Everest Dağı’nda İrtifa Ayarlaması Yapılıyor

Dünyanın en yüksek zirvesinin yüksekliği değişebilir. Nepal’in Everest ölçüm projesinden sorumlu kişi Susheel Dangol Pazar günü yaptığı açıklamada, bir yıllık çalışmanın ardından Çin ve Nepal’in Salı günü zirvenin yeni yüksekliğini açıklayacağını söyledi.

Çin, Everest'in 29.017 fit (8844 metre) olduğu konusunda ısrarcı. Nepal ise, 29.028 fitten (8847 metre) biraz daha uzun olduğunu iddia ediyor. İki ülke tarafından ortaklaşa kurulan Everest Dağı Ölçüm Departmanı, Pazar günü yeni yüksekliği duyurmak için planlanan etkinlik hakkında bilgi verdi ve tüm medya kuruluşlarına ve temsilcilerine davet gönderdi. Ölçüm Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Sushil Narsingh Rajbhandari, “Yeni yüksekliği Salı öğleden sonra ofisimizde duyurmak için bir programa ev sahipliği yapacağız. Bu prosedüre aktif olarak katılan kişilerin de bu vesileyle tebrik edilmesi planlanıyor” dedi.

Nepal, ülkeyi sarsan 2015 depreminden sonra 8.848 metrelik yüksekliğin gerçek uzunluk olmayabileceğini yaygın olarak kabul eden spekülasyonların ardından, dünyanın en yüksek zirvesinin yüksekliğini ölçmeye başladı. Nepal Hükümeti, dağın yüksekliğini yeniden ölçmek için Nepalli yetkilileri ve uzmanları görevlendirirken, Çin ile de koordinasyon sağlandı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2019'daki Nepal ziyareti sırasında, her iki ülke de dünyanın en yüksek zirvesinin yüksekliğini ortaklaşa ilan etmek için bir anlaşma imzaladı. 1954 yılında Survey of India tarafından ölçülen, 8.848 metre, dünyanın en yüksek zirvesinin Nepalce adı olan Sagarmatha'nın yaygın olarak kabul gören ve tanınan yüksekliği.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın