Trek FX 7.4 Hibrit Bisiklet İnceleme

Bu incelemeyi 2015 yılında yazmış olmama karşın, Trek FX ile birlikteliğimin bu yıl beşinci yılına girdim. 5 yıldır bana hizmet eden, incecik tekerlerine rağmen traktörlerin dahi giremeyeceği saçma yollarda “bana mısın” demeyen bu bisiklet hakkındaki düşüncelerim hiç değişmedi. 2020 yılında, aşağıdaki yorumlarımın tümünü tekrar onayladığımı bilmenizi isterim.

1 yıldan uzun süredir “nasıl bir bisikletle başlangıç yapsam” diye farklı klasmanlarda bisiklet marka modelleri inceledim. Birçok kişiden değişik fikirler dinledim. Nihayet sonunda kendim için en uygun bisiklet olduğunu düşündüğüm Trek FX 7.4'te karar kıldım.

TREK FX 7.4
Trek FX 7.4

Öncelikle hibrit bisiklet nedir kısaca bundan bahsedeyim. Hibrit bisiklet, şehir bisikleti ve yol bisikleti arasında melez bir tür olarak nitelendirilebilir.

Trek markasından örnek verecek olursam, Trek DS serisi dağ bisikletine daha yakın bir hibrit çeşididir. Bugünkü incelememizin konusu Trek FX ise daha çok şehir bisikleti özellikleri taşır.

Neden Dağ Bisikleti tercih etmedim?

Dağda yürümeyi seviyorum : ) Dağ bisikleti almak kolay. Fakat bisikletle o dağa nasıl çıkılacak? Hadi Uludağ'a teleferikle çıktık. İndik de bir güzel. 3 kere yapsam sıkılırım. Bisiklette yürüyüşte olduğu gibi hadi şu rotayı deneyeyim diyemiyorsunuz. İndiniz, indiniz.. yol/patika bitti, koşullar artık bisiklet sürmeye izin vermiyor, bisikleti sırtınıza alıp kat ettiğiniz mesafeyi tekrar tırmanmanız gerekiyor.

Vaktimin çoğu asfalt üstünde, köy yollarında geçecek. Bu sebepten dolayı dağ bisikleti kadrosu, dişli kalın lastik ve amortisör gereksiz ağırlık yapacak. Özelliğinden faydalanmayacaksam, tepelerden hoplayıp zıplamayacaksam, neden gereksiz ağırlık taşıyayım ki. Ayrıca dağ bisikletlerinde kullanılan kalın lastikler sürtünmeyi arttırdığı için kullanıcısını daha erken yoruyor.

Dağ bisikletleri ortalama 13-16 kg. arası ağırlığa sahipler. Üzerlerindeki amortisörleri asfalt yolda ve yokuş çıkarken kilitliyorsunuz. Amortisörleri kullanmıyor fakat taşıyorsunuz.

Neden Yol Bisikleti tercih etmedim?

Bisiklet kullanmaya başlamamın başlıca sebepleri farklı bir spor denemek ve farklı ortamlarda bulunmak. Bunları değişik yol koşullarında yapmama imkan tanıyan, beni az yoracak ve aynı zamanda çevre ile etkileşimimi sınırlamayacak bir bisikletle yapmak istediğim için yol bisikletini tercih etmedim.

Her ne kadar son yıllarda yollarımız genişlese de, asfalt kalitemiz artmış olsa da, yollar bir çok engel barındırıyor. Kimi zaman kaldırıma inip çıkmayı gerektiren, şehir içinde dahi aşılması gereken engeller karşımıza çıkabiliyor. Su mazgalları, taş, toprak, çukurlar derken yol bisikletinin Türkiye koşulları için çok narin ve sınırlayıcı yapıda olduğuna karar verdim.

Yol bisikletinde hoşlanmayacağımı düşündüğüm bir başka husus ise, bisikletin geometrisine bağlı olarak sürüş şekli oldu. Yol bisikletinde çok fazla öne eğilmeyi gerektiren sürüş stili bisikleti performans amaçlı kullanmanızı sağlıyor. Yola odaklanmaya da yarayan bu sürüş şekli özellikle turlarda ve görmeye değer rotalarda çevreyi gözlemlemeyi sınırlayan bir faktör.

Trek FX 7.4 Teknik Özellikler

Aşağıda çeşitli teknik özelliklerin yanısıra, çeşitli komponentlerin yaklaşık piyasa satış fiyatlarını da yazacağım. Zira oldukça vasat komponentler tercih edilmiş.

  • Kadro : FX Alpha Gold Aluminium / Arka bagaj monte edilebiliyor.
  • Maşa: Bontrager Nebula Carbon / Ön bagaj monte edilebiliyor.
  • Ön göbek: FORMULA FM21 (10 dolar)
  • Arka göbek: Shimano RM30 (30 dolar)
  • Jantlar: Bontrager TLR / 32 Tel / Tubeless lastik uyumlu
  • Lastikler: Bontrager AW1 Hard-Case Lite, 700x32c
  • Vites kolları: Shimano Acera M390 (110 TL)
  • Ön aktarıcı: Shimano Acera (30 TL)
  • Arka aktarıcı: Shimano Deore (120 TL)
  • Aynakol: Shimano Acera M391 (100 TL)
  • Ruble: Shimano HG20 11-32 (40 TL)
  • Zincir: KMC X9 (70 TL)
  • Fren: V tip Tektro (100 TL)

Kadro

Kadroda Alpha Gold serisi alüminyum kullanılmış. Aynı kadro Trek 7.3 ve 7.5'te de kullanılıyor. FX 7.0, 7.1 ve 7.2 modellerinde kullanılan alüminyum malzemeden güya daha kaliteli olan Alpha Gold'da, modern üretim tekniklerine izin veren (butted tubing gibi) yüksek kaliteli alüminyum kullanılıyormuş. Yüksek kaliteli malzeme sayesinde daha hafif bir kadro elde edilmiş.

Trek FX
2015 model bazı Trek modellerinde kablolar içten yürüyor.

2015 model FX 7.4'lerde ön/arka vites ve fren kabloları kadronun içinden yürütülmüş. Dahili kablolama sayesinde form ve fonksiyon olarak büyük kazanç sağlanmış. İlginçtir, maliyet düşürmek için olsa gerek, 2017 ve yukarısı Trek FX çeşitlerinde kablolar dışarıdan verilmiş. Yani yalnızca 2015 ve 2016 model FX'ler (7.3 ve yukarısı) bu ayrıcalığa sahip.

Karbon Maşa

FX 7.4'te kullanılan karbon maşa aynı zamanda FX 7.5'te de kullanılıyor. Karbon maşa darbeleri absorbe etmekte oldukça başarılı. Alüminyum maşaya sahip FX 7.3 ile karbon maşa kullanılan 7.4 arasında hissedilir bir konfor farkı olduğunu söyleyebilirim. 7.3 hemen her türlü sarsıntıyı kol ve eklemlere iletirken, karbon maşaya sahip 7.4'te neredeyse dağ bisikleti sürüyormuş hissine kapılabilirsiniz.

trek fx 7.4
Trek FX 7.4 ve 7.5 aynı karbon maşaya sahip.

Yeni başlayanlar için bir bilgi vereyim. Karbon maşaların esprisi hafif olmaları değil. Trek FX 7.4'te kullanılan karbon maşa, ortalama kalitede bir alüminyum maşaya kıyasla çok büyük ölçüde hafif değil. Ortalama 150 gram daha hafif olan karbon maşanın yol sürüşünüze katacağı en büyük fayda, alüminyum, alaşım ve çelik maşalara kıyasla esneklik katsayılarının yüksek oluşu.

Daha çok esneyen malzeme sürüş konforunu arttırdığı gibi, aynı zamanda sürüş güvenliğine de katkıda bulunuyor. Düz yolda veya virajlardaki görünmeyen çukurlar, objelerden kaynaklı darbelerin bir kısmını emen karbon maşalar takla atmanızı, düşmenizi belli ölçüde engelliyor da diyebiliriz.

Bu arada bir bilgi daha vereyim. Trek FX 7.4 ve 7.5'te (muhtemelen daha üst modellerde de) kullanılan karbon maşa full karbon değil. Göbek ve kadro ile birleşen noktalarda alaşım malzeme tercih edilmiş. Bunu olumsuz bir özellik gibi algılamayın. Piyasadaki karbon maşaların büyük çoğunluğu bu şekilde üretiliyor. Yalnızca çok pahalı yarış bisikletlerinde tamamen karbon üretim söz konusu.

Gidon, boğaz ve elcikler

Gidon olarak Bontrager Satellite Plus modeli tercih edilmiş. Aynı gidon Trek FX 7.3 ve 7.5'te de kullanılıyor. Bu arada Bontrager, Trek'e bağlı aksesuar ve komponent üreten bir firma.

bontrager isozone elcik

Gidon ergonomik olduğu kadar konforlu elcikleri ile de dikkat çekiyor. Bontrager Satellite IsoZone Plus elcikler, daha önce hiçbir bisiklette rastlamadığım kadar konforlu. Karbon maşayla uyumlu bir ikili oluşturan elcikler sayesinde yoldan kaynaklı titreşimler minimum seviyede.

Trek FX gidon boğazı
Gidon boğazına Bontrager marka uyumlu aksesuarları doğrudan takabiliyorsunuz.

Gene Bontrager tarafından üretilmiş Elite Blendr boğaza, Bontrager marka yol bilgisayarı veya aydınlatma ünitesi doğrudan, herhangi bir bağlantı aparatına ihtiyaç duymadan takabiliyorsunuz.  Bu da sınırlı fakat ince düşünülmüş bir ayrıntı.

Fren Sistemi

Trek FX 7.4'te Tektro firmasının oldukça basit V fren sistemi kullanılmış. Hidrolik diskli FX 7.4 modeli bulunmasına karşın, hidrolik disk tercih ettiğinizde karbon maşadan vazgeçeceğinizi bilmenizi isterim.

Şu sıralar oldukça kilolandım. 100 kilonun üstünde olmama rağmen, V frenlerin bisikleti oldukça güvenli biçimde durdurduğunu söyleyebilirim. Sağanak yağış altında da denediğim Tektro V frenler, ıslanmalarına rağmen performanslarından çok da birşey kaybetmedi.

V frenlerin hidrolik disklere kıyasla hafiflik ve bakım kolaylığı gibi avantajları bulunuyor. Ben hibrit bir bisiklette hidrolik disklerin gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Vites Sistemi

Bu konuda ahkam kesmek istemiyorum. Çünkü henüz bisiklet üzerinde 1000 km. devirmişliğim bile yok. Açıkçası Trek FX 7.4 üzerinde gelen vites grubu komponentleri pek iç açıcı değil. Çoğu firmanın giriş seviyesi bisikletlerinde de aynı komponentler kullanılıyor.

Önde aykanol ve arttırıcı olarak Shimano Acera, arkada ise Shimano Deore arttırıcı kullanılmış. Aykanol ve ön arttırıcıyı 350 TL gibi bir rakam ödeyerek Deore ile değiştirebilir (çıkan parçaları en az 100 TL'ye satabileceğinizi unutmayın), ortamlarda full Deore bisikletim var diyebilirsiniz.

Trek FX 7.4
Vites grubu pek iç açıcı değil. Bu fiyata daha üst seviye komponentler kullanılmasını beklerdim.

Rubleyi de 70-100 TL arası bir maliyetle daha hafif ve üst modele yükseltebilirsiniz. Tabi çok iyi bilmiyorum, bu komponentler yükseltildiğinde göbek ve zincir, belki de vites kollarını da değiştirmek gerekiyor olabilir.

3000 liraya yakın bir fiyat ödediğim bisiklette daha iyi parçalar kullanılabilirdi diye düşünüyorum. Çünkü komponentlerin bir üst modelleri ile aralarındaki fiyat farkı parçasına göre 20 TL – 130 TL civarlarında.

Hoş diyeceksiniz ki “bu parçaların ne zararını gördün” Valla ne yalan söyleyeyim, vites geçişleri gayet güzel. Ön viteste bazen takılmalar oluyor, ancak bunu vitesin ayarsızlığına bağlıyorum. Daha üst seviye komponent merakımı malzeme fetişizmine bağlıyorum.

Trek FX 7.4

İleride vites grubunu, aynakolu, rubleyi, zinciri, vs. 1000 lira harcayarak değiştirebilir, mevcut parçaları en az 250 TL gibi bir rakama satabilir, bisikleti oldukça üst seviyelere taşıyabilirim. 500 gram kadar da ağırlığı azaltmış olurum. Bunun için henüz beklemedeyim. Bisiklet olayına henüz tam ısınamadım. Bisiklet tahmin ettiğimden daha tehlikeli, daha stresli bir spor. Dağlarda zirveleri zorlamak, bisiklet sporuna kıyasla çocuk parkında oynamaya benziyor. Zira dünyanın en kötü araç sürücüleri, en saygısız insanlarının olduğu toplumlarından birinde yaşıyoruz. Bir de bisikletle bir yere gittiğinizde başınıza dert oluyor. Bisiklet çalınması ülkemizde çok yaygın. Yani, sürerken de, duruken de sürekli teyakkuz halindesiniz.

Teker Grubu

Trek FX 7.4 üstünde, FX 7.3'te de kullanılan 32 telli Bontrager TLR jantlar geliyor. Bu jantlar biraz ağır. Tubeless lastik uyumlu jantlar hakkında yazacak birşey bulamıyorum.

Trek FX 7.5'te ise 24 telli Bontrager TLR jantlar var. 8 tane daha az tel kullanıldığı için daha hafif olduğu söyleniyor. Jant başına 100 gram olsa, 200 gram daha hafif! Malzeme aynı, üretim tekniği aynı, ama 8 adet jant teli eksik. Evet, bisiklet böyle deli bir sektör. Jantın üstüne 8 tane daha az tel atıp, bunu bir özellikmiş gibi üst model olarak satabiliyorsunuz. Kahrolsun kapitalizm.

Trek FX 7.4 lastikler
Bontrager AW1 Hard-Case Lite, 700x32c lastikler patlamaya karşı ciddi direnç gösteriyor.

Trek FX 7.3, 7.4 ve 7.5 modellerinde Bontrager AW1 Hard-Case Lite, 700x32c lastikler kullanılıyor. Lastikler de pek hafif ve akıcı sayılmaz ancak patlaklara karşı ciddi anlamda dirençli . Yalova'nın tozlu, topraklı, çivi ve cam kırığı dolu kötü yollarında lastikleri patlatmayı henüz beceremedim.

Sele ve Sele Borusu

FX 7.4 üstünde esneme özelliği olmayan ağır bir sele borusu kullanılmış. Daha hafif alüminyum malzemeli bir boru tercih edilebilirdi. Biraz kilo verdikten sonra 100 liralık karbon borularla değiştirmeyi düşünüyorum.

Bontrager H1 sele ise ne çok sert ne de çok yumuşak. Başlangıçta elbette ağrı yapıyor. Ancak bu durum iki, bilemediniz üç hafta sonra gitgide azalıyor. Elbette pedli tayt kullanımının oldukça faydasını gördüm. Ancak özet olarak rahatsız bir sele olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde seleyi Brooks B17 ile değiştirmeyi düşünüyorum.

Sürüş Özellikleri

Bisiklet deyim yerindeyse su gibi akıyor. Virajlara dağ bisikletine kıyasla daha hızlı girebiliyorsunuz. 27 vites olması sebebiyle (Trek FX 7.5 20 vites) yokuş çıkarken daha düşük vitesler tercih edilebiliyor. Bu özelliği dağ bisikletine daha yakın ve böylece daha çok seçenek sunuyor diye düşünüyorum.

Bu bisikleti satın aldığınızda asfalta mahkum olacaksınız gibi düşünmeyin. Bozuk asfaltta, köy yollarında ve toprak yollarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Kumlu satıhlarda, mucurlu yolda, engebeli arazide bana mısın demedi. Örneğin, Belgrad gibi toprak etaplarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Belki daha kalın ve dişli lastikler takıp arazi özellikleri ve konforu daha da arttırılabilir.

İlgimi çeken bir başka özellik ise, yol şartları ne kadar değişirse değişsin, bisikletten tık ses çıkmıyor. Oynayan, ses çıkaran hiçbir parça yok. Bu yola konsantre olmanızı, bisikletten daha çok zevk almanıza yarıyor.

Trek FX 7.3 Hakkında Düşünceler

Eğer 7.4'te karbon maşa olmasaydı, kesinlikle 7.3 satın alırdım. 7.4'e kıyasla daha düşük komponent kullanılmasına karşın (zaten 7.4'teki komponentler de iç açıcı değil), komponentleri yükseltmek istediğinizde daha az zarar edersiniz.

7.3 satın almayı düşünüyorsanız komponentleri değil sadece karbon maşayı değerlendirin. Sırf karbon maşa için 1000 lira fazla ödemeye değer mi? Bence değmez. Tamam, sarsıntıyı azalttığı doğru fakat 1000 lira az değil. Bir de kaldırıma çarptığınızda, darbe aldığınızda zarar görme, en kötüsü de sonradan ansızın kırılma riski mevcut. O an param vardı ve aldım. Sonuçta başta kadro olmak üzere, lastik grubu, gidon grubu 7.4 ile aynı.

 

Trek FX 7.5 Hakkında Düşünceler

Bence 7.5 satın almak çok mantıksız. 7.4'ten yaklaşık 1000 lira daha pahalı bir bisiklet. Aradaki fark 32 yerine 24 telli aynı model jant ve 27 vitesli acera/deore vites yerine 20 vitesli tiagra set. 1000 lira fiyat farkı ile daha iyi, sürüş stilinize daha uygun bir set oluşturulabilir.

Yol Bilgisayarı

Kadronun teker bölümünde hız ve kadans ölçümü yapan, yol bilgisayarına ihtiyaç duyduğu verileri kablosuz olarak (ANT +) iletebilen Bontrager Duostrap S sensör takabileceğiniz bir boşluk bulunuyor. Bu sensörü 240 TL'ye satın aldım. 100 liralık muadilleri de bulunan bu sensörün farkı, derli toplu biçimde, bisikletin orjinalliğini bozmadan takılabilmesi.

Bontrager Duostrap S sensör
Paraya kıyıp Bontrager Duostrap S sensör almanızı kesinlikle öneririm. Kadroya entegre edebiliyorsunuz.

Hatayı yol bilgisayarını alarak yaptım. Satış anında karambolde o da olsun bu da olsun deyip aldım. Bontrager Node 1.1 kilometre saati 240 TL fiyatıyla oldukça sıradan bir yol bilgisayarı. Yarı fiyatına daha iyi bilgisayarlar mevcut.

Bontrager Node 1.1 yol bilgisayarı
Bontrager Node 1.1 pahalı ve sıradan özellikleri olan bir yol bilgisayarı. Elimde Garmin Etrex 30 ve Suunto Ambit 2 varken boşuna almış oldum.

Elimde ANT+ özellikli Garmin Etrex 30 ve Suunto Ambit 2 bulunurken yol bilgisayarı almak tamamen gereksiz oldu. Şimdi bir köşede duruyor. Aliexpress'ten 2 dolara Garmin Etrex bisiklet tutucu ısmarladım. Geldiğinde yol bilgisayarı olarak Garmin kullanmayı planlıyorum. Ambit 2'ye bakmak dikkat dağıtıyor.

Bu arada sensör ANT+ kablosuz veri iletme özelliğine sahip olduğu için Suunto Ambit 2 ile de uyumlu çalışıyor. Ambit 2, Etrex 30 gibi uyumlu cihazlar sensörden gelen kadans bilgisi, kalp sensörü varsa ritim bilgileri ve GPS bilgisini işleyerek ihtiyaç duyduğunuz tüm verileri kayıt ediyor.

Yani, diyeceğim o ki; elinizde Garmin, Suunto gibi cihazlarınız varsa yol bilgisayarı satın almayın. Yalnızca kadroya çok güzel gizlenen Bontrager Duostrap S satın almanız konusunda ısrar ediyorum.

Trek FX 7.4 Fiyat

Ben bu bisikleti 22.5 inch olarak Ortaköy Bahar'dan 2015 yılında 2600 TL peşin paraya aldım. Bisikleti satın alırken en son ortaokulda bisiklet kullandığımı önemle belirtmeme, bu işten anlamadığımı, yanlış isteklerde bulunuyorsam müdahale etmelerini hatırlatmama rağmen 183 cm. boyuma büyük gelen 22.5 inç ölçüsünü bana sattılar.

Ne oldu? Bisiklet büyük geldi. 1 ay içinde 2300 TL'ye satarak Eskişehir'de Sporex'ten gene 2600 TL ödeyerek 20 inch olanını satın aldım. (Dolar kuru 2,65)

Bu arada İstanbul'daki, özellikle Feneryolu ve Göztepe çevresindeki bisikletçilerin peşin önermeme rağmen 2850 TL'ye diretmesini de burada belirtmek isterim. Atladım arabaya aynı fiyat farkını mazot olarak ödedim ama inadımdan gidip bisikleti Eskişehir'den Sporex Trek Bayi mağazasından satın aldım. Sporex mağazasının sahibi çok sevecen, dürüst bir arkadaş. Tanışmanızı isterim.

Sonuç

Trek FX 7.4 severek, içime kesinlikle sinerek kullandığım bir bisiklet. Bence marka tavsiyesi almak yerine, hoşunuza giden bisiklete odaklanmanız daha iyi olur. 7.4, Kadro, maşa ve gidonu kaliteli bir bisiklet. Zamanla bisiklet sporundan hoşlanırsam, vites ve teker grubunu yükseltmeyi düşünüyorum. Bu da ayrı bir zevk olsa gerek.

Bir ürün satın aldığımda kesinlikle o markanın fanatiği olmam. Eleştirilecek taraflarını doğrudan yazarım. 7.4'te özellikle vites grubu ve göbekler 800 liralık bisikletlerde kullanılan cinsten.

Daha iyi bisikletler yok mudur? Elbette vardır. Ancak kiminin komponenti iyi olsa bile kadrosu güven vermiyor. Kiminde kadro iyi olduğu halde (Trek FX 7.4'ten bahsediyorum) komponentler dökülüyor. Yani optimum bir bisiklet bulmak kolay değil. O yüzden tekrar belirtiyorum, aranızda bağ kurduğunuz, almayı hayal ettiğiniz bisikleti alın gitsin.

Aradan neredeyse 2 yıl geçti, bir şeyler eklemenin zamanı geldi.

Bisikleti inceleme yazmadan 6 ay önce satın almıştım. Bu yazıyı da 14 ay önce yazdığımı hesaba katarsak, Trek FX'i 2 yıla yakın süredir, haftada ortalama 60 kilometre sürüyorum. En uzun turum 200 kilometre.

Yukarıda “komponentler dökülüyor” ifadesini kullanmışım. Şimdi haksızlık ettiğimi düşünüyorum. Komponentler taş gibi. Belki bu fiyata daha iyileri kullanılabilirdi demek daha doğru.

Sele hariç hiçbir parçayı yükseltmedim (Brooks B17 Aged satın aldım ve çok memnunum). Yalnızca sibop kaçakları yüzünden iç lastikleri yenileri ile değiştirdim. Bontrager lastikler 7000 kilometre yol yapmama rağmen bir kere bile patlamadılar. Ne fren, ne de vites ayarı, hatta jantlara akort ayarı dahi yapılmadı. Aklıma geldikçe zincirleri temizleyip yağlıyorum o kadar. Fren pedleri gidik. 2 kere Uludağ'dan iniş yaptığım için bittiler.

İlk satın aldığımda gaza gelip önleri deore yapayım, tektro frenleri yükselteyim gibi düşüncelere kapılmıştım. Karbon sele borusu, karbon gidon gibi şeylere heves ettim fakat kullandığım süre zarfında kesinlikle ihtiyaç duymadım. Siz de içinizdeki apaçiye dur deyin, gereksiz yere para harcamaktan kaçının.

Aklımdan yalnızca açılı gidon boğazı satın almak geçiyor. Bisikleti biraz daha dik pozisyonda sürüp el bileklerimdeki baskıyı azaltmayı düşünüyorum.

Bisikleti kullandıkça çeşitli aksesuarlar satın aldım. Bunlardan bazıları

  • Bontrager ION 700 bisiklet farı (muhteşem aydınlatıyor)
  • Bontrager Flare 3 arka flaşör (sorunsuz, çok memnunum)
  • Bontrager NCS-1 çamurluk seti (Paraya kıyıp almanızı tavsiye ederim)
  • Vona Aliminyum Arka Bagaj (Trek FX'lerde yere 0 derece paralel monte edilemiyor, simetri hastalığınız varsa sıkıntı yaratabilir. Keşke paraya kıyıp Bontrager alsaydım. Neyse en azından iş görüyor)
  • VAUDE Silkroad Plus Bagaj Üstü Bisiklet Tur Çantası 
  • Vaude Carbo Kadro Üstü Çanta (uzak durun)
  • Vaude Cruiser Kadro Çantası (oldukça memnunum)
  • Token TK3292 Cnc Sibop Kapağı (olmazsa olmaz. plastik kapaklar kısa sürede deforme oluyor)
  • Cube CMPT Kask (Satın aldığımdan beri yalnızca Uludağ inişlerinde kullandım. Kask takınca komplekse giriyorum. Bu duyguyu bir türlü aşamadım. Aslında Cube CMBT en az uzaylı görünümüne sahip kasklardan bir tanesi. Fakat kafama takınca çok cins görünüyorum.)

Tavsiyeler ve ricalar

  • Karbon komponentli bir bisiklet satın alacaksanız sıfır almanızda büyük yarar görüyorum. Trek FX 7.4 için konuşacak olursak ön maşa karbon olduğundan, önceden darbe aldıysa ansızın, herhangi bir uyarı vermeden kırılabilir. Büyük, hatta ölümcül kazalara sebep olabilir. Bisiklet forumda FX 7.5 sahibi bir arkadaş darbeye bağlı yamulan ön maşası için 240 Euro ödeyerek parçayı değiştirdi.
  • İlk kez bisiklet satın alacaksanız, dağ bisikleti mi hibrit mi ikilemi yaşıyorsanız ve özellikle büyük şehirde yaşıyorsanız bence düşünmeden hibrit alın. Atarsınız arkasına bagajı tura çıkarsınız. Sahilde yol bisikletleri ile uyum içinde gezinirsiniz. Dağ bisikletlerinden 2-3 kilo daha hafif, teker çapı daha büyük (28 inch) böylece daha atak ve hızlı.
  • İlk kez bisiklet satın alıyorsanız bisikletçiye uykunuzu almış, dinlenmiş kafayla ve cebinizde yalnızca bisiklet için ayırdığınız bütçe kadar parayla gidin. Zira o şaşkınlık anında bir sürü abuk sabuk gereksiz, kalitesiz aksesuarları yüksek fiyatlarla kakalayabiliyorlar. Kask hariç herşeyi sonradan satın alın. Kaskı da deneyerek, kafanızda bir model ve bütçe belirleyerek satın alın.
  • Bisiklet sporunda henüz çok yeniyim. O yüzden anlatımda, yorumlarımda hatalar yapmış olabilirim. Aşağıda bu konu hakkında yorum yapmanız halinde hemen düzeltebilirim.
  • Bisiklet sporuna yeni olduğum halde, kullandığım malzeme hakkında faydalı olacağını düşündüğüm, başkalarının karar verme süreçlerinde işlerine yarayacak bilgileri yazabiliyorum. Bunu ben yapabiliyorsam, siz de yapabilirsiniz. Lütfen benzer formatta siz de bisikletinizi anlatın, burada sizin imzanızla yayınlayalım.
  • 9/10
    Kadro - 9/10
  • 8/10
    Sürüş - 8/10
  • 6/10
    Komponentler - 6/10
  • 6/10
    Fiyat Performans - 6/10
5.8/10

Özet

Kadro ve maşa oldukça kaliteli. Üstünde kullanılan orta kalite komponentler yüzünden fiyatı pahalı kalıyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Trek FX 7.4 Hibrit Bisiklet İnceleme” üzerine 20 yorum

  1. Merhaba, 2020 ‘den yazıyorum. Aradığım tüm cevapları buldum. Hem şehire yakın hem de dağdan da uzak olmayan bir bisiklet modeli bulduğum için öncelikle teşekkür ederim. Sormak istediğim konu, belirtmiş olduğunuz model halâ piyasada var mı? Yoksa hangi model şimdilerde ona daha yakın.

    Yanıtla
    • Trek FX 7x yerine artık FX 2, FX 3 gibi isimlendiriyorlar. FX 7.4’e en yakın model FX 3, ancak komponentler daha düşük olduğu gibi, fren ve vites teli artık kadronun içinden geçmiyor. İkinci el 2015-2018 FX 7.3 veya 7.4 araştırın. Bence sıfır FX 3 almaktan çok daha mantıklı.

      Yanıtla

Yorum yapın