Fethiye – Kayaköy – Ovacık rotası hakkında teknik bilgiler
Mesafe: 16 km (Fethiye merkez – Ovacık (Likya yolunun eski başlangıç noktası))
Süre: 6-7 saat
Başlangıç irtifası: Deniz seviyesi
Parkurun en yüksek noktası: 450 metre
Bitiş irtifası: 340 metre
GSM Kapsama oranı: %100 (Turkcell 4G/Vodafone)
Zorluk Derecesi: kolay
Teknik Zorluk: yok
Su Kaynakları: var
Satıh: %50 toprak yol, %25 arazi, %25 asfalt
İşaret Durumu: birkaç istisna dışında genel olarak sağlıklı
Parkur Haritası
[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-01-fethiye-ovacik-parkuru.gpx”]
Fethiye – Kayaköy – Ovacık parkuru öncesi tavsiyeler
İstanbul, Ankara gibi uzak şehirlerden gelenlere Fethiye'de bir gün dinlenmelerini (Şubat 2020 Fethiye öğretmen evi 70 TL), kendilerini iklime alıştırmalarını, Fethiye merkezde alışverişlerini yapmalarını, uçakla Dalaman'a gelenlerin (uçağa yakıt kartuşu almazlar) Fethiye merkezde bulunan Likya Outdoor'dan yakıt kartuşu temin etmelerini öneririm. İmkanınız ve vaktiniz varsa eliniz ayağınız şiş, yorgun argın biçimde yürüyüşe başlamayın.
Fethiye merkezden Kınık'a (Xanthos) kadar eczane, ATM ve tam donanımlı market bulunmuyor (yaklaşık 100 km). Bu yüzden pil, ilaç, para çekme ve alışveriş olayını Fethiye'de halletmeniz çok önemli. Alışveriş olayını halledeyim derken sakın sırtınıza 7 günlük yiyecek yüklemeyin. Ağırlıktan ötürü yol boyunca inim inim inlersiniz. Bana sorarsanız 2 günlük gıda ile yola çıkın. Faralya'da ve Faralya'ya (bir sonraki günkü etap) varmadan 4 kilometre önce geçeceğiniz Kirme'de gözleme, içecek satan işletmeler var. Faralya'da ufak bir bakkal var, Mart ayından itibaren açık olacak.
Parkurda görmeye değer yerler
Parkur başlangıcında, şehir merkezini terk ederken Kaya mezarları ve çeşitli tarihi eserler göreceksiniz. Kayaköy'e varmadan önce yer yer taş döşeli antik yoldan yürüyeceksiniz.
Parkurun en büyük olayı Kayaköy. 1923 mübadelesine kadar Rumlarca kullanılan bu yerleşim yeri yaklaşık 100 yıldır terk edilmiş fakat çok iyi korunmuş durumda.
Kayaköy'ü arkanızda bıraktıktan sonra yer yer patikalardan ve toprak yoldan ilerliyorsunuz. Güzel manzara birkaç yerde size eşlik ediyor.
Su kaynakları ve alışveriş
Kayaköy'e kadar (yürüyüşün 10ncu km'si) yol üzerinde çeşitli noktalarda bolca su kaynağı mevcut. 1 litrelik pet şişeyi boşaldıkça doldurarak devam etmek mümkün.
Kayaköy'ü arkanızda bırakmadan önce su ile alakalı iki seçeneğiniz var. Likya yolunun işaretli parkuru üzerinde önünüzdeki 15 kilometre boyunca (bir sonraki parkurun bir kısmını da kapsıyor) su yok.
İlk seçenek: Eğer bu parkurun sonlarına doğru, Ovacık'a 3-5 kilometre kala kamp kuracaksanız, Kayaköy'de gps verilerinde işaretli son çeşmede sularınızı doldurun.
İkinci seçenek: Eğer ilk günkü kampınızı bir sonraki parkurun (Ovacık-Faralya-Kabak) ilk kilometrelerinde manzaralı bir terasta kuracaksanız, ya yukarıda bahsettiğim çeşmede suyunuzu dolduracaksınız veya aşağıda haritada işaretli bir diğer çeşmede, Likya yolu işaretli parkurundan bir kaç metre sapmak suretiyle (yolunuz uzamayacak) doldurabilirsiniz.
İlkbahar aylarında bir tane 1,5 litrelik dolu, bir tane de 1,5 litrelik boş pet şişe ile yola çıkın. Boş şişelerinizi kamp kuracağınız noktaya en yakın çeşmelerden doldurursunuz. Eylül ve Ekim aylarında su kaynaklarının büyük kısmının kurumuş olacağını göz önünde bulundurarak en az 3 litre su ve bir tane boş 1,5 litrelik petle yürümenizi öneririm.
Kayaköy'de birden fazla bakkal mevcut. Ayrıca etabın sonuna doğru Ölüdeniz asfaltına çıktığınızda rotadan 500 metre kadar çıkıp (GPS verilerinde işaretli) Ovacık'ta markete uğrayabilirsiniz.
Konaklama – Kamp
Yolun son 3 kilometresinde manzaralı, kamp için oldukça uygun bir düzlük gördüm. GPS verilerinde işaretledim. Eğer çok yorgun değilseniz, bana sorarsanız bu noktada kamp kurmayın. Yaklaşık 2 saat daha ilerleyerek, bir sonraki etabın ilk kilometrelerinde işaretlediğim Ölüdeniz manzaralı terasta kampınızı kurun. Bu terasta güzel manzaranın tadını çıkaracak, Likya yolu yürüyüşçüleri ve çobanların haricinde kimsenin ulaşamadığı bir noktada güvenle geceleyeceksiniz. Bu sayede bir sonraki parkuru oldukça kolaylaştırmış olacak, zorlanmadan Kabak'a kadar devam edebileceksiniz.
Bağlantılar ve indirilebilir materyaller
GPS dosyası (nokta sayısı düşürülerek gps cihazlarına uyumlu hale getirilmiştir) (Waypointleri içerir)
Parkuru anlatan sadeleştirilmiş PDF dosyası (telefonunuza indirip kitap taşımaktan kurtulabilirsiniz)
Parkurun Wikiloc sayfası (Telefonunuza wikiloc uygulaması yüklemeniz halinde doğrudan uygulamayı açar)
Harika bir paylaşım. Ne güzel insansınız.
Sitenizi yeni keşfettim. Çok güzel çok faydalı yazılar var. Likya Yolu ile ilgili yazılarınızı okuyarak başladım. Bu yazıda kamp yeri öneriniz çok mantıklı. Ovacık Likya Yolu tabelasından ileride Ölüdeniz manzaralı kamp çok mantıklı. Emeğinize sağlık. Youtube adresiniz nedir?
Merhaba emekleriniz için teşekkür ederim. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Peki bu parkur hatta genel olarak Likya yolu temmuz-ağustos aylarında yürümek için nasıldır acaba? Su kaynaklarının eylül-ekim gibi kurumuş olacağından bahsetmişsiniz ancak yazın bu aylarında durum nasıl olur o konuda bir şey söyleyebilir misiniz? Bir de yürürken sürekli insanlarla karşılaşıyor musunuz, kalabalıklık durumu hakkında ne söylenebilir acaba?
Mayıs 15 – Eylül 30 arasında yürümeyin. Çok sıcak olur. Parkurların hiçbirinde yaz kış güvenlik sorunu yok. İlla birilerine denk gelir arkadaş olursunuz.
Teşekkür ederim. Likya yolu yürüyüşlerinizde yanınıza hiç dürbün aldığınız oldu mu? Manzaraları daha detaylı görebilmek için dürbün olması iyi olur gibime geliyor ama parkuru hiç yürümedim o yüzden size sormak istedim. Dürbün konusunda bir tavsiyeniz ya da incelemeniz olur mu acaba bir de?
maalesef dürbün olayı hiç bilmediğim bir konu.
merhaba gps dosyasına tıklanmıyor?
gps dosyalarını noktaları azaltıp yüklemem gerekiyor, aksi taktirde gps cihazlarında görüntülemede sorun yaşarsınız. çoğu cihaz 700-2000 nokta destekliyor. corona mevzusu araya girdi ya, acele etmiyorum. sitenin diğer eksiklerine odaklandım fakat bu da gündemimde. nasıl olsa bu bahar yalan oldu. hepimiz evlere çakıldık. bir umut sonbaharda tekrar faaliyet yapabiliriz. o zamana yetiştirir tüm parkurları yüklemiş olurum.
Çağatay bey merhaba. Harita görünmüyor malesef
bildirdiğiniz için çok teşekkürler. sanırım şimdi düzelmiştir. selamlar.
Rica ederim. Nisan ayında yürüyüş yapacağım bende. şimdiden çok teşekkürler tavsiye ve tecrübeleriniz için.