Sierra Designs Flex Capacitor 40/60 Sırt Çantası İnceleme

Sierra Designs ülkemizde bilinmeyen, 1965 yılından bu yana çadır, uyku tulumu, sırt çantası ve giyim malzemeleri üreten California menşeli bir firma. İncelemenin konusu Flex Capacitor sırt çantasını yaklaşık 7 aydır aktif olarak kullanıyorum. Çantaya tek kelimeyle bayıldım.

Flex Capacitor'a karar vermeden önce neden yeni bir sırt çantası arayışına yöneldiğimi kısaca anlatayım. Siteyi takip edenler bilir, birkaç yıldır sırt çantamda taşıdığım malzemelerin toplam ağırlığını azaltmak için uğraşıp duruyorum. Hafiflemek yalnızca parayı bastırıp yeni malzemeler satın almakla bitmiyor. Alışkanlıkları da değiştirmek, bu iş için giyimden beslenmeye ve hatta rota planlamaya kadar birçok ayrıntıya kafa yormanız gerekiyor.

Beslenmeden örnek vereyim. Sırt çantanıza pikniğe gider gibi gıda doldurursanız, bunları pişirmek için türlü gereçleri yanınızda gezdirirseniz, hafif malzeme satn almanızın çok bir anlamı kalmıyor. Yürüyeceğiniz rotadaki su kaynaklarını araştırmak, su kaynaklarının kuruduğu mevsimi tercih etmemek, yol üzerinde aktarma yapabileceğiniz noktaları önceden planlamak gibi detaylar da kilolarca ağırlık taşımaktan kurtarıyor.

Flex Capacitor'den önce kullandığım sırt çantası hiç de ağır sayılmazdı. Deuter Aircontact Lite toplam 1.7 kilogram ağırlığındaydı. Deuter'de hoşuma gitmeyen birkaç detay vardı. Bunların başında bel kolonundaki ufacık, telefon bile sığdıramadığım cepler ve çantanın içinden bir şey almaya kalktığımda perlonları gevşet – klipsleri aç – kapağı kaldır – iç klipsi gevşet- iç klipsi aç – büzgüyü gevşet ve tekrar kapatmak için prosedürü tersten tekrarlamayı gerektiren, aslında tüm sırt çantalarında bulunan kapak sistemi geliyordu.

Tasarım

flex capacitor cep
Bel kolonunda yer alan ceplerden birine cep telefonu, kafa feneri, çakı, kimlik ve banka kartı ve aksiyon kamera koyduğum halde bir bu kadar daha malzeme alır.

Flex Capacitor'un bel kolonunda yer alan iki adet cebe dünya kadar malzeme sığdırabiliyorsunuz. Telefon, ufak çakı, atıştırmalıklar, kimlik ve banka kartı, kafa feneri ve aksiyon kamerası gibi birçok malzeme sığdırabileceğiniz kadar geniş bu cepler sayesinde çantayı sırtınızdan indirip bir şeyler alma ihtiyacı azalıyor.

çanta karşılaştırma
Solda çanta 42 litre kapasitede, sağda perlonları gevşetmek suretiyle 60 litre kapasitede.

Çantanın tasarımı oldukça sıradışı. Çantayı hem 40, hem de 60 litre kapasiteli kullanabiliyorsunuz. Bunun için üst kapağı yükseltip alçaltmanız gerekmiyor (zaten üst kapak diye bir şey yok). Daha geniş bir kapasiteye ihtiyacınız varsa, enlemesine yerleştirilmiş perlonları gevşetmek suretiyle kapasiteyi arttırabilirsiniz.

Sırt çantası üst kapağı
Çantanın içine yalnızca tek bir fermuar açarak ulaşabiliyorsunuz.

Çantanın üst kısmında kapak olmaması harika bir özellik. Kapakları kim icat etmiş, neden bunları yıllarca sorgusuz sualsiz kullandık bilmiyorum. Yukarıda da ifade ettiğim gibi, klasik sırt çantalarının içinden bir şey almaya kalktığımda perlonları gevşet – klipsleri aç – kapağı kaldır – iç klipsi gevşet- iç klipsi aç – büzgüyü gevşet ve tekrar kapatmak için prosedürü tersten tekrarlamak meğerse ne zahmetli işmiş. Flex Capacitor'un içinden bir şey almanız gerektiğinizde tek yapmanız gereken fermuarı açmak o kadar. Evet, bu kadar basit. Bu bölümde de fermuarlı bir cep mevcut.

Flex Capacitor DAC pol
DAC pol

Sıradışı tasarımlar burada bitmiyor. Çantanın iskelet sistemi için kaliteli çadırlardan tanıdığımız DAC pol kullanılmış. “Y” şeklindeki hafif pol sayesinde çanta dik duruyor. Alüminyum pol esnek yapıda olduğu için sırtta kazık gibi durmuyor.

Bir diğer çok hoşuma giden özellik ise omuz askısında 0.5 ve 1 litre kapasiteli su şişelerini sığdırabileceğiniz, aynı zamanda GPS, telefon gibi eşyaları koyabileceğiniz büzgülü, streç bir bölüm bulunuyor.

Kısacası yıllardır aynı şeyi ısıtıp ısıtıp önümüze koyan Avrupalı firmaların aksine, Sierra Designs sıradışı fakat oldukça işe yarayan özelliklerle donatılmış bir sırt çantası tasarlamış.

Özellikler

  • Artırılabilir kapasite
  • 2 adet streç yan cep
  • Bel kolonunda 2 adet fermuarlı cep
  • Omuz askısında 1 adet streç suluk
  • U şeklinde tasarlanmış fermuarlı üst kapak
  • Çantanın içinde gizlenmiş para bölmesi
  • Hafif “Y” şeklinde DAC pol iskelet

Teknik Özellikler

  • Çantanın genelinde 100 denye naylon polyester ripstop/alt bölümde 420 denye naylon oxford kumaş
  • Small – Medium ölçüde 1160 gram ağırlık
  • Medium – Large ölçüde 1190 gram toplam ağırlık

Konfor

Çantanın sırt bölümü diğer klasik çantalarda olduğu gibi boydan boya süngerle kaplı değil. Süngerler omuz ve bel hizasında konumlandırılmış. Bu sayede hafiflik sağlandığı gibi, aynı zamanda sırt ve çanta arasında hava akışına izin veriyor, böylece daha kuru kalıyorsunuz. Bu durum başta çantaya kuşku ile yaklaşmama neden olmuştu, ancak yürüyüş esnasında konfor anlamında hiçbir sorun yaratmadığını söyleyebilirim.

Omuz askılarındaki sünger ise çantadaki yükün hafif olması koşuluyla oldukça konforlu. Tabi mevsimine göre, su ve gıda dahil olmak üzere ortalama 4 ila 6 kilogram arasında kamp yükü taşıdığımı belirtmeliyim.

Bel kolonu ile alakalı söylenecek olumsuz bir şey yok.

Flex Capacitor'un iki farklı bedeni satılıyor. Small-Medium ve Medium-Large. Üretici web sitesinde bu ölçüleri gözden geçirip, vücut ölçülerinizle uyumlu olan bedeni sipariş etmeniz konfor için çok önemli.

Sonuç

Bu çantayı satın almadan önce Osprey Levity 60 da değerlendirdim. Youtube yorumlarından anladığım kadarıyla 920 gram ağırlığındaki bu çantada hafifliği sağlamak için çok ince kumaş kullanmışlar. Bu yüzden sivri kaya parçaları kumaşı yırtıyormuş. Ancak Levity 60'dan ince kumaşı yüzünden değil, bel kolonunda cep olmaması yüzünden vazgeçtim.

Yıllar süren çadır arayışımda Nirvaya'ya ulaştım. Artık aynı şeyi sırt çantası için de söyleyebilirim. Daha hafif çantalar yok muydu? Var fakat ha çanta taşımışsın, ha çuval. Çanta dediğin malzemede hayatını kolaylaştıracak bir şeyler de olmalı. 1000 gramın altındaki sırt çantalarında olay artık malzeme fetişizmine dönmüş durumda. Sierra Designs hem hafif, hem de işlevsel bir sırt çantası üretmiş.

  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 10/10
    Özellikler - 10/10
  • 8/10
    Konfor - 8/10
  • 8/10
    Fiyat-Performans - 8/10
8.5/10

Özet

Kamp yükünüzü hafifletmeyi amaçladıysanız, hafif sırt çantası arayışındaysanız, diğer malzemelerinizin de hafif olması koşuluyla harika bir sırt çantası. Yaklaşık 1 yıl boyunca tüm alternatifleri eledikten sonra karar kıldım ve hiç pişman olmadım. Çantanın olumsuz olarak nitelendirebileceğim bir tarafı yok.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Sierra Designs Flex Capacitor 40/60 Sırt Çantası İnceleme” üzerine 17 yorum

  1. Çok güzel bir çanta sahibi olmuşsun Çağatay, güle güle kullan.
    Gerçi bakalım malzemelerimizi ne zaman güle güle kullanıp eskitebileceğiz. Tıkıldık kaldık evlere.
    Benim bir sorum olacak; şimdi ben hiç bu kadar hafif bir çanta kullanmadım, bu kadar narin bir çanta da kullanmadım, o yüzden soruyorum. İçinde teknik malzeme ile (kask, kazma, krampon, ekspres set, karabina, ip emniyet kemeri vs) dolayısıyla 20+ kg ağırlıkla bu ve buna benzer çantalar kullanılabilir mi? Ya da uzun mesafeler taşınınca bu yük sıkıntı yaratırlar mı?

    Yanıtla
  2. merhabalar, çantayla ilgili bişey sormak istiyorum, deuter act lite modeline göre sırtın hava alma durumunu nasıl yorumluyorsunuz, yazıda kısaca bahsetmiştiniz ancak çok terleyen birisine önerir misiniz? yoksa act lite aradaki fark olsa da sırt havalandırması için tercih sebebi olur mu ?

    Yanıtla
  3. hocam :)) bunu erken yazsaydınız keşke deuter 50+10 aldım tavsiyenize uyarak memnunum ama bende farkettim base weight in ne kadar önemli olduğunu çanta güzel dayanıklı yıllar gider 600 gr ile dayanıklılık farkı var sd40-60 ile ama sanırım featherweight sırt çantalarında sırt desteğine dahi gerek olmuyor galiba herşey çok hafif olunca ama işte dayanıklılıktan kısıyor onlarda taş felan yırtıyor hor kullanılamıyor dağlara felan gidiyoruz ofiste kullanmıyoruz ki :)) daha çok ultralight malzeme inceleme bekliyoruz takipteyiz 🙂

    Yanıtla
    • millet sırtında 3,5 kiloluk çantalarla geziyor, deuter act lite kötü bir çanta değil güle güle kullan. 1 kilonun altındaki çantalar içime sinmedi. yeri geliyor, insan yorgunken çantayı sırtından çıkarıp fırlatıp atıyor.

      Yanıtla
    • Ben de ilave yapayim. Degisik volümlerde hafif cantalar kullansam da, vazgecmedigim Deuter 55+10 ekipmanimin arasinda duruyor. Yani cok agir bir canta degil, ama hafif de degil. UL ve L olmayan ekipman ve malzeme tasimak icin cok mukavetlidir. Önemli olan, Cagatay’in da bahsettigi gibi sacmasapan agirliktaki cantalardan kullanmamak.

      Evet hafif cantalarin bir kisminda sirt destekleri bulunmuyor, ancak bu cantalari kullanmak icin, tüm ekipmanin da hafif olmasi gerekiyor. Öyle ki hafif cantalar, hafif yükleri tasimak üzerine tasarlaniyor.

      Yanıtla
  4. Cok güzel bir canta, güle güle kulllan Cagatay.
    Arkadasim kendisi icin malzeme secimlerini bana birakmisti. Yapacagi seylere ve malzemelerine göre bu cantayi almistim.
    Gayet memnun. Sonradan marka siyah ve beyaz modellerini cikardi, gayet güzeller. Agirligi gayet iyi.
    Benim icin ara bir boy, 40, 55lt cantalarim varken ihtiyacen biraz daha büyük arayisinda karsilasmistim. Biraz daha büyük volum imkani olsaydi ben de alacaktim, sonrada 75lt ile baska bir canta almistim. Ama ortalama ve hatta uzun yol yapanlarin da rahatlikla kullanabilecegi bir ürün.

    Yanıtla
    • abi belki saçma gelecek, bel kolonundaki ceplere hasta oldum. piyasadaki tüm markaların iki üç kat genişliğinde yapmış adamlar. sanırım kullanıcıyı dinleyen firma sayısı az. butik çalışan Amerikan firmaları bu konuda çok daha başarılı.

      Yanıtla
      • Cok iyi, evet buna cogu üretici dikkat etmiyor. Evet gözlemin dogru, bendeki amerikan cantasinda da cepler büyük sayilir. Avrupa üretimi cantalar efsane kücüklükte. Su Corona gecse de, yine cikabilsek yollara.

      • Everhard beni tanimamis, benim aganta burina burinata 🙂

        Tesekkürler paylasimin icin. Evet dogru tahmin ediyorsun, ben cantami aldigimda 65-75’ler daha cikmamisti, Cantam elime ulastiktan bir iki hafta sonra cikti o model. Fakat ben aldigim cantadan mutluyum, daha basic, belki biraz daha pahali, az daha daha hafif, gayet mukavemetli.
        Ancak ben Sierradesigns’in cantalarini da her zaman öneririm.

        Bir ara ben de kendi kullandigim cantayi burada tanitirim.

        Sevgiler, selamlar

Yorum yapın