61 Yıllık Gizem: Dyatlov Geçidi Vakası

Dağcılığın tarihi, kuşkusuz aynı zamanda dağcılık kazalarının hatta felaketlerinin de tarihidir. Her biri kendi içinde birer trajedi olan bu kazaların/felaketlerin tartışmasız en çok konuşulanı, üzerinde en fazla spekülasyon yapılanı ve gündemden düşmeyeni 2 şubat 1959 yılında yaşanan Dyatlov geçidi faciasıdır. Dokuz dağcının hayatına mal olan bu kaza 60 yıldan uzun süredir konuşulmaya ve üzerine teoriler üretilmeye devam etmektedir. Bu yazıda da önce yaşananlar, ardından teoriler kısaca anlatılacak ardından kişisel yorumuma yer verilecektir.

hilal işcan

Çığ Altında Kalan Dağcının Cenazesine Ulaşıldı

Hilal Erkoç ile beraber Demirkazık tırmanışı yapan Mustafa Kemal Karakoç geçtiğimiz yıl çığ altında kalmıştı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşılamayan Karakoç’un cenazesi bugün bölgeden alındı.

Erdem Tapul cenaze

Erdem Tapul sonsuzluğa uğurlandı

İzmir Ödemiş ilçesi sınırlarında yer alan Bozdağ’da geçen hafta sonu yaşanan çığ düşmesi sonucunda kayıp dağcı Erdem Tapul’un naaşına ulaşıldı. EÜDODAK üyesi Erdem Tapul için, çalıştığı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı müzede tören düzenlendi. Arkadaşlarıyla son kez bir araya gelen Tapul’un cenazesi, defnedilmek üzere memleketi olan Erzincan’a gönderildi.

Bozdağ

Bozdağ’da çığ:1 kişi kayıp

İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan Bozdağ’da, 4 dağcı dağdan dönüşlerini yaparken çığ düştü. Düşen çığ sonucunda 3 dağcı kendi imkanlarıyla kurtulurken, diğer 1 dağcı kayıp.