Deuter Astro Expd Kaz Tüyü Uyku Tulumu incelemesi

2010 yılı kış aylarında Ağrı Dağı kış tırmanışına kaz tüyü uyku tulumum olmadığından yerli üretim, elyaf dolgulu bir tulumla katılmıştım. Beraberimde getirdiğim tulumun yalıtımı yeterli olmadığından öyle üşümüştüm ki; bir daha kışın Ağrı Dağı’na gelirsem kendime kaz tüyü tulum edinme sözü verdim.

Alacağım tulum beni sıcak tutmalı, aynı zamanda hafif ve çantamda daha az yer kaplamalıydı. Araştırmalarım neticesinde kış aylarında ve yüksek irtifada en iyi neticeyi kaz tüyü tulumla alacağıma kanaat getirdim. Uzunca bir süre kaz tüyü tulumları inceledim. Gözüme kestirdiğim The North Face ve Marmot'un en üst derece kaz tüyü tulumları bütçemi aştığı için farklı markalara yönelmeyi tercih ettim.

Tesadüfen uğradığım Outdoor mağazalarının birinde Deuter Astro Expd -22 kaz tüyü dolgulu uyku tulumu ile karşılaştım. 2012 kışında fiyatı 900 TL idi. Bu fiyat o anki bütçeme uygun olduğundan, tulum hakkında biraz da internet'te araştırma yaptıktan sonra satın almaya karar verdim.

Deuter Astro Expd -22
Deuter Astro Expd -22

Tulumun toplam ağırlığı 2050 gram. Kendi sınıfındaki tulumlar ile hemen hemen aynı ağırlık değerlerine sahip. İçinde 1350 gram yüksek kaliteli kaz tüyü kullanılmış.

Isı degerleri -14 yüksek konfor / – 22 düşük konfor / – 45 extreme şeklinde. Bu değerler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için uyku tulumu nasıl seçilir yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

deuter tulum

Deuter Astro Expd'nin toplam uzunluğu 221 cm. Boyları 190 santime kadar herkes içinde rahat edebilir. Dış katmanda 20 denye Deuter Micro Tec RS kumaş, iç astar da ise 20 denye yumuşak naylon kumaş kullanılmış.

Tulumun içinde, gögüs kısmınıza denk gelen kısımda bir adet cep mevcut. Bu cepte sıcak tutmak istediğiniz ve çabuk erişmek istediğiniz pil, fener, telefon gibi eşyaları koyabilirsiniz. Boyun kısmında ve baş kısmında olmak üzere iki adet büzme ipleri var. Böylece çok soğuk havalarda bu ipleri büzerek ısı kaybını engelleyebilir ve arada tulumun içinde biriken nemin tere dönüşmemesi; tahliye edilmesi için tulumu havalandırabilirsiniz.

deuter astro tulum

Genelde tulumların fermuarları boydan boya olur. Bu tulumda fermuarı biraz kısaltarak ısı kaybını azaltmaya çalışmışlar. Deuter Astro Expd tulumumu şimdiye dek toplam 3 ayrı Ağrı Dağı kış faaliyetinde kullandım, Geceleri çadırın içinde -15 /-20 dereceleri gördüğüm oldu ve hiç üşümedim.

Çadırın içi buz tuttuğunda ister istemez tulum buzlu kısımlarla temas ediyor. Tulum su geçirmez değil ancak kar ve buzla temas ettiğinde tulum doğrudan ıslanmıyor. Su itici kimyasal uygulanmış kumaşı suyu itmekte oldukça başarılı.

deuter astro expd tulum

Tulumun renk seçeneği yok. Tek renk; o da zümrüt-yeşil olarak üretilmiş, İç astar siyah renkte. Dış rengi benim çok hoşuma gidiyor. Olumsuz hava koşullarında uzunca süreler çadırdan çıkamayacağınız durumlarda bence renk önemli bir konu.

Tulumla beraber 2 farklı kılıf veriyorlar. Bir adet sıkıştırma, bir tane de saklama torbası.

Faaliyetlerde tulumu çantadan çıkardıktan sonra 10 dakika kadar kabarmasını beklemenizi tavsiye ederim. Kabarmasını beklemeden tuluma girerseniz ısınmanız gecikecektir.

Ülkemiz koşullarında kış dağcılığı için fazlasıyla yeterli bu tulumla yurt dışında 7000 metrelik irtifalarda yapılan faaliyetlere de rahatlıkla katılabileceğinizi düşünüyorum. Ancak yaz faaliyetleri gereksiz olacaktır.

Tulum tam olarak kabardığında oldukça hacimli ve konforlu oluyor. Bana sorarsanız bazı markaların 2000 TL'yi aşan üst düzey kaz tüyü uyku tulumlarına göre daha ekonomik ve özellikleri açısından hiç de aşağı kalan bir yanı yok.

Deuter Astro Expd'nin bir de -16 modeli bulunuyor. Deuter tulumlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi Deuter Türkiye distribütörü Meydan Av'dan alabilirsiniz.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 8/10
    Yalıtım - 8/10
  • 9/10
    Malzeme kalitesi - 9/10
  • 6/10
    Fiyat Performans - 6/10
6.3/10

Özet

Kesinlikle değerlendirmeniz gereken bu tulumun her santiminde çantalarından tanıdığımız Deuter'in kalitesini gözlemlemek mümkün. Tek dezavantajı yüksek vergiler yüzünden ülkemizde pahalı oluşu.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın