K2: ‘Vahşi Dağ’ Eşi Görülmemiş Bir Kış Tırmanışı İçin Çağırıyor

İki Avrupalı ​​dağcı, daha önce hiçbir insanın yapmadığı bir şeyi başarmak amacıyla, dünyanın en yüksek ikinci dağındaki ana kampa ulaşmak için bu hafta son derece soğuk ve bir hafta süren bir yürüyüşe çıkıyor.

Daha önce 6 tane 8000'lik tırmanmış 38 yaşındaki Rumen Alex Gavan ve kariyerine kayakçı olarak başlayan 34 yaşındaki İtalyan kadın dağcı İtalyan Tamara Lunger, yüksek irtifa dağcılık dünyasındaki son büyük zorluklardan birini, K2'nin kış zirvesini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Alex Gavan ve Tamara Lunger yalnız değil. Çoğu Avrupalı ​​olan en az 24 kişi de aynı hedefle yola çıktı. Küresel ısınmanın da etkisiyle, Himalayalar'da kış sezonu hava şartlarının geçmiş yıllara kıyasla daha iyi olması bekleniyor.

Alex Gavan ve Tamara Lunger
Alex Gavan ve Tamara Lunger

Pakistan-Çin sınırını aşan Karakoram Sıradağları'nın bir parçası olan K2'deki koşullar o kadar acımasız ki, uzun süredir “Vahşi Dağ” olarak anılıyor. Bu tabir, ABD'li dağcı George Bell'in 1953'teki tırmanış girişiminde K2'yi tarif ettiği cümleden beri kullanılıyor: “Sizi öldürmeye çalışan vahşi bir dağ.”

Alex Gavan, “Kuvvetli rüzgarlar nedeniyle dağda neredeyse kar kalmayacak” diyor. “Kaya ve buzdan oluşan bir arazi olacak.”

K2 Kış tırmanışı neden bu kadar tehlikeli?

K2, 8.611 metre yüksekliğinde, Everest'ten yaklaşık 200 m daha kısa bir dağdır. Tüm 8000'liklerde olduğu gibi, K2'de de kışın şartlar çok daha zordur. K2, 8000 metre üzerindeki dağlar arasında kış sezonunda hiç bir dağcıya zirvesine yaklaştırmamış bir dağ.

Gavan, tırmanışı oksijen desteği olmadan tamamlamayı hedeflediklerini söylüyor.

Geniş buzullarla çevrili ve sıfırın altındaki rüzgarların yanı sıra, buz düşmeleri, çığlar ve kaya düşmeleri gibi ekstra zorluklarla çevrili olan başarılı bir kış tırmanışı, teknik beceri, sağlam bir irade ve biraz da şans gerektirecektir.

Lunger, “Bazen kış jet akımlarının (rüzgarların) hızı 200 km/saat olabilir” diyor. Tamara Lunger, 2014 yazında K2'nin zirvesine ulaştı ve tarihte bunu oksijensiz yapan ikinci kadın dağcı oldu.

Sıcaklıkların kışın eksi 50 santigrat dereceye düştüğü K2'de ikiliyi zorlu bir mücadele bekliyor. Her şey planlandığı gibi giderse, ikili Şubat ayı ortalarında zirveye ulaşacak.

Temmuz 2018 itibarıyla, 367 başarılı K2 tırmanışı ve 86 ölüm olduğu bildirildi, bu da kabaca, 1/4 oranında ölüme eşit.

Havaların nispeten iyi seyretmesinden ötürü, bu kış K2'de çok fazla dağcı olacağından korkan dağcılık tarihçisi Eberhard Jurgalski, “Bu kesinlikle K2'de şimdiye kadarki en ilginç kış olacak,” diyor ve ekliyor “K2'nin bu yıl 1996 Everest trajedisine dönmesinden korkuyorum.”

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın