Likya Yolu 6 – Çayağzı – Letoon – Xanthos (Kınık) Parkuru

“Likya Yolu’nun en kötü parkuru hangisi?” diye sorsalar, ilk sırada bu parkuru gösteririm. Parkurun en az yüzde yetmişi seralar arasında, asfaltta yürüyerek tamamlanıyor. Antik yapılara ilgi duyuyorsanız, Letoon ve Xanthos ilginizi çekebilir.

Çayağzı – Letoon – Xanthos Rotası Hakkında Teknik Bilgiler

Mesafe: 14 km

Süre: 5 saat

Başlangıç irtifası: 2 metre

Parkurun en yüksek noktası: 40 metre

Bitiş irtifası: 40 metre

GSM Kapsama oranı: %100 (Turkcell 4G/Vodafone)

Zorluk Derecesi: Seralar arasında yerli halkın ve mülteci işçilerin “turist helo” şeklinde zararsız, fakat sinir bozucu tacizlerine maruz kalabilirsiniz.

Teknik Zorluk: Yok

Su Kaynakları: Bakkal ve marketlerden temin edebilirsiniz

Satıh: %30 toprak yol, %70 asfalt

İşaret Durumu: İdare eder

Parkur Haritası

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-yolu-06-cayagzi-letoon-xanthos-kinik-parkur.gpx”]

Çayağzı – Letoon – Xanthos Parkuru Öncesi Tavsiyeler

Patara Green Park, yani yürüyüşün hemen başlangıcında yer alan duraktan dolmuşa binip, dolmuşla Kınık'a giderek, bu parkuru atlamanızı öneririm. Letoon, Likya Yolu boyunca gördüğünüz veya göreceğiniz antik kalıntılardan çok farklı bir yer değil. Xanthos ise Kınık'ta merkezde yer alıyor. Dolayısıyla bu parkuru ilginç kılan hiçbir özelliği olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Kuluova seralar
Yolun büyük bölümünü oluşturan manzara bu

Şayet bu parkuru yürümeyi düşünüyorsanız, şişme mat incelemesi yaptığım şu yazıyı hızlıca okumanızı öneririm. Çayağzı – Letoon – Xanthos parkuru yüzünden yıllar önce rulo mat kullanmayı bıraktım. Aşağıdaki görseli, yaşadıklarımı ifade etmek için 5 yıl önce siteye yükledim.

apaçi istilası
Bu parkurda yaşamanız olası olayları anlatan görsel

Parkurda görmeye değer yerler

Parkurun yüzde otuzluk bölümünü oluşturan sahil kısmı aslında oldukça güzel. Keşke sahilden ilerleyip doğrudan Patara Antik Kenti'ne geçmenin bir yolu olsa. Patara plajını tam ortadan bölen Eşen Çayı yüzünden maalesef mümkün değil. Parkurun sekizinci kilometresinde yer alan Letoon, parkurun sonunda Kınık'ta yer alan Xanthos antik kentlerini gezebilirsiniz.

Xanthos
Xanthos

Konaklama – Kamp

Parkurun sonunda, Xanthos'u bir iki kilometre geçince konaklayabileceğiniz alanlar yer alıyor. Yoldan görülmeyecek bir noktada çadırınızı kurun. Bu bölge tatsız olayların yaşanmasının olası olup, gelen gidenin çok olduğu karışık bir yer.

Xanthos antik kenti bitişiği arazi
Xanthos'un hemen bitişiğinde çadır kurabileceğiniz arazi mevcut, ancak gelen giden ve köpek sürülerine dikkat

Yazarın tavsiyesi

Bu etabı yürümenizi önermiyorum. Seraların arasında yürünen, ayaklarınızın su toplayacağı, seralarda çalışanların ve yerli halkın Hint fakirleri gibi “turist turist” diyerek sizi rahatsız edeceği çok tatsız bir parkur.

Eğer günleriniz sınırlıysa, ancak biraz daha Likya yolu yürümek istiyorsanız, Xanthos'u gezdikten sonra Kınık'tan Kaş'a geçip, bir gece Kaş'ta konaklayıp, Kaş – Kekova – Andriake etabını tamamlamanızı öneririm.

Konuyu Likya yolunun en sıkıcı ve kötü etapları yazısında daha detaylı açıkladım.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın