Doğada kaybolmak

Doğada Kaybolunca Ne Yapmalı?

Doğada zor şartlarla mücadele etmek, kaybolunca hayatta kalmak, yalnızca doğa sporlarıyla uğraşanların kaderi değil. Bu zor durumdan kurtulmak için illaki doğa sporcusu olmanız gerekmiyor. Bugünkü yazıda, doğada kaybolduğunuzda nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Hayatta Kalma

Hayatta Kalma Hakkında Bilinen 30 Yanlış

Birçoğumuz doğa temalı filmleri izlerken kendimizi kaptırıp, filmlerdeki sahnelerin kurguya dayalı olduğunu unutuyor ve burada tanık olduğumuz bilgileri mutlak doğru olarak kabul ediyoruz. Bugünkü yazıda sıkça tekrarlanan hayatta kalma yanlışlarını bulup, doğruları paylaşacağız.

doğada su bulmak hayatta kalma

Doğada Su Bulmakla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

En sağlıklı insanlar bile aşırı sıcak ortamlarda 3 ila 5 günden fazla susuz kalmaya dayanamazlar. Bu süre hareket etmemeniz koşuluyla veya serin havalarda daha da uzayabilir. Serin mevsimde ilk önceliğiniz barınak ve ısı kaynağı bulmak olmalıdır. Kavurucu sıcaklarda ise önceliğiniz su kaynağı aramaktır.

doğa filmleri

En İyi Doğa Filmleri ve Belgeselleri

Eski klasiklerden yeni bağımsız filmlere kadar, doğa temalı 25 farklı filmi sizler için derledik. Doğayı ayağınıza getiren, kim bilir belki de ilham almanıza yarayacak bu filmleri 4 ana kategoriye ayırıyoruz: Doğa yürüyüşü filmleri, uzun mesafe yürüyüş belgeselleri, doğa filmleri ve doğa belgeselleri.

Kondüksiyon

Kondüksiyon Nedir? Doğada Hayatta Kalmaya ve Isı Kaybına Etkisi

Kondüksiyon ısının bir cisimden diğer cisme doğrudan iletimidir. İnsandan kondüksiyonla ısı kaybı, genellikle, vücuttan ısının soğuk bir yüzeye, soğuk yere veya suya doğrudan iletimidir. Kondüksiyonla meydana gelen ısı kaybını önlemenin tek yolu izolasyondur.

susuzluk ve açlığa dayanma

İnsan Doğada Aç ve Susuz Ne Kadar Yaşar?

Doğada hayatta kalma söz konusu olduğunda, açlık ve susuzluğa kimin ne kadar dayanabileceği kişiden kişiye ve o an içinde bulunduğu koşullara göre değişen bir durumdur. Kısaca özetlemek gerekirse; metabolizmayı yavaşlatarak (asgari düzeyde hareket ederek veya hiç etmeyerek) en az 3 hafta boyunca aç kalabileceğimizi söyleyebiliriz. Susuzluk ise açlığa kıyasla daha tehlikeli bir sorundur. Susuzluğa birkaç gün dayanabiliriz. Susuz kaldığımız üçüncü günden itibaren vücut fonksiyonları hızla çöker. Yedinci günden itibaren acil tıbbi müdahalede bulunulmazsa ölümle sonuçlanır.