Likya Yolu 1 – Fethiye – Kayaköy – Ovacık Parkuru

Likya yolu parkurları hakkında yazılan yazıları ve kitapları inceledikten sonra, yalnızca teknik detayların anlatıldığı daha anlaşılır yazılar yazmaya karar verdim. Tüm etapları kapsayan serinin ilk yazısı, bir süredir Likya Yolu’nun ilk etabı olarak kabul edilen Fethiye – Kayaköy – Ovacık parkuru hakkında.

Fethiye – Kayaköy – Ovacık rotası hakkında teknik bilgiler

Mesafe: 16 km (Fethiye merkez – Ovacık (Likya yolunun eski başlangıç noktası))

Süre: 6-7 saat

Başlangıç irtifası: Deniz seviyesi

Parkurun en yüksek noktası: 450 metre

Bitiş irtifası: 340 metre

GSM Kapsama oranı: %100 (Turkcell 4G/Vodafone)

Zorluk Derecesi: kolay

Teknik Zorluk: yok

Su Kaynakları: var

Satıh: %50 toprak yol, %25 arazi, %25 asfalt

İşaret Durumu: birkaç istisna dışında genel olarak sağlıklı

Parkur Haritası

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/likya-01-fethiye-ovacik-parkuru.gpx”]

Fethiye – Kayaköy – Ovacık parkuru öncesi tavsiyeler

İstanbul, Ankara gibi uzak şehirlerden gelenlere Fethiye'de bir gün dinlenmelerini (Şubat 2020 Fethiye öğretmen evi 70 TL), kendilerini iklime alıştırmalarını, Fethiye merkezde alışverişlerini yapmalarını, uçakla Dalaman'a gelenlerin (uçağa yakıt kartuşu almazlar) Fethiye merkezde bulunan Likya Outdoor'dan yakıt kartuşu temin etmelerini öneririm. İmkanınız ve vaktiniz varsa eliniz ayağınız şiş, yorgun argın biçimde yürüyüşe başlamayın.

Fethiye
Fethiye merkez bildiğiniz şehir olmuş.

Fethiye merkezden Kınık'a (Xanthos) kadar eczane, ATM ve tam donanımlı market bulunmuyor (yaklaşık 100 km). Bu yüzden pil, ilaç, para çekme ve alışveriş olayını Fethiye'de halletmeniz çok önemli. Alışveriş olayını halledeyim derken sakın sırtınıza 7 günlük yiyecek yüklemeyin. Ağırlıktan ötürü yol boyunca inim inim inlersiniz. Bana sorarsanız 2 günlük gıda ile yola çıkın. Faralya'da ve Faralya'ya (bir sonraki günkü etap) varmadan 4 kilometre önce geçeceğiniz Kirme'de gözleme, içecek satan işletmeler var. Faralya'da ufak bir bakkal var, Mart ayından itibaren açık olacak.

Parkurda görmeye değer yerler

Parkur başlangıcında, şehir merkezini terk ederken Kaya mezarları ve çeşitli tarihi eserler göreceksiniz. Kayaköy'e varmadan önce yer yer taş döşeli antik yoldan yürüyeceksiniz.

Fethiye antik yol
Antik yol

Parkurun en büyük olayı Kayaköy. 1923 mübadelesine kadar Rumlarca kullanılan bu yerleşim yeri yaklaşık 100 yıldır terk edilmiş fakat çok iyi korunmuş durumda.

Kayaköy
Likya Yolu Kayaköy'ün içinden geçiyor.

Kayaköy'ü arkanızda bıraktıktan sonra yer yer patikalardan ve toprak yoldan ilerliyorsunuz. Güzel manzara birkaç yerde size eşlik ediyor.

Su kaynakları ve alışveriş

Kayaköy'e kadar (yürüyüşün 10ncu km'si) yol üzerinde çeşitli noktalarda bolca su kaynağı mevcut. 1 litrelik pet şişeyi boşaldıkça doldurarak devam etmek mümkün.

Kayaköy'ü arkanızda bırakmadan önce su ile alakalı iki seçeneğiniz var. Likya yolunun işaretli parkuru üzerinde önünüzdeki 15 kilometre boyunca (bir sonraki parkurun bir kısmını da kapsıyor) su yok.

İlk seçenek: Eğer bu parkurun sonlarına doğru, Ovacık'a 3-5 kilometre kala kamp kuracaksanız, Kayaköy'de gps verilerinde işaretli son çeşmede sularınızı doldurun.

İkinci seçenek: Eğer ilk günkü kampınızı bir sonraki parkurun (Ovacık-Faralya-Kabak) ilk kilometrelerinde manzaralı bir terasta kuracaksanız, ya yukarıda bahsettiğim çeşmede suyunuzu dolduracaksınız veya aşağıda haritada işaretli bir diğer çeşmede, Likya yolu işaretli parkurundan bir kaç metre sapmak suretiyle (yolunuz uzamayacak) doldurabilirsiniz.

İlkbahar aylarında bir tane 1,5 litrelik dolu, bir tane de 1,5 litrelik boş pet şişe ile yola çıkın. Boş şişelerinizi kamp kuracağınız noktaya en yakın çeşmelerden doldurursunuz. Eylül ve Ekim aylarında su kaynaklarının büyük kısmının kurumuş olacağını göz önünde bulundurarak en az 3 litre su ve bir tane boş 1,5 litrelik petle yürümenizi öneririm.

Kayaköy'de birden fazla bakkal mevcut. Ayrıca etabın sonuna doğru Ölüdeniz asfaltına çıktığınızda rotadan 500 metre kadar çıkıp (GPS verilerinde işaretli) Ovacık'ta markete uğrayabilirsiniz.

Konaklama – Kamp

Yolun son 3 kilometresinde manzaralı, kamp için oldukça uygun bir düzlük gördüm. GPS verilerinde işaretledim. Eğer çok yorgun değilseniz, bana sorarsanız bu noktada kamp kurmayın. Yaklaşık 2 saat daha ilerleyerek, bir sonraki etabın ilk kilometrelerinde işaretlediğim Ölüdeniz manzaralı terasta kampınızı kurun. Bu terasta güzel manzaranın tadını çıkaracak, Likya yolu yürüyüşçüleri ve çobanların haricinde kimsenin ulaşamadığı bir noktada güvenle geceleyeceksiniz. Bu sayede bir sonraki parkuru oldukça kolaylaştırmış olacak, zorlanmadan Kabak'a kadar devam edebileceksiniz.

Bağlantılar ve indirilebilir materyaller

GPS dosyası (nokta sayısı düşürülerek gps cihazlarına uyumlu hale getirilmiştir) (Waypointleri içerir)

Parkuru anlatan sadeleştirilmiş PDF dosyası (telefonunuza indirip kitap taşımaktan kurtulabilirsiniz)

Parkurun Wikiloc sayfası (Telefonunuza wikiloc uygulaması yüklemeniz halinde doğrudan uygulamayı açar)


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Likya Yolu 1 – Fethiye – Kayaköy – Ovacık Parkuru” üzerine 11 yorum

  1. Sitenizi yeni keşfettim. Çok güzel çok faydalı yazılar var. Likya Yolu ile ilgili yazılarınızı okuyarak başladım. Bu yazıda kamp yeri öneriniz çok mantıklı. Ovacık Likya Yolu tabelasından ileride Ölüdeniz manzaralı kamp çok mantıklı. Emeğinize sağlık. Youtube adresiniz nedir?

    Yanıtla
  2. Merhaba emekleriniz için teşekkür ederim. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Peki bu parkur hatta genel olarak Likya yolu temmuz-ağustos aylarında yürümek için nasıldır acaba? Su kaynaklarının eylül-ekim gibi kurumuş olacağından bahsetmişsiniz ancak yazın bu aylarında durum nasıl olur o konuda bir şey söyleyebilir misiniz? Bir de yürürken sürekli insanlarla karşılaşıyor musunuz, kalabalıklık durumu hakkında ne söylenebilir acaba?

    Yanıtla
      • Teşekkür ederim. Likya yolu yürüyüşlerinizde yanınıza hiç dürbün aldığınız oldu mu? Manzaraları daha detaylı görebilmek için dürbün olması iyi olur gibime geliyor ama parkuru hiç yürümedim o yüzden size sormak istedim. Dürbün konusunda bir tavsiyeniz ya da incelemeniz olur mu acaba bir de?

    • gps dosyalarını noktaları azaltıp yüklemem gerekiyor, aksi taktirde gps cihazlarında görüntülemede sorun yaşarsınız. çoğu cihaz 700-2000 nokta destekliyor. corona mevzusu araya girdi ya, acele etmiyorum. sitenin diğer eksiklerine odaklandım fakat bu da gündemimde. nasıl olsa bu bahar yalan oldu. hepimiz evlere çakıldık. bir umut sonbaharda tekrar faaliyet yapabiliriz. o zamana yetiştirir tüm parkurları yüklemiş olurum.

      Yanıtla

Yorum yapın