Sakarya (Adapazarı) Çevresinde Kamp Yerleri ve Yaylalar

Sakarya, büyük şehirlere yakın mesafede olmasına karşın doğal yapısını büyük ölçüde tahrip edilmemiş biçimde korumaktadır. Bölge sayısız yürüyüş parkuru, yayla ve kamp alanı barındırır. Bugünkü yazıda Sakarya (Adapazarı) yaylalarını tanıtacağız.

İstanbul'da kamp kuracak yer kalmadığı için, ağırlıklı olarak İstanbul'da yaşayan insanların tercih ettiği başlıca kamp alanlarını barındırır.

İstanbul'dan araç ile yaklaşık 1,5 saatte, Kocaeli'nden 30 dakikada ulaşabileceğiniz Adapazarı ve çevresi kolay ulaşım ve parkur çeşitliliği ile doğa severlerin en çok tercih ettiği illerin başında gelmektedir.

Bölgede sayısı 30'u aşkın yayla bulunmasına karşın, görülmeye değer doğal güzellikler barındıran, ulaşımı nispeten kolay olanları ve muhtemelen adını sıkça duyduğunuz çeşitli doğal mekanları sizler için derledik.

İçindekiler

Karagöl Yaylası ve Göleti

Adapazarından yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Hacıyakup Paşalar köyünden Tuzla köyüne doğru sapılır, 20 kilometre kadar ilerledikten sonra Tuzla Köyüne varılır. Tuzla köyüne 1,5 kilometre mesafededir.

Karagölü gölet ve yayla kısmı olarak ikiye ayırabiliriz. Gölet yaz kış su bulundurur. Yayla ise karların erimesinin ardından bir süre sular altında kalır.

karagöl yaylası

Gölet ilkbahar ve yaz aylarında, özellikle haftasonları piknikçilerin sıkça tercih ettiği bir yerdir. Bu nedenle yayla ve çevresinde kamp kurmanızı tavsiye ederiz.

Karagöl ayı ile karşılaşılma olasılığı olan bir bölgedir.

Acelle Yaylası ve Göleti

Adapazarına yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunan Beldibi köyüne gidilir. Köyden devam ettikten sonra Acelle Yaylası tabelası görülür ve 30 kilometre ilerledikten sonra yaylaya varılır.

Acelle Yaylası Türkiye'nin en kalabalık yaylalarından bir tanesidir. Bu yüzden yaz aylarında kamp için pek uygun olmayabilir. Etrafında birçok yürüyüş parkuru bulabileceğiniz Acelle'ye gitmek için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

acelle yaylası

Acelle Yaylasına Ramazan ayında kamp ve yürüyüş için gittiğimizde, tatsız bir olayla karşılaştık. Yaylada kendi başımıza kamp yaparken yanımıza yaklaşan bir kişi neden oruç tutmadığımızı sordu. “Burası müslüman ülke burada oruç tutacaksınız.” dedi ve dağılmamızı istedi. Tatsızlığın uzamaması için ve yanımızda bulunan 3 yaşındaki çocuğun bu olaydan etkilenmemesi için kampımızı toplarken aynı şahıs uzak mesafeden üzerimize av tüfeği ile ateş açtı.

Karagöl iki ve dört ayaklı ayı ile karşılaşılma olasılığı olan bir bölgedir.

Sultanpınar Yaylası

Acelle Yaylasının içinden 4 kilometre kadar sonra yaylaya varılır. Acelle yaylasına kıyasla çok daha az hane vardır.

Kamp için dere kenarları oldukça uygundur. Doğal güzellikler ve sakinlik bakımından Acelle'ye kıyasla daha elverişlidir.

sultanpınar yaylası

Sonbahar başlangıcında ağaç çeşitliliği bakımından zengin oluşundan ötürü fotoğraf kulüplerinin sıkça ziyaret ettiği mekanların başında gelir.

Dikmen Yaylası

Adapazarı'na yaklaşık 60 km. mesafedeki Dikmen köyüne vardıktan sonra 7 kilometre toprak yoldan sonra Dikmen Yaylasına varılır.

Düzce'de bulunan Kardüz Yaylası ile birlikte bölgedeki en yüksek yaylalardan biridir. (rakım yaz)

dikmen yaylası

Sakarya çevresinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yaylaların başında gelir. Civarındaki Beşoluk, Çiğdem ve Turnalı yaylalarına yakın mesafede olmasından ötürü yaylalar arası eşsiz güzellikte onlarca yürüyüş parkuru barındırır.

Yaz aylarında temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal bulunmaktadır.

Çiğdem Beşoluk ve Turnalı Yaylaları

Adapazarı'na 60 km. mesafedeki Kurtuluş Köyüne varılır. Toprak yoldan 10 kilometre devam edilerek Çiğdem Yaylasına varılır. Beşoluk – Çiğdem yaylası 2 km. Turnalı – Çiğdem Yaylası mesafe yaklaşık 1,5 km. mesafedir.

Üç yayla arasında kamp için en uygun olan (düzlük alandan dolayı) Turnalı yaylasıdır. İçinde küçük göl bulunan Turnalı yaylası bizce Sakarya bölgesindeki ufak fakat en güzel yayladır.

turnalı yaylası

Çiğdem Yaylasında da yaz aylarında temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal bulunmaktadır.

Sülüklügöl

Adapazarına 55 km. mesafede yer alan Dokurcun'a gidilir. Tavşansuyu köyünden devam edilir, 9 km. toprak yoldan devam ederek ulaşılır. Sakarya Bolu il sınırında yer alan Sülüklügöl doğa harikası deyimini hak eden, ancak yaz aylarında piknikçiler tarafından sıkça tercih edilen bir köşedir.

Muhtarlığa bağlı işletilen bu mekanda giriş ücreti uygulaması mevcut. Kişi başı 3 TL olan giriş ücreti, araç ile gidilirse 10 TL olup yolculardan ücret alınmamaktadır. İşletilmesine karşın tuvalet dışında başka bir hizmet sunulmamaktadır.

sülüklügöl

Bölge kamp için sakin ilkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilmelidir.

Davlumbaz Yaylası

Adapazarına 55 km. mesafede yer alan Dokurcun'a gidilir. Belde merkezindeki Davlumbaz sapağından sonra toprak yoldan 15 km. devam edilerek varılır.

Sülüklügölü yukarıdan izleyebileceğiniz (yaklaşık 1500 metre rakım), piknikçiler tarafından pek de bilinmeyen bir köşe olan Davlumbaz yaylası kamp kurmak için hemen her mevsim (kar hariç) uygundur.

davlumbaz yaylası

Davlumbaz yaylası yüksek bir noktada olduğu için yürüyüş grupları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Keremali Yaylası ve Gölü

Adapazarından Akyazı ilçesine gidilir. Çamlıca Köyü yoluna devam edilir. Köy içinden Keremali'ye giden toprak yoldan ilerlenerek toplamda 70 km. mesafe kat edilerek ulaşılır.

Yaz aylarında gündüz piknikçilere rastlayabileceğiniz bu yaylada, akşamları genellikle tenhadır.

keremali yaylası

Kamp için göl çevresi uygundur. Kısa mesafede bulunan Keremali zirvesine yürüyüş yapılabilir.

Soğucak Yaylası

Adapazarına 40 km. mesafede bulunan İstanbuldere Köyünden yaklaşık 12 km. devam edilir. Başlangıcı bozuk olan toprak yol 1 km. kadar ilerledikten sonra daha düzgün olup, genellikle off road araçları ve moto cross tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği, akşamları sakin geçirebileceğiniz bir köşedir.

Soğucak yaylası kamp için bizce pek uygun değildir. Bunun başlıca sebebi off-road araçların yayla zeminini tahrip etmesi, bunun sonucunda doğal güzelliğin az oluşu olarak özetlenebilir.

soğucak yaylası

Soğucak yaylası ayı ile karşılaşma ihtimali yüksek bir bölgedir.

Sonuç

Sakarya il sınırları dahilindeki belli başlı yayla ve kamp alanlarını sıraladık. Elbette yukarıda yer alan alanlara ilave edilebilecek onlarca irili ufaklı mekan var, ancak gerek ulaşım, gerekse doğal özelliklerini yitirmelerinden ötürü buraya eklemek için uygun görmedik. Buna rağmen bu listede olmasını düşündüğünüz doğal bir alan varsa lütfen aşağıda bizlerle paylaşın.

Yukarıdaki yayla, göl ve göletlerin hemen hepsinde kamp kurabilir, güzel vakit geçirebilirsiniz. Kafa dinlemek isteyenlerin, yaz aylarında sakin vakit geçirmek isteyenlerin Turnalı, Davlumbaz, Beşoluk ve Sultanpınar yaylalarını tercih etmelerini öneririz.

Bisiklet turları için Karagöl-Acelle-Sultanpınar yaylaları parkuru gidiş dönüş yaklaşık 30 kilometredir. Tatlı sert yokuşlar barındıran bu parkur dağ bisikletleri için uygundur.

Yürüyüş turları için tüm yayla çevreleri uygundur. Ancak Dikmen-Beşoluk-Çiğdem-Turnalı yaylaları parkuru eşsiz güzelliktedir. Bu bölgede kamp ve yürüyüş faaliyeti yapmanızı mutlaka tavsiye ederiz. Yolunuz düştüğünde, Yalova'daki yayla ve kamp yerleri hakkında hazırladığımız yazıdan da faydalanabileceğinizi düşünüyoruz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Sakarya (Adapazarı) Çevresinde Kamp Yerleri ve Yaylalar” üzerine 12 yorum

  1. Sakaryada çok güzel yaylalar var fakat insanları 5 para etmez tabi oradaki köylüleri değil adapazarından düzceden gelen apaçileri kastediyorum.

    Yanıtla
      • Sakarya İslami değerlerine tutkulu samimi insanların fazlaca bulunduğu bir semt dır. Bazı kalbi islama yosun tutmuş yobaz ve batı sarhoşlarının yeri değil.

        Sizlerin yobaz olarak nitelendirdiği o köylü er ve yiğitler olmasa küffara karşı yapılan o eksik teczisatsiz savaşlarda nasıl galip gelirdik.

        Inanın gücünü ve yaşayanları yobaz olarak nitelendirmeniz sizi kuran-i kucumsediginiz anlamına gelir.

        Hak ve islama ve değerlerine ne kadar uzaksınız. Çok üzücü.

        Bu arada bu çalışmayı yapan kişi gerçekten çok faydalı bir paylaşın yapmış emeği için çok teşekkür ederim.

      • Yobazlık islama inanmak değil Kuranı anlamadan gelenek ve göreneklere tapmaktır. Yobazlık insanları dış görünüşüne göre yargılamak ve hoşuna gitmeyen kılık kıyafette ve düşüncede ise o insana hayvandan beter davranmak , sahip olduğu görüşü tek doğru kabul edip bunu doğru kabul etmeyenleri yanlış , hain, batılı ilan etmektir..
        Halbuki islam herkese eşit davranmayı merhametli ve saygılı olmayı emreder. Sakaryalı insanların çoğunun islamı anladığını hiç sanmıyorum.
        Öğrenciyken erkek arkadaşımla pazara gitmiştik ve pazarcıya mandalinanın kilosunun fiyatını sormuştuk, kız erkek bize şöyle bi baştan aşağı baktı ve kafasını çevirdi. Bahsettiğim erkek arkadaş da arkadaş hani. Sevgili falan değil Allah muhafaza el ele falan da değiliz.

        insanlık başka bir şey. Maalesef Sakarya nın çoğunda ya da esnafının çoğunda diyeyim bulunmayan bir şey. Size namus kasarlar arkanızı dönersiniz liseli kızlara laf atarlar. .

        Sakaryadaki en güzel şey doğası ve kaliteli çerkez Kafkas göçmenleri..

      • Sayın arkadaşım. Eğitiminiz ne olursa olsun.önemli olan çevreye,doğaya ve insana bakış açısı asıl olandır. Bireysel görüş ve düşüncelerinizi genele bağlamanın yanlış bakış açısı olduğu unutulmamalıdır.Tüm doğa severleri ve doğaya değer verenleri SAKARYA’miza bekliyoruz.

      • sakarya son 7 yıldır memleketim gb oldu sakaryaya bağlı bir yazlık ilçesinde evimiz bulunmaktadır. herkesi yobaz olarak değerlendirmek çok yanlış. her yerde olduğu gibi iyiside kötüsüde var. sakarya biraz daha muhafazakar bir il. fakat bunu abartıp yanlış yorumlayan çok insanda var elbet müslümanlıktan bahsedip insanlara zoraki şeyler yapıp oradan soğutan cıkar amaçlı oradakileri kandıran bir okadar hatsiz insanlar var. bulunduğum yer baştada dediği gibi tatil yeri plaj deniz . denize gidiyorsunuz haşeme giymek kadar bikini giyinmekte son derece normal bir durum. sarıklı takkeli sakallı kendini bilmez sözde allah yolunda kulluk eden kişiler size psikolojik baskı yapabiliyor. ama çokta umrumuzda mı hayır ne olursa olsun oranın yerlileri çok merhametli insancıl ve yardım sever ben cok seviyorum.

  2. Yalnızca geyikten ibaret sakarya yaylaları yazmadığınız, şu yol tarifli haritaları da eklediğiniz için çok çok çooooooooook teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın