Geleceğin Şişirilebilir Malzemeleri

Şişirilebilir malzemeler aslında uzun süredir hayatımızdalar. Çocukluğumuzda kullandığımız şişme deniz simitleri, yetişkinliğimizde kamp hayatımızın bir parçası olan şişme matlar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Öyle görünüyor ki, gelecekte hayatımıza daha çok şişirebilir malzeme girecek.

Bugünlerde tasarımcılar şişirebilir ürünler konusunda daha üretken olmaya başladılar. Şişirilen kanolar, çadırlar, ceketler ve hatta kar ayakkabıları (hedik) bu sayede daha hafif ve taşınabilir oluyor. Elbette hayatımıza giren her yeni teknoloji gibi, şişme olmayan emsallerine göre daha pahalılar.

Heimplanet – Cave ve Maverics

heimplanet maverics çadır
Heimplanet Maverics 5000 Euro fiyat etiketine sahip.

Hamburg, Almanya’da yer alan Heimplanet isimli firma zorlu hava şartlarında dahi hayal kırıklığına uğratmayacak dayanıklılıkta, şişirilebilir pollü çadırlar geliştiriyor.

Stefan Clauss ve Stefan Shulze 2010 yılında Heimplanet’i kurmadan önce kötü hava şartlarında ve geceleri kolayca ayağa kaldırabilecekleri bir çadır istiyorlardı. Tek bir noktadan şişirilebilen, jeodezik kubbe şeklinde hava hücrelerinin yer aldığı Cave modelini (549 Euro) ve ardından en zorlu ekspedisyonlarda güvenle kullanılabilen Maverics modelini (4999 Euro) tasarladılar.

Hava hücrelerinin herhangi birinin patlaması ya da yırtılması halinde hücreleri birbirinden ayırabildiğiniz bu çadır 200 kilometre hızında esen rüzgara bana mısın demiyor.

Black Diamond Halo Jetforce Çığ Hava Yastığı

hava yastığı çanta
Halo Jetforce hava yastığı 960 dolara satılıyor.

Black Diamond’un yeni geliştirdiği şişebilen güvenlik çantası sayesinde kayakçıların çığ altında kalma riskleri azalacak.

Jetforce adını verdikleri teknoloji sayesinde sıkıştırılmış hava tüpü yerine bataryadan güç alan fan sayesinde şişen hava yastığını birçok defa kullanabiliyor, ayrıca hava taşıtlarında beraberinizde taşıyabiliyorsunuz.

Klymit Ulaar Ceket

ulaar ceket
Ulaar ceket yaklaşık 300 dolar.

Şişme teknolojiler konusunda en büyük atılımları yapan firma Klymit. Firmanın geliştirdiği yapıştırma dikiş tekniği sayesinde matlardan şişme botlara kadar birçok değişik ürün ultra hafif biçimde üretilebiliyor.

Klymit’in yeni geliştirdiği ceket bu kadar da olmaz dedirtiyor. Argon gazı ile doldurulan hava hücreleri ile birlikte geleneksel dolgu malzemeleri tarih oluyor. Havadan yalnızca %25 daha ağır olan Argon gazının dolgu malzemesi olarak kullanıldığı ceket, elyaf ve kuş tüyü gibi ıslanmıyor ve buna bağlı ısı kayıpları yaşanmıyor.

Hödving Kask

hödving kask
Şıklıktan da, güvenlikten de vazgeçmem diyorsanız 400 Euro gözden çıkarmanız gerekiyor.

İsveçli firma Hödving ilk bakışta garip görünümlü, arabalarda kullanılan hava yastığı ile aynı prensipte çalışan bir bisiklet kaskı geliştirmiş. Düzinelerce sensör yardımıyla bisikletçinin hareketleri takip ediliyor. Herhangi bir kaza anında kask yarım saniyenin altında bir sürede açılarak sürücünün kafa ve boynunu koruyor.

Kaskın günlük kullanım için uygun olduğunu belirten firma yetkilileri, downhill ve atlama gibi etkinliklerde geliştirdikleri kaskın kullanılmasını tavsiye etmiyor.

Smallfoot Hedik

smallfoot hedik
Smallfoot hedik 160 Euro'ya satılıyor.

Hiçbir teknik malzemenin üretilmediği ülkemizi kıskandıran atak komşu ülke Bulgaristan'dan geliyor. Bulgar firma Smallfoot şişirilebilir teknoloji sayesinde hafif, kara batmayan ve daha portatif bir hedik elde edip, bir taşla üç kuş vuruyor.

Şişirmenin en fazla 3 dakika sürdüğü hedik, kullanılmadığı zaman çantada 1,5 litrelik su şişesinden daha az yer kaplıyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın