Likya Yolu 5 – Bel – Gavurağılı – Çayağzı Parkuru

Gavurağılı inişi çok güzel bir manzaraya sahip olduğu kadar, dikkatli olmanızı da gerektiren, kayaların arasına ayağınızı sıkıştırıp yaralanabileceğiniz, 550 metre alçaldığınız bir bölümden oluşuyor.

Bel – Gavurağılı – Çayağzı rotası hakkında teknik bilgiler

Mesafe: 14 km

Süre: 8 saat

Başlangıç irtifası: 650 metre

Parkurun en yüksek noktası: 690 metre

Bitiş irtifası: deniz seviyesi

GSM Kapsama oranı: %70 (Turkcell 4G/Vodafone)

Zorluk Derecesi: Gavurağılı inişinde dikkatli olun.

Teknik Zorluk: Yağışlı havalarda Gavurağılı inişinde kayalar kaydırabilir.

Su Kaynakları: Sınırlı

Satıh: %20 toprak yol/asfalt, %80 arazi

İşaret Durumu: birkaç istisna dışında genel olarak sağlıklı

Parkur Haritası

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-05-bel-gavuragili-cayagazi.gpx”]

Bel – Gavurağılı – Çayağzı parkuru öncesi tavsiyeler

Yürüyüşün dördüncü kilometresinde 550 metre alçalacağınız Gavurağılı inişini dikkatli, emin adımlarla yürüyerek tamamlamanızı öneririm. Ayağınızı bir kayanın arasında sıkıştırmanız kırık, burkulma gibi yaralanmalara neden olacaktır. Yürüyüş batonu taşımanızı, yürüyüş batonu kullanmıyorsanız düz ve dayanıklı bir dal parçasından faydalanmanızı tavsiye ediyorum.

Gavurağılı inişini gerçekleştirdiğinizde, yürüyüş yapacağınız patika üzerinde yoğun biçimde ısırgan otları var. Otların arasına şortla bodoslama dalarsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz. Cildinize ısırgan otu değdiyse sakın kaşımayın. 3-5 dakika sonra yanma ve kaşıntı hissi geçecektir. Kaşımanız halinde, ince dikenler cildinizde daha derinlere yerleşir. Otlardan etkilenen bölgeyi yürüyüşün devamındaki su kaynaklarında veya denizde yıkayabilirsiniz.

Parkurda görmeye değer yerler

Belceğiz'de, Gavurağılı inişinde ve yolun devamında güzel manzaralara tanıklık edeceksiniz.

Pydnai
Pydnai

Yürüyüşün son 1,5 kilometresinde Pydnai kalıntılarını göreceksiniz. Burası pek çok kaynakta antik kent olarak geçmesine karşın, Patara'nın batı ucunu korumak ve gözetlemek amacıyla inşa edilmiş bir karakoldur.

Su kaynakları ve alışveriş

Bel köyünün meydanında çeşitli atıştırmalıklar satın alabileceğiniz ufak bir bakkal var. Çayağazı'na (Özlen) kadar temiz su kaynağı yok. Parkur üzerindeki su kaynaklarını işaretledim. Ancak sular lezzetsiz ve temiz olduklarına şüpheliyim. İçme suyunuzu Bel'den tedarik edin. Şubat-Mart aylarında 1,5 litre, Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarında 3 litre su ile yola çıkmanızda yarar var.

Konaklama – Kamp

Etabın sonunda, Patara plajında ücretsiz kamp kurabilirsiniz. Ücret karşılığında faydalanabileceğiniz, hem konaklama hem de restoran hizmeti veren Özlen pansiyonda da konaklayabilirsiniz.

Patara plajı

Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında Çayağazı bölgesinde kamp kuracaklar mutlaka sivrisinek solüsyonu bulundursun.

Yazarın tavsiyesi

Bir sonraki Çayağazı – Kınık (Xanthos) etabını yürümenizi önermiyorum. Seraların arasında yürünen, ayaklarınızın su toplayacağı, seralarda çalışan yabancıların “turist turist” diyerek sizi rahatsız edeceği çok tatsız bir parkur.

Dilerseniz hiç kamp kurmayıp Çayağazı'nda kalkan dolmuşlarla Kınık'a geçebilir, Xanthos'u gezebilir, vaktiniz kalırsa ve antik eserlere ilgiliyseniz, gene dolmuşla Patara Antik kentine geçebilirsiniz.

Eğer günleriniz sınırlıysa, ancak biraz daha Likya yolu yürümek istiyorsanız Xanthos'u gezdikten sonra doğrudan Kaş'a geçip, bir gece Kaş'ta konaklayıp Kaş – Kekova – Andriake etabını tamamlamanızı öneririm.

Konuyu Likya yolunun en sıkıcı ve kötü etapları yazısında daha detaylı açıkladım.

Bağlantılar ve indirilebilir materyaller

GPS dosyası (nokta sayısı düşürülerek gps cihazlarına uyumlu hale getirilmiştir) (Waypointleri içerir)

Parkuru anlatan sadeleştirilmiş PDF dosyası (telefonunuza indirip kitap taşımaktan kurtulabilirsiniz)

Parkurun Wikiloc sayfası (Telefonunuza wikiloc uygulaması yüklemeniz halinde doğrudan uygulamayı açar)


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Likya Yolu 5 – Bel – Gavurağılı – Çayağzı Parkuru” üzerine 9 yorum

  1. İlk 5 etap arasında, yüzmek için en uygun yer neresidir acaba? Şuanki pandemi önlemlerini de göz önünde bulundurarak cevaplar mısınız. Patara plajında ücretsiz kamp yapabilirsiniz demişşiniz fakat pandemi döneminde patara yakalanacağımız bir mevki mi?

    Yanıtla
    • Kabak koyuna inerseniz yüzebilirsiniz. Patara başlangıcında kamping gibi bir işletme var. Pazarlık ederek uygun bir fiyata çadır kurarsanız güvenlik güçleri size karışamazlar. Tesiste konaklamak serbest (kampingler de dahil) Eğer plajın ortalarına kadar yürürseniz, derenin denize boşaldığı nokta civarlarında kamp kurabilirsiniz. Jandarma bu tip durumlara karşı toleranslı. Akşam ateş yakmaz, dikkat çekmezseniz sorun olacağını sanmıyorum. Patara ile ilgili şöyle bir uyarıda bulunayım. Likya yolunda Patara ve Andriake (Demre) bölgelerinde korkunç bir cins sivrisinek var. Akşam güneş batarken ortaya çıkan bu tür, kafa derisinden, göz kapaklarından ve kulak içinden bile sokuyor. Mutlaka sivrisinek kovucu jel, sprey bulundurun.

      Yanıtla
  2. Likya yolunu yürümeyi planlıyorum. Şu ana kadar yol hakkında en kaliteli anlatım çok ama çok teşekkürler arkadaşım ,emeğine sağlık.

    Yanıtla
  3. Şuan Likya yolundayım Faralyada kamp kurdum. Yaklaşık 5 yıldır 1 er hafta geliyorum buralara ilk kez parkuru bu kadar net be doğru anlatan birini görüyorum eline emeğine sağlık dostum.

    Yanıtla
  4. Eve tıkınıp kalmışken tesadüfen bulduğum bu site o kadar iyi geldi ki. Sitedeki ürün incelemeleri,alışveriş siteleri yorumları çok açıklayıcı. Bu alanla uğraşanların tam da kafasına takılan şeyler neyse,onlara yorum yapılmış. Parkur yorumları ve tavsiyeler de çok yerinde👍Karantina bitsin, doğru dağlara.

    Yanıtla
  5. Metin Tüzün’den sonra ilk defa Likya yolu hakkında lafı uzatmadan profesyonelce nokta atışı bilgiler veren biriyle karşılaştım. Tüm yazılarınızı ilgiyle okuyorum zaten youtube’da da takip ediyordum sizi . İnşallah bu günler de geçer ve bu güzel yerleri tekrar yürümek nasip olur. Çok teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın