İki Everest Filmi Yolda: İki Farklı Hikaye

Bugüne dek Everest konulu birçok film çevrildi. Bunlardan “Into the thin air: Death on Everest” , “Miracle on Everest” , “The man who skied down Everest” , “Frontline:Storm on Everest” ve “The conquest of Everest” akla ilk gelenler.

İlklerin ve pek çok trajedinin yaşandığı Everest belki de yüzlerce film senaryosu barındırıyor. 2014 yılında Everest konulu iki farklı film karşımıza çıkacak.

Everest (2014)

Başrolde “Inception” ve “Lawless” filmlerinden tanıdığımız Tom Hardy var. Filmde en büyük hayalleri Everest'e tırmanmak olan İngiliz dağcılar George Mallory ve Andrew Irvine'ın başlarından geçenler anlatılıyor.

Tom Hardy
Filmde George Mallory'yi Tom Hardy canlandıracak.

8 Haziran 1924 yılında kaybolduğu düşünülen, cesedi ancak 75 yıl sonra; 1999 yılında 8157 metrede dağın kuzey yüzünde donmuş bir biçimde bulunan George Mallory çeşitli teorilere göre Irvine ile birlikte zirveye ulaşmış da olabilir. Bunu destekleyen en büyük kanıt, tırmanmadan önce eşinin fotoğrafının bulunduğu kolyeyi zirveye bırakacağını söylemesi ve kolyenin cesedi bulunduktan sonra üstünden çıkmamasıdır.

Ayaklarında tespit edilen kırıklara, cesedin konumuna ve Irvine'ın 1933 yılında bulunan kazmasının pozisyonuna göre George Mallory yaklaşık 8500 metre irtifadan kayarak düşmüştür. Kafasında bulunan ceviz büyüklüğündeki açık yara izinin açıklaması ise kayarken kazmasıyla zemine tutunmak istediği, fakat denk gelen bir kaya parçasının etkisiyle kazmanın Mallory'yi yaraladığı şeklindedir.

Aşağıdaki videoda 1999 yılında bulunan George Mallory'nin cesedini görebilirsiniz.

Irvine'ın cesedi bugüne dek bulunamamıştır.

Everest (2014) (evet bu filmin de adı aynı)

Başrolde usta oyuncu Christian Bale oynayacak. Bu filmde 1996 yılında Everest'te yaşanan, 8 dağcının hayatını kaybettiği trajedi konu ediliyor. Universal Studios işin içinde olduğu için “sağlam” bir film olacağı kesin.

Christian Bale
Başrolde Christian Bale.

Aslında 1996 Everest trajedisi 1997 yılında yayınlanan “Into the thin air: Death on Everest” filminin temelini oluşturuyordu. Yeni çekilecek filmin televizyon için çekilen bu düşük bütçeli filmle kıyaslanmaması gerekir.

10 – 11 Mayıs 1996'da Everest'te zirve denemesi yaparken 8 dağcı hayatını kaybeder. Everest'te 1996 yılında toplam 15 kayıp yaşanır. Dağın tarihinde 1996 en çok kaybın yaşandığı yıldır. Bu felaket sonrası “Everest'in ticarileştirilmesi” geniş bir kitle tarafından yıllarca tartışılır.

Everest'te ticari turlar düzenleyen Rob Hall'un takımında kendi dahil 3 rehber, 8 müşteri ve 7 şerpa toplam 18 kişi bulunuyordu.

Scott Fischer ise bir başka tur firması sahibiydi. Rob Hall ve Scott Fischer'in arasında gizli bir rekabet olduğu da söylentiler arasında. Scott Fischer'in takımında kendi dahil 3 rehber, 8 müşteri ve 8 şerpa toplam 19 kişi bulunmaktaydı.

O sırada toplam 13 kişiden oluşan Tayvanlı dağcılar da zirve için gelmişlerdi. Ayrıca 3 kişiden oluşan Hintli bir takım da zirveye ulaşmaya çalışıyordu.

10 Mayıs'ta toplam 34 kişi zirve yolunda yükselmeye başladı. Sayının çokluğu nedeniyle zirvenin 78 metre altında yer alan Hillary Step olarak adlandırılan mevkide kuyruk oluştu. Bölgede sabit hat olmadığını farkeden rehber ve şerpalar sabit hatla uğraşırken bir saatten fazla zaman kaybetti. 8350 metrede de benzer bir sebepten bir saat kaybeden dağcıların oksijenleri tükenmek üzereydi. Yoğunluk ve gereksiz bekleyişler yüzünden yorulan ekipler saat en geç 14'te zirve dönüşüne başlamaları gerekirken saat 14'ü geçmiş olmasına rağmen birkaç kişi haricinde zirve yapabilen olmamıştı.

everest zirve
Bu fotoğraf 10 Mayıs 1996 günü saat 14 sıralarında çekildi. Bu saatte çoktan geri dönüş yolunda olması gereken dağcılar sıra halinde sabit hatların kurulmasını bekliyor.

Aşağıdaki videoda yoğun zamanlarda kuyruk oluşan “Hillary Step” mevkini görebilirsiniz.

Büyük bölümü geri dönüş kararı alan takımlardan yaklaşık 10 kişi zirve gördüler. Zaman hızla ilerlemişti. Güvenli bir iniş için önerilen en geç saat olan 14 çoktan geçilmiş, zirveden son inen kişi Scott Fisher'in zirve yaptığı saat 15:45 olarak görülmekteydi. Hava gitgide kötüleşiyordu. Dönüşte saatte hızı 120 km.'ye varan tipiyle karşılaşan dağcılardan bazıları hiç ilerleyemedi, bazıları ise yönlerini kaybetti.

10 ve 11 Mayıs 1996'da hayatını kaybeden 8 dağcıdan biri olan Hintli Tsewang Palgor'un cesedi dağda hayatını kaybeden neredeyse tüm dağcıların cesetlerinin olduğu gibi halen öldüğü noktadadır. Ayağındaki yeşil botlar yüzünden naaşına “Green Boots” lakabı takılmıştır. Aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

En çok kaybı Rob Hall'un takımı verdi. Rob Hall da dahil olmak üzere toplam 4 kişi hayatını kaybetti. Scott Fisher'in takımında yalnızca bir kişi hayatını kaybetti; o da kendisi. 3 kişilik Hintli takımın tamamı dağda yaşamını yitirdi.

2014 yılında vizyona girecek her iki filmin de isimleri şimdilik aynı. Muhtemelen isimlerinin sonuna diğer Everest filmlerinde olduğu gibi ekler gelecek. Merakla bekliyoruz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın