Likya yolunun en sıkıcı ve kötü etapları

Likya yolunda görmeye değer olmadığını düşündüğüm etaplar hakkında yazmaya karar verdim. Likya yolunun bazı bölümlerinde, özellikle de yapılaşmadan ötürü, iki noktayı birbiri ile birleştirmek için uydurulmuş çok tatsız rotalar oluşmuş. 

Bugünkü yazıda eğlenceli ve iyi planlanmış bir Likya yürüyüşü gerçekleştirmeniz için faydalı olacağını düşündüğüm bilgiler vereceğim. Asıl amacım, sınırlı vakte sahip gezginlerin seraların arasında, çorak, hiçbir özelliği bulunmayan parkurlarda vakit kaybetmemeleri ve böylece gün kazanmalarını sağlamak.

Aslına bakarsanız başlıktaki “kötü” kelimesini dikkat çekmek için kullandığımı itiraf etmeliyim. “Kötü” yerine “vakit kaybı” veya “enerji kaybı” da denebilirdi.

Yazının başında bir bilgi daha vereyim. Artık Hisarönü (Ölüdeniz – Ovacık Mahallesi) – Faralya (Kabak koyu) ikinci etap olarak yürünüyor. Likya yolunun birinci etabı bir süredir Fethiye – Kayaköy – Hisarönü olarak güncellendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı her ne kadar bu projeyi sahiplenmeye çalışsa da, ortada çok dandik bir web sitesinden başka hiçbir çalışmaları yok. Likya yolunun mimarı Kate Clow da kitap satışına odaklandığı için, İnternet'te bilgi paylaşmaktan imtina ediyor.

Öncelikle burada yazdığım bilgilerin kişisel görüşüm olduğunu hatırlatmak istiyorum. Benim hiç hoşlanmadığım bir parkur belki sizin hoşunuza gidebilir. Aşağıda gerekçeleri ile beraber, ilgili parkurları neden görmeye değer bulmadığımı yazacağım. Değerlendirir, farklı görüşler alır, kendi kararınızı verirsiniz.

Haksızlık ettiğim bir bölüm olduğunu düşünüyorsanız, lütfen yorum bölümüne yazın. Tartışalım.

Fethiye Merkez – Kayaköy – Hisarönü (Ölüdeniz)

Fethiye Belen
Yazlıkların, köy evlerinin arasından ilerliyorsunuz.

Bir süredir Likya yolunun ilk etabı olarak yürünen bu rotayı kondisyon amaçlı tamamlamanızı öneririm. Uzun süredir ilk defa sırt çantalı yürüyüş yapacaksanız veya uzun süren bir yolculuktan geldiyseniz, yaklaşık 16 kilometre mesafeyi kapsayan bu rota açılmanız ve kendinizi sınamanız için iyi bir fırsat verecektir.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/1.gpx”]

Aşağıdaki videoda, etapta görmeye değer tek yer olan Hayalet Kasaba olarak adlandırılmış Kayaköy'ü inceleyebilirsiniz. Kayaköy ilginizi çektiyse bu etabı tamamlayın. Fethiye'ye sıkça gelip gidiyorsanız, buraya ayrı bir zamanda da gelip gezebilirsiniz. Karar sizin.

Sonuç

Kayaköy dışında bir numarası olmayan, genellikle asfalt/toprak yolda veya paralelinde yürünen bu parkurun ilgi çekici olduğunu düşünmüyorum. Kötü bir parkur mu? Hayır. Ancak Likya Yolunun eski başlangıç noktası olan Ovacık dururken, burada vakit kaybetmeyi anlamlı bulmuyorum.

Karadere – Leton (Letoon) – Santos (Xanthos) – Bezirgan

Kumluova

Harika bir haftayı geride bırakıp Karadere'ye vardınız. Buradan sonra işin rengi biraz değişiyor. Karadere'den Kalkan Bezirgan'a (bir sonraki etap) kadar olan bölüm yerleşim yerleri ve seraların arasında yürüdüğünüz, Leton, Santos ve Patara antik kentleri dışında görmeye değer hiçbir şeyin bulunmadığı bir güzergah olduğunu düşünüyorum.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-yolu-lycian-way-07-ozlen-pydnai-letoon-xanthos.gpx”]

Eğer seraların ve binaların arasında yürümek sizin için de cazip gelmiyorsa iki seçeneğiniz var. Karadere'den dolmuşa binip Kınık'a geçebilir, Leton ve Santos'u görebilirsiniz. Bu iki antik kente toplamda 1 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Kalkan istikametine devam eden dolmuşlara binerek Bezirgan'a geçebilir, yürüyüşü Kaş'a kadar araziden sürdürebilirsiniz. Eğer antik eserlere meraklıysanız Patara Antik kentini de gezi planınız içine dahil edebilirsiniz.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-yolu-lycian-way-08-xanthos-cavdir-caykoy-uzumlu.gpx”]

Diğer bir seçenek ise dolmuşa binip Kumluova'dan doğrudan Kaş'a geçmek, Kaş'ta bir gece kalıp dinlenmek, yıkanıp gıda ikmali yaptıktan sonra Likya yolunun en güzel parkurları arasında olduğunu düşündüğüm Kaş – Çayağzı (Andriake) etaplarını tamamlamak olabilir.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-yolu-lycian-way-09a-uzumlu-akbel-sarnicbasi-bezirgan.gpx”]

Sonuç

Özet olarak, Patara plajının batıdaki başlangıç noktası olan Karadere'den, Kalkan Bezirgan'a kadar olan bölümün yürüyüş için değil; kültürel geziler için uygun olduğunu düşünüyorum.

Eğer günleriniz sınırlıysa, vaktinizi daha güzel parkurlarda geçirmek istiyorsanız, Bezirgan – Kaş arasını da yürümeyip doğrudan Kaş'a geçip Likya yolu yürüyüşüne devam etmenizi öneririm.

Bir de ufak bir hatırlatmada bulunayım. Patara plajı çevresindeki bu etapları yaz sonu yürümeyi planlıyorsanız, bölgedeki derelerden ötürü sivrisineklere maruz kalacağınızı unutmayın. Yanınızda sivrisinek solüsyonları taşımanızı tavsiye ederim.

Çayağzı (Andriake) – Demre

Demre seralar
Seracılığa ilgi duymuyorsanız bu parkuru yürümeyin.

Kaş'tan Çayağzı'na kadar muhteşem bir güzergah kat ettiniz. Likya yolu aklınızda güzellikleri ile kalsın istiyorsanız, bence Çayağzı – Demre rotasını yürümeyin. Bu kadar net konuşuyorum. Yaklaşık 15 kilometre uzunluğundaki, seraların arasından yürünen bu parkur bence yürüyüş yolu vasfını yitirmiş durumda.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-yolu-lycian-way-18-cayagiz-gurses-myra-demre.gpx”]

Çayağzı'nda otostop yaparak Demre merkeze 10 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Demre sahilde bulunan öğretmen evinde uygun fiyata konaklayarak kazandığınız bu günü dinlenerek, yıkanarak değerlendirebilirsiniz. Öğretmen evine gitmeden önce Demre'de alışveriş olayını halledin.

Not: Likya yolunun en zor etapları yazısında, bir sonraki etap olan Demre – Finike etabı hakkındaki uyarıları mutlaka okuyun. Eğer bu zor parkuru bir başka zaman yapmaya ikna olduysanız, Demre'de dolmuşa binerek doğrudan Kumluca'ya gidebilir, Kumluca öğretmen evinde dinlendikten sonra, sabah dolmuşa binerek Karaöz'e ulaşıp Gelidonya feneri – Adrasan etabına yönelebilirsiniz.

Finike – Karaöz

Finike Kumluca yolu
30 kilometre boyunca kaldırımda yürümeye gerek yok.

Tamamı asfalt olan bu bölümü kesinlikle tavsiye etmiyorum. Hiçbir özelliği bulunmayan bu etabı dolmuşta seyahat ederken de görebilirsiniz.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-yolu-lycian-way-20-finike-mavikent-karaoz.gpx”]

Kumluca merkezden kalkan Karaöz dolmuşuyla Mavikent – Karaöz sapağında inebilir, asfalttan 5 kilometrelik bir yürüyüşle, harika bir manzara eşliğinde Karaöz'e ulaşabilir veya doğrudan Karaöz'e gidip Gelidonya Feneri istikametine yürüyüşe devam edebilirsiniz.

Sonuç

Bir önceki parkurdaki tavsiyemi dinleyip, Kumluca'da öğretmen evinde kalıp, gıda tedariğinizi yaptıktan sonra Kumluca merkezden kalkan Karaöz dolmuşlarını bulun. Finike – Karaöz etabını yürümediğinize pişman olmayacaksınız.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Likya yolunun en sıkıcı ve kötü etapları” üzerine 2 yorum

Yorum yapın