Bontrager NCS 1 Bisiklet Çamurluğu İncelemesi

Bisiklet olayı benim için hiçbir zaman doğa yürüyüşlerinin yerini tutmadı. Belki de Yalova ile alakalı; yayaların bisiklet yolundan, bisikletlerin de yaya yolundan gittiği bu memlekete bir türlü ısınamadığım için ilerletemedim. Bu ay Akdeniz’e taşınınca bisikleti tekrar denemeye karar verdim. Akdeniz yazın meşhur sıcağıyla bilinse de, sonbahar, kış ve ilkbahar aylarının tamamında yağış alan bir bölge. Bugünkü yazıda yağış ve yağış sonrasının vazgeçilmez aksesuarı olan çamurluk incelemesi yapıyorum.

Mutlaka siz de bisikletinizle uyumlu çamurlukları araştırıp değerlendiriyorsunuzdur. Bu yüzden yazıya alternatiflerden de kısaca bahsederek başlayayım.

Kurlar alıp başını gittiğinden bu yana eskisi kadar sık malzeme satın alamıyorum. Geçen yıl bu zamanlar 180-200 TL arasında satılan Bontrager NCS-1'in fiyatı bu yıl 420 TL'yi bulunca, ithalatını Delta Bisiklet'in yapmış olduğu SKS markasını da değerlendirmeye başladım.

700c lastikli bisikletler için ülkemizde satılan çamurluk alternatifleri sınırlı. SKS ve Bontrager dışında bir alternatif göremedim. 50 liraya satılan Çin işi çamurlukları değerlendirmediğimi bilmenizi isterim.

SKS'nin içime sinmemesinin başlıca nedeni demir çubuk kesmek gerektiren kurulum zorluğu oldu. Bisikletim Trek marka olduğu için; Trek'in aksesuar üreten kuruluşu olan Bontrager'ın ürünleri hem kaliteli, hem de Trek bisikletlerle uyumsuzluk sorunları yaşatmıyor.

sks longboard çamurluk
SKS çamurluklardaki metal tellerdeki fazlalıkları kesmek gerekiyor. Fotoğraf: Utku Şener

700c lastikler için SKS firmasının iki alternatifi mevcut. Bunlar SKS Bluemels ve SKS Longboard. SKS Longboard çamurluklar adından da anlaşılacağı gibi oldukça uzunlar ve maksimum koruma sağlıyorlar. Ancak yukarıdaki görselde dikkat ederseniz, çamurluk plastiği ile zemin arasında birkaç santim mesafe kalmış. Kaldırımdan inerken, çeşitli objelerin üzerinden geçerken genellikle kırılan bu parça yüzünden Longboard'ı defterden sildim.

SKS Longboard kırık çamurluk
SKS Longboard kaldırımdan inerken çatlayıp kırılmış. Fotoğraf: Kerim Beşer

Yukarıda bahsettiğim, kurulum esnasında demir çubuk kesme gereksinimi SKS Bluemels Primus hariç tüm 700c uyumlu modelleri için geçerli.

Hibrid bisikletiniz için SKS çamurluk değerlendiriyorsanız, SKS'nin Longboard modelini önermiyorum. Bluemels modellerini tercih edebilirsiniz.

Bontrager NCS-1 Çamurluk

İçime bir türlü sinmemesine karşın, sırf maliyet yüzünden SKS Bluemels veya Longboard modellerini aklımdan geçirirken, Velespit bisiklette NCS-1'in fiyatının 280 TL'ye indirildiğini görünce düşünmeden satın aldım.

Eğer siz de iyi bir indirim yakalarsanız veya 8 – 10 bin liralık bir bisiklete biniyorsanız NCS-1'i satın almayı değerlendirin. Zira 420 lira para iki parça plastiğe ödenecek bir meblağ değil.

Bontrager NCS-1 çamurluğun en büyük olayı yükseklik ayarı yapmaya ve çamurluğu bisiklete sabitlemeye yarayan çubuklardaki ayar mekanizmasının basitliği ve göz zevkini rahatsız etmemesi.

Bontrager NCS-1 yükseklik ayarı
NCS-1'in yükseklik ayarı görmüş olduğunuz iki vida sayesinde basitçe yapılıyor. Çamurluk kutudan kurulu şekilde çıkıyor. Tek yapmanız gereken yükseklik ayarı.

Çamurlukta kullanılan malzeme esnek bir plastik çeşidi olan polikarbonat. Çukurlarda çok fazla salınım yapmayan bu malzeme oldukça hafif.

2019 NCS-1
2019 model NCS-1 modelinde arka çamurlukta Bontrager Flare arka ışık takmaya yarayan aparat mevcut. 2019 model NCS çamurluklar maalesef ülkemizde henüz satışta değil.

Paketin içinden çamurluğun yanı sıra, pullar, çeşitli uzunluklarda vidalar ve bir tane de ön çamurluk bağlantı aparatı çıkıyor. Kutunun arkasında kurulum talimatları yazmasına karşın, hiç de iyi biçimde ifade edilmemiş. Neyse ki v-fren ve disk fren kurulumlarını anlatmışlar.
kutu içeriği

Kurulumda sizi zorlayacak tek şey, bisiklet üzerindeki vida yuvalarının içlerinin boya ile kaplanmış olmasından ötürü vidaları çevirirken yaşayacağınız zorluk. Kurulumu 25 dakikada bitirdim. Bir kez daha kurulum yapsam, bu sefer en fazla 10 dakikada tamamlayacağımı düşünüyorum.

Bontrager NCS-1 ıslak havalarda nasıl?

Sırf bu incelemeyi yazabilmek için gaza geldim; aylardır bisiklet kullanmadığım halde oldukça yağışlı bir havada, toplamda 60 kilometre katederek çamurluğu test ettim. Asfaltın yanı sıra, seraların arasında toprak yollardan ve hatta Likya yolunun tamamen çamur etaplarında sürerek, Kumluca'dan Karaöz'deki Korsan koyuna gidip döndüm.

çamur
Çamurlara aldırış etmeden doğrudan yardırdım.

Sürdüğüm parkurun üçte ikisi asfalt, kalanı toprak ve çamur yoldan oluşuyordu. Sürüş öncesi ve esnasında sağanak yağış yiyen bu yol çamurluğu tam anlamıyla test etmek için gerekli koşulları fazlasıyla sundu.

Polikarbonat malzemeden mamul olduğu için çamurluk salınım yapıyor. Ancak sürüş esnasında çamurluğun tekere teması olmadı.

Sprey efektinin oluşmaması için çamurluğu tekerlere mümkün olan en kısa mesafede konumlandırdım. Karaöz'de verdiğim molada ayarları tekrar gözden geçirerek, biraz da önümdeki tamamen çamur parkuru hesaba katarak tekerlerle arasındaki mesafeyi birkaç santim kadar açtım.

korsan koyu karaöz
Korsan Koyu

Arka çamurluğun %100 koruma sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ön çamurlukta ise bu oran %80 olarak ifade edilebilir. Ön tekerlek su birikintisi veya çamura değdiğinde, çamurluk sizi tekerin üzerine yapışan su veya çamurdan koruyor. Ancak teker bu birikintilerin üzerinden geçerken, yani ön teker birikintiyi yardığında havaya doğru yükselen su ve çamur zerrecikleri ister istemez ayakkabı ve paçalarla buluşuyor. 30 kilometreye kadar olan sürüşlerde sorun yaratmayacak bu durum, daha uzun mesafelerde görsel olarak rahatsız edebilir. “Paçalarda nokta leke olmasın” istiyorsanız tozluk kullanmalısınız.

arka çamurluk performans
30 kilometre boyunca cekete tek bir nokta çamur sıçramadı. Ceket 60 kilometreyi tamamladığımda da tertemizdi.

SKS Longboard belki bu tip uzun sürüşler için daha fazla koruma sunuyor olabilir. Ancak Karaöz – Korsan koyu arasındaki 4 gidiş 4 geliş toplam 8 kilometre mesafede üzerinden geçtiğim engeller Longboard'ın plastik parçasını kıracak cinstendi.

Bontrager NCS 1
Bontrager NCS 1

Sonuç

Pahalı bisikletinize ucuz çamurluk takarak kelebek konmuş gibi bir görüntü oluşmasını istemiyosanız, paraya kıyıp alabilirsiniz.

Eğer indirim olmasaydı, yani 280 liraya mal edemeseydim, tercihim kesinlikle SKS çamurluk olurdu. Aradaki 60 lira fiyat farkı yüzünden “almışken iyisini alayım” dedim.

Çamurluğun övebileceğim tek tarafı kurulum kolaylığı. Bunun haricinde bildiğiniz çamurluk. Görüntü de diğer markalara kıyasla daha derli toplu. Ha bu arada yukarıda belirtmeyi unuttum. Kullanılan tüm metal aksam paslanmaz çelikten mamul.

NCS-1 700c lastiklerle uyumlu. 18-25 mm. 28-35 mm. ve 35-45 mm kalınlığında lastik ebatları için 3 farklı çeşidi satılıyor.

22 Ekim 2020 güncelleme: Bisikletime Schwalbe Marathon lastik taktım. 700×35 ebadındaki lastikler ön çamurluğa sürtünüyor. Diğer bisikletlerde sonuç ne olur bilmiyorum, ancak Trek FX'lerde bu problemi yaşayacağınız açık.

Ülkemizde 2019 modelleri satılmayan NCS-1 çamurluğu yurt dışından getirtebilirseniz, 2019 modellerinde Bontrager Flare arka ışık takacak yuva bulunuyor.

  • 6/10
    Özellikler - 6/10
  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 5.5/10
    Fiyat/Performans - 5.5/10
6.5/10

Özet

Altı üstü 2 plastik parça ve 4 tane telden oluşan bu çamurluğun çok pahalı olduğunu düşünüyorum. İndirime denk gelmemiş olsaydım, yani bana yurtdışı satış fiyatına mal olmamış olsaydı kesinlikle almazdım.

Çok şık duruyor. Ayarlaması ve montajı oldukça kolay. Ancak pahalı. Arka çamurluğun üzerinde arka ışık takmak için adaptörü olmayan 2018 ve öncesi modeller için pazarlık edin. Yurtdışından sipariş verecekseniz ve arka çamurluğun üzerindeki ışık yuvası ilginizi çektiyse 2019 model satın aldığınızdan emin olun.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın