XLC Delta PU-S04 Bisiklet Pompası inceleme

“Pompa incelemesi mi olur?” demeyin. Basit bir şey için bu kadar satır yazabildiğime ben bile inanamadım. Şaka bir yana, fiyatları 20 ila 1000 TL arasında değişen pompaları kıyaslarken, hangisini tercih edeceğime karar verirken beynim yandı. Bugünkü incelemenin konusu olan XLC Delta PU-S04 bisiklet pompası uygun fiyatlı seçenekler arasında dikkat çeken bir ürün.

2015 yılında incelemesini yazdığım Trek FX bisikleti satın aldığım günden bu yana, lastikleri şişirmek için el pompasıyla idare ediyorum ve bu durum artık katlanılmaz bir hal aldı. El pompasıyla sayısız kez presta iğnesi yamulttum. Ayrıca 40-50 psi'dan sonra hava basmak insanı helak ediyor. Daracık çalışma alanında sibop bir ileri bir geri gidip geliyor, bisiklet düştü düşecek oluyor ve o esnada tüm bunlarla cebelleşmek sinirleri bozmaya yetiyor.

el pompasıyla yamulan sibop iğnesi
El pompasıyla yamulan sibop iğnesi (en sağda).

Lastiklerimi benzincide şişirmek için presta-schrader dönüştürücü almış olmama rağmen, hiçbir zaman bu dönüştürücüden verim alamadım. Ortalama on benzincinin ancak ikisinde bu işi becerebildiğimi söyleyebilirim; çünkü bu dönüştürücü her tür pompayla uyum içinde çalışmıyor, pompa beğeniyor! Uzun lafın kısası, eğer hobi olarak bisikletle ilgileniyorsanız, yemeyin içmeyin bir tane ayaklı pompa alın. Tabi bu söylediklerimden el pompasına ihtiyaç duymayacağınız anlamını çıkarmayın. Sürüş ensasında lastiğin patlaması halinde, yama yaptıktan sonra lastiği tekrar şişirmek için hafif bir el pompasını her zaman bisikletinizde taşımalısınız.

XLC (eXcellent bike components) hakkında

XLC markası, Bianchi, Carraro, Ghost, LaPierre, Whistle gibi bisikletlerin üreticisi olan Hollanda menşeli Accell Group'un 2003 yılında kurduğu, hemen her çeşit bisiklet için 3000'e yakın farklı komponent ve aksesuar üreten bir firma. https://www.xlc-parts.com/en/ adresinden firma hakkında detaylı bilgiye ve ürün çeşitlerine ulaşabilirsiniz.

Accell Carraro Fabrika Manisa
Accell Grup Carraro Fabrikası – Manisa

Accell Group'un Türkiye'de de yatırımları bulunuyor. Manisa'da kurulu fabrikada Carraro marka bisikletlerin üretimini yapıyorlar.

XLC Delta PU-S04

Genellikle bir ürün satın aldığım zaman “iyisini” tercih ederim. Bu kez bu kuralı bozup ucuz bir alternatif peşine düştüm. Lastiğe hava basmak için 500-800-1000 TL gibi rakamlar ödemek çok saçma geldi. Piyasada envaitürlü pompa var. Aramaya başladığımda kafamda belirleriğim tek kriter ayaklı pompa olmasıydı. Böylece siboba zarar vermeyecek, hava basarken helak olmayacaktım.

Decathlon'da satılan 500 BTWIN ihtiyaçlarımı karşılayan, hatta fazlasını sunan (basınç göstergeli) bir pompaydı, ancak sibopla birleşim yeri söküp takmak suretiyle presta-schrader dönüşümlü olduğu için satın almaktan vazgeçtim. Bu tip montaj gerektiren ürünlerle aram hiçbir zaman iyi olmadı. Ufacık parçaları kaybediyor veya kırıp kullanılmaz hale getiriyorum.

Çeşitleri inceleyip piyasada satılan ürünlere aşina olduktan sonra şu kriterleri belirledim:

  • Gövdesi metal olacak
  • Hortumun ucunda presta ve schrader için ayrı delikler olacak
  • Hortumu çok kısa olmayacak
  • Lastiklerdeki basıncı gösterecek göstergeye sahip olacak
  • En fazla 100 TL'ye mal olacak (Mayıs 2020)

Sıraladığım özellikler daha önce adını sanını duymadığım bir marka olan XLC'nin pompasında birleşti . Markayı araştırdıktan sonra aklıma yattı, verdim siparişi. Türkiye'de fabrikası olan bir markanın arıza ve yedek parça konusunda üzmeyeceğini tahmin ediyorum.

bisiklet pompası

Delta PU-S04 160 psi basınca kadar hava basabileceğiniz bir zemin pompası (yurt dışında floor pump olarak geçiyor). Neden bilmiyorum, bu tip pompalar ülkemizde ayak pompası olarak tabir ediliyor. Aslına bakarsanız ayak pompası (foot pump) aşağıdaki gibi bir şey.

ayak pompası
İncelemeye konu olan pompa aslında bir zemin pompası. Ayak pompası tam olarak böyle bir şey.

Hortumun toplam uzunluğu 60 santim. Bu mesafe şayet daha da uzun olursa, hortum içinde biriken basınç hatalı ölçüm yapılmasına neden oluyor. 60 santim gayet yeterli bir uzunluk.

pompa hortumu
Hortum uzunluğu yeterli

Hortumun ucunda Presta, Dunlop ve Schrader tipi siboplarla uyumlu iki adet delik bulunuyor. Presta siboplu lastik kullanıyor olmama rağmen, ileride satın almam muhtemel dağ bisikletini düşünerek, sök tak yapmamak için ayrı girişlere sahip kafa tercih ettim.

çift girişli kafa

Pompaya her bastığınızda lastiklere yaklaşık 7 psi hava gönderiyor (bu değeri işkembeden sallıyorum, ancak üç aşağı beş yukarı budur). Ürün sayfasında yazdığına göre, pompada yüksek basınç ve yüksek hacim olmak üzere iki farklı mod seçebiliyormuşuz. Henüz bu iki mod arasında nasıl geçiş yapıldığını bulamadım. Üreticiden bu konuda bilgi talep ettim. Havası tamamen indirilmiş 700×32 lastiğe 8-10 kere hava basınca 60 psi basınca ulaşabiliyorsunuz. Şişik bir lastikteki eksik havayı tamamlamak ise yalnızca bir veya iki kere basmayı gerektiriyor.

basınç göstergesi

Pompayı ayaklarınızla sabitlediğiniz kısımda yer alan basınç göstergesi çok hassas değil, ancak yeterli bilgiyi yaklaşık olarak gösteriyor. Belki de 1000 liralık pompaların hikmeti bu gibi detaylardır. Sportif hiçbir iddiam olmadan sahilde, köy yollarında gezinen biriyim, Tour de France yarışmayacağım için bu konuya çok takılmadım. Göstergenin konumu ile alakalı da bir sıkıntı yok. Hava bastığınızda üzerindeki değerleri rahatlıkla okuyabiliyorsunuz.

mandal açık pozisyonda

Lastiği şişirmek için jantınızdaki presta (iğnesini gevşeterek) veya schrader sibobu pompanın ucundaki ilgili deliğe mandal kapalı pozisyonda sokmanız gerekiyor. Biraz ittikten sonra sibobun oturduğunu hissediyor, mandalı açık pozisyona getirip hava basmaya başlıyorsunuz. İşiniz bitip mandalı kapalı pozisyona getirdiğinizde bayağı bir hava kaçağı sesi çıkıyor. Endişelenmeyin, hortumda birikmiş basınçlı hava bu sesi çıkarıyor.

pompa hortum sabitleme

Pompayı kullanmadığınız zaman hortumu sabitleyebileceğiniz oluklar bulunuyor.

Sonuç

Pompayı kargo dahil olmak üzere 80 TL'ye N11'deki Erdoğanlar Bisiklet mağazasından satın aldım. Amazon.de'den kontrol ettim, aynı pompa Almanya'da 11 Euro'ya satılıyor. Bir tarafı kırılmazsa, durup dururken hortumu yırtılmazsa, sibop birleşim yerlerinde bir arıza çıkmazsa bir daha pompa satın almaya ihtiyacım kalmayacak. Üretici firma Türkiye'de olduğu için (pompa Çin üretimi), en azından tamir ve yedek parça konusunda içim rahat.

XLC Delta PU-S04'ün olumsuz olarak nitelendirebileceğim bir tarafı yok. 1000 liralık muadilleri ile aynı işi yapıyor.

  • 8.5/10
    Özellikler - 8.5/10
  • 6.5/10
    Malzeme Kalitesi - 6.5/10
  • 9/10
    Kullanım Kolaylığı - 9/10
  • 9/10
    Fiyat-Performans - 9/10
8.3/10

Özet

Pahalı emsallerinden hemen hiçbir farkı olmayan bir zemin pompası. Kullanması basit, çok fazla yer kaplamıyor ve değişik renk seçenekleri bulunuyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“XLC Delta PU-S04 Bisiklet Pompası inceleme” üzerine 5 yorum

    • hacım black and decker’in bu tip pompaları var. tabi iki kat pahalılar. almışken iyisini almakta fayda var, ancak satın aldığım zemin pompasını tercih etmek daha pratik olur. kabloyu çakmak prizine takana kadar, mekanik olanla çoktan lastiği şişirmiş olursun.

      Yanıtla
    • Bu araç pompasından kullanıyorum harici güç kaynağı yaptım yaklaşık 2 kilo (belki fazladır) neden ağır çünkü pompa çok akım çekiyor neyse işleve gelelim öncelikle üzerinde bulunan mekanik psi ölçer çok kalitesiz ve yanlış ölçüyor Bi gün hava vururken fırladı gitti yerine Çinden aldığım dijital psi ölüler taktım çok güzel oldu derken pompa 85 psi üzerine çıkmamaya başladı bana 120 psi lazım pistonu aşınmış olacak ki yeterli hava basamaz oldu yenisini alsam yine bozulacak üstelik çok yavaş basıyor ve aşırı gürültülü kablo derdide var en iyisi incelemedeki gibi bir pompa almak diyorum.

      Yanıtla
  1. bu tarz ürünlerde zamanla pompanın ucu işlevini yitirebiliyor, hem bisiklet mağazalarında farklı kalitelerde, hemde decatlonda oldukça uygun bir fiyata temin edebiliyorsunuz

    Yanıtla

Yorum yapın