Petzl Tikka V6 Kafa Feneri İncelemesi

Teknik malzeme deyince ilk akla gelen markalardan birisi olan Petzl’in Tikka V6 model (E93AA kodlu) kafa lambasını inceliyoruz. Öncelikle Tikka yıllardır piyasada bir model olmasına karşın Petzl’ın durmak bilmez iyileştirme ve geliştirme politikaları sonucu, ufak dokunuşlarla revize ettiği 6. Nesliyle karşımızda.

Petzl Tikka oldukça uzun süredir üretimde olan, defalarca güncellenmiş, kendini ispatlamış bir kafa feneri. Her yeni versiyon çeşitli iyileştirmelerle birlikte piyasaya sürülüyor. Bakalım Tikka'nın altıncı versiyonunda ne gibi farklar var.

Petzl Tikka V6 Kafa Feneri

Tikka V6’nın kutusundan kafa lambası, 3 adet Duracell pil ve Petzl logolu sticker çıkıyor. Kağıt israfı olmasın diye kullanım talimatlarını kutunun iç yüzüne basmışlar. Kutunun altında Malezya üretimi olduğu yazıyor.

Petzl Tikka V6 ayarlanabilir

Lamba, önceki nesille aynı olarak hareketli bir yapıya sahip ve açısı ayarlanabiliyor.

Petzl Tikka beyaz ışık

E94 koduyla satılan bir önceki V5 modeli, 100 lümen maksimum ışık kapasitesine sahipken, V6 modeli arttırılmış aydınlatma gücü sayesinde 200 lümene kadar ışık yayabiliyor. Bu sayede aydınlatma mesafesi 55 metreden 60 metreye kadar çıkmış.

Tikka açıp kapama düğmesi

Fenerin üzerinde eldivenle de kolayca basabileceğiniz mekanik bir düğme var. Düğmeye her bastığınızda ışık kademeli olarak yükseliyor. Önceki modelden farklı olarak beyaz ışıkta üç kademeli (zayıf, orta, güçlü) aydınlatma yapabilmesi. V5’in yalnızca iki seviyesi vardı.

Kırmızı ışık modu

Kırmızı ışık moduna geçmek için düğmeyi bir süre basılı tutmanız gerekiyor. Kırmızı ışık moduna alınca ise tekrar basmanız durumunda yanıp sönmeye başlıyor.

Petzl Tikka pil yuvası

Pil yuvası kolayca açılan bir mekanizmaya sahip olmasına karşın, IPX4 standardında su geçirmezlik vaat ediyor. Bu da yağmurlu günlerde bile lambayı gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz anlamına geliyor. IP standartları için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Petzl Tikka Kafa Lambası

Bu lambanın zekice tasarlanmış bir başka özelliği daha var. O da ana led’in etrafındaki fosforlu halka. Led yandığı sürece bu fosforlu halka enerji topluyor ve ışığı söndürdüğünüzde karanlıkta parlıyor. Bu özellik sayesinde gece çadırda uyanacak olursanız lambayı nereye koymuştum diye oraya buraya bakmak zorunda kalmazsınız. Hatta ben normalde bu tarz ekipmanları karanlıkta da göze çarpacak renklerde seçmeye özen gösteririm ama sırf bu fosfor yüzünden lambayı haki renkte aldım.

Ancak avcılık ile ilgileniyorsanız bu özelliklerin aleyhinize işleyeceğini de unutmayın. Zira alnınızın ortasında üçüncü bir göz gibi parlayan fosfor gece hayvanlarının gözünden kaçmayacaktır.

Tikka düdük

Petzl’ın güvenlik önlemleri bununla da bitmiyor. Kafa bandında, üzerinde Mors alfabesi ile S.O.S. sinyalinin kodlu olduğu bir de düdük bulunuyor. Bu özellik hiyerarşik olarak Tikka ve üzeri tüm modellerde varken, bir alt modeli Tikkina’da bulunmuyor.

Petzl Core batarya
1250 mAh gücündeki Petzl Core batarya harici olarak da satılıyor.

Güç kaynağı konusuna gelecek olursak, Tikka V6, Petzl’in Hybrid Concept adını verdiği bir pil yuvasına sahip. Yani Core denilen şarj edilebilir batarya ile çalıştığı gibi, her yerden temin edebileceğiniz 3 adet AAA pil ile de çalışıyor. Core batarya Türkiye’de harici olarak satılmadığı için, kargoydu gümrüktü uğraşmak pek çok insana külfet gelecektir. Yurtdışı sitelerde yaklaşık 25 Euro’ya geliyor. Bu yüzden ben de standart AAA piller ile kullanıyorum. Elbette faaliyetlerde bugün kaç saat kullandım, hangi seviyede çalıştırdım gibi verilerin istatistiğini tutamayacağım için pil ömrü konusunda bilgi vermem doğru olmaz. Ancak Petzl’in paylaştığı veriler şu şekilde:

Işık RengiAydınlatma ModuParlaklıkMesafeYanma Süresi
BeyazMaksimum Otonom5 lümen10 metre240 saat
BeyazStandart100 lümen40 metre60 saat
BeyazMaksimum Güç200 lümen60 metre60 saat *
KırmızıYakın Mesafe2 lümen5 metre60 saat *
KırmızıFlaşör700 metre400 saat

*Fabrika verileridir. Ancak bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum.

Sonuç

İncelemeyi toparlayacak olursak, her zamanki Petzl kalitesi ve yukarıda bahsettiğimiz pek çok ince düşünülmüş özelliği ile çoğu kullanıcının beklentisini karşılayıp uzun yıllar kullanılacak bir ürün diyebilirim. Kaldı ki Petzl’in Türkiye distribütörü Toros kamp her türlü arıza durumunda destek sağlıyor. Sahip olduğu maksimum 200 lümen aydınlatma hayli hayli iş görecektir. Elbette ıssız bir yerde kamp yaparken gecenin bir yarısı uzaklardan gelen bir çıtırtı insanı tedirgin edebilir ve daha ilerisini görmek isteyebilirsiniz. Bu durumda sıkça kamp atacağınız coğrafyaları da (ayı, yaban domuzu gibi hayvanların yaşadığı bölgeler mesela) göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Ya da gün ağarmadan başladığınız teknik tırmanışlar yapıyorsanız ve daha fazla ışığa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız sizi Petzl Actic Core incelemesine alalım.

Özet

Geceleri yürüyüş yapmayacaksanız, sadece kamp alanı ve çevresinde kullanmak için veya bisikletten tutunda balıkçılığa kadar pek çok faaliyette kullanmak üzere kaliteli bir kafa lambası arıyorsanız, Tikka’yı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın