AKU Bellamont AIR Yürüyüş Ayakkabısı İncelemesi

Sıcak ve nemli havalarda, sırtınızda kamp yüküyle onlarca kilometre yol alırken ayaklarda oluşan ter, yalnızca kötü kokuya neden olmakla kalmıyor, terden ıslanan cilt ayakta su toplaması gibi yaralanmalara da açık hale geliyor. AKU Bellamont AIR, nefes alma konusunda belki de en başarılı ayakkabılardan biri.

Yaklaşık 5 yıl önce satın aldığım Vaude Dibona'nın tabanı tamamen eridi, ancak ayakkabı deriden mamul olduğu için halen sapasağlam. Gore-tex veya benzer hiçbir astar kullanılmamış bu ayakkabı, bugüne kadar giydiklerim arasında en konforlu ve dayanıklı ayakkabı çıktı. Konfor derken, yalnızca adım attığımda rahat olmasından bahsetmiyorum. Herhangi bir su geçirmezlik astarı bulunmayan bu ayakkabı, üzerindeki havalandırma delikleri, dilde ve topuk kısmında kullanılan nefes alabilir kumaş malzeme sayesinde ayaklarımı hiç terletmedi. Böylece, yürüyüşü zehir eden su toplaması sorununa uzun bir süreliğine veda ettim.

Vaude Dibona
Safkan yürüyüş ayakkabısını güya güncelleyip “liseli ergen ayakkabısına” çevirmişler.

Vaude, ben ayakkabıyı satın aldıktan yaklaşık 1 yıl sonra model güncelledi. Üretimden kalkmış bir ayakkabının incelemesini yayınlamak pratikte bir işe yaramayacağı için sitede yazmamaya karar verdim. Güncellenen Dibona modelinin eskisiyle alakası yok… sadece adı kalmış!

AKU Bellamont AIR

Bellamont AIR'i Dibona'daki rahatlığı elde edebilmek ümidiyle satın aldım. AKU Bellamont'un yanı sıra, Bellamont'ta belki Vaude kadar rahat edemeyebilirim veya yeterince dayanıklı olmayabilir diye, bir çift de Boreal Flyers ayakkabı satın aldım. Onun da incelemesini yakında yayınlarım.

AKU Bellamont AIR yürüyüş ayakkabısı

Bellamont AIR'in dış kabuğunda, yürüyüş ayakkabılarında alışık olduğumuz deri veya suni deri malzeme yerine Cordura kıvamında bir kumaş kullanılmış. Sipariş verdiğimde dış katmanda sentetik bir kumaş kullanıldığının farkındaydım, ancak elime değene kadar daha sert bir malzemeyle karşılaşacağımı umuyordum. Dış kabukta kullanılan kumaş oldukça ince. Öyle ufak tefek sürtmelerde, kullandıkça zamanla yırtılacak kıvamda değil, fakat sivri bir kaya parçasına denk gelirse büyük ihtimalle delinecektir.

vibram taban AKU Bellamont

Ayakkabıda Vibram'ın Predator II tabanı kullanılmış. Arazide oldukça iyi tutunan bu taban füme renginde. Orta tabanda ise yüksek yoğunluklu EVA malzeme yer alıyor.

Burunda ve topukta kullanılan bantlar hem ayakkabıyı hem de ayağınızı koruyor, ancak burun kısmındaki bandı daha geniş tutup, ayakkabının ortalarına kadar uzatabilirlerdi. Böylece ayakkabıyı daha hoyratça kullanabilirdik.

Konfor

Ayakkabının rahatlığına diyecek yok. Kullanılan hafif malzemeler, varlığını hissetmediğiniz dış kumaş ve iç astar, orta ve dış tabanın esnek yapısı birleşince, ortaya oldukça konforlu bir ayakkabı çıkmış.

AKU'nun bazı modellerinde burun oldukça dar tasarlanmış. Aynı markanın ROCK modelini sırf bu yüzden içime sinerek kullanamıyorum. Rock'ın burnu sivri olduğu için, içinde parmaklarım sıkışıp birbirine sürtüyor. Her ne kadar tırnaklarımı kesip törpülesem bile, bu ayakkabıyla yaptığım uzun faaliyetlerde tırnağın cilde sürtmesine bağlı olarak gelişen yaralanmaları meydana geliyor.

AKU Bellamont AIR yürüyüş ayakkabısı

Bellamont'ların kalıbı aşırı geniş değil, fakat benim gibi geniş ayaklara sahipseniz, dar da değil. Tam olması gerektiği gibi. Ayakkabı oldukça esnek ve hafif olduğu için, çoğu durumda varlığını unutup terlik giymiş hissine kapılıyorsunuz.

Yalıtım ve Nefes alma

AKU, ayakkabının dış kabuğunda ismini AIR 8000 verdiği bir kumaş kullanıyor. Bu kumaş bendeki 4 farklı AKU modelinde de aynı sıklıkla dokunmuş. Kumaşın esprisi kalın olmaması, ince iplikle çok sık dokunmaması, böylece soluyabilir özellikte ve hafif olması şeklinde özetlenebilir. AKU'nun iddiasına göre, AIR 8000, diğer dokuma kumaşlara kıyasla soluma yönünden 11 kat daha başarılıymış.

AKU AIR 8000

Fizyolojik bir rahatsızlığınız yoksa, ayakkabının içinde ayaklarınızın kuru kalacağını, böylece koku ve cildin yumuşamasına bağlı olarak gelişen su toplaması gibi yaralanmalara maruz kalmayacağınızı söyleyebilirim. Bu iddiam elbette doğru çorap seçimi yapıp, doğru numara tercih ettiğinizde ve ayak hijyenine önem verdiğinizde geçerli.

Yağışlı havada ve yağış sonrasında yaptığım faaliyetlerde bot kullandığım için, ayakkabıda gore-tex devri benim için çoktan kapandı. Bellamont AIR'de yalıtım diye bir şey yok. Zaten böyle bir iddiası da yok. Yağışlı havalarda veya yağış sonrası giymeniz halinde ayaklarınız sırılsıklam olacaktır.

Bu ayakkabı ne tip faaliyetlere gider?

İnce yapıdaki dış kabuk kumaşı, Bellamont AIR ile yapacağınız faaliyetleri sınırlayan bir unsur. Vaude Dibona, AKU Rock gibi ayakkabılarla kuru havalarda Aladağlar Trans faaliyeti bile yaparsınız, ancak AKU Bellamont serisi ile (süet deri modeller de dahil) Likya yolu tarzı faaliyetler, kuru havalarda toprak etaplarda doğa yürüyüşleri, Interrail gibi sırtçantalı geziler için uygun olduğunu düşünüyorum.

AKU Bellamont AIR yürüyüş ayakkabısı

Şunu da belirtmekte fayda var. Bellamont AIR, kuru, sıcak ve nemli havalarda günlük olarak da kullanabileceğiniz, sade tasarımlı, şık bir ayakkabı.

Sonuç

AKU Bellamont AIR'i birkaç ay önce indirimde görüp 400 liraya satın aldım. Dişe dokunur bir indirim yakalarsanız değerlendirin. Aksi taktirde, bu pahalılıkta 1000 lira ödenip de alınacak bir ayakkabı değil.

Bu söylediklerimden ayakkabının kötü olduğu anlamını çıkarmayın. Hafif, oldukça rahat ve çok iyi soluyan bir ayakkabı, ancak kullanabileceğiniz faaliyetler sınırlı. Gore-tex astar olmayan süet modelleri bir-iki kademe daha dayanıklı. Keşke 50-100 lira fazla ödeyip süet modelini alsaymışım… en azından korkarak kullanmazdım.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 7/10
    Malzeme Kalitesi / İşçilik - 7/10
  • 10/10
    Nefes Alma - 10/10
  • 5/10
    Dayanıklılık - 5/10
  • 5.5/10
    Fiyat Performans - 5.5/10
6.7/10

Özet

Ayakları normalden fazla terleyenlere, sırt çantasıyla yazın uzun mesafeli gezilere çıkacaklara, hem hafif parkurlarda hem de şehir içinde giyecek kaliteli ayakkabı arayanlara hitap ediyor. “Biraz daha dayanıklı olsun” diyorsanız gore-tex kullanılmamış süet modelleri de var.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“AKU Bellamont AIR Yürüyüş Ayakkabısı İncelemesi” üzerine 5 yorum

  1. Güncellenen Dibona modelinin eskisiyle alakası yok… sadece adı kalmış!
    Hocam bu satırları ayakkabının görüntüsü anlamında mı yazdınız?

    Yanıtla

Yorum yapın