Led Lenser H14R2 Kafa Feneri inceleme

Aydınlatma konusu çocukluğumdan bu yana hep ilgimi çekmiştir. Bunda, küçüklüğümün bir kısmının elektriği olmayan bir köyde geçmiş olmasının etkisi büyüktür. Zira, çok da uzak olmayan geçmişte Anadolu köylerinde el feneri çok ama çok idareli kullanılması gereken bir ihtiyaç idi. Piller her zaman, her yerde bulunmuyordu. Aynı zamanda pahalı ve ömürleri çok sınırlı idi.

Zaman ile tungsten ampuller yerini aşamalı olarak cree ledlere bıraktı. Eski büyük piller de yerini lityum ion pillere. Artık bir kalem pile 2400 miliamper sığdırılabiliyor yada 18650 tipi bir lityum ion pil 4000 miliamper elektrik barındırabiliyor.

Doğa sporları ile tanıştıktan sonra da fener konusu benim için önemli oldu ve sürekli teknolojiyi ve kullanışlı olanı takip etmeye çalıştım. Son zamanlarda bu çok zor ve masraflı olsada, şu anda elimde el feneri ve kafa feneri olarak Türkiye şartlarında bulunabilecek en iyileri var diyebilirim. Elimdeki fener modellerinin artı ve eksi yönlerini siz doğa severler ile zaman içinde paylaşacağım.

Elimde Petzl Nao, Fenix HL55 ve Led Lenser H14R2 bulunuyor. Bugünkü yazıya ülkemizde çok da bilinmeyen, ancak şaşırtıcı derecede başarılı fenerler üreten, Alman markası Led Lenser'in H14R2 modeli ile başlayalım.

LED LENSER H14R2

Led Lenser H14R2 kafa feneri tam bir ışık canavarı. Tek led ile 850 lümen gücünde bir aydınlatma sağlayabiliyor. Bulunduğu her ortamda aydınlatma kuvvetiyle dikkat çeken H14R2, faaliyetlerde veya kamplarda herkesin sizi ışığınızdan tanımasına neden oluyor. 4 – 5 standart kafa lambasının yandığı bir ortama girip 850 lümen kuvvetindeki bu feneri açığınızda diğerleri yanmıyormuş gibi kalıyor. Fenerin patentli odaklama özelliğini kullandığınızda 100-150 metre uzaktaki yolun durumunu çok rahat görebiliyorsunuz. Aynı şekilde bu özelliği kullanarak, ışığı yakın ve geniş bir alana yayabiliyorsunuz. Odaklama özelliği son derece başarılı ve tek elle ayarlaması kolay.

 

led lenser h14r2
Led Lenser H14R2 önden görünüş

Led Lenser H14R2'nin fonksiyonlarının kullanımı da son derece basit. Açma kapama düğmesi en kalın eldiven ile bile çok kolay kullanılabiliyor. Aynı düğmeye 5 saniye kadar uzun bastığınızda bu tuşu kilitlemiş oluyorsunuz. Tuş kilitleme özelliğinin kesinlikle gerekli olduğunu belirtmeliyim. Zira, başka marka fenerlerde birkaç kez çantamda lamba açılmış ve uzun süre yanıp pili azalmıştı. Yine bu on-off düğmesine birer kere basıldığında, değişik ışık şiddetlerine geçiş yapabiliyorsunuz. Bunu bu şekilde kademeli yapabildiğiniz gibi, pil yuvası üzerinde bulunan düğmeyi çevirerek de ışık şiddetini hassas şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

led lenser
Led Lenser yurtdışında itfaiye, arama kurtarma ve güvenlik alanında sıkça tercih edilen bir marka.

Fenerin özelliklerinden biri de “enerji tasarrufu” ve “sabit akım” modları. Fakat bunların getirisi nedir, işin açığı fazla test edemedim. Zaten bir çok kişinin bu fenerdeki batarya ömrünü görünce tasarruf modunu kullanacağını sanmıyorum. Bu konuya birazdan değineceğiz. Cihazın on tuşuna bastığınızda pil yuvası üzerindeki düğmedeki ışığın rengi 3-4 saniye değişik renklerde yanarak size pil seviyesi hakkında bilgi veriyor. Kırmızı ışık yüzde 0-20, sarı ışık 20-50, yeşil ışık ise 50-100 anlamına geliyor.

led lenser
Arka pil haznesinden de ışık şiddeti ayarlanabiliyor. Ayrıca pil durumunu da görebiliyorsunuz.

Malzeme kalitesi olarak feneri iki kısımda incelersek, fener kısmında kullanılan malzeme gayet başarılı. Fakat pil yuvası ve özellikle de pil yuvası kapağının kilitlenme mekanizması bence çok düşünülmemiş. Alman kalitesine yakışmayan bu kapağın pil yuvası tırnağı, feneri satın aldıktan kısa bir süre sonra kırıldı. Yapısı ve malzemesi gereği bunu beklediğim birşeydi. Ben de bu sert plastikten yapılmış tırnağı komple ortadan kaldırıp yerine yumuşak plastikten yeni bir tırnak yaptım.

led lenser fener
Kafa bandı oldukça iyi oturuyor, rahatsız etmiyor. Sistem genel olarak biraz ağır.

Ağırlık ve ebat konusu bu fenerin eleştirilebilecek bir başka handikapı diyebilirim. Piller ile birlikte 350 gram geliyor ve bir çok kafa fenerinin 150-200 gram olduğunu düşünürseniz Led Lenser H14R2'nin ağır ve hantal olduğunu söyleyebilirim. Sanırım bu da gülün diken kısmı oluyor. “Advanced focus” özelliği, bataryanın büyüklüğü ve değişik ebatlarda pil kullanımına imkan tanıması cihaza cüsseli bir yapı kazandırmış. Kaskınıza monte ettiğinizde kafanızda epeyce hissedilir ağırlık oluşturuyor. İsterseniz uzatma kablosu ile pil yuvasını belinize yada cebinize de alabiliyorsunuz, ama bu sefer de ağırlık dengesi bozulmuş oluyor.

led lenser bisiklet adaptörü
Ayrıca satılan bisiklet adaptörü ile geceleri güvenli sürüş yapabilirsiniz.

Fenerde kullanılan bataryayı bitirmek neredeyse mümkün değil. Her gece 5 saat kullandığınızı düşünseniz bile tam şarjlı bu fener sizi 3-4 günlük bir faaliyet boyunca çok kolay idare edecektir (elbette tam güç olarak değil, idareli bir kullanımda). Orjinal bataryanın haricinde, bu cihazda 2 adet 18650 tipi yada 4 adet AA pil de kullanabiliyorsunuz. Bu fonksiyonellik pil yuvasının büyüklüğünü biraz arttırmış. Cihazımızı şarj etmemiz gerektiğinde pil yuvası üzerindeki mikro USB girişinden şarj edebiliyoruz.

led lenser batarya
Batarya seçeneği bu kadar geniş başka bir elektronik cihaz görmedim.

Son olarak dayanıklılık konusunda kendimce dağcılık açısından yeterli olduğunu söyleyebilirim. Tozdan etkilenecek bir yapısı yok. Suya dayanıklılık olarak da IPX4 standartlarına sahip. Yani çamura, suya ve yağmura dayanıklı, fakat suyun içine düşerse etkilenebilir.

Led Lenser VS Petzl Nao

Led lenser H14R2 ile Petzl Nao yu karşılaştıracak olursak, ışık gücü anlamında Petzl Nao bariz geride kalıyor. Ancak, dağcılık sporu açısından 355 lümenlik Petzl Nao'nun aydınlatması gayet yeterli. Zaten ikinci nesil Nao'da ışık gücü 575 lümene kadar çıkartılmış. Kullanım kolaylığı ve pratiklik olarak Nao bariz öne geçiyor. Petzl Nao'nun reaktif özelliği inanılmaz hızlı çalışıyor. Hem pil ömrü açısından, hem kullanım açısından çok verimli bir sistem. Nao'nun ağırlığı 190 gram. Malzeme kalitesi genel olarak iyi, fakat pil yuvasının bu fenerde de tırnaklı esnek plastik ile kapanması tek olumsuz yanı diyebilrim. Aynı zamanda Nao yu bilgisayarınıza bağlayıp istediğiniz kadar ışık programı ekleyebilir, bunları istediğiniz kadar kademelendirebilir, her bir kademeye istediğiniz ışık şiddetini atayabilirsiniz. Programlanabilir olması ile de Nao, Led Lenser'dan  birkaç adım öne geçiyor.

kafa fenerleri
Soldan sağa Led Lenser H14R2, Petzl Nao, Fenix HL 55

Bundan sonraki yazılarımızda detaylı değerlendirmesini yapacağımız 3 kafa feneri arasında genel itibarı ile bir kıyaslama yapacak olursak, eğer şunu diyorsanız;” ışık gücü benim için çok önemli, geceyi gündüze çevireyim, enerjim de hiç bitmesin, “ sizin feneriniz Led lenser H14R2. Diğer taraftan “ışık gücü önemli ama ben fark yaratmak istemiyorum , her zaman her yerde kolaylıkla taşıyabileceğim ,faaliyetime göre ışık seviyelerini programlayabileceğim ,odaklamayı mesafeye göre kendisi ayarlayan ,teknolojik ve kaliteli bir fener istiyorum” diyorsanız, Petzl Nao sizin için doğru tercih olacaktır. Bu ikisinin haricinde ekonomik ,küçük tek parça ,ışığı güçlü, basit, sağlam bir kafa feneri isterseniz o vakit Fenix HL 55 isize tavsiye edebilirim

Bir sonraki malzeme inceleme yazımızda Petzl Nao'yu ayrıntılı olarak inceleyeceğiz .

  • 10/10
    Işık kuvveti - 10/10
  • 8/10
    Odaklama sistemi - 8/10
  • 8/10
    Batarya ömrü - 8/10
  • 6/10
    Malzeme - 6/10
  • 5/10
    Fiyat Performans - 5/10
6.4/10

Özet

Işık gücü, pil süresi mükemmele yakın bir kafa feneri. Fiyatı biraz tuzlu, ancak özen göstererek, dikkatli biçimde kullanırsanız yıllarca size eşlik edecek bir ürün. Eğer önceliğiniz ışık kuvveti ise düşünmeden satın alabilirsiniz. Fonksiyonelliğe önem veriyorsanız Petzl Nao incelememizi bekleyin derim.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Led Lenser H14R2 Kafa Feneri inceleme” üzerine 2 yorum

Yorum yapın