ilk gün. Sabah 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu ve yukarıda anlattığım hindi fümeden 200 gram tükettim. Öğlen karnabahar ve hindi etinden yapılan yağsız tuzsuz bir yemek, akşam ise 1 kase az yağlı ve tuzsuz tavuk çorbası içtim. 1 tane de elma yedim. Kendimi aç hissetmiyorum.

Ocak ayının son haftasına girdik. Sanırım Ocak sonuna kadar günlük 1000-1200 kalori alır, en azından kaybettiğim kiloyu muhafaza ederim.

Şubat ayı için oldukça radikal bir planım var. Daha önce tamamını peyderpey yürüdüğüm 550 kilometrelik Likya yolunu bir kerede, 1 ay sürede tamamlamayı düşünüyorum. Bakarsınız bu yazıya Şubat sonunda el atıp 100 kiloya düştüğümün müjdesini veririm.

Aşağıda yorum bölümünde aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz. Büyük ihtimalle gün içinde cevaplamış olurum.

8 Mart 2018 Son gelişmeler

Arkadaşlar, kısa bir güncelleme yapayım istedim. “Kilo kaybetme macerasında” iki ayı devirmek üzereyim. 120,5 kilo başladığım mücadelede, bugün 104 kiloyum.

Diyet oldukça güzel geçiyor. Hatta diyette olduğum bile söylenemez. Evet az yiyorum, tatlı ve yağdan uzak duruyorum, ancak kendimi kısıtlanmış hissetmiyorum.

En büyük eksiğim hareketsizlik. Bir türlü spora başlayamadım. Sanırım başta tembellik, biraz da soğuk havaların etkisi oldu.

Her sabah illa bir dilim kızarmış ekmek, şekerli çay/kahve, yağsız peynir, zeytin ve yumurta yiyorum. Öğlen vakti bir çorba, iki üç dilim hindi göğüs veya en kötü bir kase yoğurt yiyorum. Akşamları da az yağlı ve tuzsuz bir tabak yemek tüketip, bir iki saat sonra meyve ile günü bitiriyorum.

Çok şükür bisküvi, şeker, çikolata namına çöp yemedim. Görünce midem bulanıyor. Sigara ile uğraşacaklarına, en başta abur cuburlara sınırlama getirsinler.

120 kiloyken kilo kaybı gözümde büyüyordu. 2 ay dişimi sıktım ve neredeyse 17 kilo kaybettim. Öyle görünüyor ki Haziran ayında tamam bu iş. İlerleyen günlerde gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

17 Temmuz 2018 Son gelişmeler

Uzun zamandır bu yazıya katkıda bulunamıyordum. Bugün sitenin sağlık kategorisinde kilo verme sürecimi genel hatlarıyla anlatan, nasıl beslendiğim hakkında da çeşitli ipuçlarının yer aldığı bir yazı paylaştım.

Nisan ayı ortasında 91 kiloya kadar düştüm. Vücudum hafiflediği için Mart ayı ortasından itibaren sportif doğa yürüyüşleri, Likya yolu, Toros Trans faaliyeti gibi 100+ km. tüm kamp yükünü sırtımda taşıdığım etkinliklere başladım.

Kilo verme hakkında yazdığım yeni yazıda İsveç diyeti sonrasını anlatıyorum.

3 ayda toplamda 30 kilodan kurtuldum. Mutlu muyum? Elbette. Ancak kilo verdikten sonra ortamlara akayım, eğleneyim, “bekleyin ben geliyorum” gibi bir düşüncem olmadı. Eski mütevazı hayatıma devam ediyorum. Ne bileyim, gezip tozmaktan, dağlarda ve arazide dolaşmaktan, sevdiğim işlerle uğraşmaktan, ailemle vakit geçirmekten hoşlanıyorum. Değişen pek bir şey olmadı yani. Bundan böyle 90 kiloyu kırmızı çizgi olarak belirleyip arada sırada tartılacağım. İdeal kilom 90 değil (Mayıs ayından bu yana kilom sabit), vücudumda halen fazlalıklar var, fakat bu saatten sonra vücut kendi ritmini bulsun istiyorum. Yürüyerek, belki yaz sonuna doğru aletli jimnastik yaparak biraz daha şekle girmeyi düşünebilirim.

Artık diyete devam etmiyorum. Daha doğrusu kendimi diyet yapıyor gibi hissetmiyorum. Abur cubur, karbonhidratlar ve tatlılar hayatımdan çıktı. Bundan sonraki hayatımda “şöyle besleneceğim” gibi bir planım yok. Nelerin kilo yaptığı belli. Hepimiz bunları ezbere biliyoruz. Asıl beni mutsuz edecek olaylardan kaçınıp tekrar bu süreci yaşamamak için elimden geleni yapacağım. Çünkü mutsuz ve stresli olduğumda kilo alıyorum.

Sizlere kolaylıklar ve sabırlar dilerim. Başlayın, sürdürün 3-4 ay içinde tüm olay bitecek.

Krom Pikolinat

Tatlıya karşı aşırı derecede istek duyduğumda krom pikolinat kullandım. Hapı kullandığınız süre boyunca tatlı isteğiniz köreliyor, bıraktığınızda tekrar istek duymaya başlıyorsunuz. Diyet süresince kullanmanız işe yarayabilir.

Solgar Krom Pikolinat satın al
Solgar Krom Pikolinat fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
N11 fiyatı Amazon Türkiye fiyatı Trendyol fiyatı

Discord Kanalı

Discord'da kendi aranızda sesli ve yazılı sohbet edebileceğiniz kanal kurdum. Birbirinizi motive edebilir, fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Kanal adresi https://discord.gg/VJEa5Cw


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“İsveç Diyeti Yapandan Doğru Bilinen Yanlışlar” üzerine 1.105 yorum

  1. Herkese merhaba, bu diyeti yaklaşık 8 sene önce yapmıştım şuanda yaşım 31. ablamın düğününe 20 gün vardı ve beğendiğim 36 beden (S) çok güzel bir abiye vardı. başka bedeni kalmamıştı. hiçbir dükkanda başka kıyafet beğenemiyor aklım hep o elbisedeydi ama kilom 68-70 arasındaydı ve kilo vermeden o elbiseye giremezdim. sonrasında bu diyetı bulmuştm taylan kümelinin . diyeti okuduktan sonra ben bunu yaparım dedim ve önce gidip bana olmayan abiyeyi aldım. herkes benimle dalga geçip paramı ziyan ettiğimi söylesede. bu diyeti yaparak tam 8 kilo verdim. hatta diyet bittikten 5 gün sonra tartıldığımda 2 kilo daha vermiştim. o aldığım abiyeyi daraltmak durumunda kalmıştım. sonraları ara ara kilo alıp verdim. ama herşeyin tamamen istemekle ilgili olduğunu anladım. sonra tekrar yapmak istedim ama 4. günden sonra vazgeçerdim. şimdi yine bir düğün var 2 ay sonra ve ben yine 70 kiloya ulaştım. henüz beğenip aldığım bir abiye yok ama yeniden başlayıp tekrar deneyeceğim ve vakit buldukça burada sizlerle paylaşacağım.
    umarım herkes dilediği kilolara ve vucuda sahip olur.
    sağlıcakla kalın.

    Yanıtla
    • siz en iyisi iki haftada bir abiye giyip ayna karşısına geçin. baktınız dar geliyor, hemen gıda tüketimine çeki düzen :)) şaka bir yana gelişmeleri merakla bekliyoruz. bilgi verirseniz seviniriz. şimdiden kolay gelsin.

      Yanıtla
      • 🙂 beğendiklerimi seçtim hftaya gideceğim . Bugün 2. Günüm 70 ile başladım ben şuan 68,2 yim. Ekmeği çok özledim yarını iple çekiyorum.

      • aman dikkat dilim ufak (tost ekmeği dilimi kadar) olacak. 13 gün listenin dışına çıkmazsanız 62-63’e kadar düşeceğinizi tahmin ediyorum. Kolay gelsin. Bir de lütfen gelişmeleri yazın.

      • Bugün 3. Günüm geç uyandım kepekli tost ekmeği kızarttım nasıl da iyi geldi. Sabah tartıda 67,7 i gördüm. Spor yapmaya başlamam lazım. Eliptik bisikletim var. Başlasam iyi olacak.

  2. Mrb bugün 4.günüm gayet iyi gidiyorum çok aşırı zorlandım diyemem belkide kafamda kesin bu diyet işini bitirmem lazım dediğim için?
    Tartılmadım henüz 7.günün sabahında tartılmak istiyorum öyle olursa daha iyi olur gibi geliyo bana? ama hissediyorum kilo verdiğimi
    İnş 3 gün sonra kaç kilo verdiğimi de yazarım.Bu arada Çağatay Bey birşey sormak istiyorum oturduğum yerde liğht peynir bulamadım yarım yağlı bulabildim akşamda 200gr peynir yemem gerekiyo yarım yağlı olduğu için 100gr yesem olabilir mi?yine akşama kadar sizin yönteminiz gibi suda bekletirim

    Yanıtla
    • Yedinci gün tartıldığınızda şaşıracağınıza eminim. Light peynir yoksa da bulduğunuz peyniri suda bekletip en az 200 gram olacak şekilde tüketin. Peyniri vermekteki amaçları vücudunuzda eksilen ve hayati önem taşıyan mineralleri yerine koymak. Bu yüzden miktarı sakın azaltmayın. Varsın yarım yağlı olsun. Zaten 700 kalori civarında ağır bir diyet yapıyorsunuz. Kalori ihtiyacınız da var. Marul yapraklarının arasına çiğ köfte gibi sarıp zorla da olsa peyniri mutlaka tüketin. Kolay gelsin. Yedinci gün değil de sekizinci gün tartılıp sonucu paylaşırsanız çok sevinirim. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  3. Merhabalar
    Sizi tebrik ederim,benim de hikaye uzun ama özet geçeyim:41 yaşındayım riskli bir gebelik döneminin ardından aldığım kilolara ek olarak “süt olsun” diye ?aldığım kilolarda eklenince 108 kg oldum efendim,etrafımdaki mide by-pass ameliyatı olan arkadaşlarım bütün iyi niyetleriyle ameliyat konusunda baskı yapıyorlardı.
    Ancak bir sağlıkçı olan ben,bütün hatalarıma rağmen aklıma uygun olan sağlıkla zayıflamayı seçmeyi tercih ettim,derken internetten Taylan Kümeli nin kızı Elif Ezgi Uzmansel in ”eski kiloma dönüyorum”sitesini buldum.tavsiye ederim:
    Ağustos,Eylül,Ekim 3 Ayda 82 kiloya düştüm
    Bu arada kızımla (henüz 8 aylıktı o zaman )2 saat sabah 2 saat akşam toplam 4 saatten az olmamak kaydıyla yürüdük, bebek arabasına verdiğimiz paranın 10 katı kazandık?lakin gelin görün ki bu aya kadar hiç kilo veremedim:çünkü diyet ve annelik yorgunluğu ağır geliyor bir türlü tekrar diyete başlıyamıyordum
    Yürüyüşlerimi 1 gün bile atlamadım,ama diyette yapmadım.3 ay aynı kiloda kalmak bile iyidi?
    Neyse efendim İsveç Diyeti yapmaya karar verdim,tartıldım:80 kg(2 kilo gitmiş☺️)
    Bugün 13.günümü tamamladım:73 kg
    Çok zorlandığım zamanlar oldu ilk 1 hafta özelliklede
    7.gün bayılacağım sandım,ama öyle böyle gitti işte 7 kg daha?
    Beni en çok mutlu eden olay:
    Bu gün bir giyim mağazasında orta yaşlı bir bayan baktığım kıyafetlere bakıp:evladım sen kaç kilosun?niye geniş kıyafetlere bakıyorsun?dedi(alışkanlık işte)?
    73 kiloyum teyzecim ondan dedim
    Hadi ordan inceciksin neren 73 dedi?
    Gelelim bundan sonra ne yapacağıma
    Planım şu:beslenme şekli olarak Akdeniz Diyeti tarzı bana ve aileme daha uygun,egzersiz olarak da sabah Leslie ile 5 mil,akşam Ebru Şallı(1 yerli 1 yabancı olsun?)ile pilates
    Gün içinde kızımla yürürsek de cilası olsun?
    Ben de hikayemi yazmak istedim çünkü birileri belki kendinden birşeyler bulur ve umut olur,çok fazla kilosu olan arkadaşlara tavsiyem:yolun uzun olması gözünüzü korkutmasın,nihayetinde yolu bitirmek için başlamak lazım?
    Sevgiler…

    Yanıtla
    • tebrik ederim. sonucu paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim. diğer insanları motive etmek için yardımcı olacağını düşünüyorum. hedef kilonuz nedir? şu an istediğiniz kiloya ulaştınız mı?

      Yanıtla
      • Teşekkür ederim Çağatay bey
        Şimdilik bir 5 kg daha vermek istiyorum
        Ama koruma döneminde bunun kendiliğinden olacağını düşünüyorum ?
        Baktık olmuyor üç ay sonra 6 gün daha yaparız?

      • isveç diyeti sonrası başlıklı bir yazı hazırlıyorum. bitince buraya yazar, bilgi veririm. isveç diyetinden sonra 6 kilo daha kaybettim. (9 ocaktan beri toplamda 16,5 oldu).. öyle özel bir plan uygulamıyorum.

      • Yeniden merhaba Çağatay bey
        Sizi hala takip etmekteyim,hala kilo vermenize seviniyorum☺️Ben kendimle ilgili Bilgi vereyim:şu an 65 kiloyum?Nasıl olduğunu kısaca anlatayım,size de koruma dönemi için tavsiye olur;daha önce anlattığım gibi 73 kiloya inince korumaya çalıştığım kilodan 68 e düşmeyi başardım
        Ammmaaaa bu kiloda kalamadım
        İnişli çıkışlı bir dönemden sonra bir baktım 76 olmuşum?daha önce bahsettiğim Elif Ezgi Uzmansel den profesyonel yardım almaya karar verdim
        Çünkü çok kilo vermiştim(40 kg) ve vücudum kilo almak için çırpınıyordu
        Elif le 68 kiloya döndüm ve sabitledim
        İşin özünün denge olduğunu kavradım
        Sonrasında yaptığım şey ise yemeği abarttığım günün ertesi İsveç diyetinin ilk 3 günü gibi besleniyorum (%100 olmasa da)
        Atıyorum ıspanak yerine yeşillik,biftek yerine herhangi bir et,yoğurt yerine kefir-sırf sütle nescafe vs(bu arada sunuşuz kahve ekledim)
        Bu şekilde de 65 e düştüm(2 ileri 1 geri?)
        Son 1 Aydır 66 yı görmedim(benim için mucize)
        Şimdilerde şımarıklık yapıp 63 e düşeyim diyorum(2 kg esneme payı olsun diye)
        Kötü bir dönemde olmanın dezavantajını da yaşıyoruz,ister istemez yememiz de etkileniyor?(mümkün olduğunca sakin kalarak dengeyi koruyarak devam etmeli)
        Sizin de verdiğiniz kiloları geri almamanız dileğiyle…
        Hoşçakalın
        Not:bu maili yayınlamasanız da olur,bir yerde şöyle demiştiniz:tekrar İsveç diyeti yapmayı düşünüyorum,bakalım bu kadar kısa süre içerisinde yapınca da sonuç veriyor mu?
        Cevap:evet,veriyor?
        Sağlıkla kalın

      • Merhaba, aramızda en başarılılardan biri siz oldunuz. Benim kilo da 93-94 gidip geliyor.Geçen hafta ikinci kez başladım fakat 4ncü günün sabahı kestim. (toplamda 3 kilo kaybettim) İş esnasında bu diyeti yapmak, sürdürmek çok zor. İlk denemedeki başarımı diyetin tamamını ev ortamında sürdürmeye borçlu olduğumu fark ettim. 94 kilo olmama rağmen, şişman hissiyatından kurtuldum. Gene de yaz boyunca genel anlamda diyeti sürdürüp 85 kiloya kadar inmeyi istiyorum.

        Size de başarılar dilerim. Belirli bir kilo sınırı belirleyin. Örneğin 65’i geçince hemen yürüyüş, karbonhidratı azaltma gibi planları devreye alın. Selamlar

  4. Merhaba yazınız beni motive etti gerçekten, bugün alışverişimi yaptım, yarın başlıyorum diyete. Sadece bi sorum olacak, ıspanağı haşlamayıp çiğ, salata gibi yesek olur mu acaba ?

    Yanıtla
    • bunu yorumlarda yazan biri daha önermişti. neden olmasın olur tabi. hatta denedikten sonra diğer okurlara fikir vermek için nasıl bir tadı olduğundan bahsederseniz sevinirim. öyle bilin ki 13 gün boyunca ıssız adaya düştünüz. yiyecekleriniz kısıtlı. dişinizi sıkın 13 gün çok çabuk geçecek. kesinlikle netice alacaksınız. yalnızca dikkat gerektiren, yaralanma veya başkalarını yaralama riski bulunan işlerden kaçının. kolay gelsin.

      Yanıtla
      • Teşekkür ediyorum cevap için. O kadar çok yorum yazılmış ki, çoğunu okudum ama hepsine vaktim olmadı, bebekli bir anne olarak ☺️
        Yarın deneyince yazarım mutlaka.
        Limon sınırı yok sanırım, limonlayıp yemek daha kolay olur diye düşünüyorum.
        Başlayalım bakalım.
        Umarım dediğiniz gibi çabuk geçer ve güzel sonuçlar alırım.
        Tekrar teşekkürler..

      • Merhaba Çağatay bey.
        Ispanakla ilgili bilgi vereyim dedim.
        Ispanağı çiğ olarak doğradım, 1 domates var listede, onu da üzerine doğradım, bol pul biberli ve limonlu yeşillik salatası gibi yedik.
        Erkek kardeşimle birlikte yapıyoruz diyeti.
        İkimizde tadından memnun kaldık, kesinlikle zorlayıcı bir öğün olmadı.
        Çiğ olması sebebiyle sanıyorum çok çiğnemek gerekti ve yarısında doymuş hissettim (:
        Umarım diğer öğünlerde böyle kolay olur ?

      • isveç diyetine başlamadan önce keşke biri bana bu akılı verseydi 🙂 haşlayınca cidden kötü oluyor. iyi ki salata gibi tüketmişsiniz. 7nci günü atlattıktan sonra olay bitiyor. 13ncü gün çok çabuk geldiği gibi, 1 haftadan sonra açlık yerini tokluğa bırakıyor. yani 8, 9, 10, 11, 12 ve 13ncü günler sofradan doymuş kalkıyorsunuz.

      • Keşke ☺️
        Şimdi aklıma takıldı acaba haşlanmış hali ve çiğ hali arasında kalori farkı var mıdır ? ?

      • Zaten orjinal tarifte (yabancı kaynaklardaki 13 günlük metabolik diyeti tarifinde) “haşlanma” ibaresi yok. Önerilen çiğ tüketilmesi. Bir de 10 kalorilik şeyin ne kalori farkı olacak :)) baştan bu kadar dikkatli olsaydık fidan gibiydik zaten :)))

  5. Bir türlü başlayamadığım diyetler silsilesine an itibariyle son verip yrn sabah diyete başlıyorum sayenizde? Çocuğum olduktan sonra 10 kilo olan fazlalık 2 yıl geçmesine rağmen hala üzerimde.Yazınız harika bir motivasyon.Bu arada size sorum olacak diyet süresince kabızlık yaşamamak için yemeklerin yanında acı biber turşusu yada acı biber yenilebilirmi
    Yada yeşilçay içilebilirmi

    Yanıtla
    • sabah kahve verilen günlerde kahveyi atlamayın. ancak gün içinde, akşam vakti birer fincan şekersiz yeşil çay içmemek için sebep göremiyorum. ancak abartmayın. mideyi sürekli doldurup açlığı unutmaya çalışmayın. kendinizi açlığa, böylece doymaya ve vaktinde yemeye alıştırın. yani bu diyet bize yılların sağlıksız beslenme alışkanlıklarını değiştirmemiz için bir fırsat sunuyor. isveç diyeti tek başına kilo kaybetmek için çözüm değil. işin başında alışkanlıklarınızı değiştiren, tartıda yüzünüzü güldüren bir motivasyon aracı olarak görmek gerekli.

      Yanıtla
      • nasıl yanı cagatay bey tek basına kılo verdırmıyor derken ne dmeek ıstedınız kılo veremez mıyızz dıyetı yapınca ben 4. günümdeyimde şimdi ondan soruyorum :/

      • valla şu sıralar kime ne dediğim çorbaya dönmüş vaziyette. dağların gizemli adamı olayım derken kilo vermek isteyen hanımların güzin ablası oluverdim :))) kilo kaybınız elbette olacak ancak atıyorum 10 kilo kaybettiyseniz 10’u da yağ kaybı olmayacak demek istemişimdir.

      • efsane yorum yapmışsınız hahah 😀 hanımların güzin ablası çok iyi 😀

  6. Bir türlü başlayamadığım diyetler silsilesine an itibariyle son verip yrn sabah diyete başlıyorum sayenizde? Çocuğum olduktan sonra 10 kilo olan fazlalık 2 yıl geçmesine rağmen hala üzerimde.Yazınız harika bir motivasyon.Bu arada size sorum olacak diyet süresince kabızlık yaşamamak için yemeklerin yanında acı biber turşusu yada acı biber yenilebilir mi?

    Yanıtla
    • merhaba, şimdiden kolay gelsin. 13 gün çok çabuk geçiyor. doymanın anlamını yeniden keşfedip, şuursuzca yediğiniz yemeklerin farkına varacaksınız. İç organlarınız için bir nevi detoks olacak. Turşu yerine pul biber tüketin. Turşularda fermantasyon sürecini hızlandırmak için çeşitli katkı maddeleri bulunuyor ve daha da önemlisi bu diyet süresince tuz kesinlikle yasak (turşu yüksek miktarda tuz içerir). Diyet süresince kabızlık yaşadım, ancak isveç diyetinin ardından yaklaşık 10 gün sonra durum düzeldi. Çok da dert etmeyin.

      Yanıtla
    • ooh süper. konunun uzmanları “giden kilo değil su” dese de aldırmayın, bozmadan devam edin. 1 ayda (9 ocak’tan bu yana) 14 kilo kaybettim. yağmış, suymuş, kasmış benim için bir önemi yok. neticede eklemlerime daha az yük biniyor mu buna bakıyorum. gladyatör müyüm ne yapacağım kası. ayrıca günde ortalama 300 gram et, bir o kadar yoğurt ve peynir tüketiyorum. tatlıyı kestim, yalnızca meyve yiyorum. canavar gibi hissediyorum. diyet öncesine kıyasla beslenme alışkanlığım 180 derece değişti. sağlıklı beslenmeye başladım. uyku sorunum çözüldü. elim ayağım uyuşmuyor. rengim yerine geldi. İsveç diyeti sonrası nasıl beslendiğim, neler yaptığımla alakalı da yazıyorum. burada paylaştıklarıma celallenecek, diyetisyen geçinen olursa kalbini kırarım. neticede kişiye kendi kendine beyin ameliyatı, bypass yapmasını değil hayatına çeki düzen vermesini öğütlüyorum.

      Yanıtla
      • merhabalar cagatay bey yardımm ıstıyorumm dıyete bugun basladım ılk gunum yanı.. sorum su gecelerı yatmadan once yogurt kuru yesem uygun olur mu acaba

      • olmaz. amaç metabolizmanızı değiştirmek. yoğurdu yutup yatmak nereden çıktı. düşünün ki savaş çıkmış kıtlık var. rusya’da alman işgali sırasında 1 tane çiğ patatesle 1 hafta geçirmiş insanlar. 13 gün kadere boyun eğip aç yatacaksınız. listenin dışına çıkmayın ki kilo kaybınız olsun.

      • 😀 😀 yutup yatmak cok güldümm yaa 😀 yokk yogurt kuru gece yatarken yenınce bır hafta devam edınce guya kılo verdırıyormus o yuzden dedım ben hanı belkı kılo vermeye yardımcı olur dıye 🙂 sız yanlıs anladınz benı 🙂

      • :)))) e o kadar çok soru geliyor ki.. şeyh uçmaz müritleri uçururmuş hesabı ben de havaya girdim. diyet süresince yukarıdaki listeden farklı, ilave bir şeyler yemeyin. diyetin sonrası için henüz tam anlamıyla bir düzen oluşturamadım. havalar buz gibi. düzenli yürüyüş şimdilik yalan oldu. sabah çok hafif bir kahvaltı, öğlen ufak bir kap yemek (bugün pırasa yedim) akşam da haftanın birkaç günü yağsız et (kırmızı, beyaz fark etmez), yağsız yoğurt ve/veya salata.. bazı günler yağsız tuzsuz (içine 100-200 gram et katılmış) sebze yemekleri (sabah yediğim 1 veya yarım dilimin haricinde asla ekmek tüketmiyorum) gece 9-10 gibi de çok acıkırsam 1 tane meyve tüketiyorum. en yağsız yoğurt bile neticede yağ ve tuz içeriyor. hele de yatmaya yakın saatlerde bizler için çok gereksiz olduğunu düşünüyorum. ah ne kürler denedi bu bünye bir bilseniz. hepsi haber sitesi editörlerinin işkembeden salladığı saçma sapan bilgiler. tok açın halinden anlar mı? anlamaz. hazır şurada kendimi kobay olarak feda ediyorum, bence takip edin. gerçekten işe yarayan yöntemler paylaşıyorum bundan faydalanın. isveç diyeti işin kolay kısmı. sonrası için sürdürülebilir, bünyeyi zorlamayacak, kilo kaybını destekleyecek ve bu esnada hayatı zehir etmeyecek yöntemleri araştırıyorum. 1 haftaya kalmaz yeni bir yazı yayınlayacağım. Burada paylaşırım. Kolay gelsin.

      • :)) tamamdır yogurt kuru fılan yok sadece ısvec dıyetıne devam o zaman ::::)) 13 gün. cokk tesekkur ederım gercekten her acıktıgımda pes edıyorumm artık demeye baslandıgımda okuyup motıve edıcıı bır yazı paylasmıssınızz.. boll eksıler dılıyor ve deneyım doluyazılarınızı beklıyor olacagız iyi aksamlar :))

      • İsveç diyeti sonrası beslenme İsveç diyeti sonrasında yediğim akşam yemeğini ekledim. 20 dakika önce fotoğrafını çektiğim bu yemek şimdi midede. Çatlayacak kadar doymuş hissediyorum. 1 çay kaşığı zeytinyağı, çok az su ve hindi etini yağsız tavada kapağını kapatarak kızarttım. İki kaşık pırasa, rendelenmiş kereviz (içine az yağlı yoğurt, sarımsak, üstüne pul biber ve bir tane ceviz), bir tatlı kaşığı hardal ve bir biber. 13 günü bitirince böyle bir öğün sizi de doyuracak. Hatta şekerli ve unlu gıdalardan, yağlı yemeklerden benim gibi tiksineceksiniz. Az kaldı sabredin.

      • Harikasınız ??? 7. Günüm misler gibi 3.3 kilo gitti ben 72 kiloyu görmeyeli yıllar oluyordu. Harika bir diyet bence, hemen hemen hergün et var kas kaybettiğimi sanmıyorum, yağsız beslendiğim için yağ kaybettiğime inanıyorum.

      • kas kaybetmek gözünüzü korkutmasın. kiloların kabalarını atalım, günü gelince kaybettiğimiz kasları yerine koyarız. kilo kaybı masa başından yönetilmeyecek kadar değişken bir olay. bilgisayar başında “tuzu kes her şeyden azar azar ye” gibi tavsiyeler verip, kişiden kilo kaybetmesini beklemek gerçekçi değil. 13 gün zorluğa göğüs gerip, ardından hayatımızı düzene sokarak, hem kısa hem de uzun vadede sonuç elde edeceğimize inanıyorum.

    • hmm bi düşüneyim. değiştirin gitsin :))) sitenin bu sayfası tam güzin abla olayına döndü. şaka bir yana, yapmanızda bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. yani bildiğimden değil, mantık olarak bir mahsuru olmamalı. bu arada, ilerleyen günlerde diyet nasıl gidiyor, kaç kilo kaybettiniz yazın arkadaşlar.
      isveç diyetini bitireli iki hafta oluyor. bugün itibarıyla toplamda 13 kilo verdim. basiretim bağlandı, bir türlü düzenli yürüyüş yapamıyorum. birazdan zorla da olsa 6-7 km sahilde yürüyüşe gidiyorum.
      bu arada isveç diyeti sonrası yeme alışkanlığım değişmedi. sabah yumurta, yarım dilim ekmek, 1 bardak çay (şekerli), biber, az peynir içeren bir kahvaltı yapıyorum. öğlen mutlaka bir tabak bir şey yiyorum (evde hazırlanmış), akşam da gene bir tabak evde hazırlanmış yemek yiyip günü kapatıyorum. diyette gibi hissetmiyorum. aç değilim. 1 aydır bakkaldan çikolata, bisküvi namına hiçbir şey almadım. haftada bir iki gün birer avuç kabak çekirdeği yiyorum.
      müthiş derecede kabızlık çektim (sanırım isveç diyetinin en büyük yan etkisi bu) neyse şu aralar su içerek, lifli gıdalar tüketerek aştım sayılır.
      bakın gelişmeleri yazıyorum, lütfen siz de arada bildirin.

      Yanıtla

Yorum yapın