ITIWIT 1-2 Kişilik Şişme Kano İncelemesi

İlk defa su sporlarına yönelik bir ürün incelemesi yapıyoruz. İncelemeye başlamadan önce, su sporlarıyla hiçbir ilgimizin olmadığını, deniz denince aklımıza bugüne kadar yalnızca güneşlenip kurbağa stili yüzmek geldiğinin altını çizelim.

Yaz aylarında Silivri'de denize bitişik bir yazlık sitede yaşadığım için, birkaç yıldır sea kayak denilen deniz kanolarına ilgi duyuyorum. Sahil bölümü alabildiğine kumsal. İznik gölüne de sıkça gittiğim için, kano olayına girmek için neler yapabileceğimi araştırdım.

Neden Deniz kanosu tercih etmedim?

Çok pahalılar. Wilderness Systems, Jackson, Ocean Kayak gibi markaların kanolarını incelediğimde, açık denizlere uygun modellerin 10.000 TL üstünde rakamlara mal olduğunu gördüm. Aksesuarları da işin içine kattığınızda 30-40 bin lira dolaylarında para harcamanız gerekebiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda bisiklet olayına heves edip oldukça yüklü miktarda para yatırmıştım. Sonra bir baktım karayolunda egzoz soluyup ezilmemek için cebelleşiyorum. Bu işin bana göre olmadığını anlayıp güzelim bisikleti depoya kaldırdım. Bisiklet gibi, kano olayına da baştan heves edip sonradan vazgeçer miyim bilmiyorum. Kanodan zevk alıp almayacağım belli değilken 10.000 TL'yi bu işe gömmek istemedim.

wilderness systems deniz kayak
Böyle bir sistemin maliyeti 30 bin lirayı geçebiliyor.

Poliüretan kanolarla ilgili bir diğer sıkıntı nakliyat ve depolama konuları. Tek kişilik kanoların uzunluğu 3-4 metre arasında değişiyor. Böyle bir kütleyi apartmanın 3ncü katına çıkarıp indirmek akıl karı değil. Apartmanın kilerine koysam ikinci gün çalınır veya en iyi ihtimal apartmandaki çocuklar kurcalar, dümeni pedalı bozulur. Bahçeli evim olmadıkça veya giriş katında yaşamadıkça poliüretan kanolardan uzak durmayı tercih ettim. Bir diğer konu da nakliyatla ilgili. 4 metrelik kanoyu hadi bir şekilde arabaya tutturdum, alıp başımı Akdeniz'e gittim. Ee sonra? Başında nöbet mi tutacağım? Otelde, pansiyonda kalsam sabaha uçururlar. Yani hep bir sıkıntı, hep bir dert söz konusu.

Emekli olup Ege'de veya Akdeniz'de bir sahil kasabasına kapağı atana kadar poliüretan kanoları defterden sildim.

Neden Şişme Kano tercih ettim?

Şişme kano tercih etmemdeki en büyük sebep, havasını indirdiğimde 80 litrelik sırt çantası kadar yer kaplaması oldu. Böylece nakliyat ve depolama ile alakalı sorunlar kafamdan silindi. Sırt çantası gibi taşınan kılıfına koyup attım arabanın bagajına. Kanoyu yılın tamamında bagajda taşımayı düşünüyorum. Canım ne zaman isterse 5 dakikada şişirip o göl senin, bu koy benim gezerim. Hevesimi alınca da havasını indirir tekrar bagaja atar yoluma devam ederim. Yani kano olayı hobi dünyamın merkezinde olmasın, hayatımı renklendiren şeylerden biri olsun istiyorum.

itiwit 2 taşıma çantası
Itiwit 2'nin sırt çantası gibi taşınabilen kılıfı. (Fotoğraf alıntıdır)

Geçen yıl ilk önce Burdur Salda'da, ardından Antalya'dan Isparta istikametine devam edip Kovada gölünde kamp kurmuştuk. Göl çevresinde yürüyüş yapmanın yanı sıra, şişme kanom olsaydı gölde biner, mis gibi vakit geçirirdim. Neyse ki artık var 🙂

Bir diğer husus da elbette maliyetle ilgili. İncelemeye konu şişme kano Decathlon'da 1000 liraya satılıyor. Şimdi 1000 lira nere, 10000 lira nere. Geçmişteki hatalarımı tekrarlamamak, bütçemi de fazla zorlamamak açısından şişme kano benim açımdan en iyi tercih oldu. Birkaç ay kullanayım. En azından bu yazı bir devireyim. Bakalım kano olayından zevk alıyor muyum.

Itiwit 2 Şişme Kano

Itiwit 2 iki kişi kapasiteli, taban – sağ şamandıra – sol şamandıra olmak üzere birbirinden bağımsız 3 farklı bölümden oluşan, pompa yardımıyla şişirilen, şiştiğinde 340 santim uzunluğa ve 103 santim genişliğe sahip, 14 kilo ağırlığında ve iki yetişkini taşıyabilecek kapasitede bir şişme kano.

Decathlon itwit 2 şişme kano

Uzunluk340 cm.
Genişlik103 cm.
Paketli ağırlık14 kg.
Maksimum basınç1.5 psi
Kişi kapasitesi1 ve 2 kişi
Oturak sayısı1 veya 2 kişi ayarlanabilir
Ayarlanabilir oturakMevcut
PompaPakete dahil değil
KürekPakete dahil değil
Tamir KitiPakete dahil
Taşıma çantasıDahil

decathlon itiwit şişme kano

Tasarım ve Malzeme Kalitesi

Kanonun dış kabuğunda 1000 – 1500 denye aralığında (tahminim), beni hayrete düşürecek kadar kalın çok kaliteli bir kumaş kullanılmış. İç tüplerde ise gene aynı kalınlıkta, vinil olduğunu tahmin ettiğim hem esnek, hem de dayanıklı bir malzeme kullanmışlar.

itwit şişme kano dış kabuk kumaş
Itwit'in dış kabuğu tır brandasından daha da kalın, yüksek mukavemetli bir kumaşa benziyor.

Şişme kano satın almadan önce en çok çekindiğim konu kanonun delinip patlamasıydı. Ancak ITIWIT kurulumu yapıp incelerken hem akıllıca tasarlandığını, hem de malzeme kalitesinin birinci sınıf olduğunu gördüm.

itwit şişme kanonun havası inmiş
3 farklı bölüm birbirinden bağımsız olduğu için teki patlasa bile kano sizi sahile götürecek durumda.

Kano 3 farklı bölümden oluşuyor. Sağ – sol şamandıralar ve alt bölüm birbirinden bağımsız. Birbirinden bağımsız bölümlerin yanı sıra, her bölüm dış ve iç kabuk olarak tasarlanmış. Hava kaçırmanın gerçekleşmesi için önce çok kalın naylon kumaşı delmek, ardından onun altındaki en az dış kabuk kadar kalın bir başka bölümü daha delmek gerekiyor. Kanoyu delmek imkansız mı? Elbette değil. Özellikle Ege'deki bazı koylarda jilet kadar keskin kayalar var. Bunlara bodoslama çarparsanız kanoya zarar vermeniz olası. Ancak poliüretan kanolar bile bu tip kayalarda zarar görecektir.

itwit şişme kano kumaş ve içi
Itwit'in şişen bölümünü kalın dış kabuk koruyor.

Herhangi bir delinme durumunda yalnızca delinen bölüm hava kaçıracak, böylece batma tehlikesi yaşamadan sahile kadar sizi idare edecektir. Tamir kitini yanınızda taşımanız durumunda, sahilde 10-15 dakika içinde delik kısmı onarabilir, bir o kadar da kuruması için bekleyip yolunuza devam edebilirsiniz.

Koltukların minder bölümü de şişirilebilir özellikte. Sırt dayama bölümü olan koltuklar perlonlar yardımıyla kolaylıkla ayarlanabiliyor. Koltukların sırt dayama bölümleri de olduğu için, saatlerce su üstünde kalsanız dahi bel ağrısı yaşamıyorsunuz.

itwit tek kişilik
İkinci koltuğu çıkarıp, kalan koltuğu ortada işaretli noktada konumlandırıp tek kişilik olarak da kullanabiliyorsunuz.

Zemindeki kalın cırt bantlar yardımıyla sabitlenen koltukları çıkarıp, kanoyu tek veya çift kişilik konfigürasyonlarda kullanabilirsiniz. Kanoyu tek başınıza kullanacağınız zaman ikinci koltuğu çıkarabilir; mevcut koltuğu kanonun ortasına konumlandırıp kanonun üzerindeki ağırlık dağılımını daha dengeli hale getirebilirsiniz. Çoğu çift kişilik poliüretan kanolarda böyle bir özelliğin olmadığını bilmenizi isterim.

itwit kano tek kişilik
Tek kişilik konfigürasyon

Kanonun alt kısmında toplamda 3 adet kızak (salma) bulunuyor. Bunlar kanonun düz bir çizgide ilerlemesine katkıda bulunurken, aynı zamanda daha stabil olmasına da yarıyor. Alt kısımda kullanılan kalın kumaş poliüretan kaplamalı. Kaplama sayesinde kanonun sudaki sürtünme katsayısı düşüyor; böylece suda daha hızlı ilerlemek mümkün hale geliyor.

itwit kanodaki sallamalar
Bir tane önde, iki tane arkada olmak üzere toplam 3 adet salma mevcut. Bunlar çıkarıp takılabiliyor.

Kurulum

Kanoyu kullanıma hazır hale getirmek ortalama 7 dakika sürüyor. Pratik yaptıkça belki bu süreyi daha da kısaltabilirsiniz. Kurulum prosedürü temelde şişme matlarla aynı. Rulo şeklinde katlanmış kanoyu düz bir zemin üzerine serip, 3 farklı valften hava pompalıyorsunuz. Kano 1,5 bar şiştikten sonra koltukların altındaki minderlerini de şişirip, kanonun altına kızaklarını (salma) monte ederek hemen yola koyulabilirsiniz.

itwit şişme kano koltuklar
Minder bölümü şişen koltuklar perlonlar yardımıyla ayarlanabiliyor. Sırt dayama bölümü sayesinde uzun süreler sırt ağrısı çekmeden kürek çekebiliyorsunuz.

Kanoyu kullandıktan sonra, eğer ertesi gün tekrar kanoyu kullanmayacaksanız, kanonun altında biriken suyu iyice tahliye ettiğinizden emin olup birkaç saat kuruması için açık havada bırakmanızı öneririm. Eğer çantasına kaldıracaksanız, ıslak biçimde çantaya koymanızın malzemeyi çürüteceğini ve koku yapacağını unutmayın.

Düşünceler

Suyun üzerinde olmak müthiş zevkli bir olay. Suyu tanımak; rüzgarı ve akıntıları öğrenmek, dalga yönünü hesaplamak ise ancak suyun üzerinde tecrübe edilecek yepyeni bir mecra. Kürekleri kullanmak, kanoya kürekler yardımıyla yön vermek bile apayrı bir konu. Itiwit kanolar böyle bir dünyaya adım atmanın en ekonomik yolu.

Denizden, su üzerinde mücadele edilecek koşullardan pek anlamasam da, şişme kanoları deniz kayakları ile kıyaslayacak kadar deli cesaretine sahip değilim. Şişme kanoları SUV araçlar gibi düşünebilirsiniz. Daha pratikler, saklama konusunda sıkıntı çıkarmıyorlar, ancak “Kaş'ta denize ineyim, sahilden Olimpos'a yardırayım” gibi bir düşünceniz varsa “yavaş ol delikanlı” demek gerektiğini düşünüyorum.

Deniz kayakları daha düşük profilli oldukları için rüzgardan daha az etkileneceklerdir. Sürtünme katsayıları daha düşük olduğu için suda daha hızlı ve daha az güç gerektirerek ilerlemenizi sağlayacaklardır. Ancak bu dünyaya yeni adım atıyorsanız; borca harca girip, zevk alıp almayacağınız belli olmayan bir işe girişmeden önce bu kanoyu satın almanızı, kendinizi sınayıp su üzerindeki becerilerinizi geliştirmenizi önemle tavsiye ederim.

Dağcılığa yeni adım atan arkadaşları takip ediyorum. Henüz doğa yürüyüşü ve kamp tecrübesi olmayan, doğrudan maceranın göbeğine kendini bırakan bu arkadaşların çoğu izledikleri filmlerin de etkisinde kalarak başlangıçta 8-15 bin lira arasında masraf yapıp bir sürü malzeme alıyor. Ancak malzemeleri sırtlanıp dağa çıktıklarında, bir çoğu bu uğraşın kendisi için uygun olmadığının farkına varıp, henüz dağcılığa ilk adımlarını atarken bu işten soğuyup, ellerindeki malzemeleri zararına satışa çıkarıyorlar. Halbuki önce doğa yürüyüşleri ile başlasalar ve ardından sırt çantalı sportif kampçılık yaparak sindire sindire ilerleseler; daha da keyif alacaklarının farkında değiller.

Tekrar ediyorum. Deniz, akarsu ve hatta göl bile farklı karakterlerde; her biri ayrı tecrübeler gerektiren alanlar. İlk önce şişme kanoyla başlayıp, ilerleyen zamanlarda deneyim sahibi oldukça malzemeleri yükseltmenizi öneriyorum.

Decathlon'un şişme kano ve aksesuarlarını incelemenizi, pompa ve kürek satın almanızı (pakete dahil değil), can yeleği olmadan sakin gölde bile kanoyu kullanmamanızı hatırlatırım. İtiwit 2 dövizdeki artışa rağmen henüz 999 liraya satılırken biraz acele edin.

Yaz boyunca Itiwit'le girişeceğim maceraları ve bunlardan çıkaracağım dersleri sizlerle paylaşacağım. Sorularınızı  aşağıda yorum bölümüne yazın, gün içinde cevaplamaya çalışacağım.

  • 8/10
    Özellikler - 8/10
  • 9/10
    Malzeme Kalitesi - 9/10
  • 8/10
    Dayanıklılık - 8/10
  • 9/10
    Fiyat/Performans - 9/10
8.5/10

Özet

Böylesine kaliteli malzeme, işçiliğe ve dövizdeki artışa rağmen halen 999 TL'ye satılıyor olması inanılır gibi değil. Pompa ve küreklerin fiyata dahil olmadığını hatırlatırım. Ancak uygun fiyat bu kusurları kapıyor. Kanoya ve deniz kayaklarına başlamayı planlayanlar için eğitici ve düşük maliyetli bir başlangıç olacaktır.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“ITIWIT 1-2 Kişilik Şişme Kano İncelemesi” üzerine 25 yorum

  1. Merhaba bnde itiwit 3 kisilik kano aaldim orta yatagi fazla basinctan dolayi patladi ve tamirinmumkun okmayacak sekilde patladi . Ve saun orta yatagini tedarik edemiyorum . Buyuk bir sikinti .varmi tedarik edebilecegimiz. Bur yer. Acaba arkadslar?

    Yanıtla
  2. Gerçekten çok mükemmel bir yazı.tebrikler.
    Yelkenli tekne sahibiyim.
    Bir gün bei ITİWİT ile yelken yaparken göreceksiniz.
    merakli arkadaşlar için face den inflatable sail
    Canoe videolarini izlemenizi tavsiye ederim.

    Yanıtla
  3. Arkadaşlar, ben de 3 kişilik itiwit kano deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim,
    Olumlu taraflar:
    *Dengeli oluşu, denizde kıyıdan 300-400 metre açıkta normal havada gayet stabil
    *fiyat/performans ürünü
    *Yedek parçalarının kısmen temin edilebilmesi (subaplar,salmalar vb)
    *Kolay kurulum ve taşıma
    Olumsuz Yönler:
    *Hızının deniz kayaklarına göre yavaş olması
    *Alt katmanın yeterince sert olmayışı
    *Oturma sırt desteği uzun sürüşlerde yetersiz kalmakta belinizi ağrıtmakta.
    *Bu kanolarda en az 225 cm uzunluktaki kürekleri tercih etmelisiniz ve mutlaka eldiven kullanmalısınız.

    Yanıtla
  4. Kano şeklinde olması kürek cekmeyi zorlaştırıyor. Bunu dikkate alin.inanin kanoda kürek çekmek zor ve daha yorucu. Ama bot kolay.lakin itiwit bot araştırdım bulamadım. Olsa hemen alirdim.cunku cok kaliteli

    Yanıtla
  5. İyi günler şişme kanodan denize girmek mümkün müdür? Denizi çok beğendin diyelim şöyle dalsam serinlesem olayı?

    Yanıtla
  6. Hocam dağcılık konusunda verdiğiniz örneğe katılıyorum. Ben de bu olayı yaşayabileceğimi düşünerek çok ucuz malzemelerle 1 ay hiking yaptım beni kesmemeye başlayınca Aladağlar trans yapıp dağcılığa geçtim . Kararı verdikten sonra 3-4 bin TL harcayıp malzemelerimi aldım ve şuan çok memnunum . Gerçekten belli bir spora başlayacak kişinin düşünmeden malzeme alması genelde o spordan soğumasına yol açıyor. İnceleme için teşekkürler belli mi olur bir gün kanoya da başlarız 🙂 Sevgi ve Saygılarımla

    Yanıtla
  7. Abi inceleme için çok teşekkür ederim. Kafamdaki soruların yüzde doksanını cevaplandırmışsın. Hatta şişme kanolarla ilgili çekincelerimi de gideren bir yazı olmuş. Denizde veya gölde çoğunlukla tek başıma kullanırım gibime geliyor. Acaba tek kişilik modelden mi, çift kişilik modelden mi alsam kararsız kaldım. Bu konudaki düşüncelerini paylaşırsan sevinirim. Selamlar ve saygılar.

    Yanıtla
    • Eğer iki kişi kullanmayacaksan, elbette daha ucuz ve hafif olan tek kişilik modeli tercih etmen daha doğru olur. Ancak ilerleyen günlerde, aylarda kız arkadaşın olur bir şey olur.. bu durumda da keşke iki kişilik alsaymışım diyebilirsin :))) “Yok arkadaş kanoma kimseyi bindirmem” diyorsan tek kişilik, “nasıl olsa koltuğu ortalayabiliyorum, tek kişi de kullanılabiliyormuş” diyecek olursan bu sefer çift kişiliği tercih etmelisin.

      her zaman çift kişi binecekler için de bir hatırlatmada bulunayım. Eğer kamp malzemesi de koyup sakin havalarda koyları gezip kamp yapmayı planlıyorsanız, taşıma kapasitesi daha fazla olan 3 kişilik modeli de tercih edebilirsiniz.

      Yanıtla
      • tek kelimeyle harika bir yazı olmuş. kalemine sağlık. aklimdaki soru isaretlerinin neredeyse tümünü kaldirdin. tek kalan ben bunu balıkçılık icin kullanacağım. nasıl olacağına pek emin değilim ama en ekonomik şekli bu. kanoyla ilgili maceralarini takip ediyor olacağım.

        sağlıcakla kal

      • Merhaba, Kadir abiye inceleme yazısı için teşekkür ederiz. Bana sorarsanız balıkçılık yapmanız için bir engel yok (iğneyi takmamak şartıyla) Ancak gene de balığı içeri çekerken fileli kepçelerden yardım alın. böylece kanoya zarar verme ve balığı kaçırma riskiniz azalır. Başlangıcı bu kanoyla yapın. Bir bakın denizin ortasında saatlerce durmak sizi rahatlatıyor mu sıkıyor mu bunu anlayın ilk önce. baktınız çok sardı, ilerleyen yıllarda daha profesyonel kanolara geçiş yaparsınız.

      • Yazı için çok teşekkürler. Harika inceleme. Benim merak ettiğim balık için alsam 4-5 saat denizde durmak yorar mı? Örneğin Alanya kalesinin oralarda avlanacağım çok fazla açılmadan en fazla 200 metre açılacağım uzaklık.

      • güneş altında şezlongda 4-5 saat durabiliyorsanız, bunda da durmamanız için bir neden yok. akıntı ve dalga olmadıkça kürek çekmenizi gerektirecek bir neden yok.

Yorum yapın