Edelrid Hexon Multifuel Benzin Ocağı inceleme

Edelrid bir Alman markası. Tüm ürünleri sonsuza dek dayanacakmış gibi bir his veriyor. 150 yıllık geçmişi olan firma, 1953 yılında ilk mantolanmış ipi (kermantle rope) üreterek tırmanış/dağcılıkta çığır açtı.

Ülkemize Toros Kamp tarafından getirilen Edelrid'in teknik tırmanış malzemeleri, iş güvenliği ile alakalı ürünleri, tırmanış ayakkabıları, giyim ve kamp mutfağından oluşan ürün çeşitleri bulunuyor.

Toros Kamp maalesef ürün tanıtımlarına sıcak bakmadığından bu ürünleri kendimizde veya tanıdık arkadaşlarda oldukça sizlere gösterebiliyoruz.

Bu yazıda sizlere her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz benzin, mazot, saatçi benzini (white gas ve çakmakçı benzini olarak da bilinir), gazyağı, kerosen gibi yakıtlarla çalışan Edelrid Hexon multifuel benzin ocağını anlatacağız. Benzin ocağı dediğimize bakmayın. Edelrid Hexon bildiğimiz LPG vidalı kartuşlarla da çalışıyor.

edelrid hexon ocak
Edelrid Hexon vidalı LPG kartuşlarla da çalışıyor.

Gövde ve pompada alüminyum alaşım kullanılan Hexon'un ağırlığı 220 gr. ocak, 113 gr. yakıt tankı (boş) olmak üzere toplam 333 gram. Standart olarak gelen 0.33 litrelik yakıt tankı belki kimileri için biraz ufak sayılabilir fakat bizce bu bir problem değil. Tek gece geçireceğiniz kamplarda çantanızda fazladan yer kaplamamış olur. İhtiyaç halinde pet şişede taşıdığınız yakıtla tankı doldurursunuz.

Yakıt pompası kendinden daha pahalı MSR ocakların aksine alüminyum alaşımdan yapılmış. MSR'larda kullanılan plastik pompa kırılmaya çok müsait. Kullanılan yakıt borusu MSR'lara kıyasla uzun olduğu için biraz daha fazla bükülüyor. Büküldüğü için acaba zamanla yakıt sızdırır mı diye düşünmeyin, çok kaliteli malzeme kullanılmış. Bükülmesinin bence şöyle bir avantajı olabilir; yanlışlıkla yakıt tankına dokunduğunuzda ocak daha az etkilenir, böylece kaza ihtimali daha düşük olur.

msr yakıt pompası
MSR marka ocaklarda yakıt pompası plastik ve ansızın kırılabiliyor.

1 litrelik suyu 3 dakika sürede kaynatan Edelrid Hexon 0.33 litrelik tankındaki yakıtla 2 kişinin 0 derecenin altında 1-2 günlük su kaynatma ve yemek pişirme ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyor. Kişilere ve alışkanlıklara göre artış ve azalış gösterebileceğinden kesin rakam vermek mümkün değil. Edelrid'e göre yakıt tüketim değeri kış aylarında 0.2 litre/gün olarak verilse de bana pek inandırıcı gelmedi.

Kutu içeriğinde ocak, yakıt tankı, yakıt pompası, yakıt hortumunun yanı sıra, alüminyum rüzgarlık, tamir anahtarı, yedek o-ringler,  yedek meme, gres yağı ve taşıma kılıfı geliyor.

Çeşitli Tavsiyeler:

  • Edelrid veya başka marka benzin ocağı almayı düşünüyorsanız hangi tip yakıtlarla uyumlu çalıştığına mutlaka dikkat edin. Vidalı LPG kartuşlarla uyumlu modelleri tercih edin. Her zaman, her yerde istediğiniz yakıtı bulamayabilirsiniz.
  • Eğer ilk defa benzinli ocak satın aldıysanız bir süre çadır balkonunda kullanmayın. Çok zorunlu olduğunuz durumlarda, önceden defalarca pratik yapmış olmanız koşuluyla çadırın balkonunda bu işe başlayın. Çadırın içinde ise kesinlikle kullanmayın. Bu ocaklar çok tehlikeli olabilirler. İki arkadaşım bu tip bir ocağı çalıştırmaya çalışırken tankın içindeki benzini çadırlarının içine döktüler. Tamamen şans eseri benzin tutuşmasa da iki gün 3000 küsür metrede fırtınada çadırın içinde kar eritemedikleri için susuz ve aç bir biçimde kaldılar. Dökülen benzin alev alsaydı olacakları düşünmek dahi istemiyorum. Ayrıca karbonmonoksit zehirlenmesine de dikkat. Ocağı balkonda çalıştırsanız dahi çadırın havalandığına, içeride hava sirkülasyonu olduğuna emin olun.
  • Edelrid ile süper ve dizel benzin kullanabilirsiniz. İkisi de oldukça verimli yanacaktır. Ancak “is” yüzünden çadırınızın içi kapkara olabilir. Ayrıca kokarsınız da. Bu tip ocaklarda kullanılabilecek en temiz yakıt çakmakçı benzinidir.
  • Ciddi ekspedisyonlarda mutlaka yanınıza yedek parça alarak çıkın. Ne zaman ne olacağı belli olmaz.

Aşağıdaki videoda Edelrid Hexon'un çalışmasını görebilir, ilk defa benzinli ocak alacaksanız fikir sahibi olabilirsiniz.

Sonuç:

Piyasadaki kamp ocağı çeşitlerini değerlendirip, benzinli ocağa geçmeye karar verdiyseniz kesinlikle düşünmeniz gereken bir ürün. Hafif oluşu, katlanabilir oluşu, uzun hortumu, vidalı lpg tüpü dahil bir çok yakıtla çalışması çok büyük avantaj. İthalatını ciddi ve titiz bir firma yaptığı için (Toros Kamp) ileriki yıllarda yedek parça sıkıntısı yaşamayacağınızı söyleyebilirim. Bu da çok önemli.

Pompa sisteminde alüminyum kullanıldığı için yıllarca sorunsuz kullanabilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Edelrid Hexon Multifuel Benzin Ocağı inceleme” üzerine 7 yorum

  1. merhaba
    ocağın jet inin temizliği konusunda yorum yapmıştım. 2 sene içinde çeşitli yöntemler geliştirdim.
    1. içindeki teli bisiklet fren teli ile değiştirdim
    2. ocak memesini aliexpresten brc nin 35mm lik memesiyle değiştirdim.
    şuan sorunlarım çözüldü.

    Yanıtla
  2. merhaba. ocağın jeti flitreli ve temizleyemedim . yedek jeti kullanıyorum. sürekli satın almak zorundamıyız? hep benzin kullandım. içindeki tel sabit kaldı geçenlerde. penseyle zorlamayı düşünüyorum. sizin ocakta bakım nasıl oluyor? neler yapıyorsunuz?

    Yanıtla
    • Selam
      Ocağın jeti dediğiniz yakıt enjektörü olan sarı metal parça mı
      Kalitesiz yakıttan dolayı içi erimiş veya tıkanmış olabilir
      Ben hiç sorun yaşamadım hexan ( saatçi benzini) kullanıyorum
      İs az oluyor
      Her kullanımdan sonra oluşan isleri bezle siliyorum

      Yanıtla
      • merhaba evet enjektörden bahsediyorum. enjektörü temizledim fakat ocağın borusunun içindeki teli hiç temizlememiştim. dün baktım bildiğin kaynak gibi olmuş. akşama kadar uğraştım çıkardım. güzelce temizledim. az sonra test sürüşü yapacağım.
        yedek enjektör nekadar bilmiyrum. bulursanız satın alırım. ve ayrıca hep benzin kullandım. hiç malesef hi white gaz kullanma şansım olmadı. kötü yakıt + düzgün temizlememe = rezillik.

      • jeti safsol isimli kimyasal ile yeni gibi yaptım. ocak borusunu tertemiz yaptım. kurum bağlamış. hiç kullanmadığım yedek jet ile mükemmel çalışıyor. fakat eski jet ölü. yabancı sitelerde de çözemediklerini görüyorum. alkol yanmıyor denedim. benzindeyim şuan. hexan bulma şansım zor.. yedek jet satan olursa yorumlarda yazın. teşekkürler.

  3. Benzinli ocak almadan önce Edelrid Hexon Alman malı olduğu için benim de ilgimi çekmişti. Zira Alman malı teknik malzemeler genellikle dayanıklı olurlar. Fakat youtube’de Edelrid Hexon’un tanıtım videosunu izlediğimde ocağın stabil çalışmadığını gördüm. Zira ocak yandığı zaman dikkatli bakılırsa alevin her 1-2 saniyede sürekli azalıp çoğaldığı görebiliriz. Benim tercihim MSR XGK EX ise çok daha stabil çalışan bir ocak. Bütün benzinli ocakların videolarını izleyip alev çıkışlarına çok dikkatli bakarsanız piyasadaki bütün ocaklar içinde en stabil alev verenin MSR XGK EX olduğunu görebilirsiniz. XGK EX’in tek kötü yanı pompasının plastik oluşudur. Benzinli ocakların yakıt tüketimine gelince… Ocağın benzin musluğulunu sonuna kadar açarsanız 1 litre suyu atıyorum 3 dakikada kaynatırsınız. Eğer ocağın musluğunu kısıp suyu en kısık ateşte kaynatırsanız 1 litre suyu atıyorum 4-5 dakikada kaynatırsınız. Fakat ocaklar kısık ateşte çalışınca benzin tasarrufu inanılmaz derecede artıyor. İlk önceleri MSR ‘nin yakıt tüketimi verilerine baktığımda benim XGK EX’e benzin dayanmıyordu. Sonraları anladım ki ocağın alevini sonuna kadar açınca çok benzin harcıyor. Ama fazla alev olunca su hemen kaynamıyor. Alevin ısısı pompadan gelen yüksek hava basıncı ile tencerenin yanlarından boşa gidip israf oluyor. Kısacası ocağı kısık ateşte çalıştırın her yönden faydalı olacaktır.

    Yanıtla

Yorum yapın