Mont Blanc 6 can daha aldı

Dağlardaki kötü hava ve çığlar bu yıl can almaya devam ediyor. Bugün cesetlerine ulaşılan 6 Fransız dağcının ardından, son 1 ayda Alp dağlarında toplam 14 dağcı hayatını kaybetmiş oldu.

12 Ağustos salı günü dört erkek, bir kadın ve bir rehberden oluşan grup Argentiere'in İğnesi adı verilen zirveye tırmanış yaparken kötü havaya yakalandı.

Beklenen saatte dağ evine ulaşmayan grup için kötü hava yüzünden helikopter desteksiz olarak arama çalışmalarına başlandı. Tırmanıcılardan iyi haberler bekleyenler bu sabah hayal kırıklığına uğradı. Fransız jandarması Çarşamba sabahı 27 ve 45 yaş arasındaki tırmanıcıların cesetlerine ulaştı. Eldeki verilere göre tırmanıcıların yaklaşık 250 metre serbest düştükleri bilgisi verildi.

Tırmanıcıların UCPA (Union Nationale des Centres Sportifs de Plein Air) tarafından organize edilen 2 haftalık dağcılık kursuna katıldıkları bildirildi.

Argentiere'in İğnesi, 3901 metre yüksekliği ile bir yüzü Fransa, diğer yüzü İsviçre'de olan, Savoy Alplerine bağlı, Mont Blanc masifinde yer alan bir dağdır.

argentiere
Argentiere'in doğu yüzü

İki hafta içinde; 15 – 30 Temmuz arasında, 2 İrlandalı, 2 Finlandiyalı, 1 Alman ve bir Fransız toplam 6 tırmanıcı, 2 Ağustos'ta ise 2 Belçikalı tırmanıcı Mont Blanc'da hayatlarını kaybetmişti. Böylece son 30 gün içinde aynı bölgede toplam 14 dağcı hayatını kaybetmiş oldu.

Profesyonel rehberler, Avrupa'nın çatısı olarak da adlandırılan Mont Blanc masifinde pervasız tırmanıcıların ellerini kollarını sallayarak zirve denemeleri yapmalarının kendilerini korkuttuğunu, yaz ayları her gün ortalama 400 kişinin bölgedeki dağlarda kontrolsüz tırmanış yaptığını belirttiler.

Geçen hafta dağ jandarmaları 5 yaşındaki oğluyla o sırada -20 hava sıcaklığında ve 150 km hıza ulaşan rüzgarda Mont Blanc'a tırmanmayı deneyen çılgın bir Avusturyalıyı, 3200 metrede zorla ikna ederek geri dönmeye zorlamışlardı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın