Vücut yapısına uygun sırt çantası seçimi

Sırt çantası satın almak, yollara düşmeden, araziye çıkmadan ve dağlara tırmanmadan önce vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. Genelde, doğadaki evimiz çadır olarak bilinir fakat nasıl kaplumbağa için “evini sırtında taşır” diyorsak;  sırt çantası da; çadır ve diğer tüm malzemelerimizi taşıdığımız  evimiz gibidir. Bu nedenle beden ölçülerinize uygun, sağlam ve elverişli bir sırt çantasına yapacağınız yatırım; sorunsuz ve rahat bir aktivite için yapacağınız en iyi yatırımlardan biridir.

Bir yükü 4 dakika taşımakla, 4 saat taşımak arasında çok fark vardır.Yer çekimine karşı vereceğiniz mücadelede yük, vücudunuzdaki kaslara dengeli dağılmıyorsa bunun ceremesini en çok ağırlık merkeziniz olan bel bölgesi çeker. Sırt çantaları yükün, vücudumuzun güçlü kasları üzerinde dağıtılması için tasarlanmıştır. Elverişsiz sırt çantaları veya yanlış kullanım, vücudun ağırlık merkezinin arkaya kaymasına, kasların da aşırı zorlanmasına, ağrılara ve hatta zedelenmelere yol açar.

Sırt çantaları ,ortalama bir kadın ve erkeğin  vücudunun anatomik  özellikleri, bilhassa kas ve iskelet yapılarındaki farklılıklar gözetilerek  kadın ve erkek modelleri olarak  üretilirler. Kadın modellerinin genel olarak farklarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Gövde uzunluğu daha kısadır.
  • Taşıma kapasiteleri daha azdır.
  • Omuz kolonları daha dar ve kısadır.
  • Bel kolonları daha kısadır.
sirt-cantasi-boyutlari
Satın almayı düşündüğünüz çantanın yüksekliği ayarlanabilir sırt sistemi yoksa, mutlaka bedeninize uyan ölçüyü tercih edin.

Ülkemizde maalesef sırt çantalarını karpuz seçer gibi satın almaya alışkınız. “30 litre günübirlik yürüyüşlere yeter abi”, “70+10  iyidir hacı” gibi yorumlar dışında sırt çantasının bedeninize uygunluğu hakkında en ufak bir yorum duydunuz mu? Outdoor mağazaları ve tüketiciler ne yazık ki sırt çantalarını yalnızca kapasite  ve fiyatları ile değerlendiriyorlar. Anatomi mi? kimin umurunda…

Aşağıda, sırt çantası seçerken yapılması gerekenleri birkaç adımda sıraladık. Vücut yapınıza  en uygun sırt çantasını seçerken size yardımcı olacağına eminiz. Bu arada şunu da belirtelim, minyon yapıdaki erkekler veya iri yapılı hanımlar sırt çantası seçerken “Erkek Modeli” veya “Kadın Modeli” etiketini dikkate almak yerine vücut yapılarına uygun olanı tercih etmelidirler. Kadın /erkek sınıflandırması cinsiyete göre değil genel anatomik özellikler dikkate alınarak yapılmıştır.

vücut tipleri
Sırt çantası satın alırken yalnızca kapasitesini dikkate almamak gereklidir. Vücut tipinize uygun çanta seçimi çok önemlidir.

Birinci adım gövde uzunluğunun ölçülmesi olmalıdır. Gövde uzunluğunu boy uzunluğunuzla karıştırmayın. Gövde uzunluğunuz, C7 omurundan, iliak kanada kadar olan uzunluktur. Biraz anatomik bilgi her doğa sporcusun donanımlarından biri olmalıdır. Bu yüzden bu yazıyı okurken siz de elinizle bu iki noktayı tespit edin.

Şimdi boynunuzu aşağı doğru eğin, ense kökünden başlayarak aşağı doğru dört parmağınızı kaydırın, işte boyun omurlarının sonunda en fazla çıkıntı yapan omur, sizin C7 omurunuzdur. İliak kanadı ise; ellerinizi kalçanızın üzerine, baş parmaklarınız böbreklerinizi işaret edecek şekilde yerleştirdiğinizde, baş parmaklarınıza değen kemik çıkıntılarıdır. İşte sırt çantanızın oturmasını istediğimiz yer tam burasıdır. Mezura yardımı ile bu uzunluğu  daha  sonra da sırt çantasının uzunluğunu ölçün. Bu iki noktanın vücudunuzdaki yerlerini  ve sırt çantasında ölçülmesi gereken aralığı aşağıdaki görseli kullanarak daha kolay tespit edebilirsiniz.

sırt çantası seçimi
Gövde uzunluğunuzla çantanın uzunluğu şekildeki gibi örtüşmelidir.

İkinci adım bel kolonlarının ve omuz kolonlarının uygunluğunu test etmektir.

Bunun için gövdenize uygunluğuna karar verdiğiniz çantayı, 15-30 kg arasında yük ile sırtınıza alın. Çantayı ağırlıkla denemek; omuz ve bel kolonlarının oturup oturmadığını doğru anlamak için önemlidir. (sırt çantanızı mağazadan alırken bu ağırlıklar arasında dambıl, kum torbası gibi ağır malzemeleri satıcınızdan isteyebilirsiniz).

Dar omuzlu kadınlar, dar enli ve göğüslere doğru kıvrılarak gelen kadınlar için tasarlanmış sırt çantaları ile daha rahat ederken, geniş omuzlu hanımlar, erkek modellerindeki geniş enli modelleri tercih edebilirler.

Yükün %20'si omuzlarda, kalanı belde olmalıdır.
Yükün %20'si omuzlarda, kalanı belde olmalıdır.

Üçüncü adımda, omuz, göğüs ve bel kolon kayışlarını ayarlayın.Bunun için tüm kayışları gevşetin ve sıkmaya ilk olarak bel kolonunun kayışından başlayın. Bu kolon kayışı yukarıda bahsettiğim iliak kanadına oturmalı ve yeteri kadar sıkılmalıdır.

Yükün büyük çoğunluğunu(yaklaşık %80)  vücudunuza dağıtma görevini kalça (Pelvis) kemiğiniz üstlenir. Bel ağrılarının  sadece gelip geçici bir ağrı olmaktan öte, ileride daha ciddi sorunlar yaratabilecek önemli bir uyarıcı olduğu hatırlatarak, özellikle kadınların bel kolonun tam oturmasına dikkat etmelerini öneririz .

omuz askısı doğru konum
Omuz askıları boyuna çok yakın veya çok dışta olmamalıdır. Dar omuzlara sahipseniz “kadınlar için tasarlanan” sırt çantalarını tercih etmelisiniz.

Dördüncü adımda  omuz kolon kayışlarını sıkmak var. Gövdeniz ve kayışlar arasında 45 derecelik açı oluşacak şekilde aşağı doğru çekin. Bu ayarı yokuş çıkış ve inişlerde, yükünüz azaldığında veya çoğaldığında değiştirmeyi unutmayın. Son olarak göğüs perlonu takılmalı, kayışı sıkılmalıdır.

Büyük göğüslü hanımlar ve koltuk altı ve göğüs arası dolgun hanımlar bu kayışları kan dolaşımını ve nefes alışlarını sekteye uğratmayacak kadar sıkmaya dikkat etmeliler.

Bu bilgiler ışığında seçtiğiniz sırt çantasıyla yükünüzü daha rahat taşıyabilirsiniz. Bundan sonra geriye sırt çantanızı kamp malzemelerinizle nasıl yüklemeniz gerektiği kalıyor.Bu sorunun cevabını sırt çantası nasıl yüklenir yazımızda bulabilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın