PTT İle Gelen Yurt Dışı Kargo ve Paket Rehberi

Yurt dışından alışveriş yapmak, işin maddi boyutu düşünüldüğünde, kargo ve gümrük masrafına rağmen çoğu zaman yarı yarıya fiyat avantajı sunuyor. Bir kere katma değer vergisi (KDV) ödemiyorsunuz. Satın aldığınız ürün özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi bir ürün olsa dahi ÖTV’den muafsınız. Geriye yalnızca gümrük vergisi ödemek kalıyor. Yurt dışından sipariş vermenin tek dezavantajı 10 günden 2 aya varan bekleme süreleri.

Bugünkü yazıda sipariş verdiği ürünü beklerken sinirden kuduran, kargo takip numarasıyla günde 40 defa gelişmeleri takip eden sabırsız arkadaşların içine su serpmeyi amaçlıyorum.

Yurt dışından yapılan alışverişlerin teslimatı konusunu başlıklar altında incelemek istiyorum. Sipariş, ürünün gönderilmesi, Türkiye'ye girişi, gümrükten geçişi ve dağıtıma çıkması aşamalarını ayrı ayrı anlatacağım.

Yurt Dışından Alışverişte Sipariş Aşaması

Sipariş verdiğiniz andan itibaren, yani satın aldığınız ürünlerin ücreti kredi kartınızdan tahsil edildikten sonra neler oluyor birlikte bakalım.

Aşağıdaki grafikte İspanyol Trekkinn mağazasından satın aldığım tüm ürünleri görebilirsiniz. 2017-2019 yılları arasında toplam 7 sipariş vermişim. 5 sipariş teslim edilmiş. 6ncı sipariş yolda. 7nci sipariş ise paketleme aşamasında.

yurt dışı alışveriş listesi

Ürün araştırdınız, çeşitli sitelerde fiyat kıyasladınız ve bir tane alışveriş sitesinde karar kılıp satın alma işlemini gerçekleştirdiniz.

İlk önce firmanın bu ürünleri tedarik etmesi gerekiyor. Aşağıdaki siparişi 29 Kasım'da vermiş olmama karşın, bugün 5 Aralık olmasına rağmen ürünler henüz kargolanmadı. Bunun başlıca nedeni uyku tulumu stoklarında olmasına karşın, ayakkabı ancak ayın 5'inde tedarik edilebildi. Birkaç saat öncesine kadar “In transit to our dispatch centre (sevkiyat merkezine gönderim halinde)” görünen durum, akşam saatlerinde “Preparing for shipment (gönderim için hazırlanıyor)” ibaresine döndü. Büyük olasılıkla yarın gönderim yapılacak.

henüz gönderim yapılmamış bekleyen sipariş

Yani siz sipariş verdikten sonra, satın aldığınız ürün hemen ertesi gün kargoya verilecek diye bir kural yok. Boşuna kendinizi tüketmeyin. Özellikle Avrupa ve Amerika'da, Aliexpress gibi sıkı denetlenen mecralarda hiç kimse “şunu tokatlayalım” diye iş yapmıyor.

kargo paketi
Trekkinn, kargo paketi sevkiyata çıkmadan önce fotoğraflayıp paylaşıyor.

Paketinizin Satıcıdan Gönderim Aşamaları

Ürün tedarik edildikten sonra paketleniyor. Satın aldığınız firma henüz gönderimi fiili olarak gerçekleştirmese dahi, kullandığı kargo firmasına ön kabul açtırarak paket için bir takip kodu alıyor. Bu durum “The item is pre-advised” ibaresi ile kendini belli ediyor. Yani size kargo takip kodu iletildiği an ürün gerçekte yola çıkmamış olabilir.

Kargonuz gönderim için hazır olduğunda, ancak henüz kargo firmasına sevki gerçekleşmemişse, bu durum genellikle “The Item is at the shippers warehouse (paket gönderim yapan firmanın deposunda)” ibaresiyle belirtiliyor.

Sevk edilecek ürünler takip kodlarıyla beraber kargo firmasının deposuna teslim edilene, kabul kayıtları yapılana kadar paketinizin yolculuğu başlamıyor.

Ürün kargo firmasının deposuna girdiğinde “Consignment received at the Acceptance Centre” olarak durum güncelleniyor. Gözünüz aydın, ürününüz artık yola çıktı.

Çok büyük bir aksilik olmadıkça bu aşama genellikle 2 ila 7 gün arasında tamamlanıyor.

Kargonuzun Taşıyıcı Firmadaki Yolculuğu

Kargonuz EMS, PostNL, China Post, USPS, Royal Mail, TNT, FedEX, DHL gibi firmalar tarafından teslim alındığında, ilk olarak bunların dağıtım merkezlerine sevk ediliyor. Bu büyük depolarda, her paket gideceği ülkeye göre sınıflandırılıyor. “The item is at the sorting center / The item is processed at the sorting center” ibarelerini gördüğünüzde bu durumu anlayabilirsiniz.

PostNL dağıtım merkezi
POSTNL'nin Hollanda'daki dağıtım merkezi. Burada gideceği ülkeye göre ayrılan paketler hava limanına sevk edilip uçaklara yükleniyor.

Kargonuzu takip ederken “The item is on transport to the country of destination” yazısını gördüğünüzde, paketiniz çok büyük olasılıkla uçakla Türkiye'ye doğru yola çıkmış demektir. Kargonuz uçağa yüklendikten sonra bir sonraki durak Türkiye gümrüğü olacak.

Paketin Türkiye'ye giriş ve kabul aşamaları

Gönderiyi getiren uçak İstanbul Havalimanına iniş yaptıktan sonra, tüm kargolar (DHL, FedEX, TNT hariç) toplu bir şekilde Başakşehir'de bulunan İstanbul Uluslararası PİM'e (posta işleme merkezi) getiriliyor.

PTT Başakşehir Uluslararası Posta İşleme Merkezi PİM
PTT Başakşehir Uluslararası Posta İşleme Merkezi PİM

Havalimanından gelen araç Başakşehir PİM'e girer girmez kargo takipten “kargo Türkiye'de” şeklinde bir güncelleme beklemeyin. İlk olarak tüm paketler boşaltılıp depoda bir köşeye kaldırılıyor.

Yoğunluğa bağlı olarak, paket İstanbul Başakşehir'e gelmiş olsa dahi sistemde halen Türkiye'ye sevk halinde görülebilir. Sakin olun. Hiç kimse paketinizi cebine atıp arazi olmayacak.

Avpim gelen çuvallar gümrük
AVPİM'e (Başakşehir) gelen paketler gümrüğe sevk edilmeden önce çuvallar içinde bir süre bekletiliyor.

PİM'de yoğunluk azaldığında, daha doğrusu sizin paketle beraber gelen kafileye sıra geldiğinde, çuvaldaki tüm paketler teker teker elden geçip, her paketin üzerindeki barkod okutuluyor. Barkodun sisteme tanıtılması gerçekleştiği an kargo takipteki durum “Gonderi (Varis)alip verme merkezinde alindi / Receive item at office of exchange (Inb)” olarak güncelleniyor. Bu aşamadan sonra paketin gümrük macerası başlayacak.

Kargonun Gümrüğe Sevki

2009 yılına kadar 150 Euro değerine kadar olan eşyalara gümrük vergisi uygulanmıyordu. Son 10 yıl içinde kademeler halinde düşürülerek; 2011 yılında 75 Euro, 2016 yılında 30 Euro, 2018 yılında 22 Euro, 15 Mayıs 2019'dan itibaren sıfıra indirildi. Yani artık “gönderim gümrüğe takılır mı” diye sormayın lütfen. Bu konuyla ilgili daha geniş açıklamaya birazdan yer vereceğim.

“Gonderi gumruge sevk edildi (Gelen) / Send item to customs (Inb)” gördüğünüzde gelen paketinizin İstanbul Başakşehir PİM binasının içindeki gümrük birimine sevk edildiğini anlayabilirsiniz.

Ürün gümrüğe geldiğinde mutlaka içini açıp kontrol ediyorlar. Hatta bu birimde çalışanlar paketinizi maket bıçağıyla dikkatsizce açıp içindeki malzemeye zarar verebiliyorlar.

Pakete gümrükte zarar verilmiş
Gümrükteki hıyar (bu sıfatı hak ediyor) aşağıdaki görseldeki pakete maket bıçağıyla girişmiş, çantanın sırt süngerini kesmiş.

Ürün açıldıktan sonra ilk önce yasaklı ürün kapsamında olup olmadığı (silah, bıçak, ilaç, vb.) değerlendiriliyor. İthalatında sorun olmayan bir ürünse paketin üzerinde deklare edilen fiyatı ile internet üzerindeki fiyat ortalaması araştırılıyor.

gümrüğe bildirilen fiyat
Deklare edilen fiyata inanmamışlar, “fiyat tekrardan gümrük memuruna gösterilecek” diye not düşmüşler.

Çoğu insanı çıldırtan, saç baş yolduran gecikmeler en çok gümrük aşamasında yaşanıyor. Buraya gelen bir paket bazen 1 günde çıkabildiği gibi, 3 gün, 5 gün, 10 gün ve hatta 15 güne kadar burada takılabiliyor. Ortalama bir süre verecek olursam, 4 gün olarak düşünebilirsiniz.

Düşük beyan edilen ürünler, yani 200 dolarlık bir ürüne 20 dolar yazdırdıysanız, kısa bir Google fiyat araştırmasının ardından gerçek değeri üzerinden vergisi hesaplanıp kapatılıyor.

Satın aldığınız ürün Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birinden geliyorsa, gümrük vergisi kargo hariç bedelin %18'i, AB harici herhangi bir ülkeden geliyorsa %20'si kadar hesaplanıyor.

Gümrük vergisinin yanı sıra, 70 kuruş damga vergisi, 8 lira gümrüğe sunma ücreti eklenip (Aralık 2019) gümrükten çıkıyor.

Gümrükten Çıkan Ürün Nereye Gidiyor?

Gümrükten çıkan ürünler Başakşehir'de tekrar depoda toplanıyor. “PTT İşyerinden Çıktı / PTT İşyerine Sevk Edildi” ibaresiyle beraber İstanbul Arnavutköy'de bulunan AVPİM'e sevk ediliyor.

Kargonuz/paketiniz Arnavutköy AVPİM'e ulaştığında, kargo takipten “PTT İşyerine Girdi / Posta Teslim Bordrosu Mübadele Servisine Geldi” şeklinde durum güncellemesi oluyor. Bence bu aşamada artık rahatlayabilirsiniz.

PTT İstanbul Arnavutköy posta işleme merkezi PİM
İstanbul Arnavutköy'de bulunan PTT PİM (Posta İşleme Merkezi) devasa boyutta bir merkez.

Arnavutköy'de tüm paketler gidecekleri il ve ilçelere göre ayrıştırılarak gruplandırılıyor. Gönderiniz İstanbul içi bir yere ulaştırılacaksa buradan ilgili PTT birimine sevk ediliyor. Ankara'ya ulaştırılacaksa, Ankara'daki PTT dağıtım noktasına yönlendirilip, daha sonra ilçe PTT'lere sevki sağlanıyor. Arnavutköy AVPİM bir dağıtım merkezi. Son alıcıya hiçbir şekilde teslimat yapılmıyor.

Yani Arnavutköy'den çıkan paketi gene maceralı bir yolculuk bekliyor.

Antalya Kumluca'da yaşıyorum. Benim paketin Arnavutköy'den itibaren yolculuğu şu şekilde gerçekleşiyor.

Gonderi musteriden alinmistirReceive item from customer (Otb)-/-Netherlands (the) (Yurt Disi)
Gonderi yurt disina sevk edildi (Giden)The item was forwarded to the destination country (Otb)-/-Netherlands (the) (Yurt Disi)
Gonderi yurtdisina sevk edildiSend item abroad (EDI-received)-/-Netherlands (the) (Yurt Disi)
Gonderi (Varis)alip verme merkezinde alindiReceive item at office of exchange (Inb)-/-Turkey
Gonderi gumrukten çıktı (Gelen)Return item from customs (Inb)-/-Turkey
Gonderi gumruge sevk edildi (Gelen)Send item to customs (Inb)-/-Turkey
PTT İşyerine GirdiYurtdışı Kabul Geliş Kaydı YapıldıİST.ULUSLARARASI PİM/İST.ULUSLARARASI PİMBAŞAKŞEHİRİSTANBUL(AVR)
Gümrükten ÇıktıİST.ULUSLARARASI PİM/İST.ULUSLARARASI PİMBAŞAKŞEHİRİSTANBUL(AVR)
PTT İşyerinden ÇıktıPTT İşyerine Sevk EdildiİST.ULUSLARARASI PİM/İST.ULUSLARARASI PİMBAŞAKŞEHİRİSTANBUL(AVR)
PTT İşyerine GirdiPosta Teslim Bordrosu Mübadele Servisine GeldiANTALYA P.İ.M/ANTALYA P.İ.MKONYAALTIANTALYA
  • İstanbul Arnavutköy'den Afyon dağıtım merkezine sevk ediliyor. +1 veya 2 gün
  • Afyon dağıtım merkezinden Antalya Konyaaltı PTT'ye sevk ediliyor. +1 veya 2 gün (Bu hareket bilgisi, paket İl dağıtım merkezine vardığında siliniyor)
  • Konyaaltı PTT'den Kumluca ilçe PTT şubesine sevk ediliyor. +1 veya 2 gün. Hafta sonuna denk gelirse +3 gün.

Paketin Evinize Teslimatı

Bulunduğunuz ilçeye sevk edilen paketler dağıtım için hazır. Yerinizde olsam, paketi kargo takip numarasıyla takip eder, paket ilçe PTT bürosuna geldiği sabah, 08:30 veya en geç 09:00'da PTT Kargo'nun başına dikilir, paketi elden teslim alırdım.

En büyük sorunlar paketin eve dağıtımı aşamasında yaşanıyor. Dağıtım yapan görevliye fazla sayıda paket verebiliyorlar. Adam dağıtıma bir çıkıyor, mesaisinin çoğu trafikte geçiyor ve sizin pakete sıra gelmiyor. Şehir içi dağıtımlarda arabasını park edecek yer bulamıyor. Kurum içi nasıl bir sistem uyguluyorlar bilmiyorum, kapınıza gelmese dahi “evde yoktu” diye paketinizi tekrar kargo merkezine geri götürebiliyor.

Dediğim gibi, işi şansa bırakmayın. Sabah en geç 09:00'da PTT iş yerine gidip paketinizi elden teslim alın.

Gümrük Ücretinin Tahsilatı

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, sipariş bedeliniz ne olursa olsun, artık tüm paketlere gümrük masrafı ekleniyor. Ürünü Avrupa Birliği ülkelerinden satın aldıysanız %18, AB ülkeleri dışında Amerika, Çin gibi ülkelerden satın aldıysanız ürün bedelinin (kargo hariç) %20'si tutarında gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor.

gümrük vergisi hesap
Ödeyeceğiniz gümrük vergisi ve masraf tutarı paketin üzerine yapıştırılıyor. Görevliye peşin ödeyerek paketinizi teslim alabiliyorsunuz.

Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Örnek olarak Aliexpress'ten 10 dolarlık bir ürün sipariş ettiğinizi varsayalım.

10 dolar x dolar kuru = 57 TL

Gümrük vergisi 57 TL / %20 = 9,50 TL

Gümrük sunma ücreti = 8 TL

Damga vergisi = 70 kuruş

Toplam ödeyeceğiniz rakam = 18,20 TL

PTT iş yerine elden teslim almaya gittiğinizde veya paketi kapıdan teslim alacaksanız, görevliye bu miktarı peşin olarak ödemeniz gerekiyor.

Gümrük Vergisine İtiraz Etme Hakkı

Rakam yanlış hesaplanmış olsa dahi, bunu görevliye izah ederek çözmeniz mümkün değil. Rakamı ödemezseniz teslimat yapılmıyor.

Paketi teslim almayıp, çok da geç kalmadan itiraz etme hakkınız var. Gecikirseniz paketiniz geri gönderilecektir.

İtiraz edeceğiniz resmi makam “Uluslararası kargo işleme merkezi müdürlüğü / Başakşehir” olup, dilekçeyi bu makama hitaben yazmanız, ürünün satıldığı sayfanın ekran görüntüsü çıktısını almanız, kredi kartınızdan çekilen tutarı dekontlardan bulup çıktısını eklemeniz ve durumu anlatan sade bir metin yazmanız gerekiyor.

Gümrüğe Düşük Bedel Yazdırıp Az Vergi Ödeme Konusu

Birkaç yıl öncesine kadar, hemen herkesin kullandığı bu yöntem artık işlemiyor. Gümrük memurları eskiden, özellikle de 2011 yılı öncesinde, yalnızca paketin üzerinde deklare edilen tutar üzerinden işlem yapıyordu.

Elektronik ticaret, özellikle de yurt dışından yapılan alışverişler cari açığı gitgide arttıran bir unsur olarak öne çıktıkça ve düşük bedelle ülkeye giren ürünler gümrük vergisi kayıplarına neden oldukça bu işi sıkılaştırdılar. Artık iğneden ipliğe, ne satın alırsanız alın, deklare edilen fiyatla piyasa fiyatı karşılaştırılıp, fiyatlarda bir suistimal olup olmadığı kontrol edilerek gümrük işlemleri yapılıyor. Kaynak: https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/54833 Ha, kırk yılın başı gözden kaçan paketler oluyor mu… elbette oluyor. Hatta şu anda Türkiye'ye giriş yapmış, ancak henüz teslim almadığım 69 dolarlık sipariş için yalnızca 7.99 TL gümrük vergisi talep edilmiş.

Yani özet olarak “sineğin yağını çıkarmayın”. Zaten yurt dışından satın aldığınız ürün için KDV ve ÖTV ödemiyorsunuz. Gümrük verginizi ödeyin kardeşim.

En son sipariş ettiğim uyku tulumu Türkiye'de yaklaşık 3000 liraya satılıyor. Yurt dışından 1600 TL + 50 TL kargo + 245 TL vergi = 1895 TL'ye mal ettim. Yani her durumda zaten kardayım. Daha da zorlamaya gerek yok.

Yurt Dışından Gelen Kargo ve Paketler Kaybolur mu?

Eğer gönderinizle birlikte size bir takip numarası iletildiyse, ürünün kaybolma riski son derece düşük. PTT ve gümrükte çalınma gibi olaylara kesinlikle ihtimal vermiyorum. Geçmişte münferit olaylar yaşanmış olabilir. Ancak günümüzde takip kodu sayesinde kargonun hangi aşamada olduğu, eğer paketin başına bir şey geldiyse ne aşamada olayın yaşandığı kolaylıkla araştırılabiliyor.

Paketlerin kaybolmaktan ziyade, “iade edilme” durumlarına daha sık rastlanıyor. Adam yurt dışından ürün sipariş ediyor, elinde takip kodu olduğu halde kontrol etmeyip, görevlinin zilini çalmasını bekliyor. Paket bir nedenden ötürü alıcıya teslim edilemediğinde, prosedür gereği geri gönderiliyor. https://www.sikayetvar.com/ptt-kargo/iade adresindeki şikayetlerden durumu daha net görebilirsiniz.

Paketiniz yurt dışındayken https://www.17track.net/tr adresinden, Türkiye'ye giriş yaptıktan itibaren de https://gonderitakip.ptt.gov.tr/ adresinden mutlaka takip edin.

PTT'nin Android uygulamasını da oldukça faydalı buluyorum. Takip kodunu bir kez girdikten sonra, paketin her hareketinde telefonunuza uyarı geliyor. İndirmek için https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ptt&hl=tr adresine gidebilirsiniz. Aynı uygulamanın IOS sürümü de var. Ancak Android kadar sorunsuz çalışmıyor. https://apps.apple.com/tr/app/ptt-kargo/id985578196?l=tr

Sonsöz

Arkadaşlar, ilk önce sakin olun. Sinirden kendinizi tüketmeyin. Kargonuz eninde sonunda elinize ulaşacak. Geçmişte sinirden ben de ne yapacağımı şaşırmış, defalarca konu ile ilgili CİMER'e şikayette bulunmuştum. Gümrük ve PTT tarafında hiç kimse “Ahmet'in kargosunu geç teslim edelim. Kıvransın kerata.” deyip bu işten zevk almıyor.

Sipariş ettiğiniz ürün eğer çok hayati bir işe yarayacaksa Türkiye'den satın alın. Hayat memat meselesi değilse, uygun fiyatla satın aldığınızı hatırlayıp fazladan 10 gün daha bekleyin.

Bir paket normal şartlarda Çin'den 10-30 gün, Amerika'dan 7-30 gün, Avrupa'dan 7-20 gün arası bir sürede elinize ulaştırılıyor.

“Paket Çin'den Türkiye'ye 3 günde geldi, 20 gündür elime varmadı” diye kendinizi üzmek, kurumlara kızıp sinirlerinizi yıpratmak hiçbir işi çözmeyecek. Bugün ben de Çin'e 24 saat içinde gidebilirim. Ancak bu işin bir prosedürü var. Pasaport almam gerek (+süre), vize için başvurmam gerek (+ süre), vize çıkmasını beklemem gerek (+süre). Yani Çin'e gitmek aslında 24 saat sürmüyor. Toplamda bakıldığında neredeyse 1 aylık bir süreç.

Tüm aksaklıklar yalnızca bizim ülkemizde yaşanmıyor. Alın size Amerika'da Colorado eyaletinin Steamboat kasabasındaki USPS (bizdeki PTT) bürosu hakkında yazılan yorumlar https://www.google.com/search?q=steamboat+usps&oq=steamboat+usps&aqs=chrome..69i57j0l7.4847j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#lrd=0x874268d74a3a262d:0xd7d674743529f99d,1,,,

Gördüğünüz gibi, kargo sektörü hiçbir zaman insanı tam anlamıyla memnun edemeyen, ancak mahkum olduğumuz bir sektör.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“PTT İle Gelen Yurt Dışı Kargo ve Paket Rehberi” üzerine 291 yorum

  1. Bende son birkaç aydır yurtdışından alışveriş yapmaya başladım sıkça. Genellikle almanya üzerinden sipariş veriyorum. Ancak ptt’nin bu süreçteki ilgisizliği gerçekten canımı sıkmıyor değil. Çağrı merkezlerine ulaşmak cidden dünyanın en zor şeyi. İnternetten okuduğum yorumlar da gerçekten korkutucu şeyler. PTT çalışanlarının bu konuda tabiki kargolarımızı geciktirmekten zevk aldıklarını sanmıyorum ancak gönderileri işlemek için çok uzun süre bekletmeleri ödeyeceğimiz gümrük vergisinin daha fazla olmasına sebep oluyor. Döviz kurları sürekli yükselmeye devam ettiği için gümrük ne kadar geç işlerse o kadar fazla vergi ödüyoruz. Bari satınalım yapıldığı günün kuru üzerinden değerlendirilse. Nedense Almanya tarafındaki DHL’i aradığımız zaman kargo yola çıktı diyor, PTT’yi veya UPIM’i aradığımızda ise kargo henüz ulaşmadı diyor. Gerçekten can sıkıcı bir durum.

    Thomann, Aliexpress, Ebay gibi sitelerden alışveriş yapmayı düşünenlere bir tavsiyem; genel olarak ÖTV’si bulunan ürünler Türkiye’den satın alınırsa aşağı yukarı aynı fiyata denk gelebiliyor, ÖTV’li ürünler için özellikle yurtdışından sipariş verip kargo stresine girmeyi pek anlamlı bulmuyorum. Yalnızca KDV’si olan ürünler ise ülkemizdeki çakal ithalatçıların esas kâr ettikleri ürünler. Yurtdışında bir ürün 1000 TL ülkemize geldiğinde, KDV eklenince 1180 TL(avrupa için), ÖTV Eklenince de 1416 TL’ye geliyor (avrupa dışındaki ülkeler için *1.2*1.2 olacak şekilde toplam 1440TL oluyor) ve kargo parasını da düşününce bunu Türkiyedeki bir mağazadan 1500 TL’ye almak mantıklı oluyor, fakat Yalnızca KDV’si olan ürünleri de ithalatçılar 1000 TL’yse yurtdışında 1500 TL’ye satmaya çalışıyorlar ve bu noktada gerçekten yurtdışından sipariş vermek anlamlı oluyor.

    Yanıtla
  2. Merhabalar, uzun zamandır yurt dışından beklediğim takipli bir postam var.
    10 Nisan saat 10:00 ‘da İstanbul posta işleme merkezine giriş yapmış, 15 dakika sonra gümrüğe gönderilmiş.
    Fakat bir sonraki güncellemede aynı gün saat 13:00 de menşe ülke kısmında International reception / Awaiting for declarative producers şeklinde iki hareket görünmekte. DAha önce bir çok ürün aldım yurt dışından ama böyle bir kargo hareketine rastlamamıştım. Bilgisi olan yorum yapabilirse çok sevinirim.

    Yanıtla
    • “Awaiting for declarative procedures” bence yazan uyarı. bir ihtimal gönderen firma adres bilgilerinizi eksik veya yanlış yazmış olabilir. aşağıda yorumlarda mail adresleri var. takip numaranızla beraber durumu açıklayan, kaç dolara satın aldığınızı, adresinizi içeren bir mail gönderin.

      Yanıtla
  3. Selam,Amazon alışverişlerinde sitenin vergiyi fiyata dahil edip gönderdiği konusu hakkında bilginiz var mı?Okuduklarımdan anladığıma göre vergiyi ödemeye dahil edip gümrük vergisini kendileri ödüyormuş.Benim anladığım bu.

    Yanıtla
  4. Merhaba,

    Tradeinn den ayakkabı siparişi verdim fakat dün bir mağazada aynı ayakkabıyı görünce denedim ve sipariş ettiğim numaranın büyük olduğunu farkettim. Sipariş kargolandı, teslim alırsam gümrük bedeli vs ödeyeceğim teslim almazsam prosedür nasıl işliyor bilginiz var mı? Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • iade etmeye kalksanız gönderi bedelini sizin ödemeniz gerekir, o da ayakkabı kadar bir meblağ tutacaktır. içinize sinmiyorsa aldığınız fiyata satmayı deneyin. bir de 3 numara büyük değilse, büyük olmasının bir zararı yok ki. bilekten sabitlersiniz mis gibi kullanırsınız. ben 46 olmama rağmen her zaman 47 alırım.

      Yanıtla
    • Ayni durumu ben de yasadim. 2 aydir iade sureciyle ugrasiyorum. Maalesef ptt ile geri gonderdigim iadem Ispanyol gumrugunce (tradeinn belgeleri gondermesine karsin) ellerinde tutuyor. Ispanyol gumrugunde mesaj atmadigim yer kalmadi ama cevap veren maalesef yok. Umutsuzca urunumun geri gelmesini ve DLH araciligiyla tekrar gondermeyi bekliyorum.
      O yuzden Asli Hanim yerinizde olsam tradeinn ile konusur, urunu teslim almadan (o durumda sanirsam gumruk vergisi odenmiyor) geri gonderilmesini saglardim. Fakat gumrukten ne zaman gecer ve hesabiniza iade yapilir bilemiyorum.

      Yanıtla
      • Bence iade son seçenek olmalı. Bir sebepten İspanyol gümrüğünde takıldığı an muhatap olacak kimse yok. Geri gelmese hangi makama itiraz edilecek. Eldeki maldan olma riski bile var. Bu yüzden sipariş vermeden önce alacağınız ürüne, ürünün bedenine çok iyi karar vermek gerekiyor. Bu tip yanlış siparişleri ikinci el olarak satıp zararınızın büyük kısmını telafi edebilirsiniz.

  5. Merhaba yazınız çok güzel kargo takip numaram yok ama ülkeye giriş yaptığı anda isimden de takip edebilir miyim

    Yanıtla
  6. İyi günler çağatay bey benimde paket 18.12.2019 tarihinden beri hareket yoktur. EA496279421NL kod bu cimer den de yazdım ptt daha bize ulaşmadığını söylüyor ne yapmamz lazım sizce kolay gelsin

    Yanıtla
    • Muhtemelen iş yavaşlatıyorlar. Bezdirme politikası ile milleti yurtdışı alışverişten soğutup cari açığa çare aranıyor. Bu aralar ptt kanalı ile değil de tnt, fedex, ups gibi firmalarla getirtmek en mantıklısı. Onlar gümrükten kendileri çekiyor. Gönderinin ptt ile alakası olmadığı için gecikme de olmuyor.

      Yanıtla
      • Onceden trekkinn’e mesaj atin. Urun gelmedi iptal mi edersiniz, ücret iadesi mi yaparsiniz, chargeback mi baslatayim diye sorun. En kötü harcama itiraz yapar paranizi %100 geri alirsiniz. Neticede urun teslim edilmemis. Hatta iade aldiktan 5 10 gun sonra urun elinize bile gecebilir.

  7. Aydinlatici guzel bir yazi olmus. Yakin zamanda aylik 5 urun sinirlamasi getirilmisti. Bu sinirin uzerinde hic siparis deneyiminiz oldu mu? Denetimi yapiliyor mu bilginiz var mi? Geri donme ihtimaline karsi 5 in uzerinde siparis vermiyorum maalesef.

    Yanıtla
      • Trekinn’den siparis verirken birkac defa bunu yaptim ama o durumda da kargo ucreti maalesef daha pahaliya denk gelebiliyor.
        Ayrica Trekinn de bazi markalari bulmak veya markalarin bazi modellerini bulmak mumkun olmayabiliyor. Bircok siteyle (trekitt, moosejaw, backcountry, bergfreunde vs.) yazistim ama onlar da sunduklari cesitli nedenler ile Turkiye’ye gonderim yapamayacaklarini belirttiler. Bu konuda ulkemize gonderim yapan onerebileceginiz alternatif outdoor siteleri hakkinda bilginiz varsa belirtebilirseniz sevinirim.

        Dipnot: Sanirim Rei tekrardan ulkemize gonderim yapmaya baslamis.

      • kargo ücreti, çeşit ve fiyat bakımından en avantajlı yer trekkinn. absolute-snow.co.uk’de tavsiye ederim. royal maille gayet uygun fiyata gönderiyorlar.

  8. Merhaba çağatay bey trekkin sipariş 26 kasım yani 2 ay oldu
    İkitelli ilgilenmiyor trekkin den yenisini istedim cevap gelmedi
    Sizce hangi yolu izlemem gerekir
    RU679624718NL
    Teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın