Helinox Chair Zero Kamp Sandalyesi İncelemesi

Siteden elde edilen gelir sayesinde bu yıl çokça malzeme satın aldım. 12 kalem malzeme, inceleme yazısı yazmamı bekliyor. Bir bu kadar malzeme de Tolga satın aldı. 2021 yılının kalan ayları boyunca pek çok malzemeyi tanıtmayı sürdüreceğiz.

Helinox Chair One incelemesini okuduysanız, 1160 gram ağırlığındaki Chair One'ı (large) sırt çantasında taşımak için biraz ağır bulduğumdan bahsetmiştim. Sandalye, sırt çantalı uzun mesafe yürüyüşleri için lüks sayılan, “olmasa da olur” kategorisinde yer alan bir aksesuar. Sırtımdaki yükle arazide her gün 25-30 kilometre yürüdükten sonra, sandalyede oturmaya pek mecalim kalacağını sanmıyorum. İşte bu yüzden 1160 gram ağırlığı günler boyunca sırtımda taşımamaya karar verdim. Madem böyle gereksiz bir olaya giriyorum, böyle bir aksesuarı taşıdığıma değecek ağırlık 500 gramın altında olmalıydı.

Helinox Chair One Kamp Sandalyesi
Chair One Large 1160 gram ağırlığında, daha geniş, daha yüksek, fakat daha ağır bir sandalye.

Helinox'un Chair Zero, Ground Chair ve Chair One modelleri keyif sandalyeleri değil. Kol ve kafa dayayacak yerleri olmadığı için sandalye üzerinde tam anlamıyla gevşemek mümkün değil. Bu üç modelin en büyük olayı, az yer kaplayan paket boyutları ve düşük ağırlıkları. Chair Zero ise bunlar arasındaki en kompakt ve hafif model. Günde bazen 500 bazen 1500 metre irtifa kat edip yorulunca, çürümüş bir ağaç kütüğü bile salon koltuğu konforu sunabiliyor. Normal şartlarda konfor açısından “eh işte” diyebileceğiniz bu sandalyelerin kıymeti bu tip durumlarda anlaşılıyor.

Helinox Chair Zero

Chair Zero, tasarım anlamında ağabeyi Chair One'ın birebir aynısı. Her iki modelde kullanılan pollerin çapı ve polleri bir arada tutmaya yarayan cam elyafından mamul birleştirici aparatta fark bulunmuyor. En dikkat çekici değişiklik, oturma kısmında kullanılan ince kumaş ve daha ufak ölçüler.

Ölçüler

Chair Zero tek tip ölçüde, farklı renk seçenekleri ile satılıyor. Sandalye hakkındaki izlenimlerime geçmeden önce, Ground Chair ve Chair One (regular) ile farklarını görebileceğiniz tabloya bakalım.

Chair ZeroGround ChairChair One
Yükseklik64 cm.50 cm.66 cm.
Genişlik48 cm.52 cm.50 cm.
Derinlik52 cm.44 cm.52 cm.
Ağırlık490 gr.615 gr.890 gr.
Kapasite120 kg.120 kg.145 kg.

Not: Yukarıda paket hariç ağırlıklar verilmiştir. Chair Zero ve Ground Chair paketleri 20 gram, Chair One paketi 70 gram ağırlığındadır. Bu sandalyeleri sırt çantanızda paketsiz halde de taşıyabilirsiniz.

Chair Zero ve Chair One paketli haldeyken 35 santim uzunluğa sahip. Ground Chair'in paketli haldeyken uzunluğu 30 santim.

İri vücut ölçülerine sahip olduğum halde sandalyede rahat biçimde oturdum. Obez sayılacak bir kiloda değilseniz, boyunuz 190 santimin altındaysa, bence siz de bu sandalyede zorlanmadan oturabilirsiniz. Chair Zero'dan optimum konforu 175 santim ve altı, atletik veya zayıf vücut ölçülerine sahip kişiler alacaktır.

Ağırlık

Chair Zero, paketinin içindeyken 510 gram, paketsiz halde taşırsanız 490 gram ağırlığında. 1160 gramlık Chair One Large ve 960 gramlık Chair One Regular ile kıyaslandığında yarı yarıya bir ağırlık farkı söz konusu.

Chair Zero'yu satın aldığım günden bu yana neredeyse hiçbir faaliyette yanımdan ayırmıyorum. Kullanmayacak olsam dahi, her zaman 15 litrelik günübirlik sırt çantamın içinde duruyor. Öyle görünüyor ki, Chair One'ı keyif kamplarına, Chair Zero'yu ise sportif faaliyetlerde kullanacağım.

Karar vermeye çalışırken ağırlık konusundaki kaygılarınız baskın çıkıyorsa Chair Zero, “hafif olsun, fakat daha dayanıklı ve konforlu olsun” diyorsanız Chair One tercih edin.

Konfor

Yukarıda ve Chair One incelemesinde belirttiğim gibi, bu sandalyeler keyif için üretilmemiş. Düşük ağırlık ve kompakt yapıları sayesinde pratik biçimde yanınızda gezdirip, asgari şartlarda oturmanıza yarıyorlar. Yorgun biçimde üzerlerine oturduğunuzda “iyi ki sandalye getirmişim” diyeceğinize eminim. Chair Zero daha dar ölçülere sahip olduğu için bedeni daha az sarıyor. Konforu bir nebze arttırmak istiyorsanız Chair One tercih edin. Motosiklet kullanıcıları, ağırlık kaygıları olmadığı için, daha çok konfor sunan Chair Two veya Sunset Chair modellerine yönelmeli.

Helinox Chair Zero

Dayanıklılık

Chair One'daki kalın ve dayanıklı kumaş, Chair Zero'da yerini ripstop özellikli ince bir naylon kumaşa bırakmış. Helinox'un açıklamasına göre, mukavemeti oldukça yüksek özel bir performans kumaşı kullanılmış. 5 yıl garanti verdiklerine göre var bir bildikleri.

Chair Zero kumaş

DAC marka pollerde hiçbir sıkıntı yok. DAC üretimi, cam elyafından mamul, polleri bir arada tutmaya yarayan aparat oldukça güven veriyor. Aşağıdaki metni bir önceki incelemeden olduğu gibi kopyalayıp yapıştırıyorum.

Helinox DAC Poller
Poller ve polleri bir arada tutan aparat DAC marka ve Güney Kore üretimi.

Pollerin cam elyaftan mamul birleştirici parçanın yuvalarına tam anlamıyla oturduğundan emin olarak kullanmanız gerekiyor. Eğer pollerden biri tam olarak geçmezse ve sandalyenin üzerine bu şekilde oturursanız, cam elyaf yuvayı kırma veya polü eğme ihtimali yok değil. Bu yüzden montaj yaparken pollerin yuvalara tam anlamıyla girdiğinden emin olun. Sandalyenin yerini değiştirirken, yani havaya kaldırıp taşıdığınızda, pollerin yuvadan kolaylıkla birkaç santim çıkabileceğini unutmayın.

Montaj

Birkaç kez pratik yaptıktan sonra, Chair Zero'nun kurulumunu 15-20 saniye içinde yapabileceğinize inanıyorum. Poller ve bağlantı noktaları elastik bir ip yardımıyla birbirine bağlanmış. Pollerden birini tutup diğerlerini serbest bıraktığınızda kurulu hale geliyor. Siz sadece pollerin yuvalarına oturduğundan emin oluyorsunuz. Bunun ardından kumaşı pollere geçirmeniz gerekiyor.

Helinox Chair Zero

Olası Sorunlar

Chair Zero, Chair One, Chair Two ve Sunset Chair modelleri zemin seçiyor. Yumuşak zeminde sandalyenin ayakları hemen dengesizleşiyor ve ince ayaklar zemine gömülüyor. Yumuşak zeminde sandalyeden düştüğünüzde, zemin yumuşak olacağı için size bir şey olmayabilir, ancak düşüş esnasında tüm ağırlık tek bir pole bineceği için, polü yamultma veya cam elyaftan mamul birleşme parçasını kırma riski bulunuyor. Bu yüzden oturmak için seçtiğiniz zemin yumuşaksa, çamurlaşmışsa, daha sert bir yerde oturmayı tercih edin. Bu sorunu yaşamayacağınız tek Helinox modeli Ground Chair.

helinox Chair Zero arkadan görünüm

80 kilo ve üstündeyseniz, sandalyeye kendinizi atarak oturmayın. Oturup kalkarken sandalyeye nazik davranın

Chair Zero çok hafif bir sandalye olduğu için en ufak rüzgarda dahi uçuyor. Sandalyedeyi bırakıp giderseniz döndünüzde yerinde bulamayabilirsiniz. Bu yüzden ya çadırınıza alın ya da üzerine ağırlık koyun.

Sonuç

Sportif etkinliklerde kamp yükünüzü sırtınızda taşıyor ve buna rağmen bir de sandalyenin nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız, Chair Zero yürüyüşçüler için alternatifsiz bir sandalye. Bisikletçilerin, aradaki 450 gram farkı gözetmeden Chair One tercih etmeleri taraftarıyım. Motosikletçiler ise, ağırılık kaygıları olmadığı için, kafa dayayacak kadar yüksek olan Chair Two veya Sunset Chair modellerine yönelmeliler.

İşin maliyet kısmına gelince, Chair Zero bir sandalye için epey pahalı. Çadırınız, tulumunuz, sırt çantanız, matınız, kısacası tüm kamp malzemeleriniz dört dörtlük ve hafiftir, işte o zaman Chair Zero'ya sıra gelmiş demektir. Henüz bunları hafif ve kaliteli muadilleriyle değiştirmediyseniz, bence elinizdeki olanakları sandalye için harcamayıp birkaç sene daha bekleyin.

Helinox Chair Zero satın al
Helinox Chair Zero fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
N11 fiyatı Gittigidiyor fiyatı Trendyol fiyatı

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi - 9/10
  • 7/10
    Dayanıklılık - 7/10
  • 7/10
    Fiyat-Performans - 7/10
7.8/10

Özet

Chair One'ı hafif veya ultra hafif malzemelerden oluşan bir setin tamamlayıcısı olarak düşünmek daha doğru. 15-20 kiloluk kamp yükü taşıyor olsaydım, o ağırlığın üstüne bir de kamp sandalyesi eklemezdim. Şayet alacak olsam, ağırlık bakımından “battı balık yan gider” deyip, 300-500 gram ağırlık farkına takılmaz, en uygun fiyatlı modeli tercih ederdim.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın