GoPro Hero 6 vs GoPro Hero 5: Yükseltmeye Değer mi?

GoPro Hero 6 ile bu kadar erken karşılaşmayı beklemiyorduk. Aksiyon kamera üreticisi GoPro, Hero 5’in üzerinden henüz 1 yıl süre geçmiş olmamasına rağmen Hero 6 satışına başladı. Kameranın bu kadar hızlı biçimde piyasaya sunulmasında GoPro Killer olarak adlandırılan Sony FDR X3000 Aksiyon kamerasının payı büyük. Geçtiğimiz yıl Hero 5 için 1700 lira ödeyen aksiyon kamera kullanıcıları acaba ne düşünüyor?

Hero 6'dan önce tüm aksiyon kameraları için Sony'den görüntü sensörü tedarik eden GoPro, Hero 6'da ilk defa kendi üretimi olan GP1 görüntü sensörünü kullanmış. Bu sayede kameranın işlem hızı artıyor. Aslına bakarsanız kameradaki en büyük değişiklik bu sensörden ibaret de diyebiliriz. Zira Hero 5 ve 6 kasasını ayırt edecek bir fark bulunmuyor.

GoPro yeni kameranın gece çekimlerinde daha başarılı olduğunu; yüksek ISO ile daha başarılı çekimler yapabildiğini belirtmiş. Fakat yok öyle bir şey:) Gece çekimi tüm aksiyon kameralarda olduğu gibi GoPro Hero 6'da da çamur gibi. Aksiyon kameraları ve cep telefonlarının kirli gece çekimi yapmasının sebebi, temiz çekimin önündeki en büyük engelleri küçük görüntü sensörü boyutlarından kaynaklanıyor. Günümüz teknolojisi ile sensör boyutu büyümedikçe kaliteli gece çekimi hayal. Bu olay marka bağımsız bir durum.

Gelin hep birlikte farkları detaylarıyla inceleyelim.

Hero 6 Black ve Hero 5 Black arasındaki farklar neler

  • Hero 6'nın görüntü işlem performansı Hero 5'in iki katı. 4K 30 fps / 1080p 120 fps yerine, yeni kamera 4K 60 fps / 1080p 240 fps çekim yapabiliyor. Ağır çekim yapmaya meraklıysanız, prodüksiyon işleriyle ilgiliyseniz, dişe dokunur bir fark olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. Ancak Hero 5'i maceralarınızı filme almak için satın aldıysanız, sırf bu fark yüzünden kamerayı yükseltmeye gerek olmadığını söyleyebilirim.
  • QuikStories diye bir yenilik getirmişler. Yüz tanıma gibi çocuk oyuncağı özellikler içeren bu yenilik için kamera yükseltmeye değmez.
  • 5GHz wi-fi desteği. Wi-fi üzerinden dosya transfer süresi eski modele göre 4-5 kat hızlanmış. Sırf bu yüzden Hero 6'ya geçilir mi? Elbette hayır. Tanıtımlarda “Facebook, Youtube'a daha hızlı video yüklersiniz” gibi söylemlerde bulunuyorlar. Ancak ülkemizdeki en hızlı upload hızı 2mbit. En azından Türkiye'de, Hero 6'dan internete doğrudan yükleme yapınca değişen bir şey olmayacağını söyleyebilirim.
  • Dokunmatik ekrana tıklayarak elektronik zoom özelliği gelmiş. Üzerinde konuşmaya değmeyecek bir özellik.
  • Tek tuşla HDR fotoğraf çekim özelliği. Hero 5'te biraz takla atarak da olsa HDR fotoğraf çekmek mümkün. Hero 6'da bu iş oldukça basit biçimde; menüden HDR çekim seçip, her zaman yaptığınız gibi fotoğraf çekmek suretiyle mümkün. İsteseler ufak bir yazılım güncellemesi ile aynı özelliği bırakın Hero 5'i; Hero 2'ye bile getirirler. Ama olur mu? Satışlar düşer. Çok gereksiz bir özellik.
  • Elektronik görüntü stabilizasyonunda iyileştirmeler. Artık titreşim engelleyen bu özelliği daha çok çözünürlükte kullanabiliyorsunuz. İncelediğim youtube videolarında bu özelliğin oldukça geliştirildiğini gördüm.

Los Angeles'te yaşayan Youtube yayıncısı Faruk Korkmaz'ın (Iphonedo) Hero 6 karşılaştırma videosuna bayıldım. Videodan anlaşıldığı kadarıyla genel görüntü kalitesi ve renklerde beklenenin aksine iyileşme değil kötüleşme var. İncelemesini birkaç gün içinde yayınlayacağım Sony FDR X3000'i de aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Sonuç: Yükseltmeye değer mi? İlk defa GoPro alacaklara da birkaç sözüm olacak

Hero 5 sahibiyseniz, film-reklam filmi çekimi yapıyor veya Youtube kanalı işletmiyorsanız, Hero 6 almanız için tek bir sebep bile göremiyorum. Yeni görüntü sensörü GP1 daha yüksek hızda çekime izin veriyor olsa da, Hero 5'te kullanılan Sony sensörün görüntü kalitesi daha yüksek.

Hero 6'nın elektronik titreme engelleyicisi oldukça iyileştirilmiş. Neredeyse gimbal ile çekim yapılmış gibi his veriyor. Ancak bana göre (şahsi fikrim) adı üzerinde aksiyon kamera olan bu cihazların yağ üzerinde akıyormuş gibi sarsıntısız görüntü vermesi çok da iyi bir şey değil. Biraz sallantı o an yaşananları izleyiciye yansıtmak için şart diye düşünüyorum. Hem Hero 5, hem de Hero 6'daki elektronik stabilizasyon özelliği Sony FDR X3000'in optik stabilizasyon özelliğinin yanına yaklaşamıyor. Optik stabilizasyon sayesinde Sony görüntü kalitesinden taviz vermediği gibi; GoProlardaki %5-10 arası görüntü kırpma Sony'de yok.

Hero 4 Black ve Hero 5 Black kullanıcılarının Hero 6'ya geçmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Eğer elinizdeki cihaz beklentilerinizi karşılamıyorsa Sony FDR X3000'e geçin derim. “Yok ben GoPro'dan ayrılmam” diyecek olursanız; bir sonraki, radikal değişikliklerin (en azından optik stabilizasyon gelebilir) geleceğini umduğumuz GoPro'yu bekleyin.

İlk defa aksiyon kamera alacaksanız GoPro'ya hiç bulaşmayın derim. Aynı fiyat aralığında satılan Sony FDR X3000 sizi en az 5 yıl götürür.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“GoPro Hero 6 vs GoPro Hero 5: Yükseltmeye Değer mi?” üzerine 9 yorum

  1. İlk defa aksiyon kamerası alacaksanız GoPro’ya hiç bulaşmayın demişsiniz.Ben ilk defa aksiyon kamerası alacağım.Donanımlı dalış,serbest dalış,bisiklet,kayak ve gezi videolarında kullanacağım.Ekim-kasım ayları gibi yeni GoPro’nun çıkacağını düşünürsek ve Sony’nin yıl bitmeden yeni bir model çıkaracağını düşünürsek sizce şu zamanda,yükselen dolar kurunu da düşünürsek GoPro Hero 6 almak mantıklı mı?

    Yanıtla
    • hacım x3000 kullanıyorum. fakat gerek sony gerekse gopro tanıtım videolarındaki gibi wing suit, paraşüt, motocross gibi uçmalı zıplamalı aktiviteler yaptığım yok.. yani xiomi midr nedir 100 dolarlık cihazlar var ya onlardan bile alsam yeterliymiş.. goproların yalnızca form factor dedikleri kasa yapısını özlüyorum. fakat donanım, optik kalite ve titreşim engelleyici olarak sony daha önde. ancak bunların genelinin görüntü kalitesi (100 dolarlık cihazın da 600 dolarlığın da) cep telefonlarından çok öte değil.. çünkü en başta sensörleri ufak. aydınlık hava haricinde piyasadaki son modeller bile çamur kalitesinde görüntü veriyor. 2000 küsür lira aksiyon kamerasına vereceğine al 500 liralık bir cihaz, artan parayla da çık tatil yap çatır çatır ye gitsin. 500 liralık cihazla 2500 liralık cihaz arasında dağlar kadar görüntü farkı yok yani.. bir de bizim milletin çektiği görüntüler ortada.. dalışta da aynı durum söz konusu. zaten denizlerimiz bulanık yani öyle kızıldeniz gibi bir ortamımız yok. bir iki numunelik dalış alanı olsa da canlı çeşitliliği sınırlı.. al ucuz bi cihaz gitsin.

      gezi videosu olayına gelince, sırf kasa yapısından ve ekranın kasada tümleşik olmasından ötürü (kadrajlamak kolay) gopro tercih et. eğer ileride ciddi düşünürsen 800-1000 liraya bi elektronik gimbal alır mis gibi titreşimsiz çekim yaparsın. sony’lerde ekranın harici olması çok büyük bir sorun. insan cihazı cebinde felan taşıyor. ekran ayrı cihaz ayrı olunca aniden karşılaştığın bir görüntüyü hemen çekmek sıkıntı oluyor. görüntü kalitesinde sony, aksesuar bolluğu ve aksiyon kullanımına uygun olması açısından gopro derim.

      Yanıtla
  2. Merhaba öncelikle yazınız araştırma yapan ben ve benim gibiler için genel ve hızlı değerlendirme olarak çok iyi olmuş. Yabancı sitelerde gördüğüm kadarıyla sanırım Hero 6’da focus’lama da var deniliyor. Bu varsa benim gibi sadece vlog ve aksiyon içeren etkinlikler haricinde kullanmak isteyenler için iyi haber. Mesela ben elektronik eşyaların incelenmesinde kullanmak için küçük bir kamera arıyorum tabi sadece video değil haricinde fotoğraf kalitesi de iyi olsun istiyorum. sizin bana önerebileceğiniz bir cihaz var mı? Ayrıca Hero 6, Hero 5’e göre daha mantıklı bir seçim olmaz mı bu konuda?

    Yanıtla
    • merhaba, bence ürün incelemesi için aksiyon kameradan ziyade hem video hem de görüntü çekebilen, 18-50 lense sahip ikinci el bir sony a6000 daha çok işinizi görür. manuel fokus kullanırsınız, böylece çekim esnasında fokus kaybolup çirkin görüntü oluşmaz. bir de aksiyon kamera lensleri geniş açı. bu yüzden görüntü bozuluyor. cisimler olduğundan büyük ve şekilsiz çıkıyor. illa aksiyon kamera derseniz o zaman sony fdr x3000 alın. hem görüntü daha kaliteli hem de dar açı kullanabiliyorsunuz. bunlar genelde sonsuza odaklı cihazlardır. odaklama ile uğraşmazsınız.

      Yanıtla
      • Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkürler. Ben aslında gün içinde sürekli yanımda taşıyabileceğim bir cihaz arıyorum. Ebat olarak bana uyan da aksiyon kameraları. Aynı zamanda taşınabilirliği yüksek olsun istiyorum.
        Özellikle cep telefonu ile çalışan cihaz ve aksesuar incelmeleri de yapacağım. Öyle olunca telefon kamerasını haliyle kullanamıyorum. Geniş açı olayı gerçekten bozuyor görüntüleri ancak özellikle araç içi aksesuar incelemelerinde benim can kurtarıcım olacak. SJ500x SJCAM modelinde açı ayarlanıyordu sanırım GoPro’da da durum aynıdır diye tahmin ediyordum.
        Sony fdr x3000 modelini inceleyeyim… Ancak ebat olarak sanırım GoPro’lardan yine ebat olarak büyük duruyor. Yani yine ortada kaldım ben 🙂

      • valla sizin gönlünüz aksiyon kameradan yana, fakat bunlar objelerden ziyade çevreyi, olan biteni çekmek için tasarlanmış cihazlar. ürün inceleme videolarının en çok tercih edilen kamerası sony a6000. hem ucuz, hem de cebe sığacak kadar ufak. aslında ideali hem aksiyon kamera hem de objektifli bir kameraya sahip olmak. bir yerden başlamak için aksiyon kamerası alın, fakat sıfır almayın uygun fiyatlı bir ikinci el alın.

      • Sanırım ben Sony A6000’i görmeden alırsam da hata yapacağım. En iyisi ben ebatlarını görebileceğim ve kıyaslayabileceğim bir inceleme videosu bakayım veya Konya’da artık teşhirde bulabilirsem gidip göreyim. Teşekkürler cevaplarınız için kolay gelsin.

Yorum yapın