Kafa Lambası: Petzl Actik Core İncelemesi

Bir ürün için “en iyi” tabirini kullanmaktan genelde kaçınırım. Ancak bugünkü incelemeye konu Petzl Actik Core kafa lambasının bu ünvanı hak ettiğini düşünüyorum. 800 liraya satılan NAO’dan tutun, 100 liraya satılan Tikkina kafa fenerine kadar bir çok Petzl modeli kullandım. Hatta üretimi halen devam eden Myo RXP modelinin birini Uludağ’da, diğerini Antalya’da kaybettim. Myo’yu iki kere üst üste kaybedince, “başlarım böyle işin ızdırabına” deyip ucuz modellere yöneldim. Birkaç ay öncesine kadar 70 lümen gücündeki Petzl Tikka Plus 2 modeliyle idare ediyordum.

70 lümen kimi solo gece yürüyüşlerinde yetersiz gelmeye başladı. Başladım araştırmaya. Myo RXP çok iyi bir kafa lambası olmasına karşın, “ya modelde ya da bende bir cenabetlik var” diyerek farklı model kafa lambası tercih etmeye karar verdim. Petzl Nao aşırı pil tüketiyordu, bu yüzden para ederken hemen satmıştım.

Led Lenser, Gerber, Kovea, Coghlans gibi tırışka markaları kafadan eledim. Bunların yeni bir teknoloji geliştiremeyen, tır farı gibi şekilsiz lambalar üreten, lümen yarışına girerek ürünlerini cazip kılmaya çalışan firmalar olduğunu düşünüyorum. Kafa lambaları alanında, fonksiyonel anlamda Petzl'e rakip olabilecek başka bir firma yok. Üretim kalitesi açısından, yalnızca Black Diamond kafa lambaları alternatif olarak değerlendirilebilir.

Bence kafa lambası seçerken gözetmeniz gereken ilk husus basitlik, ardından sağlamlık, daha sonra dış etkenlere karşı sunduğu koruma olmalı. Bir ürün ne kadar basit ve yalın olursa, bozulma riski o kadar az oluyor. Sağlamlıktan kastım birinin kafasına attığınızda kırması değil. Ürün ne kadar kompakt tasarlanırsa o kadar sağlam oluyor. Dış pil ünitesi, dıştan dolaşan kablo, metal kasa gibi unsurlar kafa lambasını yere düşürdüğünüzde ve hatta çantada taşıdığınızda bile arıza ihtimalini arttıran faktörler. Dış etkenlere karşı sunduğu korumadan kasıt ise, sıvı ve toza karşı dayanıklılık.

Doğada ne kadar aydınlatmaya ihtiyacımız var?

Bana göre yürüyüş, dağcılık ve tırmanış için elinizin altında (doğru tabiriyle kafanızın üstünde) 300 lümen bulunması yeter de artar. Zaten bu gücü her zaman değil, ihtiyacınız olduğunda kullanıyorsunuz. Yürürken 60-100 lümen aralığı yeterli geliyor. Belki çok erken saatlerde başladığınız teknik tırmanış gerektiren etaplarda yukarıda nasıl bir engel olduğunu görmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda 300 lümen yeterli gelecektir. Bunun dışında 300 lümen ve üstünü kullanmanızı gerektirecek tek durum yalnızken yaşayabileceğiniz tedirginlik. Ormandan “çıt” diye bir ses gelince insan uzağı görmek istiyor.

500 lümen, 1000 lümen, 5000 lümen bunları unutun. Yok böyle bir ihtiyaç. Doğa sporlarına yeni başlayanlar kafa feneri seçerken her şeyi bir yana koyup sadece aydınlatma gücüne odaklanıyorlar. Piyasaya göz gezdirdim. 100 liraya bile 5000 lümen olduğunu iddia ettikleri kafa lambaları satılıyor. Arkadaşlar, bunları alırken kendinize hiç sormuyor musunuz. Bu kadar aydınlatmaya neden ihtiyacınız var. Bu aydınlığın sürdürülebilir olması için kamyon aküsü ile gezmek zorunda olduğunuzu bilmiyor musunuz. Bunlar ağır olmalarının yanı sıra,  aşırı pil tüketiyor ve birkaç kullanımdan sonra darmadağın olup kullanılmaz hale geliyorlar. Ayrıca kafada çok absürt durdukları için komik görüntüler vermenize de sebep oluyorlar.

çin işi kafa lambası
100 liraya satılan, 5000 lümen olduğunu iddia ettikleri kafa lambası. Tırlara selektör yapar selam çakarsınız.

Aydınlatma süresi neden önemli

Sizi bilmiyorum, ama benim çıktığım faaliyetlerin çoğu 3 gün, 5 gün, 1 hafta sürüyor. Hatta önümüzdeki ay için planladığım, Likya yolunun tamamını kışın yürümeyi hedeflediğim faaliyet 1 ay sürecek. Üstelik kışın hava erken kararıyor. Bu da kafa fenerine daha çok ihtiyaç demek. Kimi etaplar var; bu mevsimde 1 hafta boyunca karşınıza köy bakkalı bile çıkmıyor. Çanta kapasitesi sınırlı. Ayrıca ağırlığı da düşük tutmak istiyorum.

İşte yukarıda değindiğim 1000 lümen, 5000 lümen saçmalığı bu gibi durumlarda karşıma çıkıyor. 1000 lümen kafa feneri kullanıyor olsam, 1 hafta boyunca 90 tane AAA pil taşımam gerekir. Benim planım 3 günü 1 takım AAA pil ile çıkarmak ve 1 hafta için yanımda yedek dahil toplam 3 takım (9 adet) AAA batarya taşımak. Gece yürüyüşü esnasında 100 lümen, çadırda 5 lümen, “ne varmış şurada bakayım” dediğim çok nadir durumlarda 300 lümen kullanmayı planlıyorum. Yani gece yürüyüşlerinin yüzde doksan dokuzunu 100 lümen kullanarak tamamlayacağım.Günde ortalama 2 saat gece yürüyüşü, 4 saat çadır içi aydınlatma yapsam, incelemesini yapacağım Petzl Actik Core 1 takım AAA pil ile 3 günü çıkaracak.

Petzl Actik Core Kafa Feneri

İncelemeye lümencilerin merakını gidererek başlayayım. Actic Core 5 – 100 ve 350 lümen kuvvetinde çalışabilen bir kafa lambası. Bir alt modeli olan Actik ise en fazla 300 lümen aydınlatma kuvvetine sahip. Aslına bakarsanız iki model arasındaki 50 lümen insan gözünün algılayabileceği bir fark değil. Bu bakımdan bu incelemenin Actik modelini de kapsadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

petzl actik core kafa feneri

Actik vs Actik Core

Actik 300 lümen sunmasına karşın, Actik Core modeli 350 lümen güce çıkabiliyor. Core modelinin paketine micro usb'den şarj edilebilen 1250 mAh kapasiteli lithium-ion pil dahil edilmiş. İki model arasında bunların dışında başka bir fark bulunmuyor.

petzl actik vs actik core
Aralarındaki 50 lümen fark gözle fark edilecek seviyede değil. Core modelini sadece pil için tercih edin.

Eğer her gün bisiklet, koşu, gece yürüyüşü yapmıyorsanız, Core modelini almaya, yani şarj edilebilir pile sahip olmak için bir neden yok. Ayrıca Actik modeli için sonradan Petzl Core batarya alıp kullanabiliyorsunuz.

Petzl Core batarya
1250 mAh gücündeki Petzl Core batarya harici olarak da satılıyor.

Core modeli ile birlikte gelen batarya, her gece düzenli spor yapan biri için hem çevreyi korumak, hem de devamlı pil satın alma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için oldukça yararlı olacaktır. Şarj edilebilir batarya, uzun süreli faaliyetlere çıkanlar ve arada sırada spor yapanlar için belki gereksiz olabilir.

Petzl Hybrid Concept

Yeni nesil Petzl kafa fenerlerinde Hybrid Concept logosunu gördüğünüzde; bu fenerleri hem Petzl Core batarya ile, hem de marketlerden satın alabileceğiniz AAA tipi (ince kalem pil) pillerle çalıştırabiliyorsunuz.

petzl hybrid concept

Hem Petzl Core batarya, hem de AAA tipi pil çalıştıran modeller aşağıdaki gibidir.

  • Tactikka
  • Tactikka +RGB
  • Tactikka +
  • Actik
  • Actik Core
  • Tikkina
  • Zipka

Petzl ayran gönüllü bir firma olmadığı için, Core batarya ve Hybrid Concept uyumlu cihazlar en az 10 yıl boyunca satılacak, ileride çıkacak yeni modeller de bu sistemle uyumlu olacaktır diye düşünüyorum.

Actik Core ve Actik modellerinin kullanım alanları

Her iki modeli de mağaracılık hariç hemen her türlü doğa sporu faaliyeti esnasında kullanabilirsiniz. Kafa bandı ayarlanabilir olmasının yanı sıra, şarj edilebilir pil dahil toplam ağırlık 82 gram olduğu için faaliyet esnasında kafanızdan çıkma veya ağırlıktan ötürü rahatsız olma gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz.

Actik Core 350 lümen kuvvetinde çalıştığında, tam dolu batarya ile 2 saat boyunca çalışıp yaklaşık 100 metre mesafeyi aydınlatmanızı sağlıyor. 2 saat aydınlatma süresinin bisiklet ve gece koşusu yapanlar için yeterli geleceğini düşünüyorum.

Ağırlık, Dış gövde ve Dış Etkenlere karşı koruma özellikleri

Actik 92 gram, Actic Core 82 gram ağırlığında olup, her iki model de kaliteli plastikten mamul bir gövdeye sahip. Her iki modelde de Petzl fenerlerdeki klasik kafa bandı kullanılmış. Diğer modellerde dikkatimi çekmemişti, ancak Actik ve Actik Core modellerindeki kafa bandının üzerinde karanlıkta parlayan reflektörlü yazı bulunuyor. Ayrıca kafa bandı üzerindeki ayar klipsinin üzerine acil durumlarda kullanabileceğiniz düdük eklemişler.

Her iki kafa feneri IP X4 standardında üretilmiş. IP Standardın adı. X herhangi bir toz koruması olmadığını ifade ediyor. 4 ise bildiğimiz yağmur damlalarına karşı koruması olduğunu belirtiyor. Ip Kodları yazısında konu hakkında daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

Sportif amaçlı kullanılan bir kafa lambasında toz korumasına ihtiyaç yok. Unutmayın, koruma düzeyi arttıkça ürünün hem hacmi, hem de ağırlığı artıyor. Petzl'in endüstriyel kullanıma ve mağaracılığa yönelik ürettiği kafa fenerlerinde toz ve her türlü katı/sıvı objeye karşı koruma mevcut.

Sıvı korumasına gelince, her iki modeli de su içine daldırmamaya, yağmur esnasında hızla giden motorsiklet üzerinde kullanmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Neredeyse 20 yıldır Petzl kullanıyorum. Yağmur altında hiçbir problem yaşamayacağınızı söyleyebilirim.

Pil ve Aydınlatma Süreleri

Petzl Actik Core

Işık rengiAydınlatma moduIşık kuvvetiMesafeBatarya ömrüRezerv
BeyazMaksimum otonom5 lümen7 metre160 saatyok
BeyazStandart100 lümen50 metre7 saat3 saat boyunca 5 lümen
BeyazMaksimum güç350 lümen95 metre2 saat3 saat boyunca 5 lümen
KırmızıYakın mesafe2 lümen6 metre40 saatyok
KırmızıFlaşör700 metre350 saatyok

Petzl Actik

Işık rengiAydınlatma moduIşık kuvvetiMesafeBatarya ömrü
BeyazMaksimum otonom5 lümen10 metre260 saat
BeyazStandart100 lümen45 metre7 saat
BeyazMaksimum güç300 lümen90 metre2 saat
KırmızıYakın mesafe2 lümen5 metre60 saat
KırmızıFlaşör700 metre400 saat

Sonuç

Yazının başlangıcında da belirttiğim gibi, “en iyi” tabirini ilk defa Petzl Actik Core için kullandım. Neden “en iyi” kafa feneri olduğunu düşündüğümü açıklayayım.

Piyasadaki şarj edilebilir kafa fenerlerinin bir çoğu hem bakkaldan marketten temin edebileceğim ince kalem pil, hem de kendi şarj edilebilir bataryalarını aynı anda kullanmaya izin vermiyor. Ayrıca bir kısmı tümleşik batarya ile satılırken (kalem pil takamıyorsunuz, bittikçe şarj edeceksiniz), diğer modeller elektronik sigaralarda patlayan 18650 tipindeki, sıvı ile temas etmesi durumunda kısa devre yapıp ciddi kafa göz yaralanmalarına sebep olabilecek , hiç de stabil olmayan pillerle satılıyor.

Actik ve Actik Core modellerini hemen her köşe başından temin edebileceğiniz AAA tipi küçük kalem pil ile kullanabilirken, aynı zamanda özellikle sıkça spor yapanların işine oldukça yarayacak Petzl Core bataryayı şarj ederek de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca bataryanın üzerinde micro usb portu olduğu için şarj esnasında kafa fenerini başka bir pille kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu da şu demek oluyor; iki tane Petzl Core batarya alıp 10000 mah taşınabilir şarj ünitesiyle doğada yaklaşık 60 gün geçirebilir, üstelik bu esnada sıfır atıkla doğayı korumaya da yardımcı olabilirsiniz.

Her iki fenerin de aydınlatma güçleri ve süreleri ideal ayarlanmış. Marka kendini ispatlamış. Markanın distribütörü Toros kamp her türlü arıza durumunda hem teknik destek, hem de ürün değişimi konusunda malın arkasında.

Fenerin eksik olarak nitelendirebileceğim tek olumsuzluğu beyaz ışıkta flaşör (yanıp sönen ışık) seçeneği bulunmayışı.

Tüm bu özelliklerine karşın, Actik ve Actik Core fiyatları oldukça normal seviyede. Ben bu feneri Patika Outdoor'dan kargo dahil 220 liraya aldım. Actik modeli kargo dahil 170 lira. Actik Core yurt dışında 235 liraya satılıyor. Ağır ÖTV ve gümrük vergilerine rağmen Petzl fiyatlarını yurt dışı seviyelerinde tutan Toros Kamp'a teşekkürler.

  • 10/10
    Özellikler - 10/10
  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 7/10
    Sıvı Yalıtımı - 7/10
  • 10/10
    Fiyat/Performans - 10/10
8.8/10

Özet

1000 liraya da, 50 liraya da kafa feneri satılıyor. Ancak bu işlerle ilgiliyseniz, yürüyüş, dağcılık, tırmanış, bisiklet ve koşu gibi sporlar yapıyorsanız 220 liranın alabileceği en iyi kafa feneri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Piyasada kolaylıkla bulunan AAA tipi piller ve beraberinde gelen şarj edilebilir Petzl Core bataryası ile kullanabilmek en büyük artısı. Malzeme kalitesi, kafa bandının rahatlığı ve her an kullanımınıza hazır 350 lümen aydınlatma gücü, bu fiyat aralığında Actik fenerleri benzersiz kılıyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Kafa Lambası: Petzl Actik Core İncelemesi” üzerine 12 yorum

  1. Merhaba, öncelikle inceleme için teşekkürler. Yakın dönem bende benzer bir fener kaybıyla yeni bir fener edindim. Benim tercihim Arctik Core yerine Tikka’dan yana oldu. Tikka’nın yeni versiyonu V6, yazıda bahsettiğiniz bir önceki versiyonun ışık gücü arttırılmış hali ve 200 lümen. Arctik Core’un yarı fiyatından biraz daha ucuz. İçinden Core batarya çıkmıyor fakat hybrid yani Core uyumlu. Aydınlatma sürelerinde de farklılıklar var.

    Core konusunda da şöyle bir tespitim var 🙂
    Satış fiyatı 100 TL civarında, üç adet AAA pil 6 TL. Yani Core parasına 16 set pil alabiliyorsunuz. Ben bu feneri yine kaybetmeden kırmadan kaç sene kullanacağım 🙂 ? Bu yüzden ucuz olsun daha fazla canım acımasın…
    Core’un daha doğa dostu, çevreci olduğu kesin tabii ki.

    Yanıtla
    • Merhaba, Tikka V6 Patika’da 130 lira (200 lm), Actik (pilsiz) 173 lira (300 lm), Actik Core 230 lira (350 lm) Pil olmasaydı büyük ihtimalle Actik tercih ederdim.

      Pili tek başına almaya kalkınca yüksek fiyatla satıldığını görüp Actik Core almaya karar verdim. Core batarya hafta sonu etkinliklerinde ince kalem pil ihtiyacımı tamamen kaldırdı.Cuma gündüz vakti şarjını yapıp çantayı toplayıp gidiyorum. Pazar döndüğümde fener aydınlatmayı sürdürüyor. Bir de yanımda sürekli 10000 mah şarj ünitesi taşıdığım için, evde şarj etmeyi unutsam bile yolda şarj edebiliyorum.

      Özet olarak kafa lambası ihtiyacım ortadan kalkmış durumda. benim açımdan “keşke şu model olsaydı” diyecek bir sebep olmadığına göre doğru karar vermişim.

      Batarya olayına takılmayın. Hele işin matematiğine hiç girmeyin. İşinizi görüyorsa (süper bir fener almışsınız) güle güle kullanın. Dediğiniz gibi her an kaybolabilir, kırılabilir. Bu arada şok marketlerde 4 ince kalem pil 1.90 lira ve bir türlü bitmek bilmiyorlar. Tavsiye ederim. Selamlar

      Yanıtla
    • Merhabalar, tikka V6 modelini bu fiyata nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? Kesinlikle fiyatına göre sarj edilebilir olmayan kafa lambaları arasında öne çıkıyor.

      Yanıtla
      • Biraz geç cevapladığım için kusura bakmayın. Ben de n11.com’da ki patikaoutdoor mağazasından almıştım ama malum kur değişikliklerinden fiyatlar da epey değişmiş. Şu an tikka modeli 245 tl.
        Hazır yazarken söylemeden geçemeyeceğim, yine aynı haltı yiyip feneri kaybettim 😢 Memnun olmadığımdan değil ama bu sefer model değişsin belki kıymeti artar diye actik alacağım. Yine core modelini almayacağım çünkü arada 125 tl gibi fener fiyatının %30’u kadar bir fark var. Uzun vadede ihtiyaç duyarsam alırım diye düşünüyorum. Umarım bu sefer uzun uzun kullanmak kısmet olur…

      • core’un tek olayı pil.. bunun dışında ekstra bir numarası yok. bence de kurdan dolayı fiyat farkı çok açılmış. actik alın güle güle kullanın. kaybolma olayına şöyle çare buldum. en son kampı toparladığımda pil, taşınabilir şarj cihazı, usb kablosu gibi tüm elektronikleri bir arada taşıyabileceğim ufak bir el çantası uydurdum. toparlanırken elektronik namına her şeyin bu çanta içinde olduğuna emin olup hareket ediyorum. siz de deneyin.

  2. Core batarya galiba Turkiyede henuz satista degil. Actik modelini satin aldim Actik core almadigima pisman oldum.

    Yanıtla

Yorum yapın