Yalova Yaylaları ve Kamp Alanları

Yalova onlarca doğal güzelliğe ev sahipliği yapan, İstanbul – Bursa ve Kocaeli illerine eşit mesafede yer alan, sayısız kamp alanı ve yürüyüş parkuru barındıran, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en küçük ilidir. Hızla artan nüfus ve buna bağlı çoğalan yapılaşma kentin sahil kesimlerini beton yığınına çevirmiş olsa da, Samanlı dağlarının yapılaşmaya izin vermeyen coğrafyası sayesinde iç kesimler doğal yapılarını büyük ölçüde bozulmadan sürdürmektedir.

İstanbul'dan araç ile İDO feribotuyla 45 dk, Osman Gazi köprüsü istikametinden 70 kilometre, Bursa'dan 70 kilometre ve Kocaeli'nden de 70 kilometre mesafe kat ederek ulaşabileceğiniz Yalova, günübirlik yürüyüş ve hafta sonu kamp etkinlikleri için büyük şehirlere ideal yakınlıktadır.

2008 yılından bu yana Yalova'da yaşıyor olmama karşın, bölgede henüz görmediğim; keşfedilmeyi bekleyen bir çok kamp alanı, yürüyüş rotaları, mübadele zamanında terk edilmiş köyler, çeşitli tarihi eserler olduğunu biliyorum. Zaman içinde bu gibi yerleri ziyaret ettikçe bu yazıya ekleyeceğim.

Yalova doğa haritası
Yazıda bahsedeceğim tüm mekanlar kırmızı çizginin içindeki bölgede yer alıyor. Bu bölgenin tümü Kocaeli'ne kadar uzanan Samanlı Sıra Dağları'nı kapsıyor.

Teşvikiye Köyü

Doğa severlerce en çok tercih edilen yürüyüş rotaları, kamp alanları, göl ve şelaleler Çınarcık ilçesinin güneyinde yer alan, Teşvikiye köyü üzerinden gidilen Erikli, Delmece ve Karlık yaylaları çevrelerinde yer alır.

93 harbi olarak da bilinen 1877 Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı'ya göç eden Gürcüler, ilk olarak Gemlik Karacaali bölgesine yerleştirilmiştir. Buradan Delmece yaylasına göç eden topluluk daha sonra Erikli yaylasına inmiş, Erikli'de çiftçilikten verim alamayınca daha da aşağılara inip Karpuzdere mevkisine (Teşvikiye Köyü) yerleşmişlerdir. Kurtuluş savaşı sırasında Rum ve Ermeni çetelerin bölgede yaptıkları katliamlar neticesinde geçici olarak Bolu'ya göç eden halk, savaşın ardından bölgeye yeniden yerleşmiştir.

Teşvikiye Köyünden Yaylalar, Göl ve Şelalelere Mesafeler

Teşvikiye Köyü – Erikli Yaylası 7 km.

Teşvikiye Köyü – Erikli Çifte Şelale 8 km.

Teşvikiye Köyü – Büyük Dipsiz Göl 11 km.

Teşvikiye Köyü – Delmece Yaylası – 18 km.

Teşvikiye Köyü – Karlık Yaylası – 20 km.

Yalova Yaylaları

Yalova'da Erikli, Delmece, Karlık ve İhsaniye yaylaları bulunmaktadır. Bu dört yayladan Erikli yaylası yayla olma özelliğini kaybetmiştir. Delmece yaylası daha tatmin edici bir görünüme sahiptir, ancak 2/B orman arazisi kapsamına alındığından bu yana hızla yapılaşmakta, sessizlik ve sükunet arayanların ihtiyaçlarına gitgide daha az cevap verebilir hale gelmektedir. Motor gürültüsü, mangal dumanı, arabalarda sesi sona açılmış müziklerden rahatsız olanlar için Yalova'da adres gösterebileceğim yaylalar; Karlık ve İhsaniye yaylalarıdır.

Erikli Yaylası

Erikli yaylası Teşvikiye Köyüne 7 kilometre mesafede, kenarından Teşvikiye deresinin geçtiği, güneyinde Çifte Şelale, İkiz Şelale ve Sugören şelaleleri olarak da bilinen bir şelale barındıran, yaklaşık yüz dönüm büyüklüğünde bir yeşil alandır. Erikli'de rakım yaklaşık 430 metredir.

Ancak bu yayla 2/B orman arazisi kapsamına alındığından bu yana ahşap görünümlü bir çok zevksiz yapı ile dolmaya başlamış, köylülerin 2/B'den ucuza tapuladıkları arsaları hızla 100 bin lira ve üstü rakamlara satmalarından veya satılığa çıkarmalarından ötürü yayla içinde birçok çevresi çitlerle kapatılmış arsalar barındırmaktadır.

Ulaşım kolay olduğu, kenarından dere geçtiği ve yayla içinde gölgesinden faydalanılabilecek ağaçlar yer aldığı için haftasonları piknikçilerin akınına uğrayan Erikli Yaylası bence yayla vasfını kaybetmiş bir alandır.

Sabah uyandığınızda büyük olasılıkla kamp kurduğunuz arsanın kendilerinin olduğunu söyleyen, arsa işgal parası isteyen kişilerle karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu Erikli Yaylasında, birkaç ufak nokta dışında huzur içinde kamp kurup geceleyebileceğiniz alan bulunmamaktadır.

Erikli yaylası Yalova
Sabah erken saatte köylü baskın yapıp çadır kuranlardan 20 TL arsa işgal parası istiyor. Elbette kamp kurmanın ücretli olduğu ile ilgili hiçbir uyarı yok.

Yayla içinde çokça ağaç, ahşap yapı ve çevresi kapatılmış arsa bulunduğundan, güneşli havalarda insan akınına uğradığı için ve elbette piknikçilerin çöplerini gelişigüzel bırakmalarından ötürü kamp kuracağınız alanı çok iyi seçmeniz gerekmektedir.

Erikli yaylası Yalova
Sabah ücret isteyen köylüler bu köşeye de baskına geliyor.

Yaylanın batısında; şelale tarafında çeşme bulunmaktadır. Yaylanın kenarından akan dereden de su doldurabilirsiniz.

Erikli yaylası
Yaylanın doğusunda yaylaya benzeyen ve belki de devlete ait olduğu için kimsenin ücret konusunda rahatsız etmeyeceği tek alan burası.

Erikli Yaylasında kamp kurulabilecek, sabah rahatsız edilmeyeceğiniz tek alan yaylanın girişinde (doğusunda) yer alan dere kenarı bölgelerdir. Cep telefonu yaylanın yalnızca kuzeyinde biraz yükselmeniz halinde çok zayıf çekmektedir.

Erikli yaylası haritası
Yukarıdaki fotoğraftaki alanı yeşil olarak işaretledim. Açıklamaları okuyun.

Teşvikileliler kötü insanlar değiller. Aksine yardım sever, bir ihtiyacınız olduğunda koşan, memleketini seven iyi insanlar. Ancak şu günlerde tüm ülke insanını sarmış; “nereden ne kazanabilirim” hastalığına onlar da yakalanmış. Arsası olan “et mangal mı yapsam” “Teşvikiyedeki pideci yılda 3 milyon kazanıyor, ben de bir tesis yapayım” “köy kahvaltıcısı iyi gider” “şuraya kamp kurandan 20 lira alayım” “arsayı satayım Mercedes alayım” derdinde. Arkadaşlar arsa sizin. Elbette yasaların izin verdiği çerçevede ne istiyorsanız yapın. Fakat sabah afyonu patlamamış kampçının başında bitip 20 lira para istemek çok ayıp. Çevir arsanı, görülecek şekilde “kamp ücretlidir” yaz. İstersen geceliğine 500 lira iste. Bakın yukarıda yaptığım harita dünyada hangi yaylada varmış bir araştırın. Ben bu trajikomik haritayı hazırlarken şu ülkede yaşadığıma lanet ettim.

Delmece Yaylası

Delmece Yaylası Teşvikiye Köyüne 18 kilometre mesafede, içinden yol geçmesine ve yapılaşmanın hızla artmasına karşın yayla görünümünü koruyan, yaklaşık dört yüz dönüm bir alandır. Yayla ortalama 720 metre rakımda yer alır.

Delmece, içinden yol geçen bir yayla olduğu için günübirlik gezmeye gelenler ve piknikçiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir bölgedir. Delmece'nin tadını çıkarmak isteyenler soğuk ve yağışlı günleri tercih ederlerse sessizlik ve sükunetin tadına varabilirler. Aksi taktirde güneşli ve sıcak havalarda panayır yerine dönen yaylada; yanık tavuk kokusu, etrafa saçılmış çöpler ve sesi sonuna kadar açılmış pop/arabesk müzik dinleyenler  yüzünden sinir harbi yaşamanız olasıdır.

Delmece'de temiz su takviyesi yapabileceğiniz iki tane çeşme yaz-kış akmaktadır. Yayla girişinde et-mangal türü yemekler yapan bir restoran, biraz ileride durup çay içebileceğiniz, ücret karşılığında mangal ateşi yaktırabileceğiniz “Orhangazili Cemil Dayı'nın yeri” bulunmaktadır. Yaylada geceleri yılın tamamında 7-8 tane sokak lambası devamlı yanmaktadır. Cep telefonu yaylanın hiçbir noktasında çekmemektedir.

Yaylaya 2 kilometre mesafede yer alan (güneyde) Onno Tunç anıtından, anıt-Delmece-Erikli-Teşvikiye parkuru yürünebilmektedir. Ayrıca Armutlu istikametine gidip gelebileceğiniz, orman içi çeşitli kısa yürüyüşler yapabileceğiniz bir çok yürüyüş rotası bulunmaktadır.

Delmece yaylası çevresi
Yayla çevresindeki orman içi yollara mutlaka dalıp keşfe çıkın.

Delmece'de evlerin yakını hariç her yerde sorunsuzca kamp kurabilirsiniz. Yaylanın ortasında da kamp kurulabilir, ancak güneşli günlerde sabah uyandığınızda çadırın içi sauna gibi olacaktır. Gölge bir yerde kahvaltı yapmak istiyorsanız ağaçlık alanların yakınında, doğu tarafından gelecek güneşe korunaklı bir yer tercih etmenizi öneririm. Çadırı asfalttan mümkün olduğunca uzağa kurmanız, sabah piknikçi ve gezmeye gelenlerce rahatsız edilme olasılığınızı azaltacaktır.

Karlık Yaylası

Şu yazıyı yazarken kendi kendime “acaba Karlık'tan bahsetmesem de piknikçilerin gelmesine vesile olmasam” diyorum. Sevgili piknikçi kardeşim, Karlık yaylasına gelmeyin lütfen. Belediye Karlık yaylasına uğramıyor. Ardınızda bıraktığınız çöpleri toplayacak adam yok. Şu memlekette bizim de kafamızı dinleyeceğimiz, çöp görmeyeceğimiz, bangır bangır çaldığınız müzikleri dinlemek zorunda kalmadığımız, yanık tavuk kokusu solumayacağımız sessiz bir köşemiz olsun ne olur. Hem Karlık'ta su da yok. Ayrıca yolu asfalt değil.

Karlık yaylasına giden yol
Delmece'ye girmeden Karlık yaylasına giden orman içi yol.

Karlık yaylası şehir dışından gelenlerce pek bilinmeyen, yolu asfalt olmadığı için tercih edilmeyen sessiz sakin ufak bir yayladır. Ormanla çevrili, yaklaşık 100 dönüm bu alan 830 metre rakımda bulunur. Karlık yaylasına gitmek için Delmece yaylası girişinden 100 metre gerideki sapaktan 2 kilometre kadar devam etmek gerekir. Karlık yaylasında da cep telefonları çekmemektedir.

Karlık yaylası
Karlık yaylasının bir bölümü

Su kaynağı bulunmayan bu yaylada, yayla girişindeki toprak yolun kenarında akan dereden kaynatmak koşuluyla su takviyesi yapabilirsiniz. En iyisi anayoldan Karlık yaylasına saptığınız köşede bulunan çeşmeden su doldurup yaylaya devam etmektir.

Sessiz bir yayla olmasına karşın buranın da ziyaretçileri vardır. Bu yüzden kamp yapacaksanız üç bölümden oluşan bu yaylanın girişinde değil; uzak köşelerinde çadır kurmanızı öneririm. Ormancılardan bu bölgede ayı bulunduğunu öğrendim. Ancak ne ayı izine, ne de dışkısına rastladım. Gene de tedbirli olmakta ve yiyecekleri çadırdan uzakta tutmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ayı ile karşılaşma yazısında ne yapmanız gerektiği ile alakalı bilgi alabilirsiniz.

İhsaniye Yaylası

İhsaniye, Delmece'nin güney batısında yer alan, neden bilmiyorum fakat yayla olarak adlandırılmamış bir alandır. Kapladığı alan 300 dönüm kadar olan İhsaniye, bence doğal güzellik bakımından yukarıda sıraladığım üç yayladan daha güzel, daha bakir durumdadır. Ortalama rakımın 570 metre olduğu İhsaniye, çok az ziyaretçisi bulunan, sessiz sakin bir yerdir.

Esenköy İhsaniye Yaylası
Burası yayla değildir de nedir? Adını İhsaniye yaylası koydum.

İhsaniye yaylasına ulaşmak için Armutlu tarafından Fıstıklı köyü, ardından Mecidiye köyünü geçmelisiniz. Yaylada bir tane restoran bulunmaktadır. Su doldurabileceğiniz çeşme ve dere de bulunan yaylada güzel bir haftasonu geçireceğinize inanıyorum. Ayrıca bu yayladan Taz Dağı'na; yangın gözetleme kulesine yürüyüş yapabilir, enfes manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Erikli Sudüşen Şelalesi – Delmece Yaylası su parkuru

Bu rota Erikli yaylasının güneyinde yer alan Sudüşen şelalesinden başlar ve Delmece yaylasında son bulur. Su debisinin düşük olduğu yaz aylarında oldukça zevkli geçecek bu parkuru yağışların hemen sonrası yürümenizi tavsiye etmiyorum.

Delmece Yaylası – Karlık Yaylası – Aldere – Onno Tunç anıtı yürüyüş parkuru

Orman içi, çok dik rampaların bulunmadığı, çok güzel bir yürüyüş rotası.

Delmece Yaylası – Erikli Yaylası – Teşvikiye Köyü

Yürüyüş grupları tarafından bölgede en sık yürünen rotadır.

Not: Yazı henüz taslak aşamasındadır. Önümüzdeki günlerde daha da geliştirip tüm yaylalara ait video, fotoğraf ve pratik bilgiler ekleyip toparlayacağım. Ayrıca önemli olduğunu düşündüğüm yürüyüş rotaları ekleyeceğim. Katkıda bulunmak, yanlış olduğunu düşündüğünüz bir bilgiye rastladıysanız lütfen iletişim kurun. Yolunuz düşerse, Sakarya yaylaları ve kamp alanlarını anlattığımız yazıdan da faydalanabileceğinizi düşünüyorum.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Yalova Yaylaları ve Kamp Alanları” üzerine 9 yorum

  1. Esenlikler,
    Yukarıda bahsetmiş ve adını vermiş olduğunuz İhsaniye Yaylasına; Mecidiye Köy sonrasında nasıl bir rota izlememiz gerekiyor, hatırlıyor musunuz ?

    Yanıtla
      • Teşekkür ederim, çok faydalı bloğunuz. Saçma ancak son bir sorum daha olacak ateş yakma konusunda herhangi bir sorun var mı ? Varsa 430 gr kartuş alacağım yanıma

      • bence yazın ateş yakmayın. ortalık kuru ot, çalı çırpı dolu. bir rüzgar tüm korları savurur sonra yanar güzelim orman. orta veya büyük boy nurgaz yeter de artar.

  2. Selamlar,
    Yukarıda bahsi geçen kamp alanlarına ulaşım konusunda bilgi almak için yazıyorum. Normal bir binek araçla buralara gitmek mümkün müdür? Değilse problem yaşamadan nasıl ulaşımı sağlarız?

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • sabah uyanınca çadırın dışına çıkıyor esneme hareketleri yapıyorsunuz. tam bu arada eleman geliyor. kimisi önce sempatik görünmeye çalışıp sohbet etmeye çalışıyor, kimi de doğrudan burası ücretli deyip para istiyor. buranın ücretli olduğuna dair tabela nerede, madem sizin arsanız neden çevirmediniz deyince hık mık edip kalıyorlar. baktınız gitmiyor yanımda para yok kartla alışverişimi yapıyorum diyerek başınızdan savın.

      Yanıtla
  3. Yalova yaylalarını 80’li yıllarda görmüş biri olarak hem yaylaların şimdiki hallerine üzülüyorum, hem de yeni nesile o güzellikleri aktaramadığımız için kendime kızıyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın