Kamp Çadırı Nasıl Yıkanır? Çadır Bakımı ve Tamiri

Sportif kampçılık ve dağcılıkta kullanılan kamp çadırlarını ilk günkü kondisyonlarında kullanmayı sürdürmek için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Çadır bakımını doğru yaparak, hem malzeme ömrünü uzatmış, hem de su geçirmezlik özelliklerini korumuş olacaksınız. Aynı zamanda tamir gerektiren yırtık, yanık ve kırık gibi durumlarda nasıl müdahale etmeniz gerektiği ile ilgili de pratik bilgiler paylaşacağım.

Bugünkü yazıyı hazırlamadan önce bu konuda bilgi veren diğer sitelere de göz gezdirdim. Eğer doyurucu bilgi içeren bir kaynak bulabilseydim, “nasıl olsa arandığında bulunuyor, tekrar yazmaya ne gerek var” deyip yazmaktan vazgeçecektim. Paylaşılan yazıların tümü birbirinden kopyala yapıştır, yüzeysel bilgiler içerdiği için yazmaya etmeye karar verdim.

Yalnızca yazmak için yazılmış bir içerik, ne okuyucuya bir bilgi kazandırır ne de yazana.

Kamp Çadırı Hangi Bileşenlerden Oluşur?

Modern ve pahalı kamp çadırları genellikle 3 ana bileşenden oluşur. Bunlar dış tente ve zeminde kullanılan naylon kumaş, iç tentede kullanılan polyester tül kumaş ve çadırın ayakta durmasını sağlayan pollerdir.

Diğer bileşenler ise dikiş yerlerinde ve ek yerlerinde su sızdırmazlığı sağlayan bantlar, fermuarlar, klips ve tokalardır.

Çadır Satın Alma Aşamasında Dikkat Edilecek En Önemli Husus Nedir?

Ülkemizde işinde ciddi ve etik kurallara saygılı biçimde kamp malzemesi satışı yapan tek işletme Decathlon. Ne yazık ki genellikle ekonomik çözümler sunan bu firmanın üst segment malzeme çeşidi yok denecek kadar az. Decathlon dışındaki istisnasız tüm distribütörler gözünüzün yaşına bakmadan yurt dışında yıllar önce üretimden ve satıştan kalkmış, ortalama 5 yıl olan raf ömrünü tamamlamış malzemeleri satıyorlar.

Ülkemizdeki doğa sporları malzemeleri distribütörleri yurt dışında yıllar önce üretim ve satıştan kalkmış, outletlerde bile alıcı bulamayıp elde kalmış ürünleri çok ucuza topluca alıp, burada bize çok yüksek fiyatlara “yeni üretim malzeme gibi” satmakta sakınca görmüyor.

2016 yılının Aralık ayında, 2017'ye günler kala Türkiye’de bilinen bir mağazadan MSR Hubba NX tek kişilik çadır aldım. En kötü ihtimal 2016 üretimidir diye satın aldığım çadırın aslında 2012 üretimi ilk jenerasyon MSR Hubba olduğunu fark ettiğimde artık çok geçti. MSR Amerika ile yazıştım. Onlar da şaşırdılar. 5 yıl önce üretilmiş, üzerine 4 farklı iyileştirilme yapılmış versiyonu olan çadırın ilk faz üretimini bana gazladılar.

msr hubba üretim tarihi
Satın aldığım çadır 5 yıl önce üretilmiş. Üretim tarihi 10/2012

Çadır satın alırken ne zaman üretildiğine çok dikkat edin. Size sattıkları model yurt dışında üretimde ve satışta mı, üretim ve satıştan kalktıysa aradan kaç yıl geçmiş, bunları araştırmadan çadır satın almayın.

çadır üretim tarihi
Bu da 2016 yılında Almanya'dan satın aldığım çadırın üretim tarihi. 03/2016 Satın almadan 3 ay önce üretilmiş

Kazma, krampon, karabina gibi birkaç malzeme dışında; ayakkabı, bot, ceket, pantolon ve çadır gibi tekstil ürünlerinin raf ömrü 5 yıldır. 5 yıl raf ömrü kullanılan ipliğin, kimyasalların, yapıştırıcı maddelerin, silikon ve poliüretan gibi kaplamaların üretildiği ilk günkü gibi performans sağlayabildiği süreyi ifade eder. 5 yılın ardından bu malzemelerin bir veya birkaçının performansları dramatik bir biçimde düşer. Yani kumaşa belki hemen bir şey olmayabilir, ancak dikiş yerlerinde su sızdırmazlığı sağlayan bantlar çıkabilir, birkaç defa güneşe maruz kaldıklarında silikon/poliüretan kaplamaları soyulmaya başlayabilir, koku yapabilir, vb..

Çadırı yıkamaya ne zaman ihtiyaç duyarız?

Bir çadır yıkanmaya ihtiyaç duyduğunda kokmaya başlar. Kış aylarında genellikle balkonda pişen yemeklerin kokusu, içinde uyurken vücudunuzdan çıkan nefes ve ter buharı, kamp ateşinden kaynaklı is kokusu gibi etkenler bir çadırın kirlenmesinden sorumlu başlıca nedenlerdir.

Çadırlarda kötü koku
Kamp çadırları kirlendiğinde kötü kokar.

Eğer çadırınız kokmuyorsa, üzerindeki kir sizi görsel olarak rahatsız edecek boyutta değilse yıkamanıza gerek yoktur.

Çadırların bakıma gereksinimi var mıdır?

Söz konusu çadır 50 liralık festival çadırı değilse; pahalı çadırlarınızın ilk günkü performanslarını sürdürmeleri için, UV ışınlarına karşı koruma ve su iticilik gibi zamanla kaybolan özelliklerini geri kazandırmalısınız.

Güneşin cildiniz üzerindeki etkilerini bir düşünün. Özellikle yaz aylarında, herhangi bir koruyucu krem kullanmadan tüm gün güneşin altında durduğunuzda en iyi ihtimalle cildiniz kararır, eğer hassas bir cilde sahipseniz güneş yanıkları oluşur.

UV ışınları hava bulutlu olsa bile (bulutlar UVA ve UVB ışınlarını çok az filtreleyebilirler) yaz ve kış aylarında çadırınızın dış tentesini etkileri altına alacaklardır. UV ışınları ipliklerin zayıflamasına; böylece kumaşın yırtılma mukavemetinin azalmasına neden olur. UV ışınları ayrıca çadır kumaşına püskürtme yöntemi ile eklenmiş silikon veya poliüretan tabakanın da başlıca düşmanlarıdır. Işınlara maruz kalan su geçirmezliği sağlayan bu tabakalar çok çabuk yıpranacak ve soyulacaktır.

“Hangi sıklıkla bakım yapılır” diye soracak olursanız, buna net bir cevap vermek mümkün değildir. Çadırın maruz kaldığı hava koşulları, kullanım sıklığı, UV ışınlarının en çok etkili olduğu yaz aylarındaki kullanım gibi faktörler bu süreyi belirler. Ben şahsen yaz başında ve sonbahar başında olmak üzere, yılda 2 kere yıkayarak ve yıkama sonrasında su iticilik ve UV ışınlarına karşı koruma solüsyonu uygulayarak genel bakım yapıyorum.

Çadır yıkarken ne tür deterjan kullanılır?

Çadır yıkarken deterjan kullanmanız kesinlikle yanlıştır. Deterjanlar sentetik veya petrol bazlı kimyasallardan elde edilir. Ayrıca içine ağartıcı gibi ağır kimyasallar ilave edilir. Bu kimyasallar pahalı çadırların üzerine püskürtülmüş silikon/poliüretan tabakanın ve dikiş yerlerinde su geçirmezliği sağlayan bantların ayrılmasına neden olurlar.

Bu nedenle tüm teknik tekstil malzemelerinde (çadır, ceket, pantolon, vb.) hayvansal veya bitkisel yağlardan elde edilen, katkı maddesi içermeyen, koku katılmamış sabunlardan faydalanmanız gerekmektedir.

Üreticilerin önerisi katkısız toz sabun. Ancak ülkemizdeki ürünlerin hiçbirine güvenemediğim için toz sabun kullanmadım. Ayrıca ülkemizde satılan tüm toz sabunlar parfüm içeriyor. Ayvalık, Edremit civarlarında zeytinyağı sabunları satılıyor. Ancak bunların da nasıl üretildiği şaibeli.

nikwax tech wash yıkama solüsyonu
Nikwax Tech-Wash pahalı tekstilleri yıkamak için ülkemizdeki tek çözüm.

Temizlenmeye ihtiyacı olan söz konusu çadır bana neredeyse 3000 liraya mal olan Big Agnes Copper Spur olunca, rotayı Nikwax ürünlerine çevirdim. Nikwax Tech-Wash bu iş için en uygun ürün. Aslında bir tür sıvı sabun olan (deterjan zannediyordum, değilmiş.) Nikwax Tech-Wash, tüm ciddi üreticilerin önerdiği tek temizlik ürünü. Kesinlikle ağartıcı ve parfüm içermeyen bu solüsyon bir süredir ülkemizde de satılıyor.

Çadır için bakım solüsyonu

Nikwax doğa sporlarında kullanılan teknik tekstil ürünü malzemelerin yıkama ve bakımları konusunda uzmanlaşmış İngiltere menşeli bir firma. Bir diğer alternatif ise gene İngiltere'de üretim yapan Grangers. Geçtiğimiz yıla kadar Nikwax ürünlerini ülkemizde temin etmek çok büyük bir sorundu. Yurt dışından bu ürünleri sipariş ettiğimizde ise kargo maliyeti altında eziliyorduk. Neyse ki 2018 yılından itibaren ülkemize düzenli olarak ithal edilmeye başlandı. Fiyatları da gayet makul. Hemen her outdoor mağazasında Nikwax ürünlerini bulmak mümkün. Grangers ise ülkemizde satılmıyor.

nikwax çadır koruyucu bakım spreyi
Nikwax'ın çadırlar (ve diğer tekstiller) için ürettiği su kaydırıcılık ve UV ışınlarına karşı koruma solüsyonu.

Çadırlara (ve diğer teknik tekstil ürünlerine) su iticilik ve UV ışınlarına karşı koruma kazandıran Nikwax Tent & Gear SolarProof çadır bakımı için biçilmiş kaftan. Çadırı Nikwax Tech-Wash ile yıkayıp kuruttuktan sonra, sprey şeklinde uygulanan Nikwax Tent & Gear SolarProof ile bakımı tamamlıyorum.

Çadır nasıl yıkanır?

Sakınmanız gerekenler şunlardır;

  • Su sıcaklığı 40 dereceyi aşmayacak.
  • Çadırı çamaşır makinesine atıp mekanik sürtünmeye maruz bırakmayacaksınız. Mekanik sürtünme elle karıştırma ve yumuşak bez/süngerle silmekle sınırlı kalacak.
  • Deterjan, yumuşatıcı gibi kimyasallar kesinlikle kullanılmayacak.

Bu iş için büyük boy plastik leğen kullandım. Yumuşak sünger veya yumuşak sentetik bez de bulundurmanızı öneririm.

  • Leğenin yarısını su ile doldurdum. Bu suyun 2/3 kadarını duş musluğundan akan sıcak suyla, kalanını da soğuk suyla tamamladım.
  • Nikwax Tech-Wash kapağını 3 kere solusyonla doldurarak suyun içine kattım. (2 kapak da yeterli gelebilir) 3+ kişilik çadırlar için 3 kapak, 1-2 kişilik çadırlar için sanırım 2 kapak yeterli olacaktır.
  • Tech-Wash katılmış ılık su dolu leğene çadırı koyup, elimle 10 dakika kadar çevirdim. Suyun çadırın her yerine nüfus etmesini sağladım.
  • Çadırı leğenin içinde 20 dakika kadar beklettim.
  • 20 dakika sonra tekrar elimle 10 dakika kadar çevirdim.
  • Leğenin yanındaki satıhı kirden arındırıp çadırın dış tentesini yere serdim. Bezi yıkama suyu ile ıslatıp çok fazla zedelemeden; yumuşak hareketlerle kumaşın her yerini (tentenin hem içini hem dışını) sildim. Aynı işlemi iç tente için de tekrarladım. Bu esnada bezin kuru olmamasına dikkat edip sürekli ıslattım.
  • Yıkama suyunu döktüm. Leğenin içini temiz su ile çalkaladım.
  • Çadırı hem yerde, hem de leğenin içinde birkaç kez duruladım.
  • Asıp kuruttum. Gölgede veya akşam üstü olmasına, güneş altında kurutmamaya dikkat edin. Su taneleri güneş altında mercek görevi görecek, çadıra zarar verecektir.

UV Koruması ve su iticilik özelliği nasıl geri kazandırılır?

Çadırı kuruması için bir gün boyunca bıraktım. Arada sırada ters düz ederek her yerinin kuruduğuna emin olduktan sonra bakım işlemine geçebilirsiniz. UV Koruması ve su iticilik özelliğini geri kazandırmanız için çadırı önceden yıkamanız şart değildir.

Nikwax Tent & Gear SolarProof kullanarak uygulayacağım bakım için ilk önce terasta bu işlemi yapmaya niyetlendim. Ancak hava az da olsa esintili olduğu için, sprey şeklinde uygulanan bu solüsyonun yarısı boşa gideceği için bakım işlemini kapalı mekanda odamda uygulamaya karar verdim.

Uygulama için yumuşak sünger, işlemin en sonunda solüsyonun fazlasını almak için bez kullandım.

  • Çadırı dış tentesiyle beraber kurun.
  • Dış tenteden başlayarak, ufak bölümlere sprey uygulayın.
  • Sprey uyguladığınız bölümlere solüsyonu süngerle nazikçe yedirin. Özellikle dikiş yerlerinin solüsyona maruz kaldığından emin olun.
  • Çadırın altı dahil, tamamına solüsyonu uyguladıktan sonra kurumaya bırakın.
  • Arada sırada bezle solüsyonun fazlasını alın.

Çadır tamiratı ipuçları

Çadırın tamirat uygulanacak 3 değişik bölümü vardır. Bunlar

  • Dış tente kumaşı
  • Çadırın zemin kumaşı
  • İç tentedeki tül kumaş
  • Fermuarlar
  • Poller
  • Halkalar

YAZI PEYDERPEY GELİŞTİRİLECEKTİR.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın