Bontrager ION 700 Bisiklet Farı İnceleme

Trek, klasik çizgiden çıkmadan ürettiği; görünüşten çok işlevselliğin ön planda olduğu bisiklet modelleri ile tanınan bir Amerikan firmasıdır. Bontrager ise kadro, maşa, vites ve fren grubu haricinde, başta Trek bisikletler için hemen her türlü komponent ve aksesuar üreten, Trek’in alt kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir üreticidir.

İncelememize konu olan Bontrager ION 700 bisiklet farı, bugüne kadar satışa sunulan birkaç temel aydınlatma ürününü bir kenara bırakacak olursak, fiyat ve kalite farkıyla rakiplerinin arasında öne çıkan, Bontrager'in ürettiği ilk gelişmiş fardır da diyebiliriz.

2015 yılı başında 3000 liraya yakın bir fiyat ödeyerek satın aldığım Trek FX bisikletin yanında, Aliexpress gibi sitelerde 0.99 dolara satılan bir bisiklet farını “hediye” olarak vermişlerdi. Keşke kendini aydınlatmaktan aciz bu farın yerine basit bir alyen anahtarı seti verselerdi, en azından hediyeleri kalıcı olur ve bir işime yarardı.

Bisiklet sürerken karşılaşılan tuzak
Yollarda sadece çukur ve tümsekle karşılaşacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biri kaldırımdan yola doğru tuğla döşemiş!, üzerini de betonla kaplamış!! ne amaçla yapıldığına anlam veremesem de, gündüz bile fark etmekte zorlanacağım bu tuzak, gece aydınlatmanız yoksa kaçınılmaz biçimde yaralanmaya sebep olacaktır.

Bisiklette aydınlatma yalnızca engelleri fark etmek, çukur ve mazgal gibi tehlikeleri önceden görüp kaçınmak için değil; aynı zamanda yaya ve araçlar tarafından fark edilmek için hayati öneme sahip bir aksesuardır. Bisiklet kullanacaksanız kask ve aydınlatma mutlaka sahip olunması gerekenler listesinde en başta yer alır. Bence bisikleti satın alır almaz çeşitli komponentleri yükseltmeye para harcayacağınıza, kask ve aydınlatmaya daha çok bütçe ayırmanız ve iyi malzemeler satın almanız daha önemlidir.

bisiklet sürerken engel ve tuzaklar
İşte ülkemizden bir mühendislik harikası daha. Yola paralel konumlandırılmış mazgalların arası tekeri içine alacak kadar geniş. Bu tip bir tuzak, fark etmemeniz halinde çok ağır yaralanmalara, kafa travmasına, beyin hasarına, estetik cerrahi gerektirecek yüz yaralanmasına sebep olacaktır.

İnternet'te araştırınca ülkemizde Avrupa'daki kadar çok olmasa da, gene de az sayılmayacak çeşitlilikte bisiklet farı seçeneği olduğunu fark ettim. Araştırmama yurt dışındaki marka modelleri de katınca, teknik veri ve fiyatların arasında kaybolup devreler yanmak üzereyken, kendime “ne gibi özellikler arıyorsun” sorusunu yöneltip, dinamolu ve harici akülü fantastik modelleri eleyerek seçimimi daralttım.

Kendime sorduğum sorulardan bazıları şunlardı

  • Hafif mi ağır mı – Hafif
  • Büyük mü küçük mü – Küçük
  • Tur mu günlük gezi mi – Günlük gezi
  • Pilli mi şarjlı mı – Şarjlı

Satın alacağım farın küçük boyutlu olması, bir tarafından kablolar çıkıp bisikleti park ettiğimde söküp cebime sığdıramayacağım kadar büyük olmaması da önceliklerim arasındaydı.

Aydınlatma süresi olarak ihtiyacımı 1-6 saat olarak belirledim. Geceleri bisiklet sürdüğüm sürenin genellikle 1,5-2 saat sürdüğünü göz önüne alarak, gün aşırı turlara çıkmayacağım için, pil satın almakla uğraşmadan, gündüz şarja koyup gece kullanabileceğim bir aydınlatma olmasını istedim.

1000 lira ve üstü fiyatlara, dinamosu sayesinde gündüz enerji depolayıp gece bu enerji ile hem aydınlatan, hem de cep telefonu gibi cihazları şarj etmeye yarayan sistemler de satılıyor. Bu sistemlerin günlük kullanım için gereksiz olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.

Amma yazmışım. “Kes traşı, farı anlatmaya başla” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak yazdıklarımın bisiklete yeni başlayan arkadaşların kendilerine sormaları gereken soruları anlamaları açısından faydalı olacağına, daha doğru malzeme seçimi yapacaklarına inanıyorum.

Bontrager ION 700 bisiklet farı

Bontrager ION 700 adından da anlaşılacağı üzere maksimum 700 lümen aydınlatma gücüne sahip, bütünleşik lithium-polymer pile, micro usb girişine ve metal kasaya sahip, tek cree led ile aydınlatma yapan bir bisiklet farı. Yaklaşık 1 yıldır kullandığım bu farı ufak boyutlara sahip olduğu ve kolaylıkla bisikletten ayırabildiğim için yürüyüş, kamp gibi faaliyetlerde de yanıma alıyorum.

Bontrager ION 700 bisiklet farı
Bontrager ION 700 çakmaktan biraz daha iri bir boyuta sahip. Bisiklet üzerinde kullanmadığınızda cebinizde veya çantanızda gezdirebilir, el feneri olarak da kullanabilirsiniz.

Büyük bölümü metal olan kasanın birleşim yerleri, ledin önündeki cam, açıp kapama düğmesi, usb girişi gibi noktalar sıvı ve toz temasına karşı korunaklı. Cihaz IP44 ile sertifikalandırılmış (bkz: IP kodları). Defalarca sağanak yağış altında kullandığım, bisikleti yıkarken farı çıkarmadığım için rahatlıkla su geçirmediğini ifade edebilirim.

Bontrager ion 700
Ufak boyutlu kasa su ve toza karşı yalıtılmış. IP 44 ile sertifikalandırılmış ION 700 su geçirmezlik konusunda başarılı.

Internet'te ne kadar aradıysam da ION 700'ün bataryasının mAh cinsinden kapasite değerini bulamadım. Pil tamamen tükettiğinizde herhangi bir telefon şarjı yardımıyla 5 saat sürede doluyor. Pil iyi durumdayken açıp kapama düğmesi üzerinde yeşil, şarj miktarı düştüğünde kırmızı ışık yardımıyla şarj konusunda sizi uyarıyor. Şarj işleminin tamamlandığını gene aynı şekilde, ışık yeşil olduğunda anlıyorsunuz.

Sürekli aydınlatma süreleri şu şekilde; 700 lümen 1 saat 45 dakika – 450 lümen 3 saat – 200 lümen 6 saat 45 dakika. Yanıp sönme şeklinde aydınlatma için ise 22 saat ve 45 saatlik iki seçenek mevcut. 10 saat süren Yalova Adapazarı gece sürüşünde 200 lümen güçte, 10 saat boyunca beni ışıksız bırakmadığını söyleyebilirim. Elbette molalarda kapattığım için toplamda yaklaşık 7 saat boyunca açık bıraktığımı da belirtmeliyim.

bontrager ion 700 bisiklet farı

Yol bomboş değilse, bildiğim yollarda genelde 700 lümen çalıştırma ihtiyacı hissetmiyor, bundan kaçınıyorum. 700 lümen çalıştırdığımda far çok fazla ısınıyor. Öyle ki bir süre sonra led kısmını ellediğinizde endişe duymaya başlıyorsunuz. Fazla ısınma pil ömrünü kısalttığı için, daha da önemlisi en yüksek güçte karşıdan gelen araç ve yayalar rahatsız olduğundan ötürü tam güçte çalıştırmamaya dikkat ediyorum. 200 lümen yeterli aydınlatma sağlasa da, karşı yönden çok sayıda araç geldiğinde, karşı aydınlatmayla başa çıkabilmek için 450 lümen kullanıyorum.

700 lümen ciddi bir ışık sağlıyor. Çok sık kullanmasam da gerekli durumlarda elimin altında olduğunu bilmek bana güven veriyor. Yaklaşık 1 saatte tamamladığım Uludağ gece inişinde yol üzerindeki engellerin yanı sıra, yola aniden çıkabilecek çeşitli hayvanlara karşı da güvenli bir iniş sürdürebilmek için iniş boyunca tam güç kullandım.

Bontrager ION 700 ile alakalı “keşke” diyebileceğim tek husus pil konusunda kısıtlayıcı oluşu. Keşke içindeki pil takıp çıkarılabilen tipte olsaydı, bir kaç yedek alıp günaşırı turlarda da rahatlıkla kullanabilirdim. Aslına bakarsanız çıkacağınız turda gece sürecekseniz ilk gün dolu şarjla, ikinci gün cihazı gündüz harici usb şarj cihazıyla doldurarak idare edilebilir. Üçüncü gün de kafe gibi bir yerde 4-5 saat takılarak hem farı hem de harici usb bataryasını doldurabilirsiniz. Ancak Gürkan Genç gibi alıp başınızı ülkeler arası seyahat edecekseniz, daha ciddi bir çözüme yönelmelisiniz.

Alternatifler

Fiyat, performans ve boyut olarak Bontrager ION 700'e ülkemizde tek alternatif Knog Blinder Arc 640. Knog 60 lümen daha az aydınlatma sağlasa da aralarında hissedilir bir fark olmayacağını söyleyebilirim.

knog blinder arc 640 bisiklet farı
Knog ile Bontrager arasında çok da önemli bir fark yok. Bontrager bir miktar daha fazla aydınlatıyor, Knog ise daha iyi su geçirmezliğe sahip. Tercih sizin.

İkisi arasında Bontrager tercih etmemin en başlıca sebebi, yeni Trek bisiklet modellerinde gidonda yer alan, Bontrager aksesuarlarla uyumlu Blendr dedikleri bağlantı yuvası. Bu yuva sayesinde aynı noktaya gps, kilometre saati ve far takabiliyor, ayrıca bu sayede far gidonun tam ortasına konumlandırılabiliyor. Yukarıdaki görselde dikkat ederseniz Knog'u gidonun sağ ya da sol bölümüne monte etmeniz gerekiyor.

Trek FX gidon boğazı
Yeni Trek bisikletlerin gidon boğazına Bontrager marka uyumlu aksesuarları doğrudan takabiliyorsunuz. Knog ile kıyaslarken sırf bu sebep yüzünden Bontrager far tercih ettim.

Knog Blinder Arc 640 ile Bontrager ION 700 arasında hangisini tercih edeceğinize karar veremiyorsanız, hangisinin tipi hoşunuza gidiyorsa onu alın. Zira, ikisini kıyasladığımda aralarında neredeyse hiçbir fark göremiyorum. Her iki cihaz da usb'den şarj edilebiliyor, boyut, ağırlık, aydınlatma güçleri birbirlerine çok yakın, aydınlatma süreleri de neredeyse aynı.

Knog Blinder Arc 64 bisiklet farı
İlla bir kusur bulacaksam, Knog'un bana göre dezavantajı gidon bağlantı noktasının vidalı olması. Bontrager'i tek harekette çıkarıp, bağlantı noktasını gidonda bırakarak yalnızca farı cebinize atabiliyorsunuz.

Kağıt üzerinde Knog Blinder Arc 640'ın üstün olduğu, belki bazılarınız için tercih sebebi olabilecek bir ayrıntı mevcut. Knog Blinder IP68 ile sertifikalandırılmış. Bontrager'in IP44 sertifikasına karşın IP68 daha iyi bir koruma sağlıyor. Bisikletle suya girmeyecekseniz bence bu çok da önemli bir fark değil.

Bontrager ion 700 far
Knog'da olmayan, yaya ve araçlar tarafından yandan fark edilmenizi kolaylaştıracak bir ayrıntı Bontrager'de mevcut. ION 700'de her iki tarafta da karanlıkta oldukça belli olan birer ışık yuvası mevcut.

Sonuç

350 liraya satılan Bontrager ION 700 bence her bisiklette bulunması gereken, geceyi gündüze çevirecek kadar aydınlatma sağlayan, küçük boyutlu, takması-çıkarması, şarj etmesi ve kullanım süresi dengeli ayarlanmış ideal bir bisiklet farı.

Bisiklete gönül verdiyseniz, güvenliğinize önem veriyorsanız, 150-200 liraya satılan Fenix, Topeak, M-Wave, Marwi, S-Sun gibi tırı vırı Çin işi farlarla paranızı çöpe atacağınıza, Knog veya Bontrager tercih ederek kalıcı ve gerçekten işe yarayan bir aydınlatma sahibi olun. Çin işi bu markaların farları kağıt üzerinde bazı üstün özelliklere sahip gibi görünseler de, emin olun kısa vadeli kullanımdan sonra temassızlık, ledin bozulması, bağlantı noktalarının gevşemesi, çalışmadığında muhatap bulamama gibi sorunlarla sizi baş başa bırakacaktır.

  • 8/10
    Aydınlatma gücü - 8/10
  • 8/10
    Pil ömrü - 8/10
  • 5/10
    Kasa - 5/10
  • 9/10
    Boyut ve ağırlık - 9/10
  • 8/10
    Fiyat Performans - 8/10
7.6/10

Özet

Bu fiyat aralığında ülkemizde satılan en iyi bisiklet farı olduğunu söyleyebilirim. Güçlü aydınlatma, makul pil süresi, sıvı geçirmesine karşı dayanıklı sağlam kasa ve çakmaktan biraz iri boyutu sayesinde öne çıkan, kalite anlamında çok da alternatifi olmayan bir ürün.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Bontrager ION 700 Bisiklet Farı İnceleme” üzerine 3 yorum

  1. Yazmayı unutmuşum yıllardır fenix ürünleri kullanıyorum sıfır hata ve üst düzey kalite konusunda güvendiğim nadir markalardandır. Bana göre bc 30 dünyanın en iyi bisiklet farıdır. Muadili ve daha iyisi lupine marka ürünler var ancak fiyatları uçuk.

    Yanıtla
  2. Fenix için tırıvırı çin işi demişsiniz, bu inanılmaz bence ve tüm dünyaca fenix her açıdan knogg ve botrager ezer geçer bir daha gelir tekrar geçer.

    Yanıtla

Yorum yapın