Soğukta Donmuyor Sıcakta Bozulmuyor – Kamp Kahvaltısı

Bugünkü yazıda çeşitli kuru gıdaların karışımından oluşan, son zamanlarda kamplı yürüyüşlerde sıkça kullandığım kamp kahvaltısı çözümünden bahsetmek istiyorum. Lezzet bakımından iddialı olmasa da, bu karışımın en büyük olayı hafif olması. Hafif olmasının yanı sıra, az yer kaplıyor oluşu, sıcak havalarda bozulmayıp soğuk havalarda donmaması ve ayrıca besin değerinin yüksek olup; protein ve lif bakımından zengin olması da diğer artıları.

Lezzet bakımından iddialı olmasa da, bu karışımın en büyük olayı hafif olması. Hafif olmasının yanı sıra, az yer kaplıyor oluşu, sıcak havalarda bozulmayıp soğuk havalarda donmaması ve ayrıca besin değerinin yüksek olup; protein ve lif bakımından zengin olması da diğer artıları.

Youtube videolarına bakıyorum, birbirinden absürt yemek paylaşımları yapılmış. Kampta imam bayıldı, kuzu çevirme, ağızdan su fışkırtan (o ne demekse) pirzola (evet, böyle bir video var) gibi sportif kampçılıkla bağdaşmayan gıdalara bu sitede yer vermiyorum.

Peynir, sucuk, salam, zeytin, bal, reçel, ekmek tüm bunları taşımaktan, bunların sıcak havalarda bozulmasından, soğuk havalarda donup lezzetlerini kaybetmelerinden ve içerdikleri koruyucu kanserojen maddeleri düşünmekten yoruldum. Avrupa ve Amerika gibi kampçılığın ticari sektör haline geldiği coğrafyalarda kurutulup paketlenmiş, yalnızca sıcak su ilave ederek tüketmeye hazır hale gelen kamp yemekleri satılıyor. Bizim ülkemizde henüz bu tip çözümler bulunmadığı için kendi icat ettiğim bir kahvaltı çözümünü sizlerle paylaşmak istedim.

Sürekli kampçılığı telaffuz ediyorum. Ancak bu karışımın kış dağcılığı için de ideal olduğunu düşünüyorum. Özellikle peynir çeşitleri ve zeytinler kış aylarında donup lezzetsiz bir hal alıyorlar. Ayrıca bu gıdaları soğuk tükettiğiniz zaman iç sıcaklığınız düşüyor. Bu da fazladan enerji kaybı demek. Oysa bu tip bir karışımla, içine yalnızca ılık su katarak dağda güne sıcak bir başlangıç yapabilirsiniz.

kamp kahvaltısı malzemeleri

Malzemeler:

  • Herhangi bir markanın su ile hazırlanabilen (içine süt tozu katılmış) kaşık maması
  • Süt tozu
  • Yulaf Ezmesi
  • Karışık kuru yemişler
  • Hindistan cevizi tozu
  • İsteğe bağlı toz şeker

Ana bileşen: Kaşık maması

Toz halinde satılan kaşık mamalarını 6-36 ay arasındaki çocuklara yediriyorlar. Kıvamı neredeyse patates püresiyle aynı. Tadını muhallebi, sütlaç, puding arasında, bunların daha az şekerlisi gibi düşünebilirsiniz.

Benim damak zevkim Bebelac'ın tüm kaşık mamalarıyla uyuştu. Bunlardan herhangi bir tanesini alıp, aşağıda birazdan yazacağım kuru gıdalarla karıştırıp, yalnızca ılık su ilave ederek tüketiyorum.

Kaşık maması konusunda herhangi bir marka, çeşit önerim olmayacak. Benim satın aldığım 250 gramlık Bebelac tozlar yaklaşık 10 liraya satılıyor. Diğer markaların fiyatları da 3-15 lira arasında değişiyor. 250 gramlık kaşık mamasından, diğer kuru gıdaları da katınca 3-4 kahvaltılık çıkarabiliyorum.

Bebelac kaşık mamaları 3-36 ay arası çocuklar için üretildiğinden, içinde koruyucu veya renklendirici hiçbir katkı maddesi yok. Aşağıdaki görselde Bebelac kaşık mamalarının ihtiva ettiği bileşenleri, vitamin, mineral ve besin değerlerini görebilirsiniz.

bebelac içindekiler

Diğer bileşenler

Kaşık maması tek başına da, içine yalnızca ılık su katılarak tüketilebilir. Ancak bu karışımı besin değerleri ve enerji miktarı açısından daha da zenginleştirip, lezzetlendirmek için içine aşağıdaki gıdaları ekliyorum.

Süt Tozu

Su ile hazırlanabilen kaşık mamalarında yaklaşık %20 oranında süt tozu mevcut. Bu oranı arttırmak için, karışıma 2-4 kaşık süt tozu ilave edip daha da yoğun bir süt tadı elde ediyorum.

Süt tozunun diğer kullanım alanlarından kamp yemekleri yazısında bahsetmiştim. Eğer hafif kampçılığa ilgiliyseniz, süt tozunu kullanmaya alışmanızı öneririm.

Yulaf Ezmesi

Kamp yemekleri lif bakımından fakir yiyeceklerdir. Bir iki günlük faaliyetlerde lifli gıda tüketmemek bir sorun olmazken, 1 hafta veya daha uzun süreli faaliyetlerde lifli gıda tüketilmediğinde kabızlık sorunu ortaya çıkıyor. Ayrıca lifli gıdalar geç sindirildiği için daha uzun süreli tokluk hissi veriyor. Bu yüzden kahvaltı karışımına yulaf ezmesi ilave etmeye karar verdim. Kaşık mamasının püre kıvamını daha koyulaştırdığı için bence lezzet de katıyor.

Kuru meyve

Kuru meyveler bu karışıma çok yakışıyor. Özellikle kayısı, yaban mersini, üzüm çeşitleri ve hatta soyulmuş kabak çekirdeği, ay çekirdeği, antep fıstığı da ekleyerek, karışımı hem lezzet hem de besleyicilik bakımından zenginleştirebilirsiniz.

Hindistan cevizi

Fosfor, demir, sodyum, selenyum, çinko, iyot,kalsiyum, magnezyum, florür, manganez içeren hindistan cevizini rendelenmiş (toz) halde bu karışıma ekleyebilirsiniz. Yararından çok, kahvaltı karışımının tadını güzelleştirdiği için tercih ediyorum.

Şeker

Kahvaltı karışımını şekersiz tüketiyorum. Ancak dilerseniz iki üç kesme şeker katarak daha da tatlandırabilirsiniz.

Hazırlama ve Taşıma şekli

buzdolabı poşeti ve saklama kabı

Bu karışımı ufak boy buzdolabı poşetlerinde günlere bölerek veya sızdırmazlık özelliğine sahip saklama kabında taşıyabilirsiniz. Bana buzdolabı poşetlerinde taşımak daha cazip geliyor. En hafif saklama kabı nereden baksanız 200-250 gram ağırlığa sahip. Bunun yerine, faaliyetin süresine göre her gün için birer buzdolabı poşetine karışımı taksim edip taşımak daha pratik olacaktır.

Aşağıdaki görselde iki günlük kamplı yürüyüş faaliyeti için hazırladığım poşetleri görebilirsiniz.

kahvaltı karışımı poşette

Sonuç

Birkaç yıldır hafif malzemelere yöneldim. Uzun faaliyetlerde sırtımda taşıdığım ağırlığı 20 kilodan 8-12 kiloya kadar indirdim (su ve gıda dahil). Bu sayede hem daha az enerji harcıyor, hem de çevredeki güzelliklere daha rahat odaklanabiliyorum. Kamp malzemeleri yazısında konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu tip gıdalara yönelmek kamp mutfağı setinizi de hafifletmeye yarayacaktır.

Ancak iş sadece malzemeleri hafifletmekle bitmiyor. Gıda da sırtımızda taşıdığımız malzemelerin bir parçası. Bu yüzden son zamanlarda hafif, kuru ve suyla hazırlanan gıdalara kafa yormaya başladım. Yurt dışında, özellikle de Amerika ve Avrupa'da sportif kampçılık ve dağcılıkla uğraşanlar çok şanslı. Envaitürlü yemek kurutulmuş ve paketlenmiş bir halde satılıyor. Adamlar çadırlarını kurup su ısıtıyor, 200 gramlık paketin içine sıcak su ilave edip yemek işini çözüyor.

Bizde böyle hazır çözümlerin olmaması, ticari kamp sektörünün gelişmemiş olması, kamp kültürü ile geç tanışmamız derken, benim gibi düşünenler yokluktan çeşitli çözümler üretmeye çalışıyoruz. Aşağıdaki videoda Amerika'da satılan kurutulmuş kamp yemeklerini görebilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Soğukta Donmuyor Sıcakta Bozulmuyor – Kamp Kahvaltısı” üzerine 16 yorum

  1. Bu karışımın benzerini evde yaptım geçen…ailecek bayıldık…bu haftasonu kamp mutfağımıza aldık… ben içine bitter çikolata parçaları attım ve sıcak su ile karıştırdım… muhteşem oldu…bir karışım da canım sıkıldığı bir vakit noodle ile yaptım… buna da youtube da ultralight backpack konulu videolarda rastladım…adı ramenbomb ama ben biraz değiştirdim… bakalım yanımıza hazırladım ama peynir kısmını kurutamadım… öncelikle yağsız kıymadan yumurtasız minik köfteler yapıp önce haşlayıp sonra fırında kuruttum. ( genelde içine sosis veya spam koyuyorlar ama ben çocuk için biraz besleyici olsun istedim) karışımı bir parça hazır noddle, 5-6 parça kurumuş köfte, hazır patates püresi, ve peynir ile porsiyonluk hazırladım. İsteğe göre baharat ta koydum… mesela biz acı severiz herkeze bol pul biner koydum….şimdi kapta bu tek kişilik porsiyonları sıcak su ile ıslatıp karıştırıp bekleyip afiyetle yiyebiliyorsunuz….çok ta sağlıklı olmayabilir ama çok eylenceli….yani her kampta ille de ateşte et köfte sucuk pişirmeye gerek yok…her kampta ille de süper sağlıklı beslenmeye de gerek olmadığını düşünüyorum. Bazen evde bile bu püreli, köfteli peynirli noodle yemeğini hazırlayıp kamptaymış gibi tüketiyoruz….

    Yanıtla
  2. Artık Türkiye’de de satılıyor bahsettiğiniz ürünler. Sadece su gerekli. Suyu ısıtan özel bir paketleri var. Sadece suyu ekleyip bekliyorsunuz. Bildiğiniz ev yemeği gibi oluyor. Tatlısı, kahvaltısı bile var. Adını unuttum firmanın biraz araştırırsanız bulursunuz ama.

    Yanıtla
  3. Arkadaşlar; Benim kanaatim ise bulunduğumuz coğrafyanın gıdalarından vazgeçmeden bu etkinlikleri yapmaya yönelik.Pek tabii ülkemiz bu konuda tartışmasız dünyanın en üretken coğrafyası. Afrika, Asya ve Güney Asya’da bu kampları ağır şartlarda yapmış birisi olarak söylüyorum…. 2-3 günlük güz ve kış kamplarında kurutulmuş meyve ve sebzeler işimiz kolaylaştırır ve kolayca bulunur. Tok tutan gıdalar grubunda tahıllar konusunda zenginiz…. Ben kurutulmuş et ve baharatlı doğal yapım sucuk ve benzeri ürünlerinde taşıma ve muhafaza açısından kolay taşınabilir gıdalar olduğunu gördüm. Ayrıca helva ve ana maddesi,susam olan tahin ve pekmez (katı halde) kamplar için yüksek enerji imkanı sağladığı için rahat gıdalar olduğunu düşünüyorum…

    Küresel Outdoor pazarına karşı yerel gıdalar değerlidir. Küresel Outdoor pazarının ürünlerine alışmak mahalli beceriyi geliştirmez…..
    Saygılar…

    Yanıtla
  4. Düzeltme, günlük alınması gereken şeker maksimum 5 gram değil, ortalama 25 gramdır, bu şeker miktarları zaten gün içinde yediğimiz meyvelerden karşılandığı için, bunun dışındaki ürünlerden şeker almamamız gerekiyor.

    Yanıtla
  5. Kaşık maması ^hiçbir katkı maddesi yok^ dediğiniz ürünün porsiyonunda 16,4 gram şeker var görünüyor, 100 gramında ise 36,4 gramı şeker, bunu bırakın bebeğe bebek maması diye vermeyi, yetişkin insanın bile yememesi gerekir, yetişkin bir insanın günlük alması gereken şeker miktarının neredeyse 2 katı var orada, buna “Kahvaltı karışımını şekersiz tüketiyorum. Ancak dilerseniz iki üç kesme şeker katarak daha da tatlandırabilirsiniz.” diyerek şeker takviye önerinizi hiç katmıyorum bile, hele hele o yandaki diğer ürünlerdeki şeker oranını da katarsak ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.

    Bir yetişkin insanın günde toplam alması gereken şeker orani maksimum 5 gramdır, 1 tane elmada 10 gram şeker var.

    Yanıtla
  6. Süt tozu olsun, kuru meyve olsun yazdığınız tüm malzemeler sağlığımız için çok zararlı. Asıl sporla bağdaşmayan şeyler bunlar.
    Benim tavsiyem bulgur, bakliyat, ton balığı gibi ürünleri tercih etmeniz. İşlenmiş, paketlenmiş gıdalardan elimizden geldiğince uzak durmalıyız, sadece gerektiğinde böyle durumlarda merbur kaldığımız için kullanmalıyız ama kampa gidip vücudu şeker glikoz nişastayla doldurmak.. Asıl sporla doğayla uyuşmayan şey bu

    Yanıtla
    • güzel kardeşim, lütfen neden zararlı açıklarsan seviniriz. örneğin süt tozu tüketmenin zararları nelerdir? kuru meyve hangi organı çürütüyor? yulaf neden zararlı? ortaya atıyorsunuz bir şey gerisi yok. hadi kopyala yapıştır da yapabilirsin. vallahi billahi içim kıyılıyor böyle yorumlar okuyunca. “öyle olmaz böyle olur” , “doğada şu yenmez bu yenir”. nedir bu ya neden bu kadar şartlanıyorsunuz. kim bunları size öğretiyor. klavyenin arkasında neden herkes profesör oluyor. hem ton balığı yazmışsın, hem de işlenmiş gıda tüketmeyin diyorsun. bu nasıl bir saçmalıktır. doğada kuru fasulye mi yapalım, düdüklü tencere lazım, önceden ıslatmak gerek. la havle kuvvete illa billahil aliyyil azim..

      Yanıtla
  7. Bahsettiğiniz ürün ta!da! unifo firması tarafından üretilmekte, http://www.tada.com.tr sitesinde ürünlerle ilgili bilgiler var. Outdoor yemekleri de üretiyorlar günlük ve öğünlük olarak internetten satışıda yakın zamanda başlayacak gibi.

    Yanıtla
    • unifo’yu bayadır takip ediyorum. perakende satış bir ara denemiş, sonra durdurmuşlardı. Tada’daki 1300 gramlık pakete bayıldım. Sabah, öğlen ve akşam öğünlerini içeriyor. Hadi bir an önce çıksın da alıp incelemesini yapalım. Bilgi için teşekkürler.

      Yanıtla
      • Aslında satışa çıkmış. Ben bir bir buçuk ay kadar önce SPX mağazasında görüp inceledim. Bana fena halde ağır, pahalı ve mantıksız geldi. Yani 4 gecelik bir etkinlik için 5,5-6 kg rasyon paketi taşımanız gerekiyor. Üstelik bedeli de 520 TL. Evet aynen 520 TL. Lİnkten fiyat incelemesi yapabilirsiniz, içerikleri ise tada nın kendi sitesinde yer alıyor. Belki yanılıyor yada önyargılı davranıyorum bilmiyorum ama bana pek akılcı bir çözüm gibi gelmedi açıkcası.

  8. Güzel bir paylaşım gerçekten. Daha ziyade keyif amaçlı,az yürünen etkinlikler bir tarafa konulacak olursa kamp yüküyle uzun mesafeler yürünen faaliyetler için oldukça iyi bir alternatif. Bu tarz ilk faaliyetimde denemek niyetindeyim.
    Ayrıca o bahsedilen yurt dışında satılan kamp yiyeceklerinin bizde olmaması kötü. Ben birkaç sene önce aladağlarda yaptığım solo trans faaliyetinde karşılaştığım iki İngiliz dağcı da görmüştüm. 150-200 gramlık paketler, kendi paketinin içine sadece sıcak su döküp bildiğin etli türlü, nohutlu yahni falan yiyor adamlar. Hem hafif, hem çok az yer kaplıyor hem de adam yahni yiyor dağda. Gerçi ithal eden birileri olsa da Türkiye’de pazar bulabilir mi bilmem. Zira adamlara fiyat sormuştum, çeşidine göre 5-6 sterlin gibi bir rakam söylemişlerdi. Onlar için (Avrupa’da yaşayıp parasını euro yada paund olarak alanlardan bahsediyorum) önemsiz olan bu rakamı tl ye çevirince 4-5 günlük bir etkinlik için ciddi bir meblağa ulaşıyor maalesef. eee euro olmuş 5,20

    Yanıtla
    • Merhaba, sizin de belirttiğiniz gibi ülkemizde hazır kurutulmuş kamp gıdaları satılmıyor. Üreten var fakat firma askeri ihalelerle ilgileniyor. Toplu üretim yapmayı tercih ediyorlar. Kocaeli taraflarında bir firma, ismini unuttum. Bir ara 10 liralık makarnadan bahsettiğimde “pahalı bu” diye çemkirmişlerdi. Muhtemelen firma piyasa araştırması yaptırmış, hazır gıdaların perakende satışının karlı olmayacağına karar vermişlerdir.

      Benim bu mama ve benzeri icatlar da yokluktan bulduğum çözümler. Belki ilerleyen zamanlarda sebze kurutucusu alıp yurt dışındaki paketli ürünlerin benzerlerini kendi tüketimim için hazırlayabilirim. Selamlar

      Yanıtla

Yorum yapın