Helinox Chair One Kamp Sandalyesi İncelemesi

Kamp anlayışımla bağdaşmadığı için bugüne kadar kamp mobilyalarına pek sıcak bakmadım, ancak çadır başında keyif yapanları ve bir köşeye arabalarını park edip manzaranın tadını çıkaranları görünce, dayanamayıp ben de kamp sandalyesi satın aldım.

Satın aldığım tüm malzemeler gibi, bu sandalye hakkında yaptığım araştırma da oldukça uzun sürdü. Daha doğrusu sandalyenin maliyeti oldukça yüksek olduğu için doğru modelde karar kılmaya çalıştım. Bu da epey vaktimi aldı. Bugünkü incelemede Helinox Chair One modelini tanıtmanın yanı sıra, Helinox'un diğer kamp sandalyesi modellerine de kısaca yer vereceğim.

Helinox ve taklitleri

Helinox, hafif ve ultra hafif kamp mobilyaları alanında 12 yıldır faaliyet gösteren ABD menşeli bir firma. Chair One ise hafif kamp sandalyeleri arasında en çok taklit edilen model. BİM, A-101, Migros marketlerde ve Aliexpress başta olmak üzere, e-ticaret platformlarında gördüğünüz hafif kamp kamp sandalyelerinin tasarımı Helinox'un Chair One modelinden araklanmış.

Taklit sandalye
150 liraya satılan Chair One çakması. Görsele tıklayarak ürün sayfasına gidebilirsiniz.

Yaklaşık 1000 liraya mal ettiğim sandalyenin 100 liralık taklidini Migros'ta görünce kendimi biraz keriz gibi hissetmedim değil. Arada fark yok mu? Evet, tasarım aynı, fakat apayrı kalitede ürünler. Dikişlerinden pollere, pollerin kumaşa sabitlendiği noktalardan iskeleti bir arada tutan parçaya kadar “çok dandiğim, alma beni” diye bağırıyor. Gene de aradaki 10 kat fiyat farkını makul kılacak bir gerekçe yok. 100 liralık model birkaç kullanımda darmadağın olacaktır, ancak 150 lira ve üstü fiyatlara satılan taklitler biraz daha güven veriyor. Tolga bunlardan birini satın aldı ve aktif olarak kullanıyor. Yakında burada incelemesini yayınlar.

Çakmalarla ilgili son olarak şunu belirteyim. Şayet sandalyeyi sırt çantanızda taşımayacaksanız, yani ağırlık kaygınız yoksa, 800 gram yerine 1800 gramlık alternatifleri değerlendirin. Yukarıdaki görseldeki sandalye 1800 gram ağırlığında ve polleri çelikten mamul. Çakmaların hafifleri oldukça narin yapıda ve birleşim yerleri 5-10 kullanımda dikişlerinden ayrılacak kadar uyduruk tasarlanmış. Yani özet olarak, çakmanın iyisi yukarıdaki model.

Helinox Chair One

Helinox Chair One modelinin başlıca olayı, küçük paket boyutu ve hafif sayılabilecek ağırlığı. Kumaşı, polleri ve birleşim yerleri birinci sınıf malzemelerden üretilmiş. İşçilik kusursuz.

Helinox Chair One Kamp Sandalyesi

Ölçüler

Chair One üç farklı ölçüde ve çeşitli renk seçenekleri ile satılıyor. Ülkemizde regular ve large boyları ile karşımıza çıkan sandalyenin yurt dışında x-large seçeneği de mevcut. Sandalye hakkındaki izlenimlerime geçmeden önce kısaca teknik bilgilere bakalım.

Chair One RegularChair One LargeChair One X-Large
Yükseklik67 cm.73 cm.89 cm.
Genişlik53 cm.55 cm.59 cm.
Derinlik52 cm.58 cm.68 cm.
Ağırlık890 gr.1.16 kg.1.54 kg.
Kapasite145 kg.145 kg.145 kg.

Not: Yukarıda paket hariç ağırlıklar verilmiştir. Paket (taşıma kılıfı) yaklaşık 70 gram ağırlığındadır. Gramları hesaplayan biriyseniz, paket taşımak yerine, ufak bir poşete veya paketsiz halde doğrudan çantanızın içine de koyabilirsiniz.

Paket boyutlarını tek tek yazmaya gerek duymadım. Kabaca şöyle tarif edeyim. Dirseğinizi kırın. Avcunuzu açın. Paketli haldeyken dirseğinizin içinden parmak ucuna kadar bir uzunluğu var (35 santim). Sandalyeyi küçültüp paketine koyduğunuzda, her türlü sırt çantası, bisiklet heybesi ve motosiklet çantasına rahatlıkla sığacak boyutta.

Ağırlık

Satın aldığım Large boy 1160 gram ağırlığında. 1160 gram uzun süreli sportif faaliyetlerde taşımak isteyeceğim bir ağırlık değil. Şayet aynı markanın Chair Zero modelini (490 gr.) tercih etseydim, önümüzdeki ay çıkacağım, yaklaşık 300 kilometre uzunluğundaki Batı Toroslar faaliyetinde yanıma sandalye almayı değerlendirebilirdim. 1160 gram, böyle bir faaliyette sırtta taşımak için oldukça gereksiz bir ağırlık. Sandalyenin regular modeli 890 gram ağırlığında. Böyle bir aksesuarı günler boyunca sırtınızda taşıyacaksanız, kırmızı çizginiz bence 500 gram olmalı.

Satın aldığım Chair One'ı kullanabileceğim faaliyetler şunlar. 15-30 kilometre yürüyüşle sınırlı hafta sonu faaliyetleri, dağ eteğinde kamp kurulan dağcılık faaliyetleri ve bisikletle çıktığım kısa/uzun fark etmez tüm turlar.

Chair One, özellikle de Large boyu, biraz daha keyfe yönelik, daha geniş ölçülere sahip, daha hoyratça kullanmaya müsait bir sandalye.

Chair Zero ve Chair One arasında çok kararsız kalmıştım. Beni Chair Zero almaktan alıkoyan başlıca neden dana gibi vücut ölçülerine sahip olmam oldu. Chair Zero, 180 cm. altı, zayıf veya atletik vücut ölçülerine sahip kişileri memnun edecektir. Kim bilir, belki de dayanamayıp Chair Zero da alırım.

Özet olarak, ağırlık kaygınız varsa, uzun yürüyüşlerde yanınıza sandalye almak istiyorsanız, Chair Zero veya aynı markanın Ground Chair modelini değerlendirin. “Hem hafif olsun hem de rahat edeyim” derseniz Chair One Regular veya Large sizin için daha doğru bir seçim olacaktır. Motosiklet kullanıcıları Chair One modelini gözü kapalı tercih edebilir.

Konfor

Kimi sandalyeler vardır, şayet yorgunsanız, üstüne oturduğunuz vakit uykuya dalacak kadar gevşemenize yardımcı olur. Helinox'un hiçbir modeli bu beklentiyi karşılamıyor. Sandalye üstünde tamamen gevşemek için boyun ve kol desteği şart. Chair One, dağ başında bile asgari koşullarda oturmanıza, nereye giderseniz gidin, sandalyenizi yanınızda gezdirmenize yarıyor. Helinox Ground Chair, Chair Zero, Chair One, Chair Two (boyun desteği var) ve Sunset Chair (boyun desteği var) modellerinin hiçbiri keyif sandalyesi değil. İlla bir sıfat takmak gerekirse, portatif ve hafif sandalyeler arasındaki en rahat, dayanıklı ve hafif seçenekler olarak nitelendirilebilir.

Helinox Chair One arka görünüm

Şayet kamp yerine arabayla gidecekseniz, kamp sandalyenizi motosiklet, bisiklet veya sırt çantanızda taşımak gibi bir kaygınız yoksa, Helinox modellerini kesinlikle aklınızdan çıkarın. Aşağıdaki gibi bir katlanır sandalyeyi atın arabanızın bagajına, bir yerde durup keyif yapmak istediğinizde, yayılarak, tam anlamıyla gevşeyerek rahat biçimde oturursunuz.

Helinox Chair One yandan görünüm

Ground Chair, Chair Zero ve Chair One modellerinde ana kucağı gibi bir pozisyonda oturuyorsunuz. Genel olarak konforlu sayılmakla birlikte, boyun desteği bulunmaması tam anlamıyla gevşemenize mani oluyor. Kafanızı sürekli önde tutmaya çalışıyorsunuz. Bu olay sizin için problem olacaksa, sandalye üstünde saatlerce oturma planınız varsa, boyun desteği sunan Chair Two veya Sunset Chair modellerini değerlendirin.

Dayanıklılık

Pollerin kumaşa geçtiği yerler muazzam kaliteli dikilmiş. Bu bölümü parçalamanın imkanı yok. Sandalyenin gövdesinde kullanılan kumaş yeterince sert ve dayanıklı. Yan bölümlerde kullanılan, nefes almayı sağlayan file kumaş da öyle üfürükten bir kumaş değil. Güneşte çok uzun süre bekletmedikçe, ıslak biçimde paketlemedikçe, kazara yakıp yırtmadıkça yıllarca kullanabileceğiniz kadar dayanıklı bir kamp sandalyesi.

Helinox Chair One pollerin geçtiği yer

Kullanılan katlanabilir poller, kaliteli çadırlardan tanıdığımız Güney Kore üretimi DAC markasına ait. Pollerden yana hiçbir endişem yok. Polleri bir arada tutmaya yarayan, tüm ağırlığı sırtlayan bağlantı sistemi ise cam elyaftan mamul.

Helinox Chair One pol birleşim yeri

Pollerin cam elyaftan mamul birleştirici parçanın yuvalarına tam anlamıyla oturduğundan emin olarak kullanmanız gerekiyor. Eğer pollerden biri tam olarak geçmezse ve sandalyenin üzerine bu şekilde oturursanız, cam elyaf yuvayı kırma veya polü eğme ihtimali yok değil. Bu yüzden montaj yaparken pollerin yuvalara tam anlamıyla girdiğinden emin olun. Sandalyenin yerini değiştirirken, yani havaya kaldırıp taşıdığınızda, pollerin yuvadan kolaylıkla birkaç santim çıkabileceğini unutmayın.

Montaj

Daha önceden hiçbir pratiğim olmamasına karşın, Chair One'ın kurulumunu 30 saniye içinde yaptım. Poller ve bağlantı noktaları elastik bir ip yardımıyla birbirine bağlanmış. Pollerden birini tutup diğerlerini serbest bıraktığınızda kurulu hale geliyor. Siz sadece pollerin yuvalarına oturduğundan emin oluyorsunuz. Bunun ardından kumaşı pollere geçirmeniz gerekiyor. Biraz pratik yaparak, kurulum süresini 15 saniyeye indirmek mümkün.

Olası Sorunlar

Chair Zero, Chair One, Chair Two ve Sunset Chair modelleri zemin seçiyor. Yumuşak zeminde sandalyenin ayakları hemen dengesizleşiyor ve ince ayaklar zemine gömülüyor. Yumuşak zeminde sandalyeden düştüğünüzde, zemin yumuşak olacağı için size bir şey olmayabilir, ancak düşüş esnasında tüm ağırlık tek bir pole bineceği için, polü yamultma veya cam elyaftan mamul birleşme parçasını kırma riski bulunuyor. Bu yüzden oturmak için seçtiğiniz yer yumuşaksa, çamurlaşmışsa, daha sert bir yerde oturmayı tercih edin. Bu sorunu yaşamayacağınız tek Helinox modeli Ground Chair.

80 kilo ve üstündeyseniz, sandalyeye kendinizi atarak oturmayın. Oturup kalkarken sandalyeye nazik davranın

Chair One hafif bir sandalye olduğu için en ufak rüzgarda uçuyor. Sandalyede oturmadığınız zamanlarda üzerine ağırlık koyup yanından ayrılın.

Sonuç

Helinox Chair One, arabasız çıkacağınız gezilerde yanınızda portatif sandalye taşımanıza imkan sunan bir çözüm. “Almışken iyisini alırım” gibi bir felsefeniz varsa, alın gitsin. “Bir sandalyeye bu kadar para verilmez” diyecek olursanız, siz de haklısınız, bence de verilmez, çünkü çok pahalı. Kafanızda fayda-maliyet analizi yapın, içinize siniyorsa tercih sizin. Bunu pahalı bulan da, 200 liralık perde kumaşından mamul, yalnızca birkaç saatliğine kullanılacak gelinliğe 5000 lira veren de aynı kişi. İkisinde de mantık yok, fakat alıyoruz. Aracıma Michelin Crossclimate lastik alınca oldukça iyi bir indirim kazandım, yaklaşık 200 TL indirimle Chair One satın aldım.

Helinox Chair One satın al
Helinox Chair One fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
N11 fiyatı Gittigidiyor fiyatı Trendyol fiyatı

  • 7/10
    Özellikler - 7/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi - 9/10
  • 8/10
    Dayanıklılık - 8/10
  • 6/10
    Fiyat-Performans - 6/10
7.5/10

Özet

Likya yolu veya Trans Dağcılık faaliyetlerinde yanınızda sandalye taşımak istiyorsanız “Chair Zero” veya “Ground Chair” modelini, hafta sonu faaliyetleri, bisiklet turları, motosiklet gezileri için Chair One modelini tercih etmelisiniz. Balıkçılık, piknik tarzı faaliyetler için ise Chair Two veya Sunset Chair modellerini öneririm.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Helinox Chair One Kamp Sandalyesi İncelemesi” üzerine 2 yorum

    • Sorduğunuz çok iyi oldu. İncelemedeki sandalyeyi sipariş verdiğimde, satın aldığım yer yanlışlıkla mini gönderdi. Bildiğiniz 12 yaşına kadar olan çocuklar için üretilmiş bir sandalye. “bisikletçiler için” satıyorlarsa çok ayıp etmişler. Yani 14 yaşındaki çocuk sığmaz üstüne, o kadar ufak bir sandalye.

      Yanıtla

Yorum yapın