Çölde geceleri soğuk

Çöller Geceleri Neden Soğur?

Kuzey Afrika’daki Sahra Çölü’ne günübirlik gezi yapacaksanız, yanınızda bolca su, güneş kremi ve şapka getirmeniz gerekir. Geceyi burada geçirmeyi planlıyorsanız, yanınıza alacağınız malzemelere bir de kışlık uyku tulumu eklemelisiniz. Sahra Çölü’nde gündüz ila gece arasında yaklaşık 42 santigrat derece ısı farkı bulunur.

Üşümek

Üşümenin Nedenleri ve Çareleri

Aynı dış ortam koşullarını paylaşan bazı insanlar daha az, bazıları da çok üşür. Pehlivan yapılı, iri yarı bir adam soğukta tir tir titrerken, normal vücut ölçülerine sahip bir başkası hiç üşümeyebilir. Soğuk havalarda üşümeyi etkileyen unsurlar şunlardır. Bunlar, yaş, cinsiyet, kilo, metabolik bozukluklar, damar hastalıkları ve giyim kuşamdır.

Kondüksiyon

Kondüksiyon Nedir? Doğada Hayatta Kalmaya ve Isı Kaybına Etkisi

Kondüksiyon ısının bir cisimden diğer cisme doğrudan iletimidir. İnsandan kondüksiyonla ısı kaybı, genellikle, vücuttan ısının soğuk bir yüzeye, soğuk yere veya suya doğrudan iletimidir. Kondüksiyonla meydana gelen ısı kaybını önlemenin tek yolu izolasyondur.

hipotermi

Hipotermi Nedir? Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir

Vücudumuzun en önemli görevi iç sıcaklığımızı 37 derece civarında sabitlemektir. 25 dereceden daha düşük dış ortam veya çevre sıcaklığı, eğer fiziksel veya zihinsel bir tepki vermez isek, çıplak bir insanın iç sıcaklığının düşmesine neden olur.