Garmin GPS Cihazları İçin Ücretsiz Türkiye Topoğrafik Haritası

Garmin GPS cihazlarının Türkiye fiyatları el yakıyor. Pahalılık doğaseverleri yurt dışından cihaz satın almaya itiyor. Yurt dışından Garmin GPS sipariş edenler cihazlarına Türkiye Topografik haritasını yüklemek istediklerinde, ya harita dosyasını bulamıyorlar, ya da çok eski, güncelliğini yitirmiş haritalarla yetinmek durumunda kalıyorlar.

Yıllar önce Magellan cihazlar için Türkiye topoğrafik haritasını sitede paylaşınca, bir sürü hayır duası almıştım. Outdoor Haber facebook sayfasında ve Outdoor Forum'da bu konuda birçok mesaj alınca, en güncel haritayı sizlerle paylaşmak istedim.

Paylaştığım img formatındaki harita dosyaları el tipi Garmin GPS cihazları ile %100 uyumludur. Garmin 60CSx, Etrex 30 ve 64s cihazlarla çalıştırıp test ettim. Garmin Fenix saatler için de deneyip, sonucu aşağıda yorum bölümünde paylaşırsanız çok sevinirim.

Harita topoğrafik özellikler bakımından Türkiye'de Baytekin tarafından satılan ücretli harita ile aynıdır (fazlası var eksiği yok diyeyim). Bende ücretli harita da bulunmasına rağmen (Etrex 30 içinde gelen Baytekin haritası), ücretli haritanın çeşitli köy yolları, traktör yolları bakımından zayıf olduğunu düşündüğüm için bu ücretsiz haritayı kullanıyorum. Paylaştığım haritayı kullanarak doğada rahatça gezinmenin yanı sıra, kara yollarında rota da oluşturabilirsiniz (harita routable özelliktedir).

Ücretli haritada POI (point of interest) sayısı çok fazla olduğu için (on binlerce büyük/küçük işletme, eczane, bakkal, market, hırdavatçı, sinema, vs.) cihazları yavaşlattığını, harita geçişlerinde takılmalara sebep olduğunu düşünüyorum (gerçi cihazdan bunları kapatmak mümkün). Bu haritayı kullandığımda, cihaz sanki daha rahat işlem yapıyor.

Paylaştığım harita OpenStreetMap tabanlı olup, hiçbir telif hakkı sıkıntısı bulunmamaktadır. Ayrıca güncellik bakımından Şubat 2018 sürümüdür. Türkiye'den satın alınma, içinde Baytekin'in ücretli haritası olan bir cihazınız olsa bile, bu haritayı mutlaka denemenizi öneririm.

İndirmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın. (zip şifresi: outdoorhaber) (dikkat: küçük harfle ve bitişik)

bu linki tıklayın (şifre aynı)

garmin harita dosyası

Haritayı cihaza aktarmak için USB kablo ile bilgisayar bağlantısını sağlayın. Ardından cihazın kendi gömülü hafızasına değil, üzerinde takılı SD Card içindeki Garmin klasörü içine (yukarıdaki görsele bakınız) zipli dosyadaki iki harita dosyasını birden kopyalayın. Klasör içinde yer alan (her cihazda bulunmayabilir) gmapsupp.img dosyasını ellemeyin (ben yeniden adlandırıp gmapsupp-eski yaptım, fakat gerek yok). Kopyalama işlemi bitince “USB cihazı güvenle kaldır” seçeneği ile USB bağlantıyı sonlandırın (aksi taktirde cihaza gönderdiğiniz dosyada bozulma olabiliyor).

Garmin harita ayarları

GPS cihazınızı açın. Ayarlar içinde harita bölümüne girin. En aşağıdaki “harita seç” klikleyin. Eğer varsa yüklü eski haritanızı devre dışı bırakın. Turkey Contours ve OpenTopoMap Turkey haritalarını etkinleştirin. Yeni haritanızı güle güle kullanın.

Cihazınızda SD Kart yoksa

Yeni cihazlar geniş hafızaya sahipler. Cihaza ayrıca SD kart almak istemiyorsanız, cihazın kendi hafızasında yer alan /garmin klasörünün içine yeni harita dosyalarını kopyalayabilirsiniz.

sd kartı olmayan cihazlar

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Garmin GPS Cihazları İçin Ücretsiz Türkiye Topoğrafik Haritası” üzerine 147 yorum

  1. Merhaba dosyayı 60CSx içerisine isimlerini değiştirmeden yüklediğimde çalışmadı. Daha sonra turkey_contours dosyasının adını gmapsupp olarak değiştirdiğimde haritayı algıladı ama bu sefer sokak isimleri vb. temel bilgilerde kayıp oldu Antalya’da bu konuda teknik destek verebilecek kimse var mı? Çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba, 13-14 yıl önce 60 CSx kullanıyordum. Menüleri hayal meyal aklımda kaldı. Harita ayarlarına girip detayları artırabilirsiniz diye hatırlıyorum. Sokak isimlerine niçin ihtiyacınız var? 60CSx gibi cihazlarla navigasyon insanı kanser eder. Adres yazmak çok zahmetli. Özel bir nedeni yoksa bence telefondan faydalanın.
      Bir de şunu deneyin. İki ayrı harita dosyası var aslında. Turkey contours sadece yükseltileri içeren harita. Her iki dosyayı da (opentopomap+turkey contours) harita ayarlarından aktif hale getirin.

      Yanıtla
  2. Çağatay bey selam.
    Ben aracımda garmin drive truck 70 model bir cihaz kullanıyorum ve cihazın haritası topografik olarak ekranda.Aynı cihazı kullananlar var.Çoğunda harita uydu görüntüsü şeklinde.Sonrada yüklemişler.Genel kullanım arazide oluyor.Bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Cihazınız Garmin Birdseye uyumlu. Uydu görüntüsünü indirmek için bu servisi kullanmanız gerekiyor. Üyelik koşulları ve görüntülerin cihaza nasıl yüklendiği ile ilgili İnternet’te oldukça fazla bilgi var.

      Yanıtla
  3. “outdoorhaber” sifresi calismiyor veya benmi yapamiyorum? macbook ile indirdim ve zipden acmak icin sifreyi bir türlü kabul ettiremedim

    Yanıtla
  4. Önceki yorumlarda vardı, daha öncede ZIP şifresi sorunu yaşayan olmuş ve siz; “Mutlaka bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz” demişsiniz. Ben herhangi bir yanlış yapmadığıma eminim belkide MAC’lerin Zip Arşiv Programı ile alakalı bir sıkıntı olabilir. Rica etsem ZIP şifresi olmadan bu harita dosyasını paylaşabilir misiniz?

    Yanıtla
    • şifre koymamın bir nedeni vardı. bazı tarayıcılar veya windows zipli dosyanın içini tarayıp virüs uyarısı verip dosyayı indirmeye bir türlü izin vermiyordu sanırım. elle yazmayı deneyin. kopyala yapıştır yapınca bazen boşluk karakteri gibi sorunlar olabiliyor.

      Yanıtla
  5. merhaba çağatay bey garmin etrex 20x almayı duşunuyorum 2. el olarak ama yurtdışından alınmı bu paylaştığınız linki indirip yüklesem türkiye haritasını görebilir miyim?

    Yanıtla

Yorum yapın