Gerfried Göschls ve Ekibinden Ümit Kesildi

Bugüne dek başarılı hiçbir kış tırmanışına izin vermeyen 8000’lik dağlardan birine, Gasherbrum I zirvesine ulaşmayı deneyen gruptan bir aydır haber alınamıyor.

Göschls ve ekibinin hedefi 8000'likler arasında bugüne dek hiç gerçekleştirilmemiş kış zirve çıkışı yapmak, Gasherbrum I zirvesine Mart 2012 tarihinde ulaşmaktı. Dağa tırmanış kısmen yeni rota takip edilerek güney yüzünden, iniş ise kuzey yüzündeki klasik rotadan gerçekleştirilecekti. Bu arada Polonyalı bir başka grup ta aynı dağ üzerinde ilk kış tırmanışı yapmak üzere Gasherbrum eteklerinde bulunuyordu.

Cedric Hählen, Nisar Hussain Sadpara ve Gerfried Göschls'ten oluşan ekip
Cedric Hählen, Nisar Hussain Sadpara ve Gerfried Göschls'ten oluşan ekip

Çıkış için yaklaşık iki aydır uygun anı kollayan ekip Mart ayının ilk haftası zirve çevresindeki şiddetli rüzgar yüzünden sürekli beklemede kaldı.  Elde edilen hava durumu raporlarına göre 8 ve 9 Mart tarihlerinde hava iki gün  çıkış için müsait görünüyor ve ardından Bahar aylarının sonuna kadar düzelmeyecek şekilde tekrar bozuyordu. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen Göschls ve ekibi hemen harekete geçti.

gerfield göschl

Aynı gün çıkışa başlayan, kuzey rotasını kullanan Polonyalı ekip ( Adam Bielecki ve Janusz Gołąb ) 9 Mart günü zirve yapmayı başardı. Zirve yaptıklarında hava -47 derece, rüzgar hızı saatte 100 km. olarak ölçüldü. Gittikçe kötüleşen hava şartları Polonyalı ekibi hızlı bir şekilde iniş yapmaya mecbur bıraktı.

Bu arada Göschls ve ekibinden haber alınamıyordu. Hava şartları korkunç derecede kötüleşmiş; havadan veya karadan arama yapılmasını imkansız kılmıştı. Ana Kamptaki bir başka dağcının ifadesine göre Göschls,  Cedric Hählen ve Nisar Hussain Sadpara'dan oluşan ekip en son 9 Mart günü zirvenin 200-250 mt. kadar altında görülmüşlerdi.

Goschl aile

13 Mart'ta Polonyalı ekip tarafından arama kurtarma denenmiş fakat kötü hava şartları bu denemeyi imkansız kılmıştır. 1 aydır haber alınmayan ekip üyelerinden bugünden itibaren ümit kesildi.

Gerfried Göschls 7 adet 8000'lik tırmanmış deneyimli bir dağcıydı.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın