Wind Chill etkisi nedir?

Wind chill gerçek bir soğukluk ölçüsü değildir. Temelde rüzgarın hissedilen ısıya etkisi hesaplanır. Hareket eden hava, vücudun duran havaya kıyasla daha fazla ısı kaybetmesine yol açar.

Basitçe açıklamak gerekirse; örneğin bulunduğunuz ortamda hava 0 (sıfır) santigrat derece ve rüzgarın hızı o an 10 km/saat ise, bu durumda hissedilen hava sıcaklığı eksi 3 santigrat derecedir. Hava sıcaklığı değişmese bile, rüzgar hızındaki artış hissettiğiniz ısının düşmesine neden olur.

Wind Chill Tablosu

Giysilerimiz, içinde bulunduğumuz çadır ve tulum bizi ıslanmaktan, soğuktan, wind chill etkisinden koruyan bariyerlerdir. Dağda kuru kalmak, aynı zamanda hayatta da kalmanın anahtarıdır. Su havadan 20 kat daha fazla ısı aktarımı yapar. Eksi 15 santigrat derece ısıda 40 km/saat rüzgar esen bir dağda eksi 27 santigrat derece hissedecek, kıyafetleriniz ıslaksa 20 kat daha hızlı ısı kaybedeceksiniz. Hipotermi riski ile karşı karşıya kalmanın yanı sıra, vücudunuzda kulak, burun ve parmak gibi uzuvlarınızda lokal donmalar görülebilir.

Soğuktan, wind chill etkisinden en çok etkilenebilecek uzuvlar el parmaklarıdır. Kalın eldivenler içinde terleyen eller bağ bağlamak, elektronik cihazları çalıştırmak gibi işler için eldivenden çıktığında hem soğuktan, hem wind chill etkisinden, hem de terlemeden ötürü ıslanmış parmaklarda oluşacak 20 kat fazla ısı aktarımından etkilenecek, eliniz bir veya bir kaç dakika içinde hissizleşip parmaklarınıza hükmedemediğiniz çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tip bir durumla karşı karşıya kalmamak için eldiven içliği (liner) giymek önleyici bir çözüm olabilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın