Likya Yolu 2 – Ovacık – Faralya Parkuru

Likya yolunun eski başlangıç noktası Ovacık’tan (Ölüdeniz) harika bir manzara eşliğinde yükselip, ilk önce Kozağaç’a, ardından Faralya’ya ulaşıyoruz. Faralya’ya yaklaşmadan 1 kilometre önce güzel, su bulunan bir kamp noktası işaretledim.

Bir önceki Fethiye – Kayaköy – Ovacık parkurunda yazdığım tavsiyeye kulak verip, dünkü etabı biraz uzatıp bugünkü parkurun ilk kilometrelerinde (4ncü km.) kamp kurarsanız, bugünkü yürüyüşü kolaylaştırmış olur ve dilerseniz Kabak'a kadar zorlanmadan sürdürebilirsiniz.

Likya yolu kamp
Yukarıda bahsettiğim, parkurun 4ncü km'sinde yer alan kamp kurabileceğiniz Ölüdeniz manzaralı nokta (GPS verilerinde işaretli).

Likya yolunu kafama yattığı şekilde etaplara ayırdığımı bilmenizi isterim. Kate Clow ve çeşitli kaynaklarda yer alan, ilk parkur 16 kilometre, sonraki 12 kilometre, bir sonraki 5 kilometre ve ardından 7 kilometre şeklinde ayrılmış etaplar günlük yürüyüşleri ifade etmiyor. Normal şartlarda kamp yüküyle günde 14-20 kilometre yol kat etmek mümkün. Hele de havanın erken aydınlanıp geç karardığı bahar aylarında mesafeyi daha da uzatabilirsiniz. Aslına bakarsanız yolu Fethiye'den Antalya'ya kadar bir bütün olarak düşünüp, sınırlarınız dahilinde, yürüyeceğiniz günlük mesafeyi kendinizin tayin etmenizi öneririm. Özet olarak ne buradaki, ne de bir başka kaynaktaki numaralandırmalara takılmayın.

Ovacık – Faralya rotası hakkında teknik bilgiler

Mesafe: 12 km Ovacık (Likya yolunun eski başlangıç noktası) – Faralya (Kelebekler vadisi)

Süre: 6 saat

Başlangıç irtifası: 320 metre

Parkurun en yüksek noktası: 800 metre

Bitiş irtifası: 330 metre

GSM Kapsama oranı: %80 (Turkcell 4G/Vodafone)

Zorluk Derecesi: Parkurun başlangıcındaki 800 metreye yükseldiğiniz patika biraz yoruyor. Yolun geri kalanı kolay.

Teknik Zorluk: yok

Su Kaynakları: Kozağaç'tan sonra su var

Satıh: %40 patika, %60 toprak/asfalt

İşaret Durumu: birkaç istisna dışında genel olarak sağlıklı

Parkur haritası

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-02-ovacik-faralya-parkuru.gpx”]

Ovacık – Faralya parkuru öncesi tavsiyeler

Parkurun ilk 6 kilometresinde hiçbir su kaynağı bulunmuyor. Ayrıca parkur başlangıcında da su doldurabileceğiniz veya satın alabileceğiniz bir yer yok. Yürüyüşe Fethiye'den başlayanlar bir gün önceki uyarılarıma kulak verip parkura başlamadan önce sularını tedarik etsinler.

Bu parkurdaki 500 metre yükseleceğiniz yokuş ilk kez doğa yürüyüşü yapacakları veya ilk kez kamp yüküyle yola çıkanları canından bezdirebilir. Ağır adımlarla ilerleyip, zorlandığınız bölümlerde 40'ar adım sayarak ilerlemeyi sürdürmek, sık mola vermek yürüyüşü daha çekilir hale getirecektir. Bir gün önceki uyarımı yeniliyorum. Yola lütfen tıka basa dolu çantayla, hele de 1 haftalık gıda stoklayarak çıkmayın. Yanınıza yalnızca hafif atıştırmalıklar almak suretiyle, yol üzerindeki bakkal ve gözlemecilerden faydalanarak bile ilerlemeniz mümkün.

Parkurda görmeye değer yerler

Ovacık – Faralya parkurunun en büyük olayı, 800 metre irtifaya yükselirken sağınızda yer alan Ölüdeniz ve Akdeniz manzarası. En yüksek noktaya ulaştığınızda yolu yarılamış olduğunuz gibi, parkuru da bitmiş sayabilirsiniz.

Parkurun sonunda, Faralya'da Kelebekler vadisini yukarıdan izleyebilirsiniz. Kelebekler vadisini izlemek için uçuruma çok yaklaşmamanızı, “Kelebekler vadisi selfiesi” çekmek için cambazlık yapmamanızı öneririm. Geçtiğimiz yıllarda bir çok insan bu bölgede düşüp hayatını kaybetti.

Kelebekler vadisi
Likya yolundan Kelebekler vadisine bakış

Parkurun ilk 2 kilometresi araç ulaşımına açık olduğu için, “manzara izlemeye” gelenlerin attıkları çöplerle dolmuş. Kozağaç ve Faralya mevkileri ise imar affından nasiplerini almış, bir sürü inşaat yapılmış.

Su kaynakları ve alışveriş

Parkur boyunca, başlangıç da dahil olmak üzere, ilk su kaynağı Kozağaç girişinde (yürüyüşün 6ncı kilometresi) yer alıyor. İlk çeşmeden itibaren Faralya'ya kadar pek çok su kaynağına rastlamak mümkün. İlk çeşme hariç, kalan su kaynaklarının Eylül ve Ekim aylarında kurumuş olabileceklerini dikkate alın.

Faralya yakınlarındaki çeşme
Faralya'ya varmadan 1,5 km. önce yer alan bu çeşme civarında kamp kurmanızı öneririm. Bu nokta GPS verilerinde işaretlidir.

İlk çeşmeyi geçtikten hemen sonra ufak bir bakkal/gözlemeci sizi karşılıyor. Faralya'ya kadar 5-6 gözlemeci ile karşılaşacaksınız. 2020 ilkbaharında gözleme fiyatları 7-12 lira arasında değişiyor. Kutu kola ve 1,5 litrelik su 5 TL. Faralya'da ufak bir bakkal bulunuyor.

Konaklama – Kamp

Bir gün önceki tavsiyemi dinleyip yürüyüşün 4ncü kilometresinde kamp kurduysanız, bence Kabak'a kadar ilerlemeyi sürdürün. GPS verilerinde hem Kabak, hem de Faralya'ya yaklaştığınızda kamp kurabileceğiniz uygun noktaları işaretledim. Bu arada bilginiz olsun, anlatımların tamamında ücretsiz kamp kurulan noktaları işaretliyorum.

Faralya yakınlarında işaretlediğim kamp noktasında su mevcut. Kabak yakınlarındaki noktada ise, kamp yerine gelmeden 500 metre gerideki çeşmeden su doldurmayı (kamp için) unutmayın.

Bağlantılar ve indirilebilir materyaller

GPS dosyası (nokta sayısı düşürülerek gps cihazlarına uyumlu hale getirilmiştir) (Waypointleri içerir)

Parkuru anlatan sadeleştirilmiş PDF dosyası (telefonunuza indirip kitap taşımaktan kurtulabilirsiniz)

Parkurun Wikiloc sayfası (Telefonunuza wikiloc uygulaması yüklemeniz halinde doğrudan uygulamayı açar)


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Likya Yolu 2 – Ovacık – Faralya Parkuru” üzerine 2 yorum

  1. Bu yazınızda ilk yürüyenler için çok faydalı bilgiler var.
    Ölüdeniz çıkışı için kolay deniliyor genelde. Şurada da dediğiniz gibi “Bu parkurdaki 500 metre yükseleceğiniz yokuş ilk kez doğa yürüyüşü yapacakları veya ilk kez kamp yüküyle yola çıkanları canından bezdirebilir. Ağır adımlarla ilerleyip, zorlandığınız bölümlerde 40’ar adım sayarak ilerlemeyi sürdürmek, sık mola vermek yürüyüşü daha çekilir hale getirecektir. Bir gün önceki uyarımı yeniliyorum. ” İlk kez yürüyenler için ve ağır çanta ile gaza gelenler için çok zorlayıcı olabilir.

    Yanıtla
    • Genelde bu bölümde çanta tıka basa oluyor. Haddinden fazla gıda ve su alıyorlar. Daha da önemlisi 10-15 saat yolculuk yapıp ayak yüz göz şişmiş halde yürüyüşe başlayınca zorlayıcı olabiliyor.

      Yanıtla

Yorum yapın