Kondüksiyon Nedir? Doğada Hayatta Kalmaya ve Isı Kaybına Etkisi

Kondüksiyon ısının bir cisimden diğer cisme doğrudan iletimidir. İnsandan kondüksiyonla ısı kaybı, genellikle, vücuttan ısının soğuk bir yüzeye, soğuk yere veya suya doğrudan iletimidir. Kondüksiyonla meydana gelen ısı kaybını önlemenin tek yolu izolasyondur.

İzolasyon genellikle içinde hapsedilmiş durağan havanın bulunduğu hava boşluklarıyla sağlanır. Büyük bir hava boşluğu konveksiyonla ısı çekeceğinden, hava boşluğunun etkin bir izolasyon sağlaması için küçük birçok hava hücrelerinden meydana gelmesi gerekir. Örneğin soğuk bir zeminde şişirilebilir matın üzerinde uyumak yetersiz izolasyon sağlarken, aynı kalınlıktaki köpük mat fark edilebilir derecede koruma sağlar.

Size her fırsatta büyük beden ayakkabı tercih etmenizi hatırlatıyorum. Su toplaması gibi ayak yaralanmalarını önlemenin yanı sıra, ayakkabı ve botlardaki burun bölgesindeki boşluk içinde durağan hava oluşacak, böylelikle ayaklarınız sıcak kalacaktır.

Kondüksiyonla kaybedilen ısının miktarı “soğuk yüzeye” maruz kalan kişinin yüzey alanına, ikisi arasındaki izolasyonun kalitesine ve kişinin ve soğuk yerin yüzey sıcaklığına bağlıdır.

Kondüksiyonlar en fazla ısı kaybedilecek potansiyel en uç durum soğuk suya girildiğinde meydana gelir. Aynı sıcaklıktaki hareketsiz bir suda bulunan kişinin kondüksiyonla kaybedeceği ısı miktarı hareketsiz bir havada bulunan bir kişinin kaybettiğinden 20 kat hızlıdır. Bu kayıp 20 derecedeki bir suyun içindeki kurbanda o kadar büyüktür ki, akut hipotermi denilen çok hızlı hipotermi oluşumu görülebilir.

Bu kronik hipotermiden farklı olan bir durumdur ve doğa gezginlerinin başına suya düşme durumlarının dışında da gelebilir. Tanım olarak akut hipotermi iki saat içerisinde gelişen hipotermidir. Akut hipotermi genellikle “ıslanma hipotermisi” olarak da bilinir.

Birçok izolasyon maddesi ıslandığı zaman koruyucu özelliklerini yitirmektedir. Yün en iyi izolasyon maddelerinden biridir, fakat ağırlığının üçte birine kadar su çektiğinde izolasyon özelliklerinin çoğunu kaybeder. Kaz tüyü ise doğada tartışmasız en iyi izolasyon malzemesidir. Ancak bu da ıslandığında yalıtım özelliğini tamamen kaybeder. Pamuk çok az nemli olduğunda bile çok zayıf bir izolasyon malzemesidir. Doğada yapılacak faaliyetlerde kot pantolon dahil olmak üzere, pamuklu giysilerin kullanımından kaçınılmalıdır.

Kondüksiyon sinsi bir ısı kaybı yoludur. Birçok insan karın iyi bir izolasyon sağladığını duymuştur. Ancak bu izolasyon 0 derecede veya altında mümkündür. Eğer bir bölgede lokal sıcaklık birkaç gündür -20 derecede ise o zaman bu bölgedeki kar da -20 derecededir. Dolayısıyla bu bölgede uygun olmayan ayak izolasyonuyla dolaşılması faciaya neden olur.

kar mağarasında kondüksiyon
Hayatta kalmak için girdiğiniz kar mağarasında yatmak yerine oturarak karla temas eden yüzey alanını azaltmış olursunuz. Böylece vücudunuzdan ısı kaybı da yavaşlayacaktır.

Yere oturarak ya da yatarak zemine değdiğimiz bölgenin yüzey alanını arttırmak, sadece ayaklarımız gibi küçük bir yüzey alanının zemine değmesinden daha fazla ısı kaybına neden olacaktır. Birçok giysi içerisinde kullanılan izolasyon maddesi, üzerinde yattığınızda ezilecektir. Böyle bir şey olduğunda izolasyon maddesinin içindeki hava boşluğu azalır ve bu nedenle malzemenin izolasyon özelliği de azalacaktır. Zemin üzerinde dinlenirken, soğuk zemini düşmanınız olarak görün ve ağırlığınız altında giysinizde ezilen izolasyon malzemesinin yeterli koruma sağlayabileceğini beklemeyin. Acil durumlarda zemindeki kaya, sıkışmış toprak veya kardan göreceli olarak daha iyi izolasyon sağlamak için kurbanın altına uyku tulumları, ekstra giysi, torbalar, ağaç dalları, yapraklar ve çimenler veya gevşek çamur gibi izolasyon yastıkları konulmalıdır. Kurbanın zeminden kondüksiyonla sürekli ısı kaybının önüne geçilmesi için mümkün olan her şey yapılmalıdır.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın