Merrell Catalyst Suede Yürüyüş Ayakkabısı İncelemesi

Geçtiğimiz bahar aylarında yazın yapacağım faaliyetlerde kullanmak üzere, herhangi bir su geçirmez membranı bulunmayan, iyi nefes alan bir ayakkabı arayışına girdim. Beklentilerimi oldukça ekonomik biçimde karşılayan bu ayakkabıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Yazın 3000 metrenin altında yapılan dağcılık ve yürüyüş faaliyetlerinde, ayağı gereksiz yere terleten gore-tex astarlı ayakkabı ve botların kullanılması taraftarı değilim. Event, Goretex, Sympatex ve benzeri membranların kışın iyi çalıştığını düşünüyorum.

Alacağım ayakkabıda aradığım özellikler şu şekildeydi; su geçirmez özelliği olmayacak, böylece iyi soluyacak, taban sertliği orta kararda olacak ve mümkünse dayanıklılığa katkı sağlayan çarşak bandı olacak.

İlk önce Dolomite, Asolo, Lowa gibi güvenilir üreticilerin ürünlerini inceledim. Neredeyse tamamı bütçemi aştığı gibi, Türkiye'de bu markaların gore-tex astar kullanılmamış hiçbir modelini bulamadım. Yurt dışından Vaude Dibona ya da benzer bir ayakkabı baktığımda, vergisi ve kargosuyla beraber hesaplandığında yine bütçemi aştı. Decathlon’da uygun fiyatlı bir modeli gözüme kestirmiştim ki, tesadüfen girdiğim bir başka mağazada bu yazının konusu olan Merrell markasının Catalyst modeli gözüme ilişti.

Vaude Dibona yaklaşım ayakkabısı
Vaude Dibona

Normalde pek güvenmediğim, sikayetvar.com gibi platformlarda okuduğum yorumlardan edindiğim izlenimle, sağlam olmadığını düşündüğüm bir marka olan Merrell’in bu modeli görsel olarak hoşuma gitti. Yoksa gerçekten en son aklıma gelecek markadır kendisi. Mağazada baya bir evirip çevirdim. Birkaç gün sonra alışveriş platformlarından birinde %50 indirime girmesi ve benim o sitede kuponum olması neticesinde, gerçekten çok uygun bir fiyata satın alarak bu markaya bir şans vermeye karar verdim. Bu kadar ucuza gelmeseydi yine de alır mıydım emin olamıyorum. Daha da uzatmadan ayakkabının incelemesine geçeyim.

Merrell Catalyst

Ayakkabının ana malzemesi süet. Aslında tek parça deri olan bu süet ana malzeme, görsel açıdan daha iyi dursun veya iç astarla sabitlensin diye sanırım, dikişlerle zenginleştirilmiş. Bol dikiş zaten Merrell markasının birçok ürününde alışık olduğumuz bir durum. Bu süet malzemenin kalınlığı iç kısımdaki sentetik astarla birlikte tatmin edici bir boyuta ulaşmış. Yani rahatsız edecek, ayağı hissizleştirecek kadar kalın değil, öyle ufak tefek sürtmelerle hasar görüp yırtılacak kadar da ince de değil. Ayakkabının en çok yıpranmaya maruz kalan kısmı olan burunda kullanılan çarşak bandı, tarak kısmına doğru incelip topuğa doğru yeniden yükseliyor. Dil kısmında ise, nefes alabilirliği yüksek, ter buharının rahatlıkla tahliye olmasına yarayan sentetik bir malzeme kullanılmış.

Merrell Catalyst yürüyüş ayakkabısı

 

Merrell Catalyst’in tabanında Vibram tercih edilmemiş. Ayakkabıda Merrell'in kendi üretimi olan bir taban var. Bu tabanın sertliği ise arazide sağlamlıktan ziyade konfor odaklı düşünülmüş gibime geldi. Öyle yumuşacık bir taban elbette değil, ancak sert olduğu da söylenemez. Aslına bakarsanız yumuşaklık kayaları hissetmeye, böylece hafif tırmanışlar yaparken avantaj sunan bir durum. Tabanın burun-iç kısmı yaklaşım ayakkabılarında olduğu gibi, hafif tırmanışlarda kayaya daha iyi tutunmak için düz yapılmış. Bu özelliğinden ötürü Catalyst'in aslında bir yaklaşım ayakkabısı olduğunu da söylemek mümkün.

Merrell Catalyst taban

 

Tabanın zemin tutuşunu sadece ormanlık arazide ve normal şehir şartlarında denedim. Bir olumsuzluk yaşamadım. Islak zeminde denemedim, ancak su geçiren bir ayakkabı olduğu için yağışlı havalarda veya yoğun yağış sonrası kullanmayı düşünmüyorum. Tabanın sağlamlığını zaman gösterecek.

Catalyst’in içindeyken ayaklarım terlemedi, nefes almasını yani solumasını beğendim. Oldukça sıcak bir havada uzun mesafe bisiklet kullanırken giydiğimde biraz nem hissettim, ama onun dışında fena solumadığını söyleyebilirim. Gore-tex membranlı ayakkabılarımı yazın kullandığımda, ayaklarımın rahatsız edici derecede ıslandığını belirtmeliyim.

Merrell Catalyst

Ayakkabının rahatlığı ve konforunu ise çok sevdim. Gerçekten yürürken hiçbir rahatsızlık vermeyen, hiçbir bölgesinden vurmayan ve iç tabanı da oldukça konforlu bir ayakkabı olduğunu söylemeliyim. Tam bu sırada kalıplarının oldukça küçük olduğunu da hatırlatayım. Normalde 43 numara ayakkabı giyerim, bilemedin 43,5 olur. Merrell Catalyts’de 44,5 numarası ayağıma tam oldu. İnternetten sipariş vermeyi düşünürseniz bu detayı atlamayın.

Merrell Catalyst Ayakkabı

Peki hangi faaliyetler için uygun bu ayakkabı? Kuru havalarda yapılacak günübirlik doğa yürüyüşlerinde, yürüyüş içeren ve yine kuru zeminde yapılacak birkaç günlük kamplı faaliyetlerde rahatça kullanabileceğinizi düşünüyorum. Bunun yanında Karia, Likya, St Paul yolu gibi uzun süreli yürüyüşlerde de doğru çorapla kullanabileceğinizi düşünüyorum. Aladağlar, Kaçkarların güney yüzü, Trans Toros gibi bol çarşaklı (her ne kadar çarşak bandı olsa da) kayalık ve sert zeminlerde fazla ömrü olacağını düşünmüyorum. Muhtemelen iki üç faaliyette dağılacaktır. Şayet beni şaşırtacak derecede dayanıklı bir ayakkabı olduğu ortaya çıkarsa, mutlaka burada bu özelliğinden bahsederim.

Benim tercih ettiğim yeşil renk seçeneği dışında kahverengi, siyah, kırmızı gibi alternatifleri de olan Catalyst’in şık bir ayakkabı olduğunu, günlük olarak da kullanabileceğinizi ekleyeyim. Yazının başında da belirttiğim gibi, oldukça uygun fiyata (440 TL) denk gelince satın aldığım bu ayakkabıyı, yine buna yakın fiyatlara denk getirebilirseniz satın almanızı önerebilirim.

Merrell Catalyst
Farklı renk seçenekleri de mevcut

İlerleyen kullanımlarda ayakkabı ile ilgili olumlu ya da olumsuz her ne olursa, yazıyı mutlaka güncellemeyi düşünüyorum. Merak edip sormak istedikleriniz varsa veya bu ayakkabıyı siz de kullandıysanız, deneyimlerinizi paylaşmak için aşağıdaki yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.

Merrell Catalyst Satın Al
Merrell Catalyst Suede fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
N11 fiyatı Hepsiburada fiyatı Trendyol fiyatı

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 5.5/10
    Malzeme Kalitesi/İşçilik - 5.5/10
  • 7.5/10
    Soluma - 7.5/10
  • 5/10
    Dayanıklılık - 5/10
  • 8/10
    Fiyat Performans - 8/10
6.4/10

Özet

Yürüyüş ve dağcılık alanında bot ve ayakkabı üretimi yapan Alman ve İtalyan markaların modelleri 1500 liradan başlıyor. Ekonomik bir çözüm aradığınızda ise seçenekler sınırlı. Markaya biraz şüpheli yaklaşsam da, Merrell Catalyst hakkındaki ilk izlenimlerim olumlu. Pek çok yürüyüşün üstesinden gelebilecek, sizi üzmeyeceğini düşündüğüm bir ayakkabı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Merrell Catalyst Suede Yürüyüş Ayakkabısı İncelemesi” üzerine 2 yorum

Yorum yapın