Vaude Space K2 Çadır İnceleme

1974 yılında Hollanda’lı dağcı Albrecht von Dewitz tarafından kurulan Vaude, 1980 yılından beri Almanya’nın güneyindeki Obereisenbach kasabasında üretiliyor. Dağcılık ürünleriyle faaliyetlerine başlayan Vaude, günümüzde birçok spor branşı için ürün üretiyor.

Bugün sizin için ünlü Alman markasının efsane çadırı Vaude Space K2’yi inceleyeceğiz.

vaude space k2

Vaude Space K2 beş mevsimlik diye tabir edilen ‘Extreme’ çadır kategorisinde yer alan bir ürün. Kar, rüzgar ve fırtınaya dört mevsimlik bir çadırdan daha dayanıklı olan Space K2 adını dünyanın en yüksek ikinci fakat ölüm oranıyla birinci sırada bulunan Karakurum’daki K2 dağından alıyor ve haliyle beklentileri ilk anda yükseltiyor. Peki gerçekten bu adı hakediyor mu ? İncelememizin sonunda buna karar vereceğiz.

Vaude Space K2’yi aynı özellikleri barındıran diğer markaların çadırlarından ayıran en büyük özelliği üzerinde kullanılan malzemenin kalitesi. Pigment kaplı Polyamid 190 T 10,000 mm su sütunu bulunan taban kumaşı ve PU kaplı 185 T Su sütunu 5000mm  bulunan dış tenteye sahip olan çadırın iç tentesinde 190 T Polyamid kullanılmış. Polyamid tabanlı malzemesi çevreye zarar vermeyen geri dönüşümlü malzemeden yapılmış ve Vaude çok iddialı olduğu bu konuda dünya koruma vakfı tarafından sertifikalandırılmış.

K2 çadırın eski ve yeni olmak üzere iki versiyonu var. Tek farkı eskisinin iki ana polü bir destek polü varken yeni versiyonunda üç ana polün bulunması. Yeni versiyonunda ekstra eklenen üçüncü pol fırtınaya karşı mukavemeti arttırırken çadırın toplam ağırlığında değişim yaşanmamış. Bunun temel sebebinin kullanılan duraliminyum polden kaynaklandığını düşünüyorum. Daha kesin konuşamıyorum çünkü çadır artık üretici firmasının sitesin güncel değil. Yerli piyasada çadırın satıldığı birkaç mağazada “abi çadır efsane seni evereste çıkarır” deyip işin içinden çıkmaya çalışıyor. Çadırın dış tentesinde kar etekleri bulunuyor. Toplamda 6 tane gerdirme ipi olan çadırı düzgün bir şekilde kurarsanız adının hakkını gerçekten Türkiye şartlarındaki her dağda veriyor.

eski tip vaude space k2
iki pollü, eski tip Vaude Space K2 çadır

3 kişi kapasiteli çadırın ağırlığı tamir kiti olmadan 4,2 kg. 5 mevsimlik bir çadır için normal bir ağırlığa sahip olan çadırın kılıfının kapladığı hacim ise çok fazla. Tulum gözünde Husky Annapurna tulum bulunan 65 litrelik bir çantanın içine dik bir şekilde konulduğundaçadırın üst kısmı çantanın kapağına dayanıyor. Kampa giderken bu yüzden kendi içimizde çadırı üçe bölüyoruz ; tenteleri bir kişi, polü bir kişi , kazıkları bir kişi alıyor.

vaude space k2 paket

Çadırın güzel yanından biri de kurulum kolaylığı. Polleri açıp çadırın bir köşesinden girdirdikten sonra karşı taraflı gerdirme yapmanıza gerek kalmıyor doğrudan giriş tarafından gerdiriyorsunuz. Bu da size zaman kazandırıyor. Eski versiyonunda ek pol tüm çadır kurulduktan sonra yukarı sabitlenirken yeni versiyonunda tüm poller tek taraflı kurulumlu. Ayrıca iç dış tentesinin birleşik olması da kurulum sırasında size zaman kazandırıyor. Bu özelliğin bir diğer artısı yağmur yada kar yağışı altında çadırı kurmak istediğinizde iç tente ıslanmamış oluyor.

Temizlik yapmak istediğiniz zaman çadırın dış tentesini iç tentesinden ayırabilirsiniz

Çadırın Yüksekliği 105 cm  Genisliği 165 cm  Uzunluğu 215 cm. Bu uzunluklara ilave 2 adet 95’er cm lik geniş balkonu var. Bu balkonlarda giriş çıkış yapabileceğiniz 2 adet kapı mevcut. Bu özellik fırtına çadır girişinin bir tarafını kapattığında diğer taraftan çıkabilmeniz için tasarlanmış. Bu bölmelerde eşyalarınızı bulundurup rahatlıkla çadırı yakmadan yemek pişirebilirsiniz. Çadırın iç tentesinin her iki yanında cep bulunuyor. Ayrıca kubbe tipi çadırımızın tepesinde bir adette file cep var.

ölçüler

Çadır iç hacim olarak çok geniş. Bu incelemeyi hazırlarken yurt dışı birkaç forumda kullanıcı yorumlarını okurken 2 kişinin bu çadır için ideal olduğunu 3 kişi sığamadıklarını yazmışlar. Şaşırdım ! 3 yıllık kullanımımda bu çadırda 3 kişi sığamayanı görmedim. Hatta 4 kişi uyuyan arkadaşlarım bile oldu. Çadır içi muhabbet esnasında 8 kişi çadırın içinde oturarak barındığımız zamanlar bile oldu.

Avantajları

-Malzeme kalitesi
-Uzun ömürlü oluşu
-Geniş iç ve bagaj hacmi
-Her hava koşuluna uyum sağlaması
-Su geçirmezlik derecesi çok yüksek
-Bantlanmış dikişlere sahip
-Çok kalın duraliminium pollere sahip
-Kar etekleri var

Dezavantajları

-Fiyatı yüksek
-Çok ağır. İki kişi faaliyet yapacaklar için bile ağır bir çadır. (ağırlık konusunda 5 mevsim çadırlara gerçekten gerekli mi yazısını okumanızı tavsiye ederiz)
-Çantada fazla yer kaplıyor.

  • 9/10
    Özellikler - 9/10
  • 10/10
    Malzeme Kalitesi - 10/10
  • 8/10
    Kullanılabilirlik - 8/10
  • 7/10
    Fiyat Performans - 7/10
8.5/10

Özet

Fiyatı kalitesine oranla yüksek olan Vaude Space K2 3-4 kişilik zirve faaliyetleri için ideal bir çadır.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın