Spor Malzemelerine Yüzde Otuz Ek Vergi Geldi

Spor malzemelerinizi koklayarak kullanın; zira aralarında spor malzemelerinin de olduğu birçok ithal kaleme %30 ek gümrük vergisi geldi. Yüksek döviz kuru, özel tüketim vergisi ve %18-20 arasında değişen gümrük vergileriyle yurt dışındaki emsallerinin iki katına varan fiyat farkı ödediğimiz spor malzemelerine artık yüzde otuz daha fazla para ödeyeceğiz.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan “ithalat rejimi kararına ilişkin ek karar” aşağıdaki ürün gruplarını kapsıyor.

“Altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası, mensucat açma sarma makineleri, çeşitli el ve ziraat aletler, metalden eşyalar, alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar, demir-çelikten teller, halatlar, kablolar, zincirler, bakırdan teller, kablolar ve halatlar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar, zaman kontrol cihazları, müzik aletleri, oyun aletleri, kayaklar ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler, makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar vb ile bazı muhtelif ürünler.”

30 Eylül 2020'ye kadar yüzde otuz, 30 Eylül 2020'den sonra ise yüzde yirmibeş oranında ek gümrük vergisi uygulanacak.

Kapsam dahilindeki bir ürünün maliyeti şu şekilde hesaplanacak:

Ürün bedeli + gümrük vergisi + ek gümrük vergisi + ÖTV (özel tüketim vergisi) + ithalat masrafı + toptancı karı + perakendeci karı + KDV

Çin'den ithal edilen 100 liralık bir ürünün son kullanıcıya maliyetini kabaca hesaplayalım:

100 TL + 20 TL + 62 TL + 20 TL + 5 TL + 54 TL + 74 TL + 60 TL = 395 TL


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Spor Malzemelerine Yüzde Otuz Ek Vergi Geldi” üzerine 18 yorum

  1. Bugün tekstil, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve benzeri 40 ürüne yüzde 20 ilave gümrük vergisi gelmiş. Nereye varacak bu işin sonu ya…

    Yanıtla
    • hacım döviz stokları dibi gördü. böyle giderse ithalata bile sınır getirebilirler. bu virüs olayının ne kadar daha devam edeceği belli değil. bence bunlar daha iyi günlerimiz. ben de bir şeyler alma defterini kapadım, azar azar kart vs borçları kapamaya çalışıyorum. 2-3 senemiz kayboldu maalesef. canımız sağ olsun en önemlisi bu.

      Yanıtla
  2. Çok uyguna alıyorduk zaten. İyi olmuş. Fazla ucuzdu Türkiye’de ekipman fiyatları. İyice yaşanmaz halde geldik gerçekten.
    Bu arada yukarıdaki hesaplama yapılırken maalesef bir kalem daha var. İlk ve ek gümrük vergileri hesaplanırken ürün bedeline navlun yani nakliye masrafı da eklenerek hesaplanıyor. Yani örneğin bir parti ithalat yaptınız ve toplam ürün bedeli 500 bin lira tuttu. Bu ürünlerin Türkiye’ye gönderimi için de 25 bin lira navlun masrafınız oldu. Gümrük vergileri 525 bin lira üzerinden hesaplanıyor maalesef.
    Bu arada şunu da ekleyeyim, biraz paranız ve ekipman ya da tekstil ihtiyacınız varsa şu an tam alışveriş yapmanın sırası. Biraz değil de çok paranız varsa yatırım yapın ama dediğim gibi biraz varsa eksik ve ihtiyaçlarınızı giderin. Emin olun bugün örneğin 1000 liraya almadığınız bir malzeme eylül-ekim gibi minimum 2000-2200 bandında olacak.

    Yanıtla
    • Hocam nacizane bir sorum olacak azda olsa yıpranan eskiyen ekipmanlarım var aliexpress’ten sipariş erdem (şuan) virüs yüzünden gümrükten geçiş yapabilir mi yada , yada bekletilip eylül ayında verilirse bu vergilere tabii tutulur mu ?

      Yanıtla
      • Çok doğru. Kargo taşımacılığı yoluyla yapılan bireysel alışverişlerde (her halükarda 1600 euro’yu geçmeyecek tutarlarda) yukarıdaki tablo geçerli değil. O normal beyanname açılarak yapılan resmi ithalat için geçerli. Şu an verilen bireysel siparişlerde AB ülkeleri için %18, diğer ülkeler için %20 maktu vergi alınıyor. Ayrıca ürün tutarından bağımsız, damga vergisiyle birlikte 8,70 TL gümrüğe sunum ücreti ödeniyor. Yani şu an sipariş vermenizle eylülde vermeniz arasında (tabi bu arada yeni vergi ve gümrük düzenlemesi yapılmazsa) bir fark yok. Fark iki gün önce yürürlüğe giren ek gümrük vergilerinin henüz fiyatlara yansımaması. Ayrıca 7 lirayı aşan dolar kurunun etkisini de henüz fiyatlarda direkt görmedik. Alışveriş yapmanın tam sırası demem bundandı. Siz de şu an aliexpress ten sipariş verirseniz en kötü biraz gecikmeli elinize ulaşır o kadar.

  3. Gerçekten çok üzücü bir hal almaya başladı bu durum. işini iyi yapan bir markanın ürününü kullanmak sadece kalburüstü insanların deneyimleyeceği bir şey haline geldi iyice. Yurt dışında yaşayan orta halli her insanın ulaşabildiği ürünlere bizim ülkemizde maalesef orta halli insanlar ya ulaşamıyor ya da ulaşmak için başka bir sürü şeyden vazgeçmek zorunda kalıyor. İronik bir şekilde doğada zaman geçirmek lüks haline geliyor.

    Yanıtla

Yorum yapın