Hafif Sırt Çantası: Deuter ACT Lite 65+10 İncelemesi

Malzemelerimi hafifletmeye karar verdiğimde, işe çantayla başlamıştım. 3,5 kiloluk sırt çantasından 1.7 kilogram ağırlığındaki Deuter Guide 45+ çantaya geçince, sırtımdaki toplam yük bir anda 1800 gram azaldı.

Ardından hafif çadır, hafif tulum, kamp mutfağı gereçleri, o bu derken bir baktım, ortalama 20 kilo olan sırtımdaki yük yarı yarıya azalmış. Düşük kapasiteli çanta taşımanın bir başka avantajı da, içine malzeme yerleştirirken insanı “daha seçici” davranmaya itiyor. Bir malzemeyi çantaya yerleştirmeden önce iki kere düşünüyorsunuz.

Deuter 45+ sırt çantasını dört yıl kullandım. Guide 45+ hafif bir uyku tulumu, bivak, asgari kamp gereçleri ve tırmanışta gerekli malzemelerle hızlı tırmanışlar yapmak için tasarlandığından, çanta dışında yalnızca bel kolonunda bir adet ufacık cebe sahipti. Aslına bakarsanız toplam 53 litre (45+8) kapasite tüm yükümü almasına rağmen, sırt çantasını kullandığım tüm süreç boyunca yanlarda ve bel kolonundaki ceplerin özlemini çektim.

Tekrar Deuter tercih etmemin başlıca nedeni, önceden aynı markanın çantalarını kullanıp memnun kalmış olmamdı. Tabi Türkiye'de doğru düzgün başka bir markanın satılmıyor olması da tekrar Deuter tercih etmemde etkili oldu. Guide 45+ yanı sıra, Aircontact Pro 70+15 de kullandım. Aircontact Pro 70+15 tank gibi bir sırt çantası olmasına karşın, “evladiyelik” olarak nitelendirilebilecek bu çantanın tek kusuru çok ağır olmasıydı. Bugünkü incelemenin konusu Deuter ACT Lite 60+15, Aircontact Pro'nun neredeyse yarı ağırlığında bir çanta

Hafif bir çanta tercih ederek nelerden vazgeçiyorsunuz, 1550 gram ağırlık farkına değip Aircontact Pro tercih etmenizi geçerli kılacak bir neden var mı inceleyelim. Ancak ilk olarak ACT Lite hakkında çeşitli bilgiler vererek başlayalım.

deuter aircontact lite
ACT Aircontact anlamına geliyor. Deuter'in sitesinde Aircontact Lite olarak tanıtılıyor.

Kumaş

ACT Lite'ın genelinde hafif kumaş kullanılmış. İç bölümde kullanılan alaşım çerçeve, tokalar ve fermuar haricindeki tüm malzemeler tekstil ürünü olduğu için; kumaş çantayı hafifleten unsurların başında geliyor.

Taban

Sırt çantalarının sürtünmeye, yırtılmaya ve delinmeye en çok maruz kaldığı bölüm tabanlarıdır. ACT Lite'ın tabanında 600 denye iple dokunup, kalın poliüretan tabakayla kaplanmış Deuter Super Polytex adını verdikleri bir kumaş kullanılmış. Oldukça dayanıklı olan bu kumaşın özelliği hafif olması. Aslına bakarsanız 45 litre ve üstü tüm Deuter sırt çantalarının tabanlarında 600 denye iplikle dokunan benzer kumaşlar var. Ancak üreticinin iddiasına göre bu kumaş emsallerine göre daha hafif.

Dış kabuk

ACT Lite'ın dış kabuğunda teknik bir kumaş olarak nitelendirilebilecek malzeme kullanılmış. Hem hafif, hem de mukavemeti yüksek, 210 denye iplikle çok sık dokunmuş, yeni nesil bir poliüretan tabakayla kaplanmış, ripstop özellikli bu kumaş, çantanın muadillerine göre hafif olmasını sağlayan en büyük etken.

İç kısım

Çantanın iç kısmında ise, Macro Lite 210 adını verdikleri, gene poliüretan kaplamalı naylon kumaş bulunuyor.

deuter act lite sırt çantası

Omuz askıları

Bir sırt çantasının bence konfora yönelik en önemli kısımları omuz askılarıdır. Black Diamond, Lowe Alpine, Ferrino, The North Face ve diğer markaların hafif çantalarını elime alıp incelediğimde, çantayı hafif tutmak için omuz askılarını da hafiflettiklerini gördüm. Bu bölümde ince sünger kullanılmasını onaylamıyorum. Yük bindiğinde ince sünger (hele de kalitesiz bir sünger kullanılmışsa) daha da incelip uzun mesafelerde omuzlarda müthiş bir baskıya; böylece yol boyunca ağrı sızıya neden oluyor. Sert sünger (yıllar boyunca sert kalabilecek) sayesinde ağırlık tek bir noktaya binmeyip omuz geneline yayılıyor.

Deuter'in hafif modellerinin tümünde, omuz askılarındaki sünger miktarı ve süngerin kalitesi konfordan ödün vermeyecek şekilde ayarlanmış. Burayı çok inceltmek yerine, çantanın genelinde nitelikli malzeme kullanarak hafifliği sağlamışlar. Bu bakımdan Deuter ACT Lite üzerindeki omuz askılarındaki dolgu miktarı tam da olması gerektiği kadar. Ne çok ince, ne de çok kalın. Çantayı 1,5 yıldır aktif biçimde kullanıyor olmama rağmen, süngerlerde incelme meydana gelmedi.

Omuz askısında kullanılan kumaş ise nefes alabilir, ağ şeklinde dokunmuş, kullandığınız pahalı ceketlerde sürtünmeye bağlı meydana gelen tiftiklenmeye neden olmayacak çok kaliteli hafif bir malzemeden oluşuyor.

Omuz askılarındaki plastik aksamlar hafif malzemeden imal edilmiş. Bu bölgelere çok fazla bir yük binmediği için problem yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Omuz askılarının yüksekliğini Vari Quick adını verdikleri bir sistem sayesinde boyunuza göre ayarlayabiliyorsunuz.

Sırt sistemi

ACT lite aslında Aircontact Lite anlamına geliyor. Deuter sırt çantalarının bir çok modelinde kullanılan, firmayla özdeşleşmiş AirContact sırt sistemi bu çantada da kullanılmış. Nefes alabilir kumaşın yanı sıra, arada boşluklar olduğu için sırtınızdan ter daha rahat tahliye oluyor; böylece faaliyetlerinizi daha kuru biçimde sürdürebiliyorsunuz.

Konfor anlamında ise Aircontact Pro'larla kıyasla bir eksiğini göremedim. Sistemin içinde kullanılan sünger Aircontact Pro çantalara kıyasla daha yumuşak. Ancak bu ne bir avantaj, ne de dezavantaj.

Bel kolonu

Geniş bele sahip biriyim. Bu nedenle hemen her marka çantanın bel kolonu belime çok iyi oturuyor. Çantayı sırtıma aldığımda bir miktar eğiliyorum, bu esnada ağırlığın omuz askılarına binmemesine dikkat edip bel kolonunu sıkıyor ve bunun ardından doğruluyorum. Böylece ağırlığın önemli bir kısmı belime biniyor. Bel kolonunda bu anlamda bir sıkıntı yaşamadım.

Bel kolonunda sağ ve sol kısımlarda birer fermuarlı cep bulunuyor. Galaxy S7 telefon bu ceplere ucu ucuna giriyor. Cepleri keşke 3-4 santim daha geniş yapsalarmış.

Bel kolonundaki toka ve diğer plastik aparatlar hafif malzemelerden yapılmış. Toka pek güven vermese de 1,5 yıldır hiçbir problem yaşamadım. Deuter Türkiye distribütörü Meydan Kamp bildiğim kadarıyla işini ciddiye alıp, bu tip yedek parçaları stoğunda tutan bir firma.

Diğer özellikler

Çantanın kapak bölümünde hemen her marka sırt çantasında standart halde sunulan iç ve dış cepler mevcut. Dıştaki cebin fermuarını açık unutup, yol boyunca eşyaları saça saça ilerleme gibi bir huyum var. Geçmişte sırf bu yüzden çok değerli malzemelerimi kaybettim. ACT Lite (ve diğer Deuter modellerinde) fermuar bir kaç santim yukarıda tasarlandığı için, fermuarı açık unutsanız dahi malzemeler bu cepten dışarı kayıp düşmüyor. Çoğu kimsenin dikkat etmeyeceği, ancak bana göre çok önemli bir ayrıntı.

Çantanın her iki yanında su şişesi taşıyabileceğiniz likralı file kumaştan mamul bölümler bulunuyor. Her iki yanda da sıkıştırma perlonları mevcut. Perlon uzunlukları ne çok uzun, ne de çok kısa. Çantanın alt kısmında rulo mat asmanıza yarayan perlonlar da koymuşlar.

ACT Lite'ın ön kısmında likralı kumaştan imal edilmiş, içine kirli çamaşır, panço ve bunlara benzer eşyaları koyabileceğiniz geniş bir bölüm yapmışlar. Bu bölümü klips yardımıyla kapamak mümkün.

Çantanın içine yalnızca yukarıdan ve aşağıdan ulaşabiliyorsunuz. Ön kısmında Aircontact ve Aircontact Pro çantalarda olduğu gibi fermuar bulunmuyor. Bu nedenle çantayı yerleştirirken öncelik sırası yapmanız; örneğin yağmur yağma ihtimali varsa panço veya ceketinizi yukarılara yerleştirmeniz gerekiyor. Aksi taktirde aniden bastıran yağmurda çantanın bir kısmını boşaltmanız gerekebilir.

Eski model ACT Lite hakkında

Yukarıda incelemesini yaptığım, bu yılın başlarında satın aldığım ACT Lite artık üretilmiyor. Yurt dışındaki mağazaların raflarında 2018 yılının ilk aylarından itibaren yeni model Aircontact Lite yer alıyor. Ülkemizde ise maalesef yeni modeller bulunmuyor. Yakın zamanda da geleceğini düşünmüyorum. Bu durum ülkemizdeki doğa sporu malzemesi distribütörlerinin genel politikası. Belli ki önce kendi stoklarını eritiyorlar. Ardından yurt dışındaki satıştan kalkmış ürünleri ucuz fiyata alıp, burada uzunca bir süre daha satmaya devam ediyorlar.

Sevgili distribütörler. Ülkemiz malzeme çöplüğü mü? Neden üretimden kalkmış, yıllarca raflarda bekleyen modelleri bize satmaya devam ediyorsunuz? Hadi eski malzemeleri satmayı sürdürüyorsunuz. Peki öyleyse neden indirimli fiyatlara bunları satın alamıyoruz? Siz üretimden kalkmış bu ürünleri belli ki güncel modellere kıyasla daha düşük fiyata ithal ediyorsunuz. Neden üretimden kalkmış, yurt dışında mağazalarda satışı durmuş bir ürün için 2018 yılının fiyatını talep ediyorsunuz. Keriz miyiz biz?

Deuter Aircontact Lite 2018 model
Ülkemizde bulunmayan 2018 model AirContact Lite 65+10

Yeni model eskisiyle aynı ağırlığa sahip.Ancak tokalar, perlonlar ve fermuarlar baştan aşağı yenilenmiş. Göze çarpan en büyük fark üst kapağın yeni modelde ayrılabilir oluşu. Bu sayede kuru havalarda üst kapağı evde bırakarak çantayı yaklaşık 200 gram hafifletebilir, ayrıca çantayı çadırda veya otelde bırakıp üst kapağı ufak bir omuz çantası gibi kullanabilirsiniz. Amazon.com veya Amazon.de'den yeni model AirContact Lite modellerini ülkemizdeki eski modellerle aynı maliyete getirtebilirsiniz.

Sonuç

ACT Lite parçalanana kadar (minimum 15 yıl + 10 yıl da yamayarak) başka bir sırt çantası satın alacağımı zannetmiyorum. Konfor, ağırlık ve özellik bakımından tam da ihtiyacım olan sırt çantasını bulduğumu düşünüyorum. Yurt içi ve yurt dışında hasbelkader çeşitli dağlara çıktım ve sıkıldım. Benim olayım bundan sonra sportif kampçılık. Elbette arada çeşitli dağlara gider gelirim. Ancak sırt çantasıyla uzun mesafe yürümek şimdilik daha cazip gelmeye başladı. ACT Lite hem sportif kampçılık, hem de dağcılık alanlarında ihtiyacımı karşılayan bir çanta.

Hafiflemeyi kafanıza koyduysanız, ilk önce çantadan başlamanızı öneririm. Çantadan sonra bütçeniz elverdikçe çadır, tulum, mat ve kamp malzemelerini peyderpey hafif modellerle değiştirirsiniz.

Türkiye'de Deuter ACT Lite'a ağırlık ve konfor anlamında alternatif bir çanta satılmadığını net olarak söyleyebilirim. Amerika'da birkaç kişiden oluşan, deneysel işler yapan bir sürü mikro ölçekli üretici var. Bunların bir kısmı hafif ürünler konusunda çalışmalar yapıyor. Ancak bu tip çantalar seri üretim halinde imal edilmedikleri için, 400-800 dolar aralığında satılıyor.

Eğer malzemelerinizin geneli hafif ise, aralarında konfor farkını hissetmeniz pek olası değil. AirContact Pro'nun konfor farkı ağır yükte ortaya çıkıyor. Pro modellerin omuz askılarında, bel kolonlarında ve sırt sistemlerinde oldukça kalın ve yoğun sünger kullanılmış.

Aircontact Pro modellerin sırt çantasıyla günde 20-30 kilometre yürüyenler için değil; daha çok tren ve otostopla çeşitli ülkeleri, şehirleri gezenler için daha uygun olacağını düşünüyorum.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 9/10
    Fiyat/Performans - 9/10
7.7/10

Özet

Hafif olmak isteyenler için alternatifsiz bir sırt çantası. Fiyatını dikkatli araştırırsanız, Türkiye'de yurt dışı ile aynı ve hatta bazen daha düşük fiyata mal edebileceğinizi göreceksiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Hafif Sırt Çantası: Deuter ACT Lite 65+10 İncelemesi” üzerine 23 yorum

  1. hafiflik/dayanıklılık dengesini sağlayan, 7 günlük likya yolu ve sonrasında kullanabileceğim bir çanta bakıyorum. bütçem 1000-1200 tl maksimum olacak seviyede. şimdiye kadar denediğim çantalar:
    trek 500 forclaz (730 tl)
    jack wolfskin higland trail xt 50 (1050 tl)
    lowe alpine diran 55/65 lt (1100 tl)
    forclaz belime hiç uymadı açıkçası. diğer ikisinden hoşnut kaldım. sizin bu fiyatlara veya daha ucuza önereceğiniz çantalar neler olur? baktığım çantalar fiyatlarına değer mi? bir de deuter, gregory, osprey gibi markaların ürünlerini türkiye fiyatlarından ucuza bulabileceğim hızlı teslim yapan güvenilir bir site önerebilir misiniz?

    Yanıtla
  2. merhaba
    bu urun asagidaki linkte 142 dolara geliyor suan. 7 ocak pazartesi gunune kadar %25 indirim var. almak isteyenler kacirmasin, turkiye fiyati 1700tl civarinda.

    Yanıtla
  3. Yaklaşık üç yıldır 40 litre versiyonunu kullanıyorum. Bu benim ikinci “profesyonel” çantam; daha önce AirContact 55+10 kullanıyordum. Satıp ActLite aldım. Böylece ideal konfigürasyonumu buldum diyebilirim.

    Bence Aircontact ve Pro, ancak kış dağcılığı falan için lüzumlu. Bu çantalar ActLite ‘ye göre daha etli omuz ve bel kemerlerine sahipler, ve görece daha konforlu olabiliyorlar. Bir de ActLite’nin malzemeleri daha az dayanıklı, bu açıdan kazma falan taşıma açısından diğerleri daha uygun olabilirler.

    Çantanın yanlardaki su gözlerine erişim biraz zor. İkinci bir bel-cebi olmasını isterdim. Belki mat asmak için uyku tulumu yuvasının üzerinde sıkıştırma perlonları (çıkarılabilir) olsa iyi olurdu (Osprey’in bu özelliği güzel). Göğüs klipsinde acil durum düdüğünü artık herkes standart olarak sunmalı.

    Bunların haricinde çok memnunum, özellikle sırt sisteminin nispeten sıska olması, AirContact’a göre çantanın daha iyi oturmasını sağlıyor -bence.-

    En büyük rakibi Osprey Exos serisi, ama bunu bulmak zor.

    Yanıtla
    • 2018 modellerinde epey iyileştirmeler yapmışlar, ancak döviz kurları yüzünden sırf siteye içerik olsun diye eskisi gibi malzeme al sat yapamıyorum. belli ki bu işlere meraklısın. elindeki farklı malzemeleri incelersen senin adınla yayınlayalım. katkın olursa çok sevinirim.

      Yanıtla
  4. Merhabalar,oncelıkle soylemek ısterım kı yazılarınız okuyup malzeme alıyorum,New York da yasıyorum ve sırt cantası DEUTER almak ıcın REI ye gıttım,aslında bu yazıyı canta almak ısteyen KADINLAR ıcın yazıyorum cunku bızım olculerımız gercekten erkeklerinkinden farkli oluyor,DEUTER i denedim ve hic oturmadi sirtima,-nasil desem-sirt olcucu mu desem bilemedim-sirtimi olctu ve bana XS canta onerdi ve OSPREY i tavsiye ve OSPREY in AURO modeli mukemmel oturdu sirtima,yani demem o ki omuz ve kalca boyuna gore dogru cantayi alabiliyorsunuz.Bu arada boyum 1 60 kilom 75. Asagiya link birakiyorum ing ama sonlarina dogru kendi olcunuzu nasil belirleyeceginizi sekille anlatmis.Umarim herkese yardimci olur.

    https://www.rei.com/learn/expert-advice/backpack.html

    Yanıtla
    • merhaba, osprey’i kullandıktan sonra lütfen benzer formatta inceleyin. birkaç farklı açıdan da fotoğraflayın. sizin isminizle yayınlayalım. aslında çantada olay sırta oturması değil. ağırlığı bel kolonlarına bindirmek gerekli. deuter’deki aircontact olayını belki yadırgamış olabilirsiniz. arada boşluklar var; böylece hava akışını sağlayıp sırtta terlemeyi azaltmaya yarıyor bu sistem. en doğrusu her iki çantayı da içinde ağırlık varken arazide denemek.

      Yanıtla
      • Merhabalar tekrar,dogrudur bele oturmasi onemli,soyle oldu Deuter bele oturmusken omuz askilari yukarda kaldi,askilari daraltinca kollarim acidi,bgn tekrar gittim REI ye ,Osprey AURA ile ARIEL modellerini karsilastimak icin,su an indirim var AURA eski model ve fiyati biraz daha ucuz ve teknik anlamda bir farki yok bir iki dizayn farki var .Ospeyde de arada bosluklar var,siparis verdim,gelince fotograflarim.Bu arada gecenki yazimda soylemeyi unuttum sirtimin olcusunu soyle aldi, dik pozisyonda basimi boyundan bukturdu ve cenemi boynum ile gogus kafesi arasina degdirdi ve sirtimi olctugu metrenin fotografini cektim buraya koymak icin ama nasil ekleyecegimi bilemedim olmadi mail atarim size hatta eger yapabilirsem 2 cantaninda sirtimdaki fotolarini cekip gondereyim de koyalim buraya, gorusmek uzere.

  5. hocam bende yeni başlayacağım ve kendime göre toparladığım bir kaç malzemem var size mail üzerinden nasıl ulaşabilirim ?

    Yanıtla
  6. Bu ürünün incelemesini gördüğüme sevindim. Detaylı ve güzel bir inceleme. Her ne kadar al(a)mayacak olsam da, çokça sorulan ve tercih edilen bir modeldi. Türkiye’de az marka/çeşit satıldığı yetmezmiş gibi bir de eski seri ürünleri satmaları çok üzücü gerçekten. İnceleme için eline sağlık Çağatay Abi.

    Yanıtla
    • hacım selamlar. bunu yaz başında yazmıştım, fakat video ve fotoğraf çekerim diye bir türlü yayınlamamıştım. o zamanlar bu çanta 550 liraya satılıyordu. şimdi bakıyorum 1200-1300 liralara çıkmış. artık hiçbir şey alınmaz. fiyatlar korkunç yükselmiş. keşke ben de zırt pırt değiştireceğime kenara 3 5 bir şeyler atsaymışım. daha bu saatten sonra malzeme inceleme de yapılmaz. aircontact pro’lar asgari ücretin üstünde fiyatlara satılıyor. Timberline Elan 60 gibi uygun fiyatlı ve deuter’lerden pek aşağı kalır yanı olmayan çantaları incelemek gerek.

      Yanıtla
      • Abi yaz başında Everest Out.’dan Milo Gharb 65 almıştım. Güya incelemesini yapacaktım ama kampa gidemediğim için kaldı öyle.

      • Aynen valla. Fiyatlar resmen sapıttı. 30 temmuz’da bir arkadaşa forum da act lite 40+10 önermiştim, 520 liraydı. O ara almamış yada alamamış. Şu an baktım çantanın fiyatına 1200 TL…. Tam bir felaket.

    • özellik bakımından çok iyi.. bunun deuter tatonka muadilleri 3,5 kilo. yalnızca 88 litre kapasite fazla geldi. kapasite fazla olunca insan içini doldurmaya şartlanıyor, böylece daha ağır yükle yola çıkılıyor. sırtınızda taşıdığınız toplam ağırlığı azaltmayı düşünüyorsanız incelemedeki çantanın 2018 modelini tavsiye ederim. Özellik bakımından Osprey’den geri kalıyor ancak 550 gram daha hafif. Aralarındaki en büyük fark osprey’de yanlarda fermuar olması. Eğer Osprey’de karar kılarsanız birlikte inceleyelim.

      Yanıtla

Yorum yapın