St Paul (Aziz Paul) Yolu Haritası ve GPS Dosyası

Bugün Aziz Paul yolu olarak da bilinen St. Paul yolunu yürümeye karar verdim. Rota hakkında Antalya’dan başlayıp Isparta’da son bulduğu dışında hiçbir bilgim olmadığı için, İnternet’te St. Paul rotası hakkında araştırma yapmaya başladım. Saat gece 22 olmasına karşın hava sıcaklığı 30 derece. 6 saatlik arama sonucu Türkçe kaynaklardan hiçbir sağlıklı bilgi elde edemediğim için tırlatmış durumdayım.

Yeni gelişme: Yolu yürümeye başladım. Hatta sitede bile yer verdim. Saint Paul yolunu anlattığım, her bir parkur hakkında bilgiler verdiğim ve elbette harita verilerini paylaştığım kategoride ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

Evet böyle bir yol var. Likya yolunu ülkemize kazandıran Kate Clow uğraşmış; St. Paul olarak adlandırdığı, Antalya Perge veya Aspendos'ta başlayıp kuzeye doğru yürünen, Davraz dağının eteklerinden ve Barla dağından geçip Eğirdir gölü etrafından yürünerek Isparta Yalvaç'ta son bulan bu rotayı işaretleyip yürüyüş severlere kazandırmış. Ancak bu rota hakkında muazzam bir bilgi kirliliği var.

1 Ağustos'ta yürüyeceğim St. Paul yolunda her türlü işaretleme; nereden su ikmali yapılır, gıda ikmali yapabileceğiniz köyler gibi tüm detayları eğer o sıcakta beyin kanaması geçirmezsem sizlerle paylaşacağım.

Blog'unda yolu anlatan bir Hollandalıya e-posta gönderip derdimi anlattım. Yarım saat sonra bana yolun Antalya Perge – Isparta Yalvaç kısmını kapsayan oldukça detaylı gpx dosyasını gönderdi. Bu güzel insana ne kadar teşekkür etsem azdır. Siz de bu yolu yürümek, Google Earth'te rotayı değerlendirmek, gpx dosyasını gps cihazınıza indirerek kaybolmadan yürümek istiyorsanız bu dosyayı sizinle paylaşıp, St. Paul yolu haritası arayan arkadaşların ızdıraplarına son vereceğim.

St. Paul Yolu Haritası

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/st-paul-yuruyus-yolu-gps-dosyasi.gpx”]

indir (sağ tıkla, farklı kaydet)

Saint Paul (Aziz Paul) Yolu GPS dosyası

Gpx formatındaki dosyayı yukarıda, haritanın altında “indir” yazan bağlantıdan indirebilirsiniz. Bu dosyayı gps cihazınıza yükleyebileceğiniz gibi; aynı zamanda bilgisayarınıza Google Earth kurarak ayrıntılı biçimde inceleyebilir, yol üzerinde ikmal yapabileceğiniz yerleri not edebilirsiniz.

St. Paul Yolu hakkında

St. Paul yolu Likya gibi bir uçtan başlayıp bir noktada sonlanmıyor. Değişik, birbiri ile alakası olmayan rotalar mevcut. Genel olarak iki güzergah bulunuyor. Antalya – Isparta en popüler ve bilinen rota. Bu rota da ikiye ayrılıyor. Başlangıcı Aspendos'da (benim yürüyeceğim rota) veya Perge'de yapabilir (yukarıdaki harita), Isparta Kovada gölünün güneydoğusunda birleşen yoldan Yalvaç'a devam edebilirsiniz. Bir de bunlarla alakası olmayan, Nevşehir'e giden bir yol var. Ancak İnternet'teki bilgiler çorba kıvamında olduğu için havsalam almadı.

st paul yolu harita
Kültür rotaları derneğinin sitesinden aldığım topografik haritayı google earth görüntüsü ile birleştirdim ve büyüttüm. Daha anlaşılır oldu.

Kate Clow St. Paul yolunu anlattığı bir kitap hazırlamış. Anladığım kadarıyla tüm detaylar bu kitapta. Kitap satılsın diye de internet'e doyurucu bilgi koymamış. Kendisini bu konuda eleştirmeye hakkım yok.

Not: Bu yazıyı geliştireceğim. Lütfen aşağıda yorum yaparak yanlışları, eksikleri düzeltmeme yardımcı olun.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“St Paul (Aziz Paul) Yolu Haritası ve GPS Dosyası” üzerine 10 yorum

  1. Merhaba
    18-23 haziran 2021 ve 18-23 eylül 2021 tarihlerinde Eğirdir’den başlayarak (kuzey-güney hattında) hem ‘Batı’ hem de ‘Doğu’ rotasını tecrübe etme şansına sahip oldum. Hazırlık aşamasında bu blog da dahil olmak üzere birkaç yeterli kaynak haricinde kaliteli bilgiye ulaşmak mümkün olmadı. Biraz el yordamı ile olsa da solo bir faaliyet ile tecrübe ettiğim ve oldukça keyif aldığım bir rota olduğunu söyleyebilirim. (Kuzey rotasını -Eğirdir & Yalvaç- Nisan 2022 de yürümek istiyorum. Ya nasip! :))
    Tüm ‘Likya Yolu’nu yürümüş biri olarak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki yabanıl doğası ile St. Paul Yolu çok daha cezbedici ve keyifli!
    St. Paul Yolu’nu yürümek isteyenlere küçük de olsa katkısı olmasını temenni ederek kişisel blogumda yer alan faaliyet rapor ve iz kayıtlarını içeren bağlantıları paylaşıyorum. Umarım faydası olacak bilgiler içerir. Herkese sağlıklı ve keyifli faaliyetler dilerim…

    Batı Rotası (Eğirdir – Akçapınar / 18-23 Haziran 2021 kuzeyden)
    https://cengizispir.blogspot.com/2021/07/aziz-paul-yolu-yuruyusu-egirdir.html

    Doğu Rotası (Adada Antik Kenti – Beşkonak / 18 – 23 Eylül 2021 kuzeyden)
    https://cengizispir.blogspot.com/2021/09/aziz-paul-yolu-yuruyusu-dogu-rotas.html

    Yanıtla
  2. Haziran ayında bu yolu yürümeyi düşünüyorum. Şu anda yanımda gelecek başka birini bulamadığım için tek başıma yürümeyi planlıyorum ama yürümeyi düşünen başkaları varsa eşlik edebilirim. Lütfen buraya mesaj atın.

    Yanıtla
  3. Rotanın yaklaşık 150km’sini yürüdüm (güneybatı tarafını).

    Raporlarım:
    https://www.wikiloc.com/hiking-trails/aziz-paul-yolu-sutculer-yazilikanyon-candir-karakilise-haskiziloren-delikavak-sazak-pednelissos-koz-17594466

    https://www.wikiloc.com/hiking-trails/aziz-paul-yolu-egirdir-akpinar-yukari-gokdere-serpil-sipahiler-adada-bogazkoy-sutculer-saha-raporu-13436087

    Internette, bu rota ile ilgili fazla yürüyüş raporu yok; araştırdığımda, bir kaç iyi kaynak buldum:
    a. backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=49615 : Çok iyi bir anlatımı olan, GPS kayıtları da içeren bir yürüyüş raporu, Güney-Kuzey ekseninde rotanın neredeyse tamamına sadık kalınarak yürünmüş
    b. gang-gang.net/nomad/turkey/turkey02.html : St. Paul Yolu’nun bir kaç etabını yürümüş bir çiftin detaylı raporu, ve GPS dosyaları
    c. http://www.peterlill.de/trekking/stpaultrail/stpaultrail.htm : (Almanca) Tüm rotaları içeren çok kapsamlı bir rapor, tüm yolun GPS kayıtları da var.
    d. http://www.huseyinsari.net.tr/hiking.htm: Frig Yolu’nun yaratıcılarından Hüseyin Sarı’nın sitesi.
    e. hikeandwrite.blogspot.com.tr/2013/12/pamfilya-pisidya-st-paul-yolu-1-23.html
    f. priwetkyrgyzstan.wordpress.com/2015/11/05/kirgistan-tuerkei-kirgistan/
    g. metinkurtiletrekking.blogspot.com.tr
    h. yktozturk.blogspot.com.tr/2013/09/frig-yolu-yuruyusu-3gun.html

    Yanıtla
  4. İpuçları için çok teşekkürler. Yürüyüş için kafa dengi birilerini bulmaya çalışıyorum. Aynı zamanda 1 aylık bu yürüyüş (her iki rotayı da yürümek istiyorum) için malzeme eksiklerini de gidermeye çalışıyorum. Kısmet olursa önümüzdeki günlerde yolcuyum. Henüz rotayı çalışmadım, kafama takılan bir şey olduğunda rahatsız edeceğim. Yardım teklifi için teşekkürler. Selamlar.

    Yanıtla
  5. Merhaba,
    Temmuz sonu ve Ağustos ilk hafta civarı bölgedeydim. Eğirdir ve Kovada gölü civarlarında kamp kurduk. Ufak yürüyüşler yaptık. İnanılmaz yakıcı bir hava vardı. Planları Eylül ayına erteledim.
    Plan Isparta yürüyüşe Isparta yönünden başlamak ve Antalya Aksu’ya varmak. Ardından 1-2 gün dinlenip, erzak tazeleyip bu sefer Aspendos’dan tekrar Isparta Yalvaç’a yürümek. Tabi bu bir hayal 🙂 Umarım gerçekleştirebilirim.
    Bir aksilik olmazsa Çaltepe’de Erdinç beyin pansiyonunda kalıp kendisiyle tanışacağım. Bilgiler için çok teşekkürler. Selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Evet Temmuz – Ağustos dönemi, bu bölgelerde, özellikle öğle saatlerinde oldukça sıkıntılıdır. Mümkün olduğunca faaliyetleri sabah ve akşam saatlerinde gerçekleştirerek, öğle saatlerinde gölgelik alanlarda dinlenmek sorunu büyük oranda çözmektedir.
      Güzel bir rota planlamışsınız, pek çok noktada ki görsel güzellikler eminim sizi büyüleyecektir. Rotalarla ilgili detaylı araştırmalarınız ve paylaşımlarınız çok değerli ve takdire şayan. Hem tebrik ediyor hem kutluyorum.
      Yapacağınız rota üzerinde büyük ihtimalle işaretlediğiniz noktalardan olduğunu tahmin ediyorum ama en çok etkilendiğim bir kaç noktayı özellikle belirtmek istiyorum. Şayet planlarınız arasında yoksa belki ekleyebilirsiniz. *Kovada Gölü yarım adası yürüş parkuru *Adada Antik Kenti * Yazılı Kanyon * Uçarsu Şelalesi 1 ve 2 *Perge Antik Kenti * Aspendos *Zerk Köprüsü *Selge Antik Kenti *Adam Kayalar *Kasımlar Kanyonu (Bilgelik(Tazı) Kanyonu özel bir noktadır ama bu rotada görebilmek için ekstra 1 gün ayırmanız yada Selge-Adam Kayalar tarafını pas geçmeniz gerekir.)
      Herhangi bir ihtiyacınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaktan memnun olurum. Antalya molanızda tanışma fırsatımız olursa çok sevinirim.
      Kolay gelsin. Selamlar.

      Yanıtla
  6. Çağatay Bey merhaba,
    Henüz ülkemizde rota ve bilgi paylaşımı tam olarak oturmuş ve sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Elinde GPS kaydı olan pek çok kişi de paylaşmamaktadır. Paylaşan çoğunluk ise, sizinde belirttiğiniz gibi sağlıklı bir şekilde rota kaydı ve bilgisi paylaşmamaktadır.
    St. Paul rotası için, en güzel bilgi kaynağı Çaltepe Köyünde pansiyon işleten Erdinç BARCA’ dır sanırım. Yukarıda ki bilgiye göre bu rotayı yapmış olabileceğiniz anlaşılıyor. Ancak henüz yapmamış iseniz Erdinç’den sağlıklı ve güncel bilgileri temin edebilirsiniz.
    Bisiklet ile parça parça, St.Paul yoluna paral pek çok bölgesinden geçtim. Yürüyüş için en güzel hattın Aspendos, Köprülü Kanyon, Kasımlar güzergahı olduğunu söyleyebilirim. Sütçüler tarafı özellikle MTB bisiklet için daha zorlu ve daha keyiflidir.
    Yapmamış iseniz keyifli bir faaliyet dilerim.

    Yanıtla

Yorum yapın