En İyi Doğa Filmleri ve Belgeselleri

Eski klasiklerden yeni bağımsız filmlere kadar, doğa temalı 25 farklı filmi sizler için derledik. Doğayı ayağınıza getiren, kim bilir belki de ilham almanıza yarayacak bu filmleri 4 ana kategoriye ayırıyoruz: Doğa yürüyüşü filmleri, uzun mesafe yürüyüş belgeselleri, doğa filmleri ve doğa belgeselleri.

Eğer doğa filmlerine ve belgesellere ilgi duyuyorsanız, sizin için şahane bir liste hazırladım.  Bir önceki listede dağcı filmleri ve belgesellerine yer vermiştim.  Bu sefer doğa yürüyüşü ve kampçılık temalı film ve belgesellerle başlayıp, devamında, doğa içinde geçen, hayatta kalma ve zorluklarla mücadele gibi konuları işleyen filmlere yer vereceğim. Filmler ister gerçek hikayelere dayanıyor ister kurgusal olsun, sürükleyici olayları ve nefes kesici güzellikteki manzaraları seveceğinizden emin olabilirsiniz.

Doğa Yürüyüşü Filmleri

1- Into the Wild (2007)

Christopher McCandless, üniversiteden iyi bir dereceyler mezun olduktan sonra tüm birikimlerini bir hayır kurumuna bağışlar ve beş kuruşsuz biçimde, doğada yaşamak için Alaska'ya doğru yola çıkar. Yolda karşılaştığı insanlar ve olaylar Christopher'ın hayatına şekil verir.

Imdb bağlantısı

2- Tracks (2013)

Gerçek bir hikayeden uyarlanan bu filmde, genç bir kadının, dört deve ve sadık köpeğiyle Batı Avustralya çöllerinde 1.700 millik yürüyüşüne tanık olacaksınız.

Imdb bağlantısı

3- The Way (2010)

Bir baba, Camino de Santiago'da yürürken ölen oğlunun cesedini almak için İspanya'ya gider ve bu yürüyüşü kendisi yapmaya karar verir. Film, önceden hiçbir sportif deneyimi olmayan bu adamın karşılaştığı zorluklar, keşfettiği güzellikler ve huzuru bulmasını konu alıyor.

Imdb bağlantısı

4- Wild (2014)

Wild, yaşadığı bir trajediyi unutmak için 1100 kilometrelik Pacific Crest Trail'i tek başına yürüyen Cheryl Strayed'in hikayesini konu alıyor. Keyifle izlenen bir film olmasının yanı sıra, sırt çantasıyla uzun mesafeler kat etmeyi hayal edenlerin öğreneceği, ders alabileceği pek çok şey barındırıyor.

Imdb bağlantısı

5- The Way Back (2010)

Genç bir subay (Sturgess), İkinci Dünya Savaşı sırasında Sibirya'daki adeta bir cehennemi andıran işçi kampından kaçışa öncülük eder. Sibirya'nın çetin koşullarından güneye, Hindistan'a uzanan bu zorlu yolculuğun anlatıldığı harika bir film.

Imdb bağlantısı

6- Wildlike (2014)

Yeni evindeki koşullar dayanılmaz hale geldikten sonra genç kız kaçar ve Alaska'nın vahşi doğasında yürüyüşe hazırlanan yaşlı bir adamla arkadaş olur.

Imdb bağlantısı

7- A Walk in the Woods (2015)

İngiltere'de yirmi yıl geçirdikten sonra, Bill Bryson (Robert Redford) ABD'ye geri döner ve ortama adapte olabilmenin en iyi yolunun en eski arkadaşlarından biri olan Stephen Katz (Nick Nolte) ile Appalachian Yolu'nda yürüyüş yapmak olduğuna karar verir.

Imdb bağlantısı

Doğa Yürüyüşü Belgeselleri

İster manzaraların tadını çıkarın isterseniz uzun mesafe yürüyüşleri hakkında teknik bilgi almak için izleyin, aşağıdaki belgesellerden keyif almanız için doğayı sevmeniz yeter.

8- As it Happens (2014)

Şehir hayatının monotonluğundan bıkan ve yeni bir maceraya hevesli olan iki arkadaş, Meksika'dan Kanada'ya kadar batı kıyısının sınırı boyunca uzanan 2500 mil uzunluğundaki engebeli arazi olan Pacific Crest Yolu boyunca yürümeye karar verir.

Aşağıdaki videodan belgeselin tamamını izleyebilirsiniz.

Imdb bağlantısı

9- Tell it on the Mountain (2013)

Pacific Crest Trail boyunca 2.663 mil yürüyen maceraseverlerin yolculuğunu takip edin. Nisan ayında ABD Meksika sınırında başlıyorlar ve Güney Kaliforniya'daki kuru çöllerde, High Sierra'daki buzlu dağ geçitlerinde ve Pasifik Kuzeybatı'nın şiddetli yağmurlarında savaşıyorlar. 5 ay sonra, Kanada'daki son hedeflerine ulaşıyorlar. Belgesel, vahşi doğada yaşamak için ne yapılması gerektiğine dair içeriden bir fikir veriyor. Billygoat'tan Scott Williamson'a (hiç kimsenin duymadığı dünyanın en büyük dayanıklılık sporcusu) kolektif hikayeleri, vahşi doğanın dönüştürme, yenileme ve ilham verme gücünü gösteriyor.

Imdb bağlantısı

10- Mile… Mile and a Half (2013)

Beş arkadaş, Yosemite'den Whitney Dağı'na 211 mil uzunluğundaki Kaliforniya'nın tarihi John Muir Patikası'nda yürüyüş yapmak için günlük hayatlarını geride bırakıyor. Hedefleri Alaska dışındaki ABD anakarasında yer alan en yüksek zirve olan Whitney Dağı'na ulaşmak ve yol boyunca karşılaştıkları muhteşem manzaraları yakalayarak yolculuğu 25 günde tamamlamak. Zirveye ulaşmadan önce, yürüyüşçüler eski atasözünü onaylıyor – mesele varış noktası değil, yolculukla ilgili. Mile … Mile & A Half, o yolculuğun uzun metrajlı belgeseli …

Imdb bağlantısı

11-Appalachian Impressions (2005)

Georgia'dan Maine'e kadar uzanan Appalachian Trail'de yürüyüş hakkında epik bir hikaye. Belgesel sizi dünyanın en ünlü uzun mesafe yürüyüş parkuru boyunca altı aylık, 2.173 millik bir yolculuğa çıkarıyor. Yol boyunca, ihtiyaç duydukları her şeyi sırtlarında taşıyan yürüyüşçülerle tanışacaksınız. Hikayelerini duyacak ve günlük yaşamın heyecanını ve zorluklarını yolda deneyimleyeceksiniz.

Imdb bağlantısı

12- The Long Start to the Journey (2015)

The Long Start to the Journey, film yapımcısı Chris Gallaway'in Appalachian Yolu'nda yürüyüşe çıkma ve yol boyunca tanıştığı insanlar için yolun ne anlama geldiğini öğrenme girişimini anlatıyor. Chrisgenç ve yaşlı yürüyüşçülerle, birbirinden tamamen farklı geçmişlere sahip yürüyüşçülerle, yol boyunca yiyecek ve destek sağlayan ‘iz melekleri' ve yolculuğu çok daha iyi hale getiren bir vahşi yaşam yelpazesiyle tanışır.

Imdb bağlantısı

13- Only the Essential (2015)

2013 yazında Casey Gannon ve Colin Arisman, Pacific Crest Trail'i ellerinde kameralarla gezdi. “Only The Essential”, Kaliforniya, Oregon ve Washington'un vahşi doğası boyunca Meksika'dan Kanada'ya 5 aylık, 2668 millik yolculuklarının hikayesidir.

Belgeselin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Imdb bağlantısı

Doğa Filmleri

Bazen konusu doğayla mücadele olan, bazen de doğanın tüm güzellikleriyle eşlik ettiği izlemeye değer filmler.

14- Seven Years in Tibet (1997)

Çin'in Tibet'i işgali sırasında Dalai Lama ile arkadaş olan Avusturyalı dağcı Heinrich Harrer'in gerçek hikayesi.

Imdb bağlantısı

15- Cast Away (2000)

Bir FedEx yöneticisi, ıssız bir adaya kaza ile indikten sonra fiziksel ve duygusal bir dönüşüm geçirir. Hayatta kalma filmlerine meraklıysanız mutlaka izleyin.

Imdb bağlantısı

14- A River Runs Through It (1992)

Biri çekingen, biri isyankar iki kardeşin Montana'nın kırsal kesiminde büyürken anlatıldığı büyüleyici bir hikaye.

Imdb bağlantısı

15- The Motorcycle Diaries (2004)

Ernesto Che Guavera'nın, gençliğinde motosikletle çıktığı turu, seyahat boyunca karşılaştığı insanların ve olayların kişiliği üzerindeki etkisini anlatan, Güney Amerika'nın harika doğasına tanık olacağınız bir film.

Imdb bağlantısı

16- 127 Hours (2010)

Moab, Utah yakınlarında tek başına dolaşan bir macerasever bir kayanın altında mahsur kalır ve hayatta kalmak için mücadele verir.

Imdb bağlantısı

17- The Revenant (2015)

Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmde, bir ayı tarafından parçalanıp kendi ekibinin üyeleri tarafından ölüme terk edildikten sonra hayatta kalmak için savaşan filmin kahramanının mücadelesine tanık olacaksınız.

Imdb bağlantısı

18- Deliverance (1972)

Cahulawassee Nehri'ni baraj kurulup göle dönüşmeden önce görmeye niyetlenen doğa sever Lewis Medlock, arkadaşlarını asla unutamayacakları bir kano gezisine çıkarır.

Imdb bağlantısı

Doğa Belgeselleri

Doğa belgesellerinden hoşlanıyorsanız, doğanın büyüleyici atmosferine tanık olacağınız, her birinde farklı mücadelerin anlatıldığı belgesellerle oturduğunuz yerden yolculuğa başlayın.

19- 180 Degrees South (2010)

180 Degrees South, maceracı Jeff Johnson'ın gençliğindeki kahramanları Yvon Chouinard ve Doug Tompkins'in Patagonya'ya yaptığı destansı 1968 yolculuğunu izliyor.

Imdb bağlantısı

20- Desert Runners (2013)

Desert Runners, ultra maraton atletlerin zihniyetini ve insanların hem kalp kırıklığı hem de zaferle başa çıkma yollarının karmaşık yollarını araştırıyor.

Imdb bağlantısı

21- Hit the Road: India (2013)

Lonely Planet tarafından 2012'nin en büyük 10 macerasından biri olarak tanınan Mumbai'den Chennai'ye Hindistan'da 12 günlük bir çekçek motosiklet rallisine katılan iki arkadaş hakkında bir seyahat macera belgeseli.

Imdb bağlantısı

22- The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young (2014)

İlk 25 yılında sadece 10 kişi Barkley Maratonunu bitirdi. Tarihi bir hapishaneden kaçışa dayanan bu kült yarış, dünyanın dört bir yanından insanları fiziksel ve zihinsel dayanıklılık sınırlarını test etmeye teşvik ediyor.

Imdb bağlantısı

23- The Endurance (2000)

Sir Ernest Shackleton'un 1914-1916'da Antarktika'ya yaptığı talihsiz keşif gezisinin yeniden anlatımı, gerçek yerlerin yeni görüntüleri ve önemli keşif üyelerinin hayatta kalan akrabalarıyla röportajlar, ayrıca keşif üyeleriyle arşivlenmiş sesli röportajlar ve keşif gezisinde çekilen görüntüler ve fotoğrafların yer aldığı belgesel.

Imdb bağlantısı

24- Grizzly Man (2005)

Ekim 2003'te Alaska'da boz ayılar arasında yaşarken öldürülen boz ayı aktivistleri Timothy Treadwell ve Amie Huguenard'a karşı yıkıcı ve yürek parçalayıcı bir yorum.

Imdb bağlantısı

25- North of the Sun (2012)

Inge Wegge (25) ve Jorn Ranum (22), Kuzey Norveç kıyısındaki uzak, kutup adasının ıssız ve ıssız koyunda, uçsuz bucaksız Atlantik Okyanusu'na bakan, dokuz ay boyunca soğuk Norveç kışı geçirdi. Dalgaların karaya attığı odunlardan ve kıyıya vuran diğer dökülmüş malzemelerden bir kabin inşa ettiler ve mağazaların başka türlü çöpe atacakları süresi dolmuş yiyecekleri yediler. Ancak çocuklar yanlarında çok önemli iki şey getirdiler: Sörf tahtaları ve  kutup macerası için en büyük motivasyonları.

Imdb bağlantısı


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın